FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#91 Post from the author of the topic 01 Dec 2011 18:28   

Re: KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych

Panowie, spokojnie. O wszystkim mi wiadomo, bez nerwów.

Quote:
I czy to odpali od razu? Bo pisałeś coś o popalonych tranzystorach, itd.

Rzadko kiedy się zdarzało, że nowe urządzenie odpala od razu bez żadnych problemów, ale nie powinno nic się palić. Radzę się zaopatrzyć w zapas BC516 i ten 10nF po lampie GM dać na 630V. No i uwaga z wysokimi napięciami na przetwornicy, mnie już parę razy popieściła :)
Back to top

tmf
Poziom 24
Poziom 24

Post#92 01 Dec 2011 22:09   

Re: KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych.

jag61 wrote:
tmf wrote:
.....
Co do afery z CBŚ, to do gości nie miałbym pretensji, dali próbki do analizy i jakaś niekompetentna baba im napisała, że promieniują jak Czarnobyl to co mieli zrobić... Gorzej, że po tym wszystkim wobec takiej chodzącej głupoty i tego "eksperta" zapewne nie wyciągnięto konsekwencji - przynajmniej za głupotę należałoby by ich odsunąć od stanowisk. Niestety po tych wszystkich państwowych agencjach tego typu niekompetencja jest zupełną normą.

Nie pisz kolego (z całym szacunkiem) o "niekompetencji" - tylko zmień prawo.. Instytucje takie jak PAA czy sanepid działają na podstawie prawa jakie obowiązuje...
Chociaż PAA jest władne (pośrednio) je zmieniać (sanepid - nie)...
Przypomnę tylko, że poziom promieniowania w wysokości 100µSV/h to - granica strefy awaryjnej (zobacz sobie rozporządzenie o planach postępowania awaryjnego).

Ale żadnego prawa nie trzeba zmieniać, skoro w oparciu o te same przepisy sprawę umorzono, bo ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy. A że ekspert nie odróżnia nieszkodliwego minerału od niebezpiecznej substancji promieniotwórczej, to jednoznacznie świadczy o jego katastrofalnie niskim poziomie. Zadaj sobie trud przeczytania tego artykułu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Dec 2011 22:09   

Back to top

kamil bula
Poziom 16
Poziom 16

Post#93 02 Dec 2011 01:54   

konrad92 wrote:
Panowie, spokojnie. O wszystkim mi wiadomo, bez nerwów.

Quote:
I czy to odpali od razu? Bo pisałeś coś o popalonych tranzystorach, itd.

Rzadko kiedy się zdarzało, że nowe urządzenie odpala od razu bez żadnych problemów, ale nie powinno nic się palić. Radzę się zaopatrzyć w zapas BC516 i ten 10nF po lampie GM dać na 630V. No i uwaga z wysokimi napięciami na przetwornicy, mnie już parę razy popieściła :)

A czy plik, który wcześniej podałeś zawiera kompletne schamaty i wszystko odpali? Tak pytam, żeby nie narobić sobie ewentualnych zbyt dużych kosztów, itd. Bo kilka postów wcześniej ktoś prosił o schemat prostego licznika i jakiś podałeś. To ten sam, który użyłeś u siebie? I czy w nim również po przekroczeniu progu bezpieczeństwa promieniowania, brzęczyk zacznie pikać? Wiem, że pytania są może banalne i śmieszne, ale chcę się upewnić, bo zamierzam wykonać podobny układ.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#94 Post from the author of the topic 02 Dec 2011 14:39   

Quote:
Ale żadnego prawa nie trzeba zmieniać, skoro w oparciu o te same przepisy sprawę umorzono, bo ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy. A że ekspert nie odróżnia nieszkodliwego minerału od niebezpiecznej substancji promieniotwórczej, to jednoznacznie świadczy o jego katastrofalnie niskim poziomie. Zadaj sobie trud przeczytania tego artykułu.

Prawo NALEŻY zmienić aby takie same sytuacje się nie powtarzały. Podobno ma się to zmienić dla kolekcjonerów w związku z rudą uranu. Poza tym sprawę umorzono ze względu na niską szkodliwość czynu, czyli po prostu byliśmy winni na podstawie art 171kk, ale prokurator wykazał się dobrodusznością i sprawę umorzył.

Quote:
I czy w nim również po przekroczeniu progu bezpieczeństwa promieniowania, brzęczyk zacznie pikać?

musisz mieć 2x ATTiny2313 na jednym robisz licznik LCD wg. schematu w rar. stronę wcześniej. Na drugi ładujesz HEXa "Licznik Final!" fusy fabryczne, I/O pinów też napisane stronę wcześniej. Uważaj na wysokie napięcia na przetwornicy, i zmontuj wszystko dokładnie żeby nie było zwarć, bo pójdzie z dymem.
Back to top

kamil bula
Poziom 16
Poziom 16

Post#95 02 Dec 2011 21:55   

No to ja już nic nie rozumiem :/ A możesz podać kompletny schemat swojego układu? Bo wnioskując po tych linkach, na których oparłeś projekt, masz u siebie tylko jeden ATtiny...
Myślałem, że ten KRUK-1, co ma w sobie jeden procesor ATtiny i liczy i alarmuje po przekroczeniu bezpiecznej dawki. Mylę się? Możesz mi wszystko od początku do końca wszystko wyjaśnić? Bo powoli zaczynam kompletować części, ale teraz widzę, że czegoś nie kumam...
Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#96 Post from the author of the topic 02 Dec 2011 22:12   

Spokojnie, od początku:
-jeden procesor attiny2313 jest do zliczania dawki - schemat w .rar
Program do tego jest umieszczony na stronie autora LINK + ustawienia fusów!
-drugi attiny2313 jest do alarmowania, do tego schematu nie ma, opisałem I/O procesora stronę wcześniej. Do tego ładujesz hexa 'licznik final!'
Wejście zliczające alarm podłączasz na PD4 tinego zliczającego dawkę (pod LEDa)
Oczywiście dało by się to zmieścić w 1 procesorze, ale program do zliczania dawki był w hex już.
Back to top

kamil bula
Poziom 16
Poziom 16

Post#97 06 Dec 2011 11:36   

Czyli Ty u siebie masz dwa procesory? Bo na zdjęciach widać jeden. Skoro trzeba dwa, to ja jednak zrobię na jednym ATtiny, bez alarmowania. Potem może kiedyś dorobię. Nie chcę zwiększać kosztów. Ale w linku, który właśnie podałeś, jest chyba inna przetwornica, niż ta, którą zrobiłeś u siebie? Taką zrobiłeś? http://and.elektroda.eu/elektronika/proste/dozymetr/img/schemat.gif

Na razie podaj mi KOMPLETNY SCHEMAT - od baterii i włącznik, przez wzmacniacz i wyświetlacz, żeby było na nim wszystko, co potrzebne do budowy układu. No i jak mówię - na razie zrobię tylko na jednym procesorze, skoro do alarmowania potrzebny jest drugi. Poza tym, na początek chcę zrobić układ do testu (tzn. ta przetwornica na MC 34063A, który już zakupiłem), plus do tego te dwa tranzystory BC 547 i brzęczyk. Ten prosty układ po wykryciu promieniowania, powinien tylkać podczas zliczania promieniowania, tak? Tzn. brzęczyk? Bo na uczelni rozmawiałem z profesorem od Fizyki i powiedział, że z powodzeniem mi pomoże, tzn. pozwoli podłączyć tubę Geigera jaką mają na uczelni i wykorzystać ich źródło promieniowania (Kobalt-60). Po tym teście robiłbym dalej owe ustrojstwo. :)
Acha, i na jakie napięcie ma być brzęczyk? 5V ?

Dzięki z góry i pozdrawiam
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#98 26 Jan 2012 17:54   

Nie wiem jakiej używasz "strategii" pomiaru ale na filmie widzę, że odczyt masz niezbyt stabilny. Sam przymierzam się do budowy takiego licznika i wymyśliłem taki algorytm:

LICZNIK - sprzętowy licznik impulsów z lampy w uK
TIMER - sprzętowy timer w uK wywołujący przerwanie co 5s (lub w/g RKSB-104 co 7s)

Pseudokod:
Code C - [expand]
byte Tab[8] = {0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0};
byte Idx = 0;
byte Mul = 1;
ON TIMER {
Tab[Idx] = LICZNIK;
LICZNIK = 0;
PRINT(10 * ((SUM(Tab) * 8) / Mul))); // Zapis taki a nie inny, by dało się wykonać na 16 bitach*
If (Mul != 8) Mul = Mul + 1; // Zwiększ Mul dopóki tablica nie będzie pełna
Idx = (Idx + 1) & 7; // Idx jest licznikiem mod8
}

* - Dla lepszego zrozumienia to jest (10 * SUM(Tab) * 40) / (5 * Mul)
Max(SUM(Tab)) = 8 * 255 = 2040, Max(SUM(Tab) * 8) = 8 * 8 * 255 = 16320

Jak to działa - dla pojedynczej lampy SBM-20 (SBS-5) równoważnik dawki wyrażony w nSv/h to 10 * liczba zliczeń w ciągu 40 sekund. Mamy więc 8 elementowy wektor, na początku wypełniony zerami.
Przy pierwszym wywołaniu TIMERa po 5s (7s) Mul = 1, a Idx = 0, następuje więc wpis liczby zliczeń do pierwszej komórki pamięci Tab[0] i wyzerowanie licznika. Wynik pomiaru jest równy sumie wszystkich elementów w tablicy (czyli liczbie zliczeń po 5s) razy mnożnik (40s / (5s * 1)) = 8 razy 10, Idx jest zwiększany o 1 i przyjmuje wartość 1, a mnożnik jest zwiększany o 1 i przyjmuje wartość 2.
Przy kolejnym wywołaniu TIMERa (po 10s od startu) Mul = 2, a Idx = 1, następuje więc wpis liczby zliczeń do drugiej komórki pamięci Tab[1] i wyzerowanie licznika. Wynik pomiaru jest równy sumie wszystkich elementów w tablicy (czyli liczbie zliczeń po 10s) razy mnożnik (40s / (5s * 2)) = 4 razy 10, Idx jest zwiększany o 1 i przyjmuje wartość 2, a mnożnik jest zwiększany o 1 i przyjmuje wartość 3.
(...)
Po 40s od startu Idx = 7, a Mul =8, następuje więc wpis liczby zliczeń do ósmej komórki pamięci Tab[7] i wyzerowanie licznika. Wynik pomiaru jest równy sumie wszystkich elementów w tablicy (czyli liczbie zliczeń po 40s) razy mnożnik (40s / (5s * 8)) = 1 razy 10, Idx jest zwiększany o 1 i w wyniku operacji modulo 8 przyjmuje wartość 0, a mnożnik jest równy 8 więc taka jego wartość pozostaje.
Po 45s od startu Idx = 1, a Mul = 8, następuje więc nadpisanie pierwszej komórki pamięci Tab[0] liczbą zliczeń i wyzerowanie licznika. Wynik pomiaru jest równy sumie wszystkich elementów w tablicy (czyli liczbie zliczeń w ciągu ostatnich 40s) razy mnożnik (40s / (5s * 8)) = 1 razy 10, Idx jest zwiększany o 1, a mnożnik jest równy 8 więc taka jego wartość pozostaje...

Taki algorytm powinien dać o wiele bardziej stabilny odczyt niż prezentowany na filmie.

Takie coś wyskrobałem w BASCOMie:
Code Basic4GL - [expand]
'Przerwanie od przepełnienia Timer1 jest generowane co 1 s
'- 8MHz/256/31250 = 1s
'Zliczenie 5 odcinków 1s da 5 sekund

$regfile = "m8def.dat" 'informuje kompilator o pliku
'dyrektyw mikrokontrolera
$crystal = 8000000 'informuje kompilator o
'częstotliwości oscylatora
'taktującego mikrokontroler
Config Pind.4 = Input 'linia PD4 (T0) jako wejściowa
Config Timer0 = Counter , Edge = Falling 'konfiguracja Timer0 jako licznika
'wyzwalanego zboczem opadającym
Config Timer1 = Timer , Prescale = 256
'konfiguracja Timer1 jako timera
'z podziałem preskalera przez
'256
On Timer1 Odmierz_5s 'przerwanie od przepełnienia
'Timer1 o etykiecie Odmierz_5s
Dim Licz_1s As Byte 'zmienna pomocnicza zliczająca
'odcinki czasu równe 1s
Dim Idx As Byte 'indeks pozycji zapisu mod 8 (1 - 8)
Dim I As Byte 'zmienna pomocnicza - iterator
Dim Div As Byte 'podzielnik (1 - 8)
Dim Tab(8) As Byte 'tablica zliczeń z 40s
Dim Res As Word 'wynik w nSv/h

For I = 1 To 8
Tab(i) = 0 'wyzerowanie tablicy zliczeń
Next

Idx = 1
Div = 1

Enable Interrupts 'odblokowanie globalnego systemu
'przerwań

Enable Timer1 'odblokowanie przerwania od
'przepełnienia Timer1
Load Timer1 = 31250 'wartość początkowa Timer1

Do 'pętla nieskończona
Loop

End 'koniec programu

Odmierz_5s: 'początek podprogramu obsługi
'przerwania od przepełnienia
'Timer1
Load Timer1 = 31250 'wartość początkowa Timer1
Incr Licz_1s 'zwiększ o jeden wartość
'zmiennej pomocniczej Licz_1s
If Licz_1s = 5 Then 'jeżeli wartość tej zmiennej
'równa 5 (5*1 s = 5) to
'odliczono 5 sekund
Licz_1s = 0 'zerowanie zmiennej licznikowej

Tab(idx) = Tcnt0 'przepisanie zawartości licznika do tablicy
Tcnt0 = 0 'wyzerowanie licznika
Res = 0 'wyzerowanie wyniku
For I = 1 To 8 'zsumowanie wszystkich zliczeń w ciągu ostatnich 40s
Res = Res + Tab(i)
Next
Res = Res * 8 'przeliczenie liczby zliczeń na dawkę równoważną
Res = Res / Div
Res = Res * 10
If Div < 8 Then Incr Div 'zwiększenie podzielnika dopuki tablica nie będzie pełna
Incr Idx 'zwiększenie wskaźnika komórki w tablicy
If Idx = 9 Then Idx = 1 'modulo 8

End If 'koniec warunku If...Then
Return 'powrót z przerwania

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 4 of 4 Go to page Previous  1, 2, 3, 4

Page generation time: 1.945 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed