FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 10 Nov 2011 17:22   

Promieniotwórczość od zawsze była moją pasją. Pomysł „KRUKa 1” narodził się dawno temu, kiedy jeszcze nie miałem wystarczającej wiedzy elektronicznej, aby go zbudować. W międzyczasie pogłębiłem swoją wiedzę elektroniczną i powstały inne urządzenia do pomiaru promieniowania radioaktywnego; m.in. przenośny licznik Geigera-Mullera do pomiaru promieniowania beta i gamma na tubie GM SBM-20. Został wyposażony dodatkowo w układ przeliczający impulsy na równoważnik dawki (w uSv/h) i zliczenia na minutę lub sekundę. Schemat i program do licznika LCD można znaleźć na stronie http://www.cyberpcb.com/

Tego samego układu użyłem w KRUKu 1.

Właściwie to na poważnie wziąłem się za urządzenie po awarii reaktora w Fukushimie. Zagrożenia nie było, ale uświadomiło mi to, że taki wypadek może zdarzyć się wszędzie i skutki mogą być (jak pokazały inne awarie jądrowe) naprawdę tragiczne.
Najważniejszym modułem w urządzeniu jest, jak pewnie wiadomo, przetwornica ~400V do tuby GM i sama tuba. Schemat do przetwornicy znalazłem tu: http://and.elektroda.eu/ Bez tego ani rusz.
Zastosowałem kupny dławik 1mH i układ działa wyśmienicie. Tranzystor pochodzi z zasilacza ATX C3038.
Można próbować z fotodiodami PIN (na ich bazie powstanie KRUK-2 do pomiaru promieniowania alfa), ale posiadam kilka tub GM i postanowiłem coś z zapasu zużyć.

Kolejnym modułem jest układ zliczający impulsy, tj. wyżej użyty w poprzednim urządzeniu. Zrezygnowałem z przetwornicy, która była w układzie razem z licznikiem, zastosowałem tą od And!

I wreszcie ostatni moduł to układ alarmujący o przekroczonym promieniowaniu. Steruje nim ATTiny2313 (nie burzyć się, taki miałem). Program został napisany tak, że jeśli zliczy >10 impulsów w ciągu 5 sekund, to ma uruchomić alarm (sygnał wysoki na wyjście 1 i sygnał 2Hz na 2 wyjście uC). Aby układ przestał alarmować, należy go zresetować ręcznie. Za pomoc w napisaniu programu dziękuję koledze Arkowi.

Uruchomienie układu nie było takie łatwe jak się wydawało. Popalone przetwornice, tranzystory, itp. Na początku układ nie chciał zliczać impulsów podawanych z GM na uC.
Musiałem trochę zmodyfikować układ, dodając tranzystor, który steruje uC impulsami z tuby.

Kolejną sprawą było źródełko promieniowania do sprawdzenia działania układu. Wcześniej niestety zostałem pozbawiony źródełka w formie rudy uranowej przez panów z CBŚ. Bowiem, jak się okazało, wg nich był to „materiał jądrowy”, a w rzeczywistości nie był, no cóż....

Użyłem starej busoli, które są dostępne w prawie wszystkich Army-shopach, a nawet na Allegro. Mają one w środku farbę zawierającą sole Radu. Promieniują całkiem godnie (gamma ~8uSv/h).

Wszystko prócz buzzera, tuby GM i zasilacza zostało zamknięte w obudowie z plastyku. Sonda z tubą jest wyprowadzona na przewodzie ok. 2.5m z zakończeniem BNC, aby można było łatwo ją odłączyć od modułu głównego. Układ w czasie pracy pobiera 70mA, w stanie alarmu około 110mA. Zasilanie 12VDC. Kontrolki na obudowie oznaczają po kolei: zasilanie, zliczenie cząstki i alarm.

KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych

Wsad do procka z alarmem wrzucę jutro.
Jeżeli są jakieś pytania, to chętnie odpowiem, pomogę również w budowie urządzenia.

Link

Pozdrawiam, wysy
Back to top

SylwekK
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 10 Nov 2011 20:40   

Re: KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych.

Tak z ciekawości zapytam - jakie to ma praktyczne zastosowanie w życiu codziennym przeciętnego człowieka? Chodzi mi o to czy chodząc po ulicy czy po swojej działce mogę być narażony na jakiś promieniowanie? Tak w ogóle to projekt fajnie zrobiony.
Back to top

Klima
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 10 Nov 2011 20:44   

konrad92 wrote:
Wcześniej niestety zostałem pozbawiony źródełka w formie rudy uranowej przez panów z cbś. Bowiem jak się okazało wg nich był to „materiał jądrowy” a w rzeczywistości nie był, no cóż....

Grabisz sobie, grabisz.

Układ fajny, ale mam pewne wątpliwości co do przeliczania dawek. Czy jest możliwe dokładne ustalenie tego bez znajomości parametrów konkretnego egzemplarza lampy?

Dodano po 1 [minuty]:

SylwekK wrote:
Tak z ciekawości zapytam - jakie to ma praktyczne zastosowanie w życiu codziennym przeciętnego człowieka? Chodzi mi o to czy chodząc po ulicy czy po swojej działce mogę być narażony na jakiś promieniowanie? Tak w ogóle to projekt fajnie zrobiony.

W przekaziorach podawali, że w Pradze nie tak dawno jeden ziom wykrył promieniowanie na placu zabaw i chyba cały kwartał zamknęli. Hobbystycznie chodził sobie z geigerem.
Back to top

opamp
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 10 Nov 2011 20:51   

Klima wrote:
przekaziorach podawali, że w Pradze nie tak dawno jeden ziom wykrył promieniowanie na placu zabaw i chyba cały kwartał zamknęli. Hobbystycznie chodził sobie z geigerem.

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/448243,Napromieniowany-plac-zabaw-w-centrum-Pragi Kolega planuję to samo zrobić po nocach :D A z tym cbś to prawda?
Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 Post from the author of the topic 10 Nov 2011 20:57   

Quote:
Grabisz sobie, grabisz.

Pograbiłem dawno temu.

Quote:
Układ fajny, ale mam pewne wątpliwości co do przeliczania dawek. Czy jest możliwe dokładne ustalenie tego bez znajomości parametrów konkretnego egzemplarza lampy?

Oczywiście każda lampa ma swoje parametry, dla tej rezystor na anodzie powinien mieć optymalnie 5.1Mohm, a napięcie około 400V. Do dokładniejszych kalibracji potrzebne są źródła kalibracyjne, których nie mam i nie potrafiłbym kalibrować takiej lampy. Tuba ma także swoją żywotność.
http://www.gstube.com/data/2398/#circuit

:arrow: SylwekK prawie zawsze noszę przy sobie dozymetr TERRA-P (ten żółty na zdjęciu wyżej) Kiedyś zdarzyło mi się jak jechałem autobusem ze szkoły, że włączył mi się alarm. I to na wcale nie małej dawce bo 12uSv/h. Okazało się że znajoma która stała obok miała robione badanie radioizotopowe, taki izotop utrzymuje się we krwi przez jakiś czas.
Back to top

Szopler
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 10 Nov 2011 21:09   

2*10^10 impulsów - policzcie sobie na ile lat to wystarczy przy pomiarze promieniowania tła w Polsce to machniecie ręką na ten parametr jako na bardzo mało istotny...
Back to top

kurnosek
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 10 Nov 2011 21:43   

Jaki był koszt całego urządzenia ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Nov 2011 21:43   

Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 Post from the author of the topic 10 Nov 2011 21:47   

ciężko powiedzieć...
większość elementów miałem, w tym lampę GM.
Musiałem dokupić ATtiny2313, MC34063, i inne podzespoły.
Ale myślę że bez tuby można zmieścić się spokojnie w 50zł
Back to top

marci4
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 10 Nov 2011 22:31   

Urzadzenie fajne, ale czemu po GDR: jest znak zapytania '?' ?
Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#10 Post from the author of the topic 10 Nov 2011 22:45   

