| Author |
ATOMICH 007 Poziom 17

|
13 Nov 2011 00:18 Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
Witam
Problem jaki posiadam jest dość nietypowy i nie bardzo wiem gdzie go wstawić więc mam nadzieję, że admin ewentualnie mnie poprawi.
Stałem się posiadaczem PowerMixer'a estradowego robionego na zamówienie dla pewnego "grajka". I jak na moje potrzeby wystarczający byłby gdyby był sprawny. A problem jest taki, ze jeden kanał działa w nim poprawnie a drugi nie. Sprawdziłem przepinając przedwzmacniacz i raczej to końcówka uszkodzona. Efekt był taki, że uszkodzony kanał brzmi jak "przesterowany". Chciałbym coś poradzić ale nie posiadam do niego schematu i przestudiowałem setki stron w nadziei, że jest to jakiś zestaw do montażu ale nie znalazłem podobnego. Więc zamieszczam zdjęcia końcówki i może ktoś spotkał się z takim układem i wie skąd wziąć do niego schemat?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 00:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej lukaszewicz Poziom 21

|
13 Nov 2011 00:40 Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
Ze zdjęć wygląda to na zwykły klasyczny wzmacniacz z para różnicowa na wejściu i z tranzystorami darlingtona w stopniu mocy. Widzę, że nie masz za bardzo pojecia o wzmacniaczach to daj to do naprawy komuś , kto się zna- koszt nie będzie wysoki - tanie elementy.
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMI Poziom 22

|
13 Nov 2011 00:45 Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
Przecież to jest płytka stopnia mocy firmy LDM nr pcb 002P4D (680490), szukaj schemat jest na elektrodzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 00:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
13 Nov 2011 14:57 Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
| TOMI wrote: |
| Przecież to jest płytka stopnia mocy firmy LDM |
- W której już ktoś grzebał przy parze różnicowej - sądząc po "smarkach" na PCB...
|
|
| Back to top |
|
 |
akustykjeff Poziom 14

|
13 Nov 2011 15:42 Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
Tutaj jest schemat.
|
|
| Back to top |
|
 |
ATOMICH 007 Poziom 17

|
13 Nov 2011 17:57 Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
Sprawdzam tą końcówkę i nasuwają mi się następujące spostrzeżenia:
1. Ponieważ jedna jest sprawna porównuję wartości pomierzone jednej i drugiej i nie widzę praktycznie żadnych różnic.
2.Tranzystory mocy raczej sprawne bo ani grzania się elementów ani palenia bezpieczników zasilania.
3. Nurtuje mnie PR1. Ponieważ ktoś sprytny zamalował go lakierem a wygląda jakby ktoś nie tak sprytny jednak nim pokręcił. Odświeżając informację o końcówkach mocy doczytałem, że to jest "regulacja prądu spoczynku tranzystorów ?...". Wiec jeśli ktoś nadgorliwy pokręcił nim, to może by efekt przesterowana czy niedosterowania [trzeszczenia]? I czy jeśli mam rację to jest jakiś sposób na wyregulowanie go ponowne??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 17:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
akustykjeff Poziom 14

|
16 Nov 2011 22:06 Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
LDM standartowo zabezpiecza te PR-ki lakierem. Można nim ustawiac prąd spoczynkowy, jeśli będzie za mały to na sinusoidzie będzie się robił "garbek" i na małej głośnosci będą słyszalne zniekształcenia dźwieku. Jeśli za duży to będzie końcówka często i szybko się uszkadzać czyli wywalać tranzystory końcowe. Z efektem "przesterowania" czy 'niedosterowania" nie ma to nic wspólnego. Często się zdarza w tych końcówkach że "połowa" końcówki jest "dobra" i wzmacnia tylko jedną połówkę sygnału ale daje to potężne zniekształcenia. Sprawdź opory .47/5W i BDW 83/84. napewno któreś są walnięte.
|
|
| Back to top |
|
 |
ATOMICH 007 Poziom 17

|
02 Feb 2012 22:47 Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze |
|
|
|
Wymiana PR'ka jednak była konieczna, ponieważ stary był uszkodzony i w niektórych ustawieniach po prostu nie łączył. Wymieniłem go i ustawiłem dokładnie tak jak na sprawnej końcówce. Działa bez zarzutu.
|
|
| Back to top |
|
 |