| Author |
lukjar6 Poziom 15

|
07 Dec 2004 11:54 Zasilacz laboratoryjny 4 zaciski |
|
|
|
Witam!!!
JEstem poczatkujacym elektronikiem i jeszcze laikiem w tych sprawch i takie oto pytanko:
w tym zasilaczu wystepuja zaciski pradowe i napieciowe, wiem ze to jest w celu stabilizacji napiecia, ale zastanwiem sie jak mam podlaczac odbiorniki do tych czterech zaciskow, w instrukcji jest opisane ze mozna polaczyc -I z -U oraz +I z +U, no to to rozumiem tylko dlaczego sa wyprowadzone te vztery zacski skoro mozna je laczyc, jak sie wykorzystuje te zaciski przy prostym podlaczniu odbirnika, nie iwem czy dobrze opisalem jak cos to bede prostowal moj opis.
pozdrawiam..
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2004 11:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
telemax Poziom 17

|
07 Dec 2004 12:44 Re: Zasilacz laboratoryjny 4 zaciski |
|
|
|
Niewiele zrozumiałem z twojego pytania .
Napisz coś Jaki zasilacz ,jakie napięcia ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2004 12:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lukjar6 Poziom 15

|
07 Dec 2004 13:35 Re: Zasilacz laboratoryjny 4 zaciski |
|
|
|
jest to zasilacz stabilizowanu, z regulacja pradu i napiecia, od 0-30V , 0-5A, z wentylatorem, oraz wbudowanym niernikiem, schemat sciagniety jest z elektrody,
Chodzi mi o to ze zasilacz ma zaciski ja watomierz pradowe i napieciowe, ale watomierz wiadomo jak podlaczyc po odbiornik aby zmierzyc jego moc, a mi chodzi o to jak podlaczy np silnik elektryczny, pod cztery zaciski zasilacza .
http://www.elektroda.net/warsztatowe/index2.html pozycja 145
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2004 13:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
STANEL Poziom 7

Joined: 11 Aug 2004 Posts: 24 Location: Ostrowiec Swiętokrzyski
|
07 Dec 2004 14:04 Re: Zasilacz laboratoryjny 4 zaciski |
|
|
|
Witaj. Uzywam zasilacza z taka funkcja od nastu lat. Jest to produkt oznaczony "TYP 5373" a wyprodukowany w Szczytnie. (Nigdy nie mialem potrzeby uzywania 4 zaciskow i zwarlem je w srodku urzadzenia, mam dodatkowo 2 zaciski). Sluza do poboru mocy i stabilizacji napiecia NA OBCIAZENIU. Jesli zasilasz urzadzenie na duza odleglosc i chcesz aby na takim odbiorniku bylo napiecie ustawione przez Ciebie to uzyjesz 2 przewody "pradowe" do dostarczenia energii, z obciazenia polaczysz 2 przewody kontrolne, aby zasilacz mogl mierzyc NA OBCIAZENIU wartosc nastawionego przez Ciebie napiecia. W skrocie: kompensacja spadku napiecia na przewodach zasilajacych urzadzenie. ISTOTNE, jesli uzywasz 4 przewodow staraj sie aby kontakry byly pewne.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukjar6 Poziom 15

|
07 Dec 2004 14:12 Re: Zasilacz laboratoryjny 4 zaciski |
|
|
|
Rozumiem, czyli w warunkach domowych przy zasilaniu odbiornikow, w celu ich sprawdzenia, a przewody sa krotkie mozna sobie polaczyc te zaciski, bo spadek na tych przewodach bedzie znikomy.Czyli do zasilania odbiornika sluza zacsiki prdowe tylko, a napieciowe to pomiar.
Dzieki za wytlumaczenie.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Dec 2004 14:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
STANEL Poziom 7

Joined: 11 Aug 2004 Posts: 24 Location: Ostrowiec Swiętokrzyski
|
08 Dec 2004 21:34 Re: Zasilacz laboratoryjny 4 zaciski |
|
|
|
Wlasnie tak. Jesli przy dlugich lub "slabych" przewodach bedziesz chcial pobrac wiecej mocy z zasilacza to napiecie na odbiorniku bedzie inne (mniejsze) niz nastawiles. Dla rozwazan i zrozumienia potraktuj przewody jako rezystory bo te tak sie zachowaja. Powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |