| Author |
Meteor920 Poziom 2

|
|
| Back to top |
|
 |
vodiczka Poziom 21

|
13 Nov 2011 13:35 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Jeżeli CO z automatycznym sterowaniem, lepszym grzejnikiem jest ten który ma większy stosunek powierzchni do objętości.
|
|
| Back to top |
|
 |
abrzuzek Poziom 13

|
13 Nov 2011 22:38 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Witam
Z grzejnikami aluminiowymi trzeba uważać, ponieważ nie można ich stosować w instalacjach z rurami miedzianymi, po za tym są O.K.
|
|
| Back to top |
|
 |
vodiczka Poziom 21

|
14 Nov 2011 11:10 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
| abrzuzek wrote: |
| Z grzejnikami aluminiowymi trzeba uważać, ponieważ nie można ich stosować w instalacjach z rurami miedzianymi, po za tym są O.K. |
Można, to kwestia złączek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Nov 2011 11:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Piasek80 Poziom 17

|
14 Nov 2011 16:55 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
A jak to jest z układami zamkniętymi ?
Które lepiej stosować w takich układach ?
|
|
| Back to top |
|
 |
abrzuzek Poziom 13

|
14 Nov 2011 19:50 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
| vodiczka wrote: |
| Można, to kwestia złączek. |
To nie kwestia złączek.
"Między miedzią i aluminium tworzy się tzw. ogniwo elektrolityczne. Stosowanie tzw. przekładek, czyli nie łączenia bezpośrednio miedzi i aluminium (połączenia za pomocą zaworów z innych metali) nie zapobiega możliwości korozji, ponieważ ogniwo tworzy się nie tylko między miedzią i aluminium, ale praktycznie między wszystkimi rodzajami metali. Dodatkowo miedź jest wypłukiwana przez wodę i jej elementy krążą w wodzie po całej instalacji."
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Nov 2011 19:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzej lukaszewicz Poziom 21

|
14 Nov 2011 22:12 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
| abrzuzek wrote: |
| vodiczka wrote: |
| Można, to kwestia złączek. |
To nie kwestia złączek.
"Między miedzią i aluminium tworzy się tzw. ogniwo elektrolityczne. Stosowanie tzw. przekładek, czyli nie łączenia bezpośrednio miedzi i aluminium (połączenia za pomocą zaworów z innych metali) nie zapobiega możliwości korozji, ponieważ ogniwo tworzy się nie tylko między miedzią i aluminium, ale praktycznie między wszystkimi rodzajami metali. Dodatkowo miedź jest wypłukiwana przez wodę i jej elementy krążą w wodzie po całej instalacji." |
Większość grzejników aluminiowych ( wszystkie firmowe) można łączyć z miedzianymi instalacjami.
Wg Twojej teorii to grzejniki aluminiowe mogły by być stosowane tylko w stalowych kotłach stałopalnych...
Wszystko się kiedyś zużyje i jest obliczone na jakiś czas, po którym należy to wymienić lub wyremontować. Powiązane to jest ściśle z ceną produktu.
Na pytanie który lepszy grzejnik : stalowy, czy aluminiowy odpowiem : żeliwny
|
|
| Back to top |
|
 |
irekmszyca Poziom 10

|
15 Nov 2011 21:09 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Wszystko zależy od budowy grzejnika.Ale mim o wszystko uważam że aluminiowy,bo korozja na pewno go nie ruszy.Poza tym w tej chwili nie ma żadnych przeszkód do łączenia miedzi z aluminium,bo nowoczesnym grzejnikom aluminiowym to nie przeszkadza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Meteor920 Poziom 2

|
17 Nov 2011 23:18 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Nie mam zaufania do grzejników aluminiowych. Słyszałem że stalowe grzejniki też nie rdzewieją.
|
|
| Back to top |
|
 |
ja26 Poziom 9

|
05 Feb 2012 23:10 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Witam przepraszam że się wtrące ale mam pytanie co do grzejników.Nie jestem do końca pewien co do doboru grzejników do mieszkania.Więc tak ogólnie mam około 80m/k poddasze użytkowe nie ocieplonego. I tak pokój mam 25m/k i tam zainstalowano mi 2 grzejniki Cv22 purmo 600*1000 ,na korytarzu mam 10m/k i tam ma grzejnik cv22 purmo 600*700
w mniejszym pokoju 8m/k mam grzejnik 400*1000 imergasa,kuchnia ma 18m/k i mam grzejnik 450*1000 i 400*1000 imergaza i łazienka 8m/k grzejnik 900*600 purmo.Wszędzie są głowice temostatyczne,dodam jeszcze że wszystkie pomieszczenia mają wysokośc 2m
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2012 23:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
irekmszyca Poziom 10

|
06 Feb 2012 13:32 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Zacznijmy od początku.Przyjmując ok. 150 W na metr kwadratowy(bo nieocieplone,choć z drugiej strony tylko 2 m wys.) to ogólna moc potrzebna do ogrzania-80*0,15=12 KW.Może trochę zawyżone,ale przy obecnych mrozach jak znalazł.Teraz poszczególne pomieszczenia:pokój 25 m-potrzeba ok.3,7Kw, 2 grzejniki po 1647 W=3,3 Kw-do przyjęcia.Korytarz 10 m-1,5 Kw,grzejnik ma moc 1,2-do przyjęcia.Mniejszy pokój 8m-potrzebna moc 1,2 Kw,grzejnik-nie znalazłem wyników,ale po wymiarach zakładam,że instalator dobrał poprawnie.To samo z kuchnią i łazienką.Głowice termostatyczne-jak najbardziej,bardzo użyteczne.Nie podałeś,jaki masz kocioł (piec) ale zakładam że węglowy,więc pewne trudności z utrzymaniem stałych parametrów,szczególnie ryzyko zagotowania wody.
|
|
| Back to top |
|
 |
bolszy188 Poziom 15

|
06 Feb 2012 13:48 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Stalowe są teraz również emaliowane od wewnątrz. Trudno pwiedzieć zawyczaj używa się aluminiowych lecz tu kryterium może być cena. W bloku miałem stare żeliwniaki gdy chciałem wymienić oporów nie było jednak Pan Henio wziął mnie na bok aby kierownik nie słyszał i zarzucił hasło "Jak Pan nie musi wymieniać niech Pan nie zmienia na pewno lepiej oddają ciepło niż te nowe pierdolniki". Coś w tym jest bo patrząc dziś na mieszkanie nic się nie zmieniło ale grzejników aluminiowych przynajmniej 2 razy tyle wisi na ścianie a w mieszkaniu ciut chłodniej (nowy właściciel nie mój prolem).
|
|
| Back to top |
|
 |
ja26 Poziom 9

|
06 Feb 2012 15:39 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Piecyk mam gazowy z zamkniętą komorą spalania Immergas Eolo 24kw do tego sterownik tybox 810.czyli dobrze są dobrane grzejniki? Do głowic nie miałem przekonania czy coś oszczędzą jak Pan myśli.Temperaturę w domu 21stopni.
|
|
| Back to top |
|
 |
bolszy188 Poziom 15

|
06 Feb 2012 15:58 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Ja wolę 22 dla mnie 21 to zimno. Co do głowic chyba przy automatyce gazowej rzeczywiście nie odgrywają większej roli jak jest nie wiem sam palę wunglem (brak gazu). Przy węglu się sprawdzają nie przegrzewają pomieszczeń.
|
|
| Back to top |
|
 |
irekmszyca Poziom 10

|
06 Feb 2012 21:50 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Drugi rok mam zainstalowane głowice i jestem z nich bardzo zadowolony.Mierzą po prostu temperaturę i odcinają błyskawicznie grzejniki,gdy zostanie przekroczona.Z tym że ja nie mam gazu tylko kocioł węglowy na ekogroszek.Przy kotłach gazowych głowice można pominąć,bo wystarczą czujniki temperatury,a kocioł ma pełną automatykę i zatrzymuje się w ułamku sekundy.Wracając jeszcze do grzejników-czy naprawde są tak dobre i wytzymałe okaże się po jakimś czasie.Ja mam jeszcze w pamięci PRL-owskie panele,które po kilku latach korodowały na potęgę.Co prawda materiały i technologie teraz lepsze,ale stal ma to do siebie że występuje w niej samoistna korozja wewnętrzna.Osobiście jestem zwolennikiem grzejników aluminiowych,w chwili obecnej uważam je za najlepsze,bo są wykonane ze stopów ,które nie konfliktują z miedzią.Temperatura 21 st.-w.g. mnie optymalna,można tylko sprawdzić czy jest wystarczający naddatek mocy,aby w razie konieczności ją zwiększyć.Przy tym kotle nie powinno być problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
bizon_126 Poziom 19

|
06 Feb 2012 22:12 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Grzejnik żeliwny jest jak diesel-musi sie rozgrzać
Aluminiowy jest jak benzyniak szybko wchodzi na obroty ale też szybko spada
Ja w domu na dole mam stalowe panelowe a u góry aluminium- nie mam zdania na temat które lepsze
A często sie spotykam z opiniami że żeliwo lepsze,widziałem sam gość miał wille konkretnie odrobioną i mówił że dużo jeszcze zamierza zmienić ale grzejników żeliwnych nie wyrzuci na złom nigdy
|
|
| Back to top |
|
 |
ja26 Poziom 9

|
06 Feb 2012 22:37 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Dziękuje za doradzenie.Zastanawiam się jaka temp.na piecu ustawić ?I czy grzać też w nocy czy wyłączyć na noc piec?
|
|
| Back to top |
|
 |
irekmszyca Poziom 10

|
06 Feb 2012 23:27 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Oczywiście grzać,można na sterowniku nastawić niższą temperaturę,ale korzystniejsze jest ciągłe ogrzewanie niż przerywanie grzania i start w wychłodzonym mieszkanie.Dobrze jest przestudiować instrukcję do kotła,powinna tam być krzywa grzania ,która pozwoli ustawić kocioł optymalnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
kraszand Poziom 1

|
07 Feb 2012 14:34 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Witam
Aluminiowy, czy stalowy w sumie nie ma to większego znaczenia poza może sprawą materiału, z którego wykonana jest instalacja; kiedyś podobno aluminiowe korodowały z miedzianą teraz - jeśli odpowiedni stop - to nie. Aluminium też koroduje tylko inaczej i w innych warunkach (jak - pytanie do chemika zajmującego się metalami i ich korozją), wg jakiegoś czasopisma motoryzacyjnego felgi aluminiowe są bardziej podatne na korozje niż stalowe dlatego są lakierowane i niepolecane na zimie (sól?); może to i prawda. W zamkniętym układzie woda jest zwykle rzadko wymieniana to może i natężenie korozji maleje.
Ale do rzeczy. Podstawowe parametry termodynamiczne grzejników aluminiowych i stalowych tej podobnej wielkości są bardzo podobne. Bez wątpienia dużo większy wpływ na to czy jest ciepło w domu (bo przecież o to chodzi) ma ocieplenie budynku, jego wielkość, kształt, ale na to już często nie mamy wpływu oraz moc pieca (jeśli jest za mała w mroźne dni), położenie i ustawienie grzejników.
Poniżej porównanie wybranych grzejników na podstawie folderów reklamowych (to może być nieczytelne - załaczyłem plik ale nie wiem jak to zadziała)
1 purmo c22 dwie płyty dwa radiatory 1000 x 600 x 102 mm
2 purmo c33 trzy płyty trzy radiatory 1000 x 600 x 152 mm
3 roca dubal 1000 x 600 x 82 mm
1 2 3
waga próżnego [kg] 33,4 50,2 17,9
pojemność wodna [dm 3]
6,6 9,8 4,5
masa brutto [kg]
40 60 22,4
moc delta t 50'C (75/65/20) [W]
1709 2356 1510
moc delta t 30'C (55/45/20) [W] 857 1173 770
Wyliczony przepływ wody przez instalacje przy parametrach 5000 W, delta t 10'C to 0,119 dm3/s.
I tego zmienić się nie da ani przeskoczyć.
Różnice (wybrane):
- stalowe (o czym nigdzie jeszcze nie czytałem) są około 2 x cięższe od aluminiowych
- stalowe mają większą pojemność wodną
- większość stalowych jest do siebie podobna (niezależnie od producenta)
- stalowe występują w licznych wielkościach, a co najważniejsze grubościach ( co się wiąże z mocą)
- stalowe maja podłączenie dolne i boczne
- stalowe często są sprzedawane z akcesoriami
- stalowe chyba łatwiej zamówić w wybranym kolorze
- większość aluminiowych żeberkowych jest do siebie podobna (ale dubal jest dwustronny)
- w zasadzie wszystkie aluminiowe (żeberkowe) są bardzo podobnej szerokości .
- aluminiowe można po zakupie łączyć i dzielić na żeberka (nie wiem co z gwarancją, ale nie widzę tego za dobrze)
- aluminiowe można podłączać z jednej strony lub na ukos, a jak ktoś chce to i w środku (ale to już dwa grzejniki)
W związku z tym, ze stalowe wydają się mieć więcej zalet to dla siebie wybrałem grzejniki aluminiowe dubala, bo takie mi się podobają.
A jakiej wielkości do danego pomieszczenia to już oddzielna sprawa; bardzo trudna do określenia bez szczegółowych danych. Należy przede wszystkim mieć na uwadze, ze moc grzejników przy delcie t 30'C jest około 2 razy mniejsza nic przy delcie t 50'C, czym większa różnica temperatur tym większa moc (zakładając nieograniczony przepływ wody), ale i awaryjność instalacji chyba też większa, i rozkład ciepła w pomieszczeniu też może nie najlepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
szymonjasiu Poziom 15

Joined: 11 Feb 2010 Posts: 223 Location: miasto powyżej 50 k mieszkancow
|
07 Feb 2012 23:09 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Konstruktorzy grzejników aluminiowych dodajac odpowiednią ilość miedzi do stopu aluminium (ok 7%) wyeliminowali najwieksza wade tych grzejników-czyli korozje w połączeniu z układem miedzianym.
Wiec grzejniki produkowane od conajmniej kilku lat można stosowac bez specjalnych zabezpieczeń (inchibitory , itp)-oczywiście grzejniki renomowanych producentów.
Niektórzy producenci w ramach oszczedności łącząc żeberka aluminiowe wykorzystuja czarny nypel stalowy-tu trzeba uważać!
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2012 23:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ja26 Poziom 9

|
12 Feb 2012 14:31 Re: Jaki grzejnik jest lepszy? Stalowy czy aluminiowy? |
|
|
|
Czy do łazienki która ma 8mk na poddaszu gdzie najwyższy punkt to 2m a najniższy 140cm wystarczy grzejnik 900*600purmo dodam że w łazience jest kocioł gazowy i wentylacja Proszę o opinie
|
|
| Back to top |
|
 |