Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352
Autor
Wiadomość
bacc
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 7
Miasto: Będzin

Post#1 Post autora tematu 31 Paź 2011 20:16   

Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Witam, mam router 3G TP linka 3420 nie chce współpracować z modemem Huawei E352, modem jest na liście kompatybilności. Router go nie widzi pomimo wyłączenia logowania przez PIN. Czy może mi ktoś pomóc skonfigurować Router lub zmienić ustawienia zestawu by sprzęt zaczął działać
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Paź 2011 20:16   





Powrót do góry
   
ogogog
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 19 Lip 2010
Posty: 95
Miasto: Kraków

Post#2 01 Lis 2011 15:33   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Ja bym zaczął od sprawdzenia czy mam najnowszy firmware. Jak nie to upgrade i dopiero...
Powrót do góry
   
bacc
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 7
Miasto: Będzin

Post#3 Post autora tematu 02 Lis 2011 11:27   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Oprogramowanie nowe, upgrade sprawdzony nie ma nowszego
Powrót do góry
   
dipol_wlan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 556
Miasto: Kraków

Post#4 02 Lis 2011 16:53   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Z tego co widzę na liście kompatybilnych urządzeń to ten modem nie znajduję się na liście dla Polski. http://www.tp-link.com/common/subject/3g-router/compatible/list/default.aspx?siteid=1 Czy w statusie urządzenie jest wykrywane?
Powrót do góry
   
bacc
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 17 Lip 2009
Posty: 7
Miasto: Będzin

Post#5 Post autora tematu 02 Lis 2011 20:02   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


No właśnie nie!
Powrót do góry
   
dipol_wlan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 556
Miasto: Kraków

Post#6 03 Lis 2011 15:12   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Czyli tak jak pisałem. Ten modem nie jest kompatybilny.
Powrót do góry
   
user_agd
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 11
Miasto: Warszawa

Post#7 16 Lis 2011 21:29   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


A czy modem E173-U2 będzie współpracował.
Na liście kompatybilności jest E173 bez tego U2 na końcu...

Warto też sprawdzić na BIN file center gdzie są niektóre modele modemów do pobrania.

http://www.tp-link.com/en/support/3g/

W Play wciskają mi jakieś modemy 4G np. E353-U2, ale się obawiam że to nie zadziała z MR3240... Mam rację?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
dipol_wlan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 556
Miasto: Kraków

Post#8 17 Lis 2011 10:17   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Z informacji od moich klientów wynika, iż E353-U2 nie działa z MR3420 przy czym jeszcze tego nie potwierdziłem.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9512

Post#9 17 Lis 2011 10:19   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Warto dowiedzieć się czy te modemy również nie działają na Gargoyle.
Powrót do góry
   
dipol_wlan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 556
Miasto: Kraków

Post#10 17 Lis 2011 10:31   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Jak tylko ktoś będzie miał potwierdzoną informacje odnośnie tego modemu to proszę kontakt.
Powrót do góry
   
look711
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 2

Post#11 18 Lis 2011 12:43   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


witam !
mam ten sam problem z modemem huawei e352 !
napisalem do producenta tp-link i taka otrzymalem od nich odpowiedz !

Thank you very much for your email.

I am sorry we have no bin file for huawei E352 modem now.

You can check it here:

http://www.tp-link.com/en/support/3g/

I will forword your information to our senior engineer.

If there is any information about it, I will inform you in time.



If you need any further help please feel free to contact me.

Best Regards!

------------------------------------------------------------------

Herman Li

Technical Support Engineer

TP-LINK Technology Co., LTD.

E-mail:herman.li@tp-link.com

Website:http://www.tp-link.com

Add: South Building, No.5 Keyuan Road,

Central Zone, Science & Technology Park,

Nanshan, Shenzhen, P. R. China, 518057
Powrót do góry
   
dipol_wlan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Paź 2011
Posty: 556
Miasto: Kraków

Post#12 20 Lis 2011 12:12   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Wiadomość również przekazałem do tp-linka (jako dystrybutor) o nowym modemie i powinni dodać modem do kompatybilnych z tym urządzeniem. Musimy czekać.
Powrót do góry
   
radmil
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 4
Miasto: Kętrzyn

Post#13 21 Gru 2011 10:12   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Z innego forum gdzie mi pomogli i działa jak należy:
"ściąg firmware openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin stąd:
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/

zrób upgrade normalnie z przeglądarki jakbys robił upgrade normalnego softu TPlinka
po restarcie routera podepnij się kablem do lanu i odpal stronkę http://192.168.1.1
pierwsze hasło to password
ustawiasz wszystko, banalny interfejs,
modem e353 gargoyle przyjmuje bardzo szybko i śmiga"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Gru 2011 10:12   





Powrót do góry
   
sledz98
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 1
Miasto: Lebork

Post#14 22 Gru 2011 19:42   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Potwierdzam. Po wgraniu softu openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin, resecie i dopiero po tym włączeniu 3g wszystko chodzi jak należy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2011 19:42   





Powrót do góry
   
user_agd
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 09 Wrz 2006
Posty: 11
Miasto: Warszawa

Post#15 12 Sty 2012 22:11   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Na stronie TP-LINK są już modemy:

E352s-5
E353u-2

Działają z MR3420?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
walterm
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Gru 2009
Posty: 20
Miasto: Dobra

Post#16 23 Sty 2012 10:42   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Ja mam inny problem. Używam modemu Vodafone K3765 z kartą Aero2 w funkcji failover z routerem TL-MR3420. Oryginalne (v1_110617) oprogramowanie TP-LINK niestey nie jest stabilne w tej funkcji, bardzo często po kilku dniach, gubi informacje o podpiętym modemie, po prostu stwierdza, że nic nie jest tam podłączone. Oczywiście pomaga restart routera i wtedy znów modem jest widoczny. Zastanaiam się czy to nie jest jakiś błąd firmware. Chętnie zmienię firmware na OpenWRT, jednak funkcja failover ma być tam zaimplementowana. Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii ?
Powrót do góry
   
model3100
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 68

Post#17 26 Mar 2012 19:01   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Witam,
mam ten sam problem z identyfikacją modemu E3131 przez router TP-LINK MR-3420 ver.1.2 Firmware Version: 3.12.19 Build 110617 Rel.39329n.

Router nie potrafi zidentyfikować modemu. Kiedy robiłem testy z 173s-2 z T-Mobile (bez simlocka). Sprawdzałem kartę PLAY (oferta na kartę starter za 19zł) to działała. To samo z kartą Aero2. Wszystko chodzi, można sobie łącze udostępnić przez WI-FI na kilka komputerów jakby ktoś chciał i działa. Mało tego w opcjach można włączyć nawet autołączenie, bo jak wiadomo AERO2 zrywa połączenie bodajże co 60minut.

W dniu dzisiejszym wystosowałem meile do głównego oddziału wsparcia TP-LINK'a i oddziału w Polsce. Zobaczymy czy sobie chłopaki poradzą z tym problemem. Myślę, że dla nich to 5minut pracy. Wystarczy wydać jakieś nowe uaktualnienie.

Jeśli ktoś sobie poradził z tym problemem to prosiłbym o informacje jak rozwiązał go.

Może ktoś sprawdzał czy działa modem E3131 z firmwarem gargoyle ??

Dzięki serdeczne za informacje.
Ze swojej strony obiecuję, jeśli mi się uda odpalić modem na tym routerze napisać rozwiązanie.


Pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
   
jdanecki
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Lis 2009
Posty: 610
Miasto: Warszawa

Post#18 27 Mar 2012 11:51   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


E353 oraz E3131 działają bez problemu z najnowszym OpenWRT+Gargoyle - od kolegi Cezarego z eko.one.pl.
Powrót do góry
   
model3100
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 68

Post#19 27 Mar 2012 16:37   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Witam Serdecznie,

niestety wgranie firmware'u nie brandowanego przez TP-LINK'a grozi utratą gwarancji, a tej zostało mi jeszcze 1.5roku i szkoda ją tracić bo gdyby coś się niechcący przytrafiło to trzeba będzie płacić za modem ponownie.

Na szczęście udało mi się rozwiązać ten problem innym sposobem o którym wspominałem wyżej. Troszkę się jednak pomyliłem i tym razem to polski oddział wsparcia TP-LINK'a zadziałał sprawniej. Wczoraj napisałem informacje o tym, że nie współpracuje Router 3420 z modemem E3131. Dziś dostałem beta wersje nowego firmware'u od pracownika firmy TP-LINK. mr3420v1_en_3_12_19_up(120307)Beta.bin
Po upgrade okazuje się iż router wykrywa modem jako E3131. Brakuje tylko w Statusie paska z zasięgiem modemu, który był w przypadku testowanego Huawei E173s-2 (T-Mobile) na starszym sofcie.

Problem więc rozwiązany. Ogłaszam wszem i wobec iż Router TP-LINK TL-MR3420 oraz modem 4G Huawei E3131 współpracują ze sobą. W dodatku modem ten jest świetny do Aero2, ponieważ spełnia wszystkie wymagane żądania przedstawione przez operatora Bespłatnego Dostępu do Internetu (BDI). Chodzi mi konkretnie o spełnienie wymogu 10 klasy przez modem.


W załączniku dodaję oprogramowanie które otrzymałem od firmy TP-LINK.
Zaznaczam tylko iż jest to wersja BETA
Oprogramowanie sprawdzone przeze mnie, działa zupełnie normalnie.
Co prawda używam go kilka godzin ale nie stwierdzam żadnych zmian w odniesieniu do stabilności czy szybkości działania. Może troszkę szybciej router reaguje gdy się na niego logujemy.
Pamiętajcie aby wgrywać nowy firmware przez kabelek Ethernetowy nie przez Wi-Fi :)


Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.

Załączniki:
Powrót do góry
   
maox
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 44
Miasto: Wrocław

Post#20 29 Mar 2012 11:41   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


@model3100
załączam pliczek, który udało mi się zrobić zgodnie z instrukcją znalezioną w sieci. BINar dla E3131. Na moim 3420 modem E3131 po wgraniu został zidentyfikowany i działa. Myślę, że z modelami z serii 3xxx powinien dzialac.

Załączniki:
Powrót do góry
   
model3100
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 68

Post#21 29 Mar 2012 13:17   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Witaj,
mógłbyś podać więcej szczegółów? Sam napisałeś ten plik? Ogólnie na jakiej wersji firmware Ci zadziałało? Ogólnie po wgraniu mojego firmware mamy pewność iż gwarancja zostanie zachowana. Po wgrywaniu plików nieznanego pochodzenia grozi nam utrata gwarancji. Myślę, że ta teoria obowiązuje tylko w przypadku firmwareu a nie plików do rozpoznawania modemu...

Najbardziej interesuje mnie na jakiej wersji firmware Ci zadziałał ten pliczek bin..
Powrót do góry
   
maox
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 44
Miasto: Wrocław

Post#22 29 Mar 2012 16:18   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Witam ponownie.
do stworzenia bin'a użyłem softu udostępnionego przez support TP-Linka

odsyłam do źródła:
Cytat:

http://mybroadband.co.za/vb/showthread.php/343587-Vodafone-k3770-not-working-with-TP-Link-3420-router?p=6364789&viewfull=1#post6364789


W tej chwili mam wgrany ostatni soft ze strony Tp-Linka TL-MR3420_V1_110418.

Co do gwarancji to wgranie nie oryginalnego softu (firmware) może mieć wpływ na jej utratę, ale bin jest kasowany po "restore to default" więc ja bym się nie martwił. Zresztą użądzenie nie należy do drogich więc można zaswsze poeksperymentować.

Po wgraniu bina warto zrobić rebota routerowi.

SOA1 ;)
Powrót do góry
   
wwlsqad
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1

Post#23 31 Mar 2012 23:07   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


maox - dziękuję za pliczek do e3131 zapewne zaoszczędziło to dla mnie sporo czasu.

Plik działa w 100% na:
Firmware Version: 3.12.19 Build 110617 Rel.39329n
Hardware Version: MR3420 v1 00000000

Jest to lepsza metoda od podanej przez "model3100" - jemu również dziękuję gdyż do tej pory korzystałem z tego Firmware.
Jednak w tym Firmware nie ma pasku z zasięgiem, a po powrocie z tego Firmware na oficjalny pobrany ze strony TP-Link'a 3.12.19 Build 110617 Rel.39329n i wgraniu pliku bin do kolegi "maox" pasek zasięgu jest :)

Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352
Powrót do góry
   
krzakq
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 2
Miasto: Olsztyn

Post#24 15 Kwi 2012 17:20   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


wwlsqad napisał:
maox - dziękuję za pliczek do e3131 zapewne zaoszczędziło to dla mnie sporo czasu.

Plik działa w 100% na:
Firmware Version: 3.12.19 Build 110617 Rel.39329n
Hardware Version: MR3420 v1 00000000

Jest to lepsza metoda od podanej przez "model3100" - jemu również dziękuję gdyż do tej pory korzystałem z tego Firmware.
Jednak w tym Firmware nie ma pasku z zasięgiem, a po powrocie z tego Firmware na oficjalny pobrany ze strony TP-Link'a 3.12.19 Build 110617 Rel.39329n i wgraniu pliku bin do kolegi "maox" pasek zasięgu jest :)

Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Czesc

Mam ten sam firmware w ruterze co kolega wyzej i tez ten modem E3131 z Playa i nie moge tego piku wrzucic przez upgrade firmware nie idze a oblecialem wszystkie mozliwe okna i nie moge nic sensownego znalezc czy moze ktos pomóc

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
maox
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 44
Miasto: Wrocław

Post#25 16 Kwi 2012 01:06   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Plik wrzucasz poprzez konfigurację modemu, a nie upgrade firmware.
Network>3G>Modem Settings(na dole)>Add New i powinno być ok.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Kwi 2012 01:06   





Powrót do góry
   
krzakq
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 2
Miasto: Olsztyn

Post#26 16 Kwi 2012 19:52   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Dzieki za odpowiedz w weekend dopiero bede w domu to zrobie tak jak napisales
Powrót do góry
   
greq82
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 3

Post#27 27 Kwi 2012 00:08   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


Witam, mam problem z w/w ruterem oraz modemem Huawei E3131. Po wypróbowaniu obu sposobów, ruter wykrywa modem i można się połączyć. Niby wszystko ok, ale po jakimś czasie, głównie w czasie bezczynności i nie korzystania z sieci połączenia są zrywane. Dioda na modemie miga na niebiesko i nie chce się połączyć z siecią. Trzeba go odłączyć, lub zresetować ruter to wtedy załapie. I tak w kółko. Dzieje się tak na każdym ze sposobów wymienionych tutaj. Dwa razy zdarzyło się też, że ruter się jakby zawiesił tzn... diody paliły się ale nie mrugały. I brak było sieci WIFI, nie było jej widać. Nie wiem o co chodzi. Ma ktoś podobne sytuacje z takim zestawem ? Może źle skonfigurowałem ten ruter ? Ale to nie pierwszy mój ruter, więc wydaje mi się, że wszystko jest ok.

Kupiłem ten sprzęt bo czytając info tutaj myślałem, że będzie to działać, ale niestety nie działa to u mnie jak powinno. Da się coś z tym zrobić?
Z góry dziękuję za pomoc.
G.S.
Powrót do góry
   
maox
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 44
Miasto: Wrocław

Post#28 27 Kwi 2012 21:54   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


@greq82
Sprawdź czy w opcjach NETWORK>3G masz wybrane "Connect Automatically" - ja mam to tak skonfigurowane i żadnych problemów z połączeniem.
Powrót do góry
   
greq82
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 3

Post#29 30 Kwi 2012 23:55   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


maox napisał:
@greq82
Sprawdź czy w opcjach NETWORK>3G masz wybrane "Connect Automatically" - ja mam to tak skonfigurowane i żadnych problemów z połączeniem.


Tak mam. Ale chyba znalazłem przyczynę. Modem miałem podpięty do rutera na kablu przedłużającym. Gdy usunąłem kabel i podłączyłem modem bezpośrednio do rutera, już jest ok. Choć i tak nie do końca dział to stabilnie. Czasem modem potrafi się na chwilę przywiesić, gdy dioda na modemie zmieni kolor z purpurowej na niebieską i następuje chwilowy brak internetu. Po czym wszystko wraca samoczynnie do normy(jak zapali się dioda purpurowa) Natomiast czasem potrafi już nie zaskoczyć i rozłączy. Ale to już zdarza się rzadko.

Pozdrawiam i dziękuję za odp. a także kolegom model3100, maox za udostępnione pliki.
Powrót do góry
   
suwak
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 30 Kwi 2012
Posty: 1
Miasto: Warszawa

Post#30 01 Maj 2012 19:06   

Re: Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352


witam,
potwierdzam, modem huawei e3131 z routerem mr3420 z pliczkiem od maox'a pięknie działa.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Tp link MR3420 nie nie widzi modemu Huawei E352
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
TP-LINK TL-MR3420 - Router nie odnajduje modemu Huawei E398 (5)
Tp link MR3420 nie widzi modemu ZTE MF669 (27)
Router Tp-link MR3420 V2.0 nie widzi routera Huawei B593s-22 (10)
Tp link mr3420 - Widzi modem huawei e3276 ale nie laczy z internetem (32)
Domowa sieć WiFi - Router Huawei d105 nie widzi modemu Huawei b150 (1)
Windows 7 nie widzi modemu huawei e220 (2)
iPlus Manager nie widzi modemu Huawei e173 (3)
Huawei E3131 - Program Topnetinfo nie widzi modemu (12)
Huawei E3131 - Mobile Partner nie widzi modemu (1)
Router tp-link + modem usb huawei e352. (19)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS