| Author |
Paralitax Poziom 8

|
10 Nov 2011 19:54 Zdalnie sterowany samochód |
|
|
|
Witam! Chciałbym stworzyć jakiś ciekawy projekt i wpadłem na pomysł, żeby zbudować model samochodu. Na razie buduję mechanikę. Samochód ma mieć wymiary mniej więcej 10cm X 30cm. Chciałbym, żeby na początku po prostu jeździł, ale docelowo ma być zdalnie sterowany, posiadać opcję automatycznego parkowania równoległego, może jakieś czujniki odległości. Na razie skupiam się na napędzie. Skręt lewo, prawo; jazda przód tył. Napędzane będą tylne koła, każde osobnym silnikiem, a to z tego względu, że nie będę stosował dyferencjału i prędkość kątowa kół będzie zależna od promienia po jakim porusza się samochód na łuku(koło wew. wolniej, zew. szybciej). Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tego typu układach dlatego bardzo proszę o jakieś cenne wskazówki i opinie na temat projektu czy w ogóle da się coś takiego wykonać. [Silniki krokowe czy DC? Czy nad całością może panować intel8051?]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Nov 2011 19:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzychS Poziom 19

|
13 Nov 2011 19:42 Re: Zdalnie sterowany samochód |
|
|
|
Witam,
Oczywiście, że się da zrobić taki model. Silniki DC z przekładnią.
intel8051 - skąd dorwałeś takiego staruszka...
Mikrokontrolery współczesne mają znacznie większe możliwości. Na AVR, ARM, itp spokojnie zrobisz ten projekcik.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 19:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paralitax Poziom 8

|
17 Nov 2011 19:33 Re: Zdalnie sterowany samochód |
|
|
|
Nie dorwałem, zamierzałem dorwać :D Chiałem na nim zrealizować ten projekt ponieważ kiedyś bawiłem się na nim. Co prawda nie były to tak złożone rzeczy ale zawsze. Natomiast teraz coraz bardziej swoje myśli kieruję w stronę jakiegoś atmega. Teraz składam mechanikę, a nad elektroniką pomyślę poważniej dopiero pod koniec roku (mam nadzieję). Ale jeśli ktoś ma cenne rady co do mojego modelu to będę wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |