FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 13 Nov 2011 00:18   

Witam
Problem jaki posiadam jest dość nietypowy i nie bardzo wiem gdzie go wstawić więc mam nadzieję, że admin ewentualnie mnie poprawi.
Stałem się posiadaczem PowerMixer'a estradowego robionego na zamówienie dla pewnego "grajka". I jak na moje potrzeby wystarczający byłby gdyby był sprawny. A problem jest taki, ze jeden kanał działa w nim poprawnie a drugi nie. Sprawdziłem przepinając przedwzmacniacz i raczej to końcówka uszkodzona. Efekt był taki, że uszkodzony kanał brzmi jak "przesterowany". Chciałbym coś poradzić ale nie posiadam do niego schematu i przestudiowałem setki stron w nadziei, że jest to jakiś zestaw do montażu ale nie znalazłem podobnego. Więc zamieszczam zdjęcia końcówki i może ktoś spotkał się z takim układem i wie skąd wziąć do niego schemat?

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Nov 2011 00:18   

Back to top

andrzej lukaszewicz
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 13 Nov 2011 00:40   

Re: Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze

Ze zdjęć wygląda to na zwykły klasyczny wzmacniacz z para różnicowa na wejściu i z tranzystorami darlingtona w stopniu mocy. Widzę, że nie masz za bardzo pojecia o wzmacniaczach to daj to do naprawy komuś , kto się zna- koszt nie będzie wysoki - tanie elementy.
Back to top

TOMI
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 13 Nov 2011 00:45   

Przecież to jest płytka stopnia mocy firmy LDM nr pcb 002P4D (680490), szukaj schemat jest na elektrodzie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Nov 2011 00:45   

Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 13 Nov 2011 14:57   

TOMI wrote:
Przecież to jest płytka stopnia mocy firmy LDM
- W której już ktoś grzebał przy parze różnicowej - sądząc po "smarkach" na PCB...
Back to top

akustykjeff
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 13 Nov 2011 15:42   

Tutaj jest schemat. Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze
Back to top

ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 Post from the author of the topic 13 Nov 2011 17:57   

Sprawdzam tą końcówkę i nasuwają mi się następujące spostrzeżenia:
1. Ponieważ jedna jest sprawna porównuję wartości pomierzone jednej i drugiej i nie widzę praktycznie żadnych różnic.
2.Tranzystory mocy raczej sprawne bo ani grzania się elementów ani palenia bezpieczników zasilania.
3. Nurtuje mnie PR1. Ponieważ ktoś sprytny zamalował go lakierem a wygląda jakby ktoś nie tak sprytny jednak nim pokręcił. Odświeżając informację o końcówkach mocy doczytałem, że to jest "regulacja prądu spoczynku tranzystorów ?...". Wiec jeśli ktoś nadgorliwy pokręcił nim, to może by efekt przesterowana czy niedosterowania [trzeszczenia]? I czy jeśli mam rację to jest jakiś sposób na wyregulowanie go ponowne??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Nov 2011 17:57   

Back to top

akustykjeff
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 16 Nov 2011 22:06   

LDM standartowo zabezpiecza te PR-ki lakierem. Można nim ustawiac prąd spoczynkowy, jeśli będzie za mały to na sinusoidzie będzie się robił "garbek" i na małej głośnosci będą słyszalne zniekształcenia dźwieku. Jeśli za duży to będzie końcówka często i szybko się uszkadzać czyli wywalać tranzystory końcowe. Z efektem "przesterowania" czy 'niedosterowania" nie ma to nic wspólnego. Często się zdarza w tych końcówkach że "połowa" końcówki jest "dobra" i wzmacnia tylko jedną połówkę sygnału ale daje to potężne zniekształcenia. Sprawdź opory .47/5W i BDW 83/84. napewno któreś są walnięte.
Back to top

ATOMICH 007
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 Post from the author of the topic 02 Feb 2012 22:47   

Wymiana PR'ka jednak była konieczna, ponieważ stary był uszkodzony i w niektórych ustawieniach po prostu nie łączył. Wymieniłem go i ustawiłem dokładnie tak jak na sprawnej końcówce. Działa bez zarzutu.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Uszkodzona końcówka mocy w PowerMixerze
Page 1 of 1
Similar topics
Philips FR975 - uszkodzona końcówka mocy. (6)
CROWN WS 500- USZKODZONA KOńCóWKA MOCY (2)
uszkodzona końcówka mocy - Alan 199A (3)
pioneer 7400mp uszkodzona końcówka mocy? (3)
Uszkodzona końcówka mocy w JVC KD-G401 (1)
Radiomagnetofon palladium-uszkodzona końcówka mocy (2)
ws-303 uszkodzona końcówka mocy (6)
Czy to uszkodzona końcówka mocy? (7)
Clarion DRB3675R - uszkodzona końcówka mocy ? (4)
Radmor 5102- uszkodzona końcówka mocy (21)

Page generation time: 0.127 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed