Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Mostkowanie wzmacniaczy. Szukam informacji. Jak ma być zbudowany odwracacz fazy?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Mostkowanie wzmacniaczy. Szukam informacji. Jak ma być zbudowany odwracacz fazy?
Autor
Wiadomość
Śniący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Paź 2004
Posty: 407
Miasto: Lublin

Post#1 Post autora tematu 06 Gru 2004 22:55   

Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam. Mam taki problem -----> chciałbym zdobyć troche wiedzy na temat mostkowania wzmacniaczy <<<w sumie wiem iż na jeden kanał trzeba podać sygnał o odwróconej fazie i głośnik podłączyć pod +'y>>> tylko nie wiem jak ma być zbudowany ten Odwracacz fazy <<jakieś schematy opisy itp.>>> (Moim pierwszym mostkowym wzmakiem był by Merkury na STK077) Prosze o PoMoC!!!

___
Usunalem z tematu znienawidzone "HeLp!!!".
tom
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Gru 2004 22:55   





Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6686

Post#2 06 Gru 2004 23:18   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy HeLp!!!


Witam! Masz tu linka, tam znajdziesz dwa praktyczne odwracacze fazy.
Pozdrawiam
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1041699#1041699
Powrót do góry
   
Śniący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Paź 2004
Posty: 407
Miasto: Lublin

Post#3 Post autora tematu 07 Gru 2004 10:46   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy HeLp!!!


Wielkie ThX!!! <<<asą jakieś odwracacza na układach scalonych>>>
bo w sumie chodzi mi o takie uniwersalne odwracacze - do każdego wzmaka
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6686

Post#4 07 Gru 2004 11:25   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy HeLp!!!


Witam! Są i na kościach, to nie ma żadnego znaczenia, na czym on będzie, ważne żeby był, ale jak wolisz na kości, to proszę bardzo.
Pozdrawiam

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/drv134.pdf
Powrót do góry
   
eqt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Lut 2003
Posty: 974
Miasto: Łódź

Post#5 08 Gru 2004 15:50   

Mostkowanie Wzmacniaczy


przeciez wystarczy jeden wzmacniacz operacyjny i dwa oporniki ;) (ew. dla pełnej symetrii dwa wzmacniacze operacyjne)
Powrót do góry
   
Śniący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Paź 2004
Posty: 407
Miasto: Lublin

Post#6 Post autora tematu 08 Gru 2004 17:37   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


ThX za Powyzsze Pomoce
Ale znaczy jak........bom jak mi sie wydaje to np.TL072 ma w sobie tak jakby 2 wzmaki<<< 2 wejscia "+" i 2 wejscia "-" no i 2 wyjsca>>>
- czyli jeśli do jednego wzmaka do wejscia odwracalnego podam sygnał to na wyjsciu bede miał odwrocony sygnal
- a ten drugi wzmak podłącze normalnie - syg. do wejscia nie odwracalnego i czy to bedzie tak "symetrycznie" <co to znaczy ze bedzie symetrycznie???>

czy ja dobrze mysle czy ide wogóle w innym kierunku?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Gru 2004 17:37   





Powrót do góry
   
wowka
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1429
Miasto: Bombay

Post#7 08 Gru 2004 17:54   

Mostkowanie Wzmacniaczy


bo tl072 to podwojny wzmacniacz operacyjny - prosciej mowiac dwa wzmacniacze w jednej kosci, tl074 ma ich w sobie 4, a tl071 ma jeden wzmacniacz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Gru 2004 17:54   





Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6686

Post#8 08 Gru 2004 18:02   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! To jest tak połączone, że jest tylko jedno wejście, gdzie podłączasz sygnał i dwa wyjścia, o tej samej amplitudzie, tylko o przeciwnych fazach, to są układy proste i sprawdzone, wiec nie ma, co zbytnio się przejmować, wzmocnienie tych układów jest 1 wiec żadne, chodzi tylko o tą przeciwna fazę.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
eqt
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 24 Lut 2003
Posty: 974
Miasto: Łódź

Post#9 08 Gru 2004 19:41   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


zle myślisz. wzmacniacze operacyjne maja spore wmzmocnienie, np 1000000. A ty potrzebujesz wzmocnienie równe 1 (a dokładniej -1)
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6686

Post#10 08 Gru 2004 20:12   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! Dobrze myślę, ale kolega chyba to źle odebrał, wiem, że układy mają wzmocnienie, tak jak i tranzystory, czy lampy, ale odwracasz fazy, tak jak piszesz ma wzmocnienie 1, wzmocnienie danego układu, czy tranzystora, to tylko kwestia jego przystosowania do tego, co ma zrobić.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Śniący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Paź 2004
Posty: 407
Miasto: Lublin

Post#11 Post autora tematu 11 Gru 2004 14:41   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam nie zebym chciał iść po najprostszej lini oporu ale jak by ktoś wiedział gdzie mozna dorwać jakiś taki gotowy schemacik Układu do mostkowania - chodzi mi oto ze wpuszczam do układu 2 syg i mam na wyjściu tego układu jeden normalny a drugi odwrócony w fazie.
Taki Całościowy(chyba kiedyś coś takiego było w EDW - ale niemoge tego znaleźć).Bo juz teraz wiem...Jden sclaka wystarczy a co z drugim sygnałem Jak kolega wyżej pisał Powinno Być Symetrycznie...
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6686

Post#12 11 Gru 2004 15:04   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! Przecież kolego ja Ci rzuciłem trzy praktyczne układy, to nie rozumie, o co Ci chodzi, też nie rozumie, dlaczego na wejście od wracacza fazy, chcesz puszczać dwa sygnały, tam jest potrzebny tylko jeden, a wychodzą dwa każdy o przeciwnych fazach do sterowania tych końcówek.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Śniący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Paź 2004
Posty: 407
Miasto: Lublin

Post#13 Post autora tematu 11 Gru 2004 15:10   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


ehhh jak juz to 1 ten DRV134 bo te cudka w wordzie.......ja tam nie wiele widze ale nic........./// heh mnie zawsze mało
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Gru 2004 15:10   





Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6686

Post#14 11 Gru 2004 15:17   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! Nie wiem, czego Ty nie widzisz, ale na tych cudach w wordzie, ostatnio zrobiłem 2 x 550W w sinusie i ważyło to 34kg. Można jeszcze zrobić odwracacz fazy na lampie, może tego właśnie szukasz.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Śniący
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Paź 2004
Posty: 407
Miasto: Lublin

Post#15 Post autora tematu 11 Gru 2004 15:29   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


no moze to jest to czego szukam - i jeszcze o tym nie wiem.Jakieś Ciekawe Propozycje:)?
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6686

Post#16 11 Gru 2004 15:54   

Re: Mostkowanie Wzmacniaczy


Witam! No to mam kolego do Ciebie prośbę, jak coś znajdziesz innego, to żuć na forum, też bym oko pocieszył, bo siedzą w tym już bardzo długo, a nigdy nie spotkałem czegoś innego.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Mostkowanie wzmacniaczy. Szukam informacji. Jak ma być zbudowany odwracacz fazy?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
tosca mostek, jak zbudować odwracacz fazy? (2)
Odwracacz fazy-co jest zle??? (20)
odwracacz fazy zaniana rezystorów (9)
Co to za konwerter? Szukam informacji. Jak go wykonać? (19)
MOTOROLA AM900. Szukam informacji. Jak zaprogramować radio? (3)
Szukam informacji na temat radia Pioneer cdx-p1. Jak je podłączyć? (5)
Jak zbudowany jest mp3 player, jak taki zbudować ? (3)
Gelhard wzmacniacz. Mostkowanie. Szukam schematu. (2)
Panasonic NV-L25EE. Jak powinny być wpięte taśmy? Szukam schematu. (2)
Jak jest zbudowany Laser CO2 ? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.143 seconds

elektroda.pl temat RSS