| Author |
Werewolf Poziom 20

|
13 Nov 2011 00:19 Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
1. posiada swój pierwszy około 20 letni wóz (golf, calibra, civic etc.) lub pożycza od taty
2. jego fura ma min. 250tys. PRZELOTU (ale kupiony od kulawej babci z Bundeswehry)
3. w garażu próbuje zamaskować rdze farbą olejną, co sprawia, że czuję się mechanikiem, który sam potrafi naprawić swoją brykę
4. uważa że jego autko szybko się zbiera chociaż niczym innym nie jeździł
5. rusza z piskiem z pod świateł
6. jeździ cały rok na łysych letnich oponach
7. myśli że ksenony, spojler i chromowana końcówka dają mu 30KM więcej
8. krzyczy na innych kierowców i uważa się za króla szos chociaż prawko odebrał miesiąc temu
9. wyprzedzony próbuje bezskutecznie dogonić "tego frajera co śmie mnie wyprzedzić!"
10. najlepsza pozycja to taka gdzie głowa chowa się za słupek środkowy, a ręka ledwo dotyka kierownicy w pozycji 12:00
11. wielki czarne OKSY z marketu nawet wieczorem i we mgle
12. dobre radio CD i tuba są ważniejsze od hamulców
13. głośne techno/rap w głośnikach tak że najpierw go słychać a później widać
14. nie ma pojęcia o zmianie filtrów czy płynów (a gdzie to? A po co?! przecież jeździ)
15. na OC zarabia przy wykopkach u babci na wsi
16. najczęściej jeździ z ziomalami (komplet lub komplet + 2) taniej wychodzi zrzutka na benzynę. Od swojej dziewczyny też będzie chciał te 10-20zł.
17. myśli że każdy podziwia jego wóz i umiejętności PRO DRIVERA (czyt. Wciśnięcie na prostej gazu do końca)
18. Powtarza mit przeczytany gdzieś na forum NFS o wysoko obrotowym silniku który on właśnie posiada `On lubi jak się go zmęczy' więc kreci swoje potężne 1.4/1.9.tdi do 5tys. Obr.
19. Co roku przez miesiąc szuka stacji kontroli, która go przepuści z litości
20. Ma dziewczynę ~16lat, taką dla której liczy się tylko przejażdżka po mieście żeby ja koleżanki zobaczyły
21. Jeździ cały dzień i noc z wł. światłami przeciwmgłowymi, bo kozacko to wygląda
22. Jego samochód żywot najczęściej kończy na drzewie, w rowie lub polu kukurydzy/zboża zależnie od pory roku
23. Średnia długość życia to jakieś 25lat
|
|
| Back to top |
|
 |
rafik108 Poziom 16

|
13 Nov 2011 00:24 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Dobre dobre :)
|
|
| Back to top |
|
 |
bmserwis Poziom 23

Joined: 08 Nov 2010 Posts: 2651 Location: Warszawa Bemowo / Magdeburg Biederitz
|
13 Nov 2011 00:47 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Wszystko OK, ale:
14.Nie ma bo nie musi mieć od tego jest serwis i przeglądy (pomijając płyn w spryskiwaczach i poziom oleju).
15.A to jakiś wstyd lub obciach?
|
|
| Back to top |
|
 |
Przemo9826 Poziom 25

Joined: 24 Dec 2008 Posts: 6267 Location: Poznań - swój kraj
|
13 Nov 2011 00:50 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
14. Pewnie chodzi o pojęcie że trzeba takie coś zrobić.
13. U mnie też jest głośno w samochodzie, a nie należę do tej grupy....
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2011 00:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bmserwis Poziom 23

Joined: 08 Nov 2010 Posts: 2651 Location: Warszawa Bemowo / Magdeburg Biederitz
|
13 Nov 2011 00:53 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Dokładnie mnie też słychać na drodze (chociaż nie dbam o to), bo po prostu głęboki i niski bas jest tym co lubię.
Długość życia się zgadza. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Werewolf Poziom 20

|
13 Nov 2011 13:55 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| bmserwis wrote: |
Wszystko OK, ale:
14.Nie ma bo nie musi mieć od tego jest serwis i przeglądy (pomijając płyn w spryskiwaczach i poziom oleju).
15.A to jakiś wstyd lub obciach? |
| Przemo9826 wrote: |
14. Pewnie chodzi o pojęcie że trzeba takie coś zrobić.
13. U mnie też jest głośno w samochodzie, a nie należę do tej grupy.... |
Nie jak stworzyłem tą listę, znalazłem na internecie i nieźle się uśmiałem dlatego postanowiłem wrzucić.
Listę trzeba traktować z przymrużeniem oka ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
zimny8 Poziom 21

|
14 Nov 2011 09:32 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
24. Ubrany w odpowiednie firmowe buty i ciuch (w którym wygląda jak obwieś)
25. Pachnie ziołem
26. Uważa się za najprzystojniejszego i najinteligentniejszego w okolicy.
27. Mało się odzywa przy obcych, bo czar, w jego mniemaniu związany z 26-cioma punktami wyżej mógłby prysnąć.
|
|
| Back to top |
|
 |
stefan1943 Poziom 11

|
16 Nov 2011 00:04 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
21. pkt to chyba wszystkich się tyczy jak tak widzę po drodze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2011 00:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
igord Poziom 12

|
16 Nov 2011 18:15 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Dlaczego tak się tych golfiarzy i innych czepiacie? Równie dobrze można by takie opisy napisać do innej grupy zawodowej, czy wiekowej.
Niestety 2000 zł/miesiąc to dla większości młodych ludzi w Polsce szczyt marzeń. Nie wydaje mi się być dziwnym to, że później taka osoba kupi Golfa 2 lub 3, a nie nowiutkiej 6 prosto z salonu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Werewolf Poziom 20

|
16 Nov 2011 21:40 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| igord wrote: |
Dlaczego tak się tych golfiarzy i innych czepiacie? Równie dobrze można by takie opisy napisać do innej grupy zawodowej, czy wiekowej.
Niestety 2000 zł/miesiąc to dla większości młodych ludzi w Polsce szczyt marzeń. Nie wydaje mi się być dziwnym to, że później taka osoba kupi Golfa 2 lub 3, a nie nowiutkiej 6 prosto z salonu. |
Przecież ceny tych samochód są irracjonalnie wysokie, w porównaniu z innymi w podobnej klasie.
|
|
| Back to top |
|
 |
igord Poziom 12

|
16 Nov 2011 21:45 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
:D
| Quote: |
| Przecież ceny tych samochód są irracjonalnie wysokie, w porównaniu z innymi w podobnej klasie. |
Na przykład?
Cena Golfa 3 silnik 1,6 z LPG jest porównywalna do Punta góra 2-3 lata młodszego, ale z żenująco słabszym silnikiem i bardziej zawodnym. Nie wiem jak Calibra, ale Golfy są nie do zajechania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Diagran6 Poziom 20

|
16 Nov 2011 21:58 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
To może ktoś pokusi się o charakterystykę "kapelusznika", albo warszawskiego cierpiarza?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Nov 2011 21:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
web69 Poziom 18

|
19 Nov 2011 03:52 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Cholera... Mam golfa II i mam dobre C.A.... jestem burakiem, O kurczę, kupiłem ostatnio starego civica, jestem burakiem do kwadratu. Gdyby nie internet to nawet nie wiedziałbym kim jestem.
|
|
| Back to top |
|
 |
gwidon997 Poziom 18

|
19 Nov 2011 08:14 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Czepiacie się mlodych ludzi którzy mają golfa II jako pierwsze auto bo na inne ich nie stać ponieważ zarabiają grosze, owszem niektórzy przesadzają ale nie wszyscy. To może weźmy sie za tych co jeżdżą i szpanują mercami bo im tatuś kupił i śmieją się z ludzi którzy cieżko pracowali na pierwsze auto.
|
|
| Back to top |
|
 |
helmud7543 Poziom 24

|
19 Nov 2011 10:51 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Chyba koledzy nie zrozumieli żartu. To że ma się Golfa to nie znaczy że tak się zachowuje. To w ogóle o niczym nie świadczy. I to nie było o kolegach. A o pewnej, rzekłbym, już subkulturze. Prawdą jest za to, Ci którzy zachowują się w opisany sposób mają często właśnie Golfa GTI, Calibrę tudzież jakieś stare BMW (a zdarzają się i wyjątki jak Seicento np) - w każdym razie Golf i BMW przoduje. Ich samochód, niezależnie od marki, jest zaniedbany. Traktują go jak wyścigówkę niezależnie od realnych osiągów. Uważają się za super znawców motoryzacji nie rozumiejąc jaka jest różnica między silnikiem 4 suwowym i 4 cylindrowym. W ogóle wszystkie punkty do nich pasują. Co tego zarobku u Cioci - pewnie że żaden wstyd. Chyba że koleś się chwali jaki to bogaty nie jest i ile to nie wydał na furę (a tak przeważnie jest). I kończą na drzewie/ w rowie. Dlaczego? Bo jeśli koleś szarżuje po wsi z krętą drogą 120km/h (jeśli nie wierzycie mogę przypolować na gówniarzy i nagrać) samochodem (nie jest to istotne jaką marką) ze stanem technicznym pozostawiającym wiele do życzenia, na zużytych oponach i nierzadko po pijaku.
Więc niech nikt się nie obraża, jeśli ma Golfa ale tak się nie zachowuje. Za jeśli ktoś tak się zachowuje to nawet niech się nie przyznaje (poluję sobie na takich cwaniaczków i podaję na policję bo ani prośby, ani groźby (jeden nawet oberwał za celowe rozjeżdżanie kotów i chodził potem spuchnięty) nie pomagają. Sprawa jest więc bardziej smutna i żałosna, niż śmieszna, jeśli tych "golfiarzy" masz na codzień...
|
|
| Back to top |
|
 |
dominiqu Poziom 3

|
21 Nov 2011 19:11 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
prawdy to w tym trochę jest nawet więcej jak trochę. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
daavid117 Poziom 26

|
21 Nov 2011 21:10 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Dokładnie jak kolega helmud7543 napisał. Większość takich "buraków" jeździ "dresowozami" typu Golf II/III, Civic, Calibra. To nie oznacza jednak, że wszyscy kierowcy takich aut zaliczają się do tej (że tak to określę) subkultury. Mam znajomych z Golfami, jednego z Civic'iem, jednego z Calibrą i to normalni ludzie w normalnych autach.
Do listy aut dorzuciłbym ostatnio popularne Opel Vectra B oraz Astra F. Nie wspomnę o tych bardziej "kasiastych" inwestujących w stare Audi. Nie potrafię zrozumieć ludzi płacących grube pieniądze za starego Golfa, tylko dlatego że to Golf. Oczywiście do większości nigdy nie dotrze, że auta innych marek w tej cenie są tak samo albo i mniej awaryjne.
1, 2 - mam 20- letniego, ale Citroena więc już chyba się nie łapię.
5. - Powinno być ZAWSZE rusza z piskiem spod świateł. Czasem się chyba każdemu zdarza.
10. W moim aucie by móc odpowiednio trzymać kierownicę i sięgać do pedałów, a jednocześnie nie siedzieć jak na taborecie muszę mieć głowę wręcz na wysokości słupka...
15. - J/w, żadna praca nie hańbi, a tym bardziej gdy ktoś ma na co zarabiać i chce to sam utrzymywać.
Oczywiście nie czepiam się autora tutaj, bo tylko skopiowane, a i sam tekst jest typowo żartobliwy. Niestety w wielu przypadkach także bardzo prawdziwy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaroota Poziom 5

|
21 Nov 2011 21:34 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
hehe, niezłe :) jakbym widział ekipę od siebie z miasta w tym opisie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Talpa Poziom 11

|
21 Nov 2011 21:58 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
A jak mam VW Jetta z 1991r z silnikiem 1800 GT 16V i jakoś tak nie jeżdżę, mam CA takie nawet nawet, jest obniżona, przyciemnione szyby (nie folia) ksenony (choć fakt lampy z homologacja przystosowane do nich), aluminiowe felgi, dedykowany wydech ( nie żadne wiaderko) i parę jeszcze hm udogodnień itd., a ludzie przez takich jak w tym temacie maja mnie za takiego cymbała, nasyłają policje itd., nie rozumieją ze ktoś robi to dla siebie, nie dla innych, auto ma sprawiać radość z jazdy, a nie powodować zagorzenie w ruchu, jak potrzebuje się wyszaleć to zawsze znajdę kawałek lotniska albo mam blisko do Poznania i tam mogę pokazać znajomym, czy obcym co umiem, zabrałem kiedyś kumpla, taki kierowca jak w opisie, jak wpadł na lotnisko to dobrze ze tor wyznaczały snopki z siana, bo z auta nie było by co zbierać i takie gnojki powodują największe spustoszenia na naszych drogach
|
|
| Back to top |
|
 |
Przepraszamy, ale ta nazw Poziom 13

|
21 Nov 2011 23:47 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| Talpa wrote: |
| CA takie nawet nawet, jest obniżona, przyciemnione szyby (nie folia) ksenony (choć fakt lampy z homologacja przystosowane do nich), aluminiowe felgi, dedykowany wydech ( nie żadne wiaderko) i parę jeszcze hm udogodnień itd., |
Czyli klasyczny 'wiejski' tuning. Ilu ja takich znam... A co do czego to zawieszenie w stanie ruiny, albo rdza wyłazi, silnik ledwo pierdzi na gazie 1 generacji etc. Ale tunink, być musi w 20 letnim samochodzie...
|
|
| Back to top |
|
 |
kidu22 Poziom 23

|
22 Nov 2011 00:37 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| Werewolf wrote: |
| 6. jeździ cały rok na łysych letnich oponach |
Raczej całe życie.
| 14. nie ma pojęcia o zmianie filtrów czy płynów (a gdzie to? A po co?! przecież jeździ) |
| 22. Jego samochód żywot najczęściej kończy na drzewie, w rowie lub polu kukurydzy/zboża zależnie od pory roku |
Te 2 punkty ładnie sie łączą, po co zmieniać olej jak i tak czerwonym piaskiem zostanie zasypany i nikt koloru nie rozróżni.
PS a gdzie topic o Jasiu śmietanie?
Dodano po 2 [minuty]:
| jak mam VW Jetta z 1991r z silnikiem 1800 GT 16V i jakoś tak nie jeżdżę, mam CA takie nawet nawet, jest obniżona, przyciemnione szyby (nie folia) ksenony (choć fakt lampy z homologacja przystosowane do nich), aluminiowe felgi, dedykowany wydech ( nie żadne wiaderko) i parę jeszcze hm udogodnień itd., a ludzie przez takich jak w tym temacie maja mnie za takiego cymbała, nasyłają policje itd |
Jak jedziesz trzeźwy to też trzepiesz portkami że cie sprawdzą?
Jak autko sprawne to sie nie poję nawet moim czerwonym polonezem jechać pół polski.
|
|
| Back to top |
|
 |
Talpa Poziom 11

|
22 Nov 2011 16:24 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| Przepraszamy, ale ta nazw wrote: |
| CA takie nawet nawet, jest obniżona, przyciemnione szyby (nie folia) ksenony (choć fakt lampy z homologacja przystosowane do nich), aluminiowe felgi, dedykowany wydech ( nie żadne wiaderko) i parę jeszcze hm udogodnień itd., |
Czyli klasyczny 'wiejski' tuning. Ilu ja takich znam... A co do czego to zawieszenie w stanie ruiny, albo rdza wyłazi, silnik ledwo pierdzi na gazie 1 generacji etc. Ale tunink, być musi w 20 letnim samochodzie... |
Sam jesteś wiejski tuning, jak byś nie wiedział ten silnik ma pełny mechaniczny wtrysk i po pierwsze nie pierwszej generacji byś nie wsadził, po drugie gazu nie znosi po trzecie stać mnie na benzynę, a po czwarte mam za dużo lat żeby wariować na drodze i zarabiam wystarczająco żeby mieć 3 auta w domu. Jetta jest moim pierwszym autem i dbam o nią jak o przysłowiową cnotę córki, wsadziłem w nią sporo pieniędzy, sporo czasu, a najwięcej serca. Nie mam w niej miejsca na rdze, szpachle itd skoro Ciebie nie stać na to żeby pobawić się autem, mieć takie hobby, nie oceniaj innych bo niczego pewnie się jeszcze nie dorobiłeś i jeździsz zdezelowana Audi a4 z 1994r
Zawsze jeżdżę TRZEŹWY, auto jest tak sprawne ze nie muszę szukać miesiącami stacji żeby przegląd zrobić
|
|
| Back to top |
|
 |
daavid117 Poziom 26

|
22 Nov 2011 16:43 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| Czyli klasyczny 'wiejski' tuning. Ilu ja takich znam... A co do czego to zawieszenie w stanie ruiny, albo rdza wyłazi, silnik ledwo pierdzi na gazie 1 generacji etc. Ale tunink, być musi w 20 letnim samochodzie... |
Głupoty opowiadasz i nic więcej. Wiejski tuning to wiejski tuning, a tuning to zupełnie inna sprawa. Tuning to albo przebudowa całkowita auta albo podkreślanie jego zalet fabrycznych. Tuningiem można nazwać wymianę felg na ładne (nie za duże) aluminiowe, przemalowanie auta na ładny kolor i wiele innych, czasem wręcz nieistotnych szczegółów. Nie jestem specjalistą, ale dobry tuning wygląda bardzo dobrze, no a wiejski jak to wiejski...
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Nov 2011 16:50 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| daavid117 wrote: |
| Tuningiem można nazwać wymianę felg na ładne (nie za duże) aluminiowe, przemalowanie auta na ładny kolor i wiele innych, czasem wręcz nieistotnych szczegółów. |
I kto tu głupoty opowiada... Takie rzeczy to fabryka daje w standardzie w samochodzie pokroju Fiat Panda:D Zasięgnij 'wiedzy' z Wikipedii, nawet polskiej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tuning_samochod%C3%B3w
Prawdziwego tuningu, to na tym forum nie wiem czy z 0.5% użytkowników na zdjęciu chociaż widziało...
Dodano po 2 [minuty]:
| nie oceniaj innych bo niczego pewnie się jeszcze nie dorobiłeś i jeździsz zdezelowana Audi a4 z 1994r |
Jak się nie dorobiłem niczego to jak mogę samochodem jeździć ? Prędzej piechotą chodzę :D
|
|
| Back to top |
|
 |
daavid117 Poziom 26

|
22 Nov 2011 17:04 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
I kto tu głupoty opowiada... Takie rzeczy to fabryka daje w standardzie w samochodzie pokroju Fiat Panda:D Zasięgnij 'wiedzy' z Wikipedii, nawet polskiej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tuning_samochod%C3%B3w
Prawdziwego tuningu, to na tym forum nie wiem czy z 0.5% użytkowników na zdjęciu chociaż widziało... |
O czym Ty w ogóle mówisz? Sam doczytaj to co zamieściłeś - tam niżej jest o "tuning optyczny". Standardowe felgi od Fiata Pandy są przecież takie piękne... [/sarcasm]Tuning to podkreślanie walorów lub przebudowa całkowita (zarówno optyczny, jak i mechaniczny, bo albo się "podrasowuje silnik albo go wymienia na inny - tu już swap). EOT i na tym zakończyłbym "karmienie trolla".
|
|
| Back to top |
|
 |
Talpa Poziom 11

|
22 Nov 2011 17:34 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
DO Przepraszamy, ale ta nazw Prawdziwego tuningu, to na tym forum nie wiem czy z 0.5% użytkowników na zdjęciu chociaż widziało...
ta pewnie dla ciebie tuning to wsadzenie 100kg NOSa, felgi 22 cale, szyby lustra, spojlery, dyfuzory itd, ja tego nie potrzebuje nie mam nic takiego felgi 16 mam i żałuje ze takie kopiłem bo jak taczka się jeździ i zawieszenie w dupę dostaje na naszych drogach, ze nie wspomnę o komforcie. Nie mam żadnego spojlera świecących wentylków, antenek, wyświetlaczy w zagłówkach itp., z bajerów mam wsadzonego Vortexa, ale to oryginalne VW jest, tak samo jak podgrzewane skórzane fotele, elektryczne szyby, wspomaganie kierownicy, klimatyzacja z tym ze to wszystko jest VW (szukane i ścigane z całego świata głównie USA), teraz zastanawiam się nad wsadzeniem silnika G60 do niej i wg mnie to jest tuning w dobrym goście i robiony z głowa a nie "główka".
Zapomniałem dodać ze hamulce są tez inne jak standardowe... wsadzone właśnie od Corrado z G60 z przodu i tyłu tarcze no i ABS
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2011 17:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kidu22 Poziom 23

|
22 Nov 2011 18:26 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Tuning to poprawianie fabryki, lub nadanie samochodowi odmiennego stylu.
A wiocha wejdzie wszędzie. Nie zaprzeczam niektóre samochody sa bardziej podatne wioskowym wieśminom , właśnie te z tematu i pewna inna marka łysych bezkarkowców.
Passat też dołącza do niej.
|
|
| Back to top |
|
 |
helmud7543 Poziom 24

|
22 Nov 2011 18:33 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
Tylko nie wkurzajcie jeden drugiego. Tuning to tuning, Golf to Golf a BMW to BMW. Ale rdzewiejące BMW z basowym wydechem za to z silnikiem sprawiającym problemy z ruszaniem z miejsca, kupą rdzy, nie działającymi podstawowymi przyrządami (jak liczniki kontrolki) za to z głośnym radiem i światełkami na spryskiwaczach i przede wszystkim z kiepsko umiejącym jeździć kierowcą, który za to uważa się za króla szos to jest właśnie wiocha. Czy to źle że ktoś sobie kupi alufelgi? Nie! Ale gdy ktoś kupuje alufelgi gdy reszta wozu woła stanem technicznym o pomstę do nieba - to już wiocha. Czy to źle jak ktoś obniży sobie zawieszenie? Nie! Ale jak ktoś bezmyślnie obniża co się da, daje sportowe sprężyny, hamulce itp bez żadnego przeliczenia czy dostosowania do konstrukcji auta - to już wiocha, i to niebezpieczna wiocha. Czy to źle, jak ktoś sobie kupi strumienice, basowy wydech czy przerobi silnik? Nie! Ale jeśli ten silnik dymi na siwo, bierze dwa litry oleju na 500km, nie może ruszyć z miejsca bez osiągania 3/4 zakresu obrotomierza to już wiocha (wtedy też zamiast basowego "pomruku" mamy często słyszalne na pół kilometra basowe "ryczenie").
|
|
| Back to top |
|
 |
Talpa Poziom 11

|
22 Nov 2011 18:43 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| helmud7543 wrote: |
| Tylko nie wkurzajcie jeden drugiego. Tuning to tuning, Golf to Golf a BMW to BMW. Ale rdzewiejące BMW z basowym wydechem za to z silnikiem sprawiającym problemy z ruszaniem z miejsca, kupą rdzy, nie działającymi podstawowymi przyrządami (jak liczniki kontrolki) za to z głośnym radiem i światełkami na spryskiwaczach i przede wszystkim z kiepsko umiejącym jeździć kierowcą, który za to uważa się za króla szos to jest właśnie wiocha. Czy to źle że ktoś sobie kupi alufelgi? Nie! Ale gdy ktoś kupuje alufelgi gdy reszta wozu woła stanem technicznym o pomstę do nieba - to już wiocha. Czy to źle jak ktoś obniży sobie zawieszenie? Nie! Ale jak ktoś bezmyślnie obniża co się da, daje sportowe sprężyny, hamulce itp bez żadnego przeliczenia czy dostosowania do konstrukcji auta - to już wiocha, i to niebezpieczna wiocha. Czy to źle, jak ktoś sobie kupi strumienice, basowy wydech czy przerobi silnik? Nie! Ale jeśli ten silnik dymi na siwo, bierze dwa litry oleju na 500km, nie może ruszyć z miejsca bez osiągania 3/4 zakresu obrotomierza to już wiocha (wtedy też zamiast basowego "pomruku" mamy często słyszalne na pół kilometra basowe "ryczenie"). |
:spoko: POLAĆ MU :spoko: zgadzam się w 100% właśnie do tego ma służyć moja Jetta, do niszczenia wieśniaków w BMW Audi VW którzy myślą ze im wszystko wolno, a auto mają the Best of Best, a tu taka Jettka pokazuje im swoje światła stopu (przyznaje się bez bicia kiedyś ścigałem się z gościem na mieście i nie mógł uwierzyć ze mam standardowy, znaczy się fabryczny silnik no i się zdziwił bo jego BMW E36 z 91r 2,0 z wiadrem i innym "wypasami" klękło przed niepozorna Jettka :D )
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Nov 2011 19:17 Re: Opis golfiarzy, pastuchowców, calibrowców, civikowców etc... |
|
|
|
| helmud7543 wrote: |
| Czy to źle, jak ktoś sobie kupi strumienice |
No to od razu świadczy, że ktoś nie ma bladego pojęcia na temat działania silników. A jak jeszcze mówi że, po zamontowaniu 'lepiej mu ciągnie z dołu', to się czuje jak bym słuchał Gwiezdnych Wojen...
|
|
| Back to top |
|
 |