Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Mostkowanie wzmacniaczy. Szukam informacji. Jak ma być zbudowany odwracacz fazy?


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service ->Mostkowanie wzmacniaczy. Szukam informacji. Jak ma być zbudowany odwracacz fazy? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Śniący
Level 19
Location: Lublin
Joined: 05 Oct 2004
Posts: 444
Helped: 6
Post rating: 6
Śniący
Level 19
Post#1 06 Dec 2004 22:55  Topic author   

Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam. Mam taki problem -----> chciałbym zdobyć troche wiedzy na temat mostkowania wzmacniaczy <<<w sumie wiem iż na jeden kanał trzeba podać sygnał o odwróconej fazie i głośnik podłączyć pod +'y>>> tylko nie wiem jak ma być zbudowany ten Odwracacz fazy <<jakieś schematy opisy itp.>>> (Moim pierwszym mostkowym wzmakiem był by Merkury na STK077) Prosze o PoMoC!!!

___
Usunalem z tematu znienawidzone "HeLp!!!".
tom

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#2 06 Dec 2004 23:18    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy HeLp!!!


Witam! Masz tu linka, tam znajdziesz dwa praktyczne odwracacze fazy.
Pozdrawiam
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1041699#1041699

Helpful post? + 0
Back to top
Śniący
Level 19
Location: Lublin
Joined: 05 Oct 2004
Posts: 444
Helped: 6
Post rating: 6
Śniący
Level 19
Post#3 07 Dec 2004 10:46  Topic author   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy HeLp!!!


Wielkie ThX!!! <<<asą jakieś odwracacza na układach scalonych>>>
bo w sumie chodzi mi o takie uniwersalne odwracacze - do każdego wzmaka

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#4 07 Dec 2004 11:25    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy HeLp!!!


Witam! Są i na kościach, to nie ma żadnego znaczenia, na czym on będzie, ważne żeby był, ale jak wolisz na kości, to proszę bardzo.
Pozdrawiam

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/drv134.pdf

Helpful post? + 0
Back to top
eqt
Level 26
Location: Łódź
Joined: 24 Feb 2003
Posts: 974
Helped: 21
Post rating: 4
eqt
Level 26
Post#5 08 Dec 2004 15:50    

Mostkowanie Wzmacniaczy


przeciez wystarczy jeden wzmacniacz operacyjny i dwa oporniki ;) (ew. dla pełnej symetrii dwa wzmacniacze operacyjne)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Śniący
Level 19
Location: Lublin
Joined: 05 Oct 2004
Posts: 444
Helped: 6
Post rating: 6
Śniący
Level 19
Post#6 08 Dec 2004 17:37  Topic author   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


ThX za Powyzsze Pomoce
Ale znaczy jak........bom jak mi sie wydaje to np.TL072 ma w sobie tak jakby 2 wzmaki<<< 2 wejscia "+" i 2 wejscia "-" no i 2 wyjsca>>>
- czyli jeśli do jednego wzmaka do wejscia odwracalnego podam sygnał to na wyjsciu bede miał odwrocony sygnal
- a ten drugi wzmak podłącze normalnie - syg. do wejscia nie odwracalnego i czy to bedzie tak "symetrycznie" <co to znaczy ze bedzie symetrycznie???>

czy ja dobrze mysle czy ide wogóle w innym kierunku?

Helpful post? + 0
Back to top
wowka
Level 28
Location: Bombay
Joined: 31 Jul 2002
Posts: 1535
Helped: 34
Post rating: 64
wowka
Level 28
Post#7 08 Dec 2004 17:54    

Mostkowanie Wzmacniaczy


bo tl072 to podwojny wzmacniacz operacyjny - prosciej mowiac dwa wzmacniacze w jednej kosci, tl074 ma ich w sobie 4, a tl071 ma jeden wzmacniacz

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#8 08 Dec 2004 18:02    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! To jest tak połączone, że jest tylko jedno wejście, gdzie podłączasz sygnał i dwa wyjścia, o tej samej amplitudzie, tylko o przeciwnych fazach, to są układy proste i sprawdzone, wiec nie ma, co zbytnio się przejmować, wzmocnienie tych układów jest 1 wiec żadne, chodzi tylko o tą przeciwna fazę.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
eqt
Level 26
Location: Łódź
Joined: 24 Feb 2003
Posts: 974
Helped: 21
Post rating: 4
eqt
Level 26
Post#9 08 Dec 2004 19:41    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


zle myślisz. wzmacniacze operacyjne maja spore wmzmocnienie, np 1000000. A ty potrzebujesz wzmocnienie równe 1 (a dokładniej -1)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#10 08 Dec 2004 20:12    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! Dobrze myślę, ale kolega chyba to źle odebrał, wiem, że układy mają wzmocnienie, tak jak i tranzystory, czy lampy, ale odwracasz fazy, tak jak piszesz ma wzmocnienie 1, wzmocnienie danego układu, czy tranzystora, to tylko kwestia jego przystosowania do tego, co ma zrobić.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Śniący
Level 19
Location: Lublin
Joined: 05 Oct 2004
Posts: 444
Helped: 6
Post rating: 6
Śniący
Level 19
Post#11 11 Dec 2004 14:41  Topic author   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam nie zebym chciał iść po najprostszej lini oporu ale jak by ktoś wiedział gdzie mozna dorwać jakiś taki gotowy schemacik Układu do mostkowania - chodzi mi oto ze wpuszczam do układu 2 syg i mam na wyjściu tego układu jeden normalny a drugi odwrócony w fazie.
Taki Całościowy(chyba kiedyś coś takiego było w EDW - ale niemoge tego znaleźć).Bo juz teraz wiem...Jden sclaka wystarczy a co z drugim sygnałem Jak kolega wyżej pisał Powinno Być Symetrycznie...

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#12 11 Dec 2004 15:04    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! Przecież kolego ja Ci rzuciłem trzy praktyczne układy, to nie rozumie, o co Ci chodzi, też nie rozumie, dlaczego na wejście od wracacza fazy, chcesz puszczać dwa sygnały, tam jest potrzebny tylko jeden, a wychodzą dwa każdy o przeciwnych fazach do sterowania tych końcówek.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Śniący
Level 19
Location: Lublin
Joined: 05 Oct 2004
Posts: 444
Helped: 6
Post rating: 6
Śniący
Level 19
Post#13 11 Dec 2004 15:10  Topic author   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


ehhh jak juz to 1 ten DRV134 bo te cudka w wordzie.......ja tam nie wiele widze ale nic........./// heh mnie zawsze mało

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#14 11 Dec 2004 15:17    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! Nie wiem, czego Ty nie widzisz, ale na tych cudach w wordzie, ostatnio zrobiłem 2 x 550W w sinusie i ważyło to 34kg. Można jeszcze zrobić odwracacz fazy na lampie, może tego właśnie szukasz.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Śniący
Level 19
Location: Lublin
Joined: 05 Oct 2004
Posts: 444
Helped: 6
Post rating: 6
Śniący
Level 19
Post#15 11 Dec 2004 15:29  Topic author   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


no moze to jest to czego szukam - i jeszcze o tym nie wiem.Jakieś Ciekawe Propozycje:)?

Helpful post? + 0
Back to top
janek11389
Level 42
Joined: 08 Apr 2004
Posts: 6684
Helped: 776
Post rating: 26
janek11389
Level 42
Post#16 11 Dec 2004 15:54    

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! No to mam kolego do Ciebie prośbę, jak coś znajdziesz innego, to żuć na forum, też bym oko pocieszył, bo siedzą w tym już bardzo długo, a nigdy nie spotkałem czegoś innego.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Mostkowanie wzmacniaczy. Szukam informacji. Jak ma być zbudowany odwracacz fazy?
Page 1 of 1

Similar topics to mostkowanie wzmacniaczy. Szukam informacji. Jak ma być zbudowany odwracacz fazy?

tosca mostek, jak zbudować odwracacz fazy? (2)
Odwracacz fazy-co jest zle??? (20)
odwracacz fazy zaniana rezystorów (9)
Co to za konwerter? Szukam informacji. Jak go wykonać? (19)
MOTOROLA AM900. Szukam informacji. Jak zaprogramować radio? (3)
Szukam informacji na temat radia Pioneer cdx-p1. Jak je podłączyć? (5)
Jak zbudowany jest mp3 player, jak taki zbudować ? (3)
Gelhard wzmacniacz. Mostkowanie. Szukam schematu. (2)
Panasonic NV-L25EE. Jak powinny być wpięte taśmy? Szukam schematu. (2)
Jak jest zbudowany Laser CO2 ? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.121 seconds