FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zdalnie sterowany samochód

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Zdalnie sterowany samochód
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#1 Post from the author of the topic 10 Nov 2011 19:54   

Zdalnie sterowany samochód

Witam! Chciałbym stworzyć jakiś ciekawy projekt i wpadłem na pomysł, żeby zbudować model samochodu. Na razie buduję mechanikę. Samochód ma mieć wymiary mniej więcej 10cm X 30cm. Chciałbym, żeby na początku po prostu jeździł, ale docelowo ma być zdalnie sterowany, posiadać opcję automatycznego parkowania równoległego, może jakieś czujniki odległości. Na razie skupiam się na napędzie. Skręt lewo, prawo; jazda przód tył. Napędzane będą tylne koła, każde osobnym silnikiem, a to z tego względu, że nie będę stosował dyferencjału i prędkość kątowa kół będzie zależna od promienia po jakim porusza się samochód na łuku(koło wew. wolniej, zew. szybciej). Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tego typu układach dlatego bardzo proszę o jakieś cenne wskazówki i opinie na temat projektu czy w ogóle da się coś takiego wykonać. [Silniki krokowe czy DC? Czy nad całością może panować intel8051?]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Nov 2011 19:54   

Back to top

krzychS
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 13 Nov 2011 19:42   

Re: Zdalnie sterowany samochód

Witam,
Oczywiście, że się da zrobić taki model. Silniki DC z przekładnią.
intel8051 - skąd dorwałeś takiego staruszka...
Mikrokontrolery współczesne mają znacznie większe możliwości. Na AVR, ARM, itp spokojnie zrobisz ten projekcik.

Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Nov 2011 19:42   

Back to top

Paralitax
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 Post from the author of the topic 17 Nov 2011 19:33   

Re: Zdalnie sterowany samochód

Nie dorwałem, zamierzałem dorwać :D Chiałem na nim zrealizować ten projekt ponieważ kiedyś bawiłem się na nim. Co prawda nie były to tak złożone rzeczy ale zawsze. Natomiast teraz coraz bardziej swoje myśli kieruję w stronę jakiegoś atmega. Teraz składam mechanikę, a nad elektroniką pomyślę poważniej dopiero pod koniec roku (mam nadzieję). Ale jeśli ktoś ma cenne rady co do mojego modelu to będę wdzięczny.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> Zdalnie sterowany samochód
Page 1 of 1
Similar topics
Samochód zdalnie sterowany (9)
Samochód zdalnie sterowany (1)
Samochód zdalnie sterowany (8)
Samochód zdalnie sterowany (20)
Samochód zdalnie sterowany. (4)
Samochód zdalnie sterowany (2)
Samochód zdalnie sterowany skreca tylko w lewo samochód z seri i can drift (1)
Samochód zdalnie sterowany (6)

Page generation time: 0.597 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed