| Author |
eit Poziom 16

|
08 Dec 2004 02:11 Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Witam
W/w pralka popusła się a, że zajmuje się raczej RTV niż AGD proszę o pomoc szanownym kolegów.
Pralka padała zupełnie tzn. wogóle się nie włącza, ani nie widać żadnych objawów jej działania, bez względu jaki program się wybierze. Na początku myślałem, że spalił sie jakiś bezpiecznik, jednak w środku nic takiego nie znalazłem. Z paskiem jest wszystko ok. Sprawdziłem też silnik i omomomierz pokazuje rezystancję rzędu 60 omów więc zakładam, że uzwojenie są ok. Cała automatyka tej pralki jak zdążyłem się zorientować to raczej mechanika. Obrotowa gałka z kółkami zębatymi styka poporstu odpowiednie pola włączjąc dany program (jest tam mnóstwo przewodów z małymi wtyczkami). Wszystkie te wtyczki po kolei ruszałem myśląc, że gdzieś nie styka, ale nic z tego. Co robić dalej, nie mam pomysłu jak się zabrać za to ( doświadczenie mam raczej w klasycznej elektronice ). Liczę na jakieś podpowiedzi fachowców. ;)
pozdrawiam
eit
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk2000 Poziom 23

|
08 Dec 2004 04:44 Re: Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Sprawdz filtr (czy jest napiecie za filtrem) ale to rzadko pada. Najprawdopodobniej jest uszkodzona blokada drzwi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2004 04:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
skryn Poziom 26

Joined: 28 Sep 2004 Posts: 11427 Location: Pomorze Środkowe
|
08 Dec 2004 06:50 Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Pralka ładowana z góry, więc możesz śmiało mostkować blokadę pokrywy. Sprawdź jeszcze wyłącznik sieciowy, ale to małoprawdopodobne aby był uszkodzony. Więcej bym nie szukał. Powodzenia.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2004 06:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
eit Poziom 16

|
08 Dec 2004 17:49 Re: Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Wymontowałem te blokadę drzwi. Ma trzy końcówki (2 po jednej stronie i 1 po przeciwnej ) i dochodziły do niej trzy przewody (dwa pomarańczowe + biały).Ta blokada jak wykazuje omomierz jest ciagle zwarta niezależnie od położenia przełącznika. Między wejściami po jednej stronie tej blokady jest ok 900omów i napisane 200-250V. Bolokade zwierałem rozwierałem, ale dalej nie działa (w międzyczasie wywaliło mi bezpieczniki, bo sie okazało że na przewodach do tej blokady dochodzi 230V ).O co chodzi ?
Sprawdzałem też pompkę (czy przekażnik ? ) która sie znajduje tuż przy wlocie do pralki węża z wodą i działą bo omomierz pokazywał ok. 3,5kiloom.
elektryk: o jaki filtr chodzi ?
Co dalej mógłbym jeszcze zrobić ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2004 17:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryk2000 Poziom 23

|
08 Dec 2004 18:57 Re: Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Jezeli zrobilo zwarcie to znaczy ze filtr jest sprawny (chodzi o filtr przeciwzakloceniowy na wejsciu przy kablu zasilajacym). Ta "pompka/przekaznik" to elektrozawor i rezystancja wskazuje na to ze jest dobry. Najczesciej w takich przypadkach wina lezy po stronie blokady drzwi. Sprawdz jeszcze raz. Jezeli dochodzi do niej napiecie to powinna przy zamknietych drzwiach zablokowac i zalaczyc styki. jezeli tego nie robi jest uszkodzona. Sprobuj wlaczyc pralke i walnac w pokrywe w okolicy blokady. Czasami zaskakuje, ale i tak w takim przypadku jest do wymiany.
|
|
| Back to top |
|
 |
skryn Poziom 26

|
08 Dec 2004 21:35 Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Zmostkuj dwa grubsze przewody dochodzące do blokady.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
eit Poziom 16

|
08 Dec 2004 22:29 Re: Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Blokade drzwi zmostkowałem i pralka działa (pierwszym razem źle podłączyłem i dlatego nie działała) , jednak woda napływa ciurkiem do bębna a powinna lać się strumieniem.Odłączyłem ten elektozawór i na nim było napięcie 230V (jak woda się nalewa) i jak wcześniej wspomninałem rezystancja jego to ponad 3,5 Kilooma.Mimo wszystko woda leci dość słabo.Czy ten elektozawór może być również uszkodzony ? Jeśli nie on to co ??
|
|
| Back to top |
|
 |
skryn Poziom 26

|
08 Dec 2004 22:43 Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Sitko! Zrób tak: Zamknij dopływ, odkręć wąż doprowadzający wodę do pralki, wyczyść sitko, zlej wodę do wanny z węża po odkręceniu dopływu, zakręć dopływ, włóż sitko z powrotem do elektrozaworu, przykręć wąż, odkręć zawór doprowadzający.....za rączkę.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Dec 2004 22:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jacekrybak Poziom 16

|
10 Dec 2004 01:03 Re: Pralka: Bauknecht WA 153C |
|
|
|
Drobna rada dotycząca czyszczenia sitka. Nie czyścić go igłami i szpilkami, tylko miekką szczoteczką np. do zębów. Z obu stron. Ponieważ sitka w elektrozaworach mają małe oczka, wywaliłbym też tak popularne uszczelki z sitkiem z drutu mosiężnego, które zwykle po pewnym czasie rozpadają się zapychając sitko el-zaworu.
|
|
| Back to top |
|
 |