Jutro odkopię stary dysk i postaram się znaleźć zaprojektowaną płytkę do urządzenia.
Znak ? oznacza, że układ przez 120 sekund po włączeniu, robi dokładny pomiar. Po tym czasie ? znika i pokazuje dokładną równoważną dawkę. Po skokowej zmianie promieniowania układ robi to samo.
Nazwa urządzenia? Początkowo miał być tukan, później pelikan, a skończyło się na kruku ;) KRUK-2 jest w fazie tworzenia, o czym napisałem na początku.
Back to top

p4trykx
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 10 Nov 2011 22:51   

Mam takie pytanie może trochę głupie. Czy przy większych odczytach promieniowania to promieniowanie wpływa znacząco np. na mikroprocesor czy inne układy scalone tego miernika.
Czy to raczej są takie dawki, że człowiek już i tak nie przeżyje.
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 10 Nov 2011 23:23   

konrad92 wrote:
Kolejną sprawą było źródełko promieniowania do sprawdzenia działania układu. Wcześniej niestety zostałem pozbawiony źródełka w formie rudy uranowej przez panów z cbś. Bowiem jak się okazało wg nich był to „materiał jądrowy” a w rzeczywistości nie był, no cóż....

Na serio? Ktoś nakablował i miałeś nalot? :)

p4trykx wrote:
Mam takie pytanie może trochę głupie. Czy przy większych odczytach promieniowania to promieniowanie wpływa znacząco np. na mikroprocesor czy inne układy scalone tego miernika.
Czy to raczej są takie dawki, że człowiek już i tak nie przeżyje.

Możliwe, że przy silniejszym, promieniowaniu wykasuje się pamięć procesora, podobnie jak EPROM naświetlany promieniowaniem UV przez okienko. Jakiś czas temu były też EPROMY bez okienka, które kasowało się naświetlając je promieniowaniem Rentgena.
Back to top

qba_rozpruwacz
Poziom 20
Poziom 20

Post#13 10 Nov 2011 23:40   

Układy krzemowe ulegają degradacji pod wpływem promieniowania (w tym wypadku szczególnie pamięci), jednak żeby ta degradacja zaszła w zauważalnym tempie, poziom promieniowania byłby taki że ty 'zdegradowałbyś się' szybciej :P

leonow32 wrote:
Ktoś nakablował i miałeś nalot? :)

Nie musiał, pewnie tylko pokazał na forum co ma, i od razu się jakiś nadgorliwiec z CeBeŚu musiał przy...czepić. Dziwię się że ja mam (jeszcze) spokój. (może dlatego że nie mam "świecących" substancji). W końcu ile przecież już było sytuacji że kolekcjonerzy minerałów mieli problemy przez rudy uranu w kolekcjach...

A pamięci bez okienka to PROMy, programujesz 'ino roz' i amen, bez odwrotu. Traktowanie RTG prędzej uszkodzi strukturę niż wykasuje zawartość.
Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 Post from the author of the topic 10 Nov 2011 23:49   

Nie musiałem się nawet niczym chwalić, i tak wpadli ;)
http://w915.wrzuta.pl/obraz/powieksz/abzadvQ2hOg
Do wykasowania uC potrzeba chyba już bardzo dużych dawek, które pewnie prędzej by go uszkodziły.
Back to top

petermon
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 11 Nov 2011 00:04   

Panowie trzeba sobie jasno powiedzieć co ten licznik zlicza, jedną tylko z wielu różnych energii jądrowych....., są trzy różne podstawowe promieniowania, alfa, gamma ,beta, ten mierzy tylko jedną i to dość nie dokładnie, procek to zbyteczność, wystarczy wskazńik ,hehe wskazówkowy ,albo detektor okienkowy,ale z prockiem urządzenie wygląda ma przyrząd a jest tylko zwykłym wskaźnikiem,jak wskaźnik "neonówkowy."...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Nov 2011 00:04   

Back to top

jamesbond007
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 11 Nov 2011 00:17   

Witam.

Kolego mam pytanie trochę obniżające poziomem obecną konwersacje. Mianowicie: Piktogramy na przyciskach robiłeś sam czy gdzieś kupiłeś?
Back to top

Glaz13
Poziom 7
Poziom 7

Post#17 11 Nov 2011 09:07   

Sorry za offtop
Kto pisał ten artykuł i z jakiej to gazety? Reporter przeżywa to jak w jakimś filmie akcji: "podczas przesłuchania szczeniak wyjaśnił", "Dzielni gliniarze wpadli na trop", "promieniują one niczym reaktor w Czarnobylu" itd. A po za tym widzę nie potrafi stosować skrótów... I jeszcze te nagłówki "Tragarze jonów" i "Handlarze atomów". Można się pośmiać :D
Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#18 Post from the author of the topic 11 Nov 2011 09:13   

Quote:
Piktogramy na przyciskach robiłeś sam czy gdzieś kupiłeś?

Kontrolki są rozbieralne. Pod ten przezroczysty kolorowy plastyk można dać karteczkę z opisem, którą wydrukowałem.

Quote:
Kto pisał ten artykuł i z jakiej to gazety?

Gazeta NIE nr 29 15-21 lipca 2011
Back to top

scal12
Poziom 17
Poziom 17

Post#19 11 Nov 2011 10:50   

Polecam koledze zrobienie takiego urządzenia na liczniku scyntylacyjnym (tylko problem ze zdobyciem lampy i odpowiednich scyntylatorów ) Pomiar promieniowania alfa też by się przydał, bo tym licznikiem można tylko zmierzać gammę i betę. Kto wie kiedy takie urządzenie może nam się przydać w domu, mając dookoła tyle elektrowni atomowych :)
Back to top

bvr
Poziom 13
Poziom 13

Post#20 11 Nov 2011 11:34   

Glaz13 wrote:
Sorry za offtop
Kto pisał ten artykuł i z jakiej to gazety? Reporter przeżywa to jak w jakimś filmie akcji: "podczas przesłuchania szczeniak wyjaśnił", "Dzielni gliniarze wpadli na trop", "promieniują one niczym reaktor w Czarnobylu" itd. A po za tym widzę nie potrafi stosować skrótów... I jeszcze te nagłówki "Tragarze jonów" i "Handlarze atomów". Można się pośmiać :D

To ironia.

Przykre jest to, że za pasję i zainteresowania nagrodą jest nalot CBŚ zamiast np. stypendium.

Kolego kondrad92 mam jakieś sample układów dsPic33 jeśli przydadzą Ci się do eksperymentów to proszę na priv.
Back to top

tobbit
Poziom 16
Poziom 16

Post#21 11 Nov 2011 11:53   

konrad92 wrote:
Quote:
Piktogramy na przyciskach robiłeś sam czy gdzieś kupiłeś?

Kontrolki są rozbieralne. Pod ten przezroczysty kolorowy plastyk można dać karteczkę z opisem, którą wydrukowałem.

Można wiedzieć gdzie je kupiłeś?
Back to top

Noreku
Poziom 2
Poziom 2

Post#22 11 Nov 2011 13:21   

Przydało by się jeszcze aby urządzenie pokazywało największy stopień promieniowania podczas alarmu, jak zauważyłem gdy alarm się uruchomi to po zabraniu czynnika pozostaje tylko błyskające światełko.

Bardzo dobra konstrukcja gratuluje!
Back to top

marasneo
Poziom 13
Poziom 13

Post#23 11 Nov 2011 13:48   

Ja to nawet nie słyszałem o całej tej akcji z rudą uranu. Niestety CBŚ ma marne pojęcie o tym co to takiego jest ruda uranu. Dobrze, że PAA pomogła... Dla ciebie drogi autorze szacunek za pokazanie działającego urządzenia wykorzystującego tą tubę GM. Sam się zastanawiam nad budową licznika, jednak nie mam pojęcia gdzie zakupić tubę...
Szacun też za to, że dałeś radę i wytrzymałeś terror zaserwowany przez nudzących się funkcjonariuszy. Jestem fizykiem i osobiście nie rozumiem dlaczego nazwali was terrorystami... idioci.
Back to top

marek-zarzycki
Poziom 17
Poziom 17

Post#24 11 Nov 2011 13:51   

No rewelacja! Gratuluję pomysłu i wykonania.

Jeśli chodzi o promieniowanie to problem jest taki, że w razie poważnego wypadku/awarii ten licznik przed niczym cię nie uchroni :) co najwyżej będziesz świadomy wcześniej niż reszta przeciętnych zjadaczy chleba, że coś się poważnego stało, jeszcze przed "filtrem" informacyjnym w TV, radio itd. Teoretycznie cała sytuacja z awarią mogłaby wyglądać tak jak na słynnym filmie "Die Wolke" http://www.filmweb.pl/film/Chmura-2006-262204 ... ale to już na marginesie.

Jeżeli się interesujesz promieniowaniem, to podobno w Polsce jest jakaś poradziecka baza wojskowa w której występuje promieniowanie. Pytanie skąd się tam wzięło? Pewno z ruskich zegarków :) Kiedyś czytałem o tym dość przekonujący artykuł z wyprawy w to miejsce kilku osób, było fotki itp - coś na podobieństwo wypraw do Czarnobyla i innych opuszczonych miejsc. Baza nie jest strzeżona, ale niewielu ludzi o niej wie, nie jest na jakimś dużym obszarze, jest to obiekt post-wojskowy, więc dobrze zamaskowany (każdy kto miał okazję widzieć fabrykę w Pionkach to wie o czym mówię). Gdzie dokładnie się znajduje to zapomniałem, trzeba byłoby poszukać informacji na ten temat na jakiś specjalistycznych forach dyskusyjnych. Myślę, że wtajemniczeni wiedzą gdzie to jest i jak się tam dostać.

Tam gdybyś się wybrał z licznikiem to mógłbyś pewno ciekawych pomiarów nazbierać ;) A i przy okazji ciekawych rzeczy się dowiedzieć co być może w Polsce było a czego się nigdy opinii publicznej nie powiedziało...

W ogóle tematyka związana z promieniowaniem i pomiarem tego wszystko, czyli odkrywaniem, jest śliska, szczególnie teraz kiedy ma powstać pierwsza elektrownia jądrowa w Polsce. Jest na promieniowanie silny "filtr" bo ludzie się tego boją.
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#25 11 Nov 2011 15:34   

marek-zarzycki wrote:
Jeżeli się interesujesz promieniowaniem, to podobno w Polsce jest jakaś poradziecka baza wojskowa w której występuje promieniowanie. Pytanie skąd się tam wzięło? Pewno z ruskich zegarków :) Kiedyś czytałem o tym dość przekonujący artykuł z wyprawy w to miejsce kilku osób, było fotki itp - coś na podobieństwo wypraw do Czarnobyla i innych opuszczonych miejsc. Baza nie jest strzeżona, ale niewielu ludzi o niej wie, nie jest na jakimś dużym obszarze, jest to obiekt post-wojskowy, więc dobrze zamaskowany (każdy kto miał okazję widzieć fabrykę w Pionkach to wie o czym mówię). Gdzie dokładnie się znajduje to zapomniałem, trzeba byłoby poszukać informacji na ten temat na jakiś specjalistycznych forach dyskusyjnych. Myślę, że wtajemniczeni wiedzą gdzie to jest i jak się tam dostać.

W Podczelu niedaleko Kołobrzegu jest opuszczone lotnisko, gdzie ktoś licznikiem Geigera wykrył zastanawiająco wysoki poziom promieniowania w jakimś miejscu. Niektóry twierdzą, że ruscy tam trzymali bomby atomowe, ale nie wiadomo ile w tym prawdy. Lotnisko jest otwarte dla zwiedzających 24h 365 dni w roku :) ale to już tylko betonowe skorupy i opuszczone budynki, wszystko co było ciekawe rozkradli złomiarze. W Bornym Sulinowie też jest opuszczona baza wojskowa.
Back to top

marek-zarzycki
Poziom 17
Poziom 17

Post#26 11 Nov 2011 16:03   

Ja uważam, że temat trzymania przez ruskich na terenie Polski bomb atomowych jest bardzo niewygodny. Musieli tutaj trzymać takie bomby bo bliżej mieli stąd niż z obwodu Kaliningradzkiego. Może nie mieli tego w latach 80 tych ale w 60-tych i 70-tych podczas głębokiej komuny i zimnej wojny jest to prawdopodobne. Ponadto skoro w obwodzie Kal. jest mnóstwo silosów to nie rozumiem dlaczego w Polsce mieliby nie mieć kilku? Przecież Polska była dla nich podbitym krajem z rządem kierowanym z Moskwy. Politycznie nic nie stanowiło problemu, z resztą technicznie też nie.

No ale trochę odbiegamy od tematu ;) W każdym razie jestem ZA i dobrze, że ludzie potrafią zrobić takie liczniki. Sprawdzać i mierzyć gdzie się da. Żadnych tajemnic! Jeżeli jakieś służby nie potrafią zabezpieczyć jakiegoś "g" to ich problem. Chowanie "pod dywan" niczego nie załatwia.
Back to top

konrad92
Poziom 14
Poziom 14

Post#27 Post from the author of the topic 11 Nov 2011 16:33   

Dziękuję za pozytywne opinie.
Jedynie gdzie zarejestrowałem bardzo wysoki poziom promieniowania to pracownia RTG i podziemia szpitala w Prypeci ;) A o tej poradzieckiej bazie nie słyszałem, ale chętnie bym sprawdził i wziął do analizy co tam tak "świeci"
Tuby GM pojawiają się regularnie na allegro. Ostatnio było do wybory do koloru.
Back to top

tmf
Poziom 24
Poziom 24

Post#28 11 Nov 2011 17:15   

Fajny projekt. Ostatni raz z promieniowaniem miałem do czynienia na studiach, ale zawsze to ma coś w sobie. Pomierz popiół, odpady z elektrowni, pustaki z popiołów, potrafi to nieźle promieniować, chociaż oczywiście niezbyt szkodliwie. Radon w jakiś dziurach może to wykryć?
Co do afery z CBŚ, to do gości nie miałbym pretensji, dali próbki do analizy i jakaś niekompetentna baba im napisała, że promieniują jak Czarnobyl to co mieli zrobić... Gorzej, że po tym wszystkim wobec takiej chodzącej głupoty i tego "eksperta" zapewne nie wyciągnięto konsekwencji - przynajmniej za głupotę należałoby by ich odsunąć od stanowisk. Niestety po tych wszystkich państwowych agencjach tego typu niekompetencja jest zupełną normą.
Back to top

Pawel2420
Poziom 18
Poziom 18

Post#29 11 Nov 2011 17:45   

W celach hobbystycznych zrobiłem coś takiego: http://www.radiacja.info
Podobnie jak autor tego projektu zastosowałem SBM-20.
Back to top

zubrzyna
Poziom 7
Poziom 7

Post#30 11 Nov 2011 18:19   

tmf wrote:
Fajny projekt. Ostatni raz z promieniowaniem miałem do czynienia na studiach, ale zawsze to ma coś w sobie. Pomierz popiół, odpady z elektrowni, pustaki z popiołów, potrafi to nieźle promieniować, chociaż oczywiście niezbyt szkodliwie. Radon w jakiś dziurach może to wykryć?
.................Gorzej, że po tym wszystkim wobec takiej chodzącej głupoty i tego "eksperta" zapewne nie wyciągnięto konsekwencji - przynajmniej za głupotę należałoby by ich odsunąć od stanowisk. Niestety po tych wszystkich państwowych agencjach tego typu niekompetencja jest zupełną normą.

Radonu raczej nie, nie na tym typie - ale może wziąźć jako źródło ogólnie dostępnego promieniowania nawóz ogrodniczy K2SO4 siarczan potasu. Licznik powinien wskazywać zauważalnie więcej jak tło naturalne. Zawiera dużą ilość izotopowego potasu "K40" -panowie z CBŚ będą musieli zamknąć fabryki nawozów sztucznych bo niekontrolowany handel i "wyciek" substancji radioaktywnych mają :D Silniejszym źródłem jest farba stosowana na skale wskazówkowych altimetrów (wysokościomierzy) stosowanych w lotnictwie ma kolor lekko brązowy (zielona to fosfor i to nie "pocyka" ) mój altimetr dawał 9,99 µSv/h z bliska ( 10 cm) po położeniu na skali "przekręcała się zwartość licznika" w 10 sekund...gamma + beta...A minerały radioaktywne z uranem można zdobyć na większości giełd mineralogicznych np. andersonit , uranit itp.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Nov 2011 18:19   

Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> KRUK-1 System alarmowania o skażeniach promieniotwórczych
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 4 Go to page 1, 2, 3, 4  Next

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed