| Author |
And! Poziom 23

|
06 Dec 2004 00:37 Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania) |
|
|
|
Jaką dydtrybucje polecacie do kompa 386sx z dyskiem na pamieci flash
do celow sterowania.
Potrzebne w zasdzie podstawowe narzedzia kompilator C siec raczej nie.
Ktora dystrybucja jest najbardziej poddatna na takie okrojenie i odpalenie w konsoli na slabym sprzecie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Xitami Poziom 21

|
06 Dec 2004 03:16 Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania) |
|
|
|
Czy dysk jest ide? Jaśli tak napisz skąd go masz i za ile.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Dec 2004 03:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Copti Poziom 13

|
06 Dec 2004 03:47 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
| Xitami wrote: |
| Czy dysk jest ide? Jaśli tak napisz skąd go masz i za ile. |
to chyba nie jest odpowiedz na zadane pytanie :>.
Z malych dystrybucji to jest m.in. freesco. Tylko nie przypominam sobie zeby byl pakiet z kompilatorem C, chociaz dosc dlugo juz nie mialem z nim kontaktu (freesco) wiec moze ktos stworzyl dodatkowe pakiety.
Troszke wieksza dystrybucja zawierajaco juz wiecej rzeczy od freesco byl zipslack (ok. 100 MB). Podejrzewam ze tam juz predzej znalazlbys kompilator, tylko to juz nie jest mala dystrybucja :>. Btw freesco mial wymagania 386sx / 6 MB ramu jesli dobrze pamietam :), no i obie sa na bazie slackware (odpowiednio skrojonego ;), z kernelem 2.0.XX)
pozdrowienia
Michal
p.s. jakiej wielkosci masz flasha?
|
|
| Back to top |
|
 |

|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
06 Dec 2004 17:59 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Narazie pdpiołem Maxtora 40MB IDE.
Ale docelowo wymienie na na kartę flash z przejściówką na IDE
64,128 lub 256M. Jaka będzie to zależy właśnie od dystrybucji.
Najpierw pójdzie na dysku IDE jak będzie ok to przegram na karte flash.
|
|
| Back to top |
|
 |
cyzyk123 Poziom 15

|
07 Dec 2004 17:18 Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania) |
|
|
|
Witam mam pytanie jaki Linux bylby najlepszy jako serwer do Net'u (tylko musi obslugiwac karty sieciowe Wi-Fi gdyz internet jest dostarczany taka droga)
a zpomnialbym dodac jaki chodzi mi o to zeby byl to linux o jak najmniejszych wymaganiach sprzetowych (na np 486 dx 66mhz lub cos kolo tego czy wogole istnieje taka odmina linuxa tzn mala i obslugujaca WiFi)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2004 17:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
techrys Poziom 21

|
07 Dec 2004 18:16 Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania) |
|
|
|
Karty wifi coraz lepiej obsługują jądra z serii 2.6.x, a całkiem przyzwoicie działa ndiswrapper, który pośredniczy pomiędzy linuxem a sterami win.
Co się nadaje na taką maszynkę - aurox 9.4 już nie - nie obsługuje już tego procka (wcześniejsze tak), nie wiem jak fedory, mandrake i inne wynalazki bo nie mam już takiej maszynki (a szkoda, bardzo stabilna była - 486DX4/100MHz + 38MB ram (długie simmy)). Na pewno działają starsze redhaty, chyba wszystkie slackware, debian, pld.
Aby byc pewnym obsługi kart wifi bez żadnych kompilacji, kup kartę opartą na chipsecie prism, hermes lub orinoco.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2004 18:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
cyzyk123 Poziom 15

|
07 Dec 2004 18:36 Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania) |
|
|
|
Spoko ale mam karte na rt2400 (drivery dodo redhata mam) (co do sprzetu to bylo minimum wzglednie moze byc p I 133mhz wszystko co bedzie dzialalo na radiatorze pasywnym tzn bez wiatrka na procku gdyz zalezy mi by to wszystko bylo jak najcichsze i pobieralo mozliwie malo wat'ow)
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
08 Dec 2004 17:18 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Wracając do mojego pytania
to czy nie będzie problemu po przesiadce z dysku na kartę flash podłączoną przez przejściówkę do tak starej płyty ?
Ten komp ma mało ram (4M) nie zależy mi na szybkości (:)) i łatwiej będzie mi dać większy flash (na swap) niż znalezienie pasujących simm 32 pin (pozatym malo slotow)
Czy rozsądne będzie zastosowanie ziplsacka ?
czy też lepiej rozbudować dyskietkowe linuxy ?
Planuję podłączyć zasilacz mini AT(X) co pozwoli na dalszą miniaturyzacje.
|
|
| Back to top |
|
 |
caramba Poziom 11

|
08 Dec 2004 17:46 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Ja szczegolnie polecam linuxa (ojczystego:)) PLD Ra. Z jadrem 2.4.X. W swojej szkole uruchamialem go na najstarszych i najdziwniejszych kompach (compaq, dell). Dzieki rozwiazaniu opartym na debianie nie potrzebuje tyle miejsca na twardzielu.
|
|
| Back to top |
|
 |
PabloII Poziom 7

|
11 Dec 2004 20:55 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Posiadam Leaf Berringa na AMD 486DX100 z chyba 12 MB RAM i "Dyskiem" CompactFlash 8 MB. Pamięć jest podpięta do za pomocą adaptera <IDE-CF>.
Leaf Berring jest pochodną Debiana. Rodzina leaf jest dość bogata na pewno cośdla siebie znajdziesz. http://leaf.sf.net
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
24 Dec 2004 15:50 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Zdecydowałem się na Zipslack narazie na partycji DOS.
Najprawdopodobniej przeniosę na ext2.
Miałem okazję podłączyć kartę CF 256M do mojego PC przez przejściówkę CF->IDE.
Działa jak zwykły dysk tyle że bez IDE i z prędkością 4MB/S......... (HD tach)
W kompie na 386SX do którego chciałem podpiąć CF szybkość niema znaczenia.
Problem w tym że karta nie chce tam działać......
Stary dysk 40MB działa bez problemu na starej płycie i kontrolerach jakie mam. CF nie działa .
Nowy komp wykrył kartę jako dysk:
Cylindry: 252
Głowice: 32
Landz: 993
Sektory: 63
Precomp: 0
Lub
Cylindry: 994
Głowice: 16
Landz: 993
Sektory: 32
Precomp: 65535
Niestety na starej płycie karta z takimi ustawieniami nie działa.
Na autodetect wykryea dysk ok 57MB (zaniża liczbę cylindrów do ok 226)
[C:226 H:16 WP:65535 L:226 SEC:32]
Na autodetect też nie działa....
Dioda na przejściówce miga, po użyciu formatowania niskopoziomowego z bios na karcie coś się zmienia bo potem w PC trzeba formatować.
Mimo wszytko po wystartowaniu 386 z dyskietki i podpięciu starego dysku 40M i wpisaniu C: przechodzi na dysk bez problemu.
W przypadku karty Flash jest komunikat że nieprawidłowe określenie dysku.
W biosie tego zabytku są z góry określone typy dysków (ok. 50) które mają pojemności często większe od karty. Jest też ustawienie ręczne.
Zastanawiam się czy to może być problem poziomu stanów logicznych 5/3.3 V (karta pracuje w trybie 5V)
Wesołych Świąt !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
25 Dec 2004 16:48 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Niema to jak świąteczne spotkania z przyjaciółmi :)
Wczoraj wymyśliliśmy tyle że jeszcze nie sprawdzałem w praktyce.
Otóż
226 to w binarnym ->00000000 11100010
994 to w binarnym ->00000111 11100010
Wniosek ? karta (kontroler) pewnie działa pewnie w trybie 8bit.
Na ISA jest sygnał 8/16 jak tylko sprawdzę w praktyce dam znać czy to tutaj tkwił problem.
----------------------------------
Sprawdziłem.
Dysk ma wyprowadzenie ustawiające pracę 16 bitową (pin 32).
Podczas pracy dysku pojawiają się tam co pewien czas niskie stany logiczne.
Wyprowadzenie połączone jest z pinem na karcie ISA ustawiającym transmisje 16b (pin D2 ( CS16)).
Karta ma wprawdzie wyprowadzenie IOIS 16 ale nic tam się nie pojawia.
Aby karta działała prawidłowo należałoby dołączyć do kontrolera układ generujący impulsy na CS16.
Problem polega na tym kiedy generować ten impuls........
Narazie przyszło mi do głowy dołączyć dekoder adresu bramkowany przez sygnał ALE.
Ale czy przy każdym dostępie do dysku wymagana jest transmisja 16b ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Salou Poziom 2

|
21 Jan 2005 15:51 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
spójrz sobie na OpenBSD (bardzo bezpieczny na router) a w dodatku, po zainstalowaniu podstawowych pakietów (bez kompilatorów itp) zabiera około 60MB. Więcej na stronie www.openbsd.org.
Niezłym wyborem jest też NetBSD - w dodatku chodzi to na niemal wszystkim co ma mikroprocesor - i w dodatku ma mnóstwo bardzo dobrych driverów do różniastych urządzeń. więcej na stronie www.netbsd.org
Jest też MirBSD - tego nie znam - ale to zmniejszona i podobno jeszcze lepiej zabezpieczona "wersja" OpenBSD - http://mirbsd.bsdadvocacy.org/ (mają takiego świra na punkcie bezpieczeństwa, że nawet strony WWW mają po SSL'u - https://mirbsd.bsdadvocacy.org:8890/ )
|
|
| Back to top |
|
 |
And! Poziom 23

|
21 Jan 2005 18:10 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Pozostaje jeszcze problem sprzętowy.
Ale tym zajmę się niebawem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2005 18:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sieger Poziom 20

|
26 Jan 2005 10:38 Re: Linux o jak najmniejszym rozmiarze (dla celow sterowania |
|
|
|
Jakbyś chciał kiedyś podłubać, to jest coś takiego jak www.linuxfromscratch.org , opisuje jak zbudować własną dystrybucję na podstawie tej zainstalowanej w komputerze, czyli sam wybierasz jakie narzędzia się składają na budowaną i jak jest skonfigurowana.
|
|
| Back to top |
|
 |