| Author |
dj-MatyAS Poziom 26

|
28 Nov 2011 11:54 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
| pawel13t wrote: |
| Czy dobrze widzę, magnetofon diy? |
A skąd! Tylko panel czołowy musiałem odmalować, bo oryginalny po latach tułaczki się był wyłopotał... ;)
| pawel13t wrote: |
| Jedynie osłony na głośniki z osłonki od wentylatorów trochę nie pasują... |
To (jak już pisałem) kolumienki "warstatowe" (celowy błąd pisowni), więc nie miałem ani ochoty, ani innej możliwości, żeby na szybko coś wymyślić. "Na szybko" - ponieważ (też wspominałem wcześniej) są to kolumny "póki-co" - planuję zrobić do niskotonowego ("suba") i satelitek coś znacznie porządniejszego...ale tak się zastanawiam : Czy do "warstatu" trzeba czegoś więcej? Nie będę tam robił maskownicy z tkaniny, bo po pierwsze nie mam materiału na nią, a kupowanie 25 cm bieżących nie wchodzi w grę, a po drugie ta siatka (grill, jak kto woli) może nie wygląda fenomenalnie, ale "klimatycznie" pasuje jako zabezpieczenie kolumn o takim przeznaczeniu. No i jest skuteczne...
Dziękuję w każdym razie za opinię.
|
|
| Back to top |
|
 |
miku210 Poziom 21

|
28 Nov 2011 16:51 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Bardzo sprytny pomysł na osłonkę na nisko-średniotonowca.
Te kolumienki też mają swoje oznaczenie?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
28 Nov 2011 17:06 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
| miku210 wrote: |
| Te kolumienki też mają swoje oznaczenie? |
Pisałem, że są "póki-co", kiedyś (kilkanaście lat temu) "popełniłem" takie paczuszki dla Syna - miał jakiś tam wzmacniaczyk i potrzebował mieć. Potem zmądrzał (zaczął przykładać wagę do tego CO słyszy, i stały się zbędne. W międzyczasie nabyłem jakiegoś "komputra", a i radyjko się też znalazło, więc zaadaptowałem je do swoich potrzeb. Wymieniłem głośniki, dostawiłem prowizorycznie przednią ściankę na tę co była, i tak to sobie grało... W najbliższej MOŻLIWEJ przyszłości mam zamiar je zmienić (obudowy) na bardziej porządne, jednak nie zmieniając w zasadzie niczego w części elektrycznej (na pewno zmienię wysoko-tonowe). Głośniki nisko-średnio też "z odzysku, ale ładnie gadają, więc zostaną. Nazwa może powstanie ale to dopiero po ich (kolumn) ukończeniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
xanio Poziom 20

|
29 Nov 2011 12:28 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Wzmacniacz 2.1 oparty o TDA2050 jest opisany w najnowszym EdW :)
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
29 Nov 2011 12:40 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
| xanio wrote: |
| Wzmacniacz 2.1 oparty o TDA2050 jest opisany w najnowszym EdW |
Czyli - byłem szybszy, albo ktoś mnie podpatrzył ;)
A na poważnie - co to wnosi do tematu? Coś chciałeś Kolego w ten sposób przekazać ważnego, czy po prostu - nie masz własnej opinii i napisałeś cokolwiek?
Podobnych rozwiązań można spotkać mnóstwo - nie tylko w EdW, ale nawet w Firmowych konstrukcjach profesjonalnych...tyle tylko, że w TYM temacie akurat nie o tym...
|
|
| Back to top |
|
 |
xanio Poziom 20

|
29 Nov 2011 14:31 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Proszę wybaczyć. Pisałem posta będąc już jedną nogą w drodze do pracy i nie rozwinąłem myśli. Wnosi to do tematu tyle, że jeżeli ktoś jest zainteresowany podobnym rozwiązaniem to wie gdzie szukać ładnie opisanego projektu. Poza tym, akurat pomyślałem, że warto wspomnieć o tym zbiegu okoliczności.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Nov 2011 14:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
miku210 Poziom 21

|
29 Nov 2011 16:41 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Skoczę do kiosku i kupię najnowszy EdW. Porównam schematy konstrukcji Kolegi Autora i schematem z gazety. Być może uda dostrzec mi się kilka podobieństw.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
29 Nov 2011 17:00 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Sam jestem ciekaw czy jakieś będą...chociaż wątpię, żeby mój projekt był inspiracją, raczej zbieg okoliczności...
Nie żałuję już zupełnie, że przestałem kupować... Ponad 50% powierzchni to reklamy...
Podobieństw nie ma, poza tym, że są trzy końcówki mocy. Jedynie na plus można uznać że płytka została zaprojektowana "w całości" (poza selektorem wejść, rzecz jasna). W moim wypadku by mi się nie chciało opracowywać wszystkiego od nowa, zwłaszcza, że większość miałem już w takiej postaci (modułowej).
Tak więc - jeśli sama idea 2.1 kogoś zainspirowała - ma wybór. I bardzo dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
miku210 Poziom 21

|
30 Nov 2011 17:48 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Skoczę do kiosku i kupię najnowszy EdW. Porównam schematy konstrukcji Kolegi Autora i schematem z gazety. Być może uda dostrzec mi się kilka podobieństw.
|
| dj-MatyAS wrote: |
| Sam jestem ciekaw czy jakieś będą...chociaż wątpię, żeby mój projekt był inspiracją, raczej zbieg okoliczności... |
Do tego podobny patent z odcięciem satelit od 200Hz. Nie zawsze w zestawach 2.1 stosuje się takie "cuś". W AVT dodatkowo zastosowano regulację głośności w filtrze niskotonowym. Według mnie bez sensu.
Dla zainteresowanych - AVT2995.
|
|
| Back to top |
|
 |
badworm Poziom 15

|
17 Dec 2011 18:47 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Jakie oznaczenie mają odtwarzacze CD Sony widoczne w Twoim warsztacie w liczbie 2 sztuk? Wygląda mi to na CDP-539 ale Google nie zwracają dla takiego wyrażenia żadnych sensownych wyników...
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
17 Dec 2011 20:11 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
CDP-S 39.
W sumie - świetne CD'ki. Nie dość, że małe, to jeszcze nieźle grają. Jedyny feler (dla chcących sobie nabyć gdzieś na aukcji) to laser KSS 240A. Już nieprodukowany.... W moich są nóweczki i w dodatku oryginalne - udało mi się nabyć gdy jeszcze były dostępne, oczywiście oryginały "Made in Japan"
Właśnie z jednego z nich testuję nowe głośniki wysoko-tonowe...
Kto zgadnie jak się nazywają?
|
|
| Back to top |
|
 |
miku210 Poziom 21

|
17 Dec 2011 20:21 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Ja wiem!
GDWK 9/80/1!
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
17 Dec 2011 20:39 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Ja wiem!
GDWK 9/80/1! |
Pozory mylą...
Dokładniej - to takie maleństwo: http://www.audax.com/archives/tm025c1.pdf
Ze względu na wymiary właśnie i brak innej możliwości - zaadaptowałem front (po małych przeróbkach) od GDW 9/40 właśnie... Pasuje idealnie. Trochę "termogluta" co by siedział sztywno i nie wyleciał i jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
miku210 Poziom 21

|
17 Dec 2011 20:52 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
A ja się zastanawiałem, czemu mi kopułka wydawała się nieoryginalna...
Swoją drogą, kolejny udany pomysł.
Jaka częstotliwość odcięcia?
Chyba u siebie takie coś zrobię...
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
17 Dec 2011 21:14 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
| aka częstotliwość odcięcia? |
Obecnie słucham z cięciem na 4,2 kHz. Nie jest najgorzej, ale coś mi się wydaje, że powinno być lepiej...
No tak - wystarczyło zmienić fazę :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Dec 2011 21:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo-lukas Poziom 24

Joined: 17 Jan 2006 Posts: 4786 Location: Ostrów Mazowiecka
|
19 Dec 2011 09:58 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
I to jest zaletą głośników szeroko-pasmowych, że bez problemu można tak wysoko "ciąć" w konstrukcji 2 drożnej. Wspominałeś, że nawet nieźle "gadają". Może warto było by wrócić do poprzedniej filtracji? Może i nieco wyższej? Tak tylko dla własnego "czystego sumienia" i sprawdzenia. ;)
Chociaż i ten Mission/Audax też jest niczego sobie. Fajnie wygląda z tym frontem od Tonsilka. Jak fabryczny.
No i w przyszłych "domkach" zbliżył bym bardziej centra akustyczne głośników (tak wiem, te są testowe).
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
19 Dec 2011 12:44 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
| przemo-lukas wrote: |
| Może warto było by wrócić do poprzedniej filtracji? |
Mówisz o tych 6 kHz, o których rozmawialiśmy via SKYPE? Jeśli tak - teraz jest lepiej - pełniej. Nie robię żadnych pomiarów - celowo - chcę sprawdzić, czy jeszcze coś słyszę ( :) ) Jednak dla tych 4,2 kHz jak teraz (z zamienioną fazą) jest całkiwem znośnie. Nie odczuwa się efektu dziury (jak dla 6 kHz) i wysokie są czystsze (niż dla zgodnej fazy).Bardzo ciekaw jestem jak to wyjdzie na charakterystyce...
Oczywiście - zbliżę do siebie głośniki - zwłaszcza przy bliskim polu daje się odczuć "skakanka" pomiędzy głośnikami.
No i ciekawostka - jak się okazuje (oczywiście "nausznie") te mid-woferki (o ile tak można je nazwać) są bardziej skuteczne niż przypuszczałem wcześniej (biorąc pod uwagę ich rozmiar i przeznaczenie - głośniki szeroko-pasmowe do TV), nie będzie więc konieczności tłumienia wysokich; różnica na ich korzyść co prawda jest, ale w sumie znikoma - nie więcej niż 3 dB (znów - "nausznie").
Jak tylko znajdzie się czas i pieniążki, zrobię im nowe "budki" i wtedy zacznie się zabawa z pomiarami - będę mógł się przy okazji przekonać jak pisałem wyżej - czy jeszcze coś słyszę... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
James596 Poziom 13

|
25 Dec 2011 03:44 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Czy głośniki szerokopasmowe mają na membranie napis "Sony" i moc 20W ?
Miałem kiedyś podobne o ile nie identyczne, w fabrycznych plastikowych obudowach wytłumionych filcem. Jak na głośniki od telewizora, grały naprawdę efektownie i mocno.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
25 Dec 2011 20:39 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
| James596 wrote: |
| Czy głośniki szerokopasmowe mają na membranie napis "Sony" i moc 20W ? |
Napis jest (jak zresztą w większości głośników z tego okresu), moc też się zgadza. Bardzo możliwe, że są to takie same jak te o których mówisz. W ewentualnym temacie gdzie przedstawię kolumny (o ile wreszcie do tego dojdzie...) postaram się zamieścić ich zdjęcia (samych głośników). Faktycznie - tu muszę się przyznać, nie spodziewałem się po tego typu głośnikach (TV) i takiego ich zastosowania żadnych rewelacji...Miło się zawiodłem ;)
Z tego co mogę powiedzieć - nawet w tych "na razie" kolumnach, z dołożonymi "mission'ami" odciętymi na 4,2 kHz (mid-bas idzie pełnym pasmem) ; Nawet bez głośnika SB (nie zapominajmy, że od dołu cięte są monitorki na 100Hz!), ale z włączonym "loudnes'em" całość już gra dość poprawnie (jak na tej średnicy mid-bas). Do "góry" na razie się przyzwyczajam - nie jest to "wstążka", ale i nie najzwyklejsza kopułka. Osobiście nieco brakuje mi w nich "piasku"; wysokie są bardzo "grzeczne".
|
|
| Back to top |
|
 |
bf214 Poziom 15

|
16 Feb 2012 19:14 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
Jak to jest z tym aluminium? Z tego, co czytałem, to aluminium ciężko się barwi i musi mieć robioną warstwę tlenku jako podkład, a tu widzę, że bez problemu pomalowałeś...
Czy czarne przyciski do isostatów miałeś, czy można dostać gdzieś w Warszawie?
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
16 Feb 2012 21:04 Re: Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców") |
|
|
|
O malowaniu farbą ftalową już pisałem. Wystarczy odtłuścić i lekko zmatowić powierzchnię.
Te przyciski są do mikro-styków (jakieś typowe do dostania - ja w każdym razie kupiłem bez problemu). W samym wzmacniaczu nie ma ani jednego isostatu - nawet sieciowy jest "Z odzysku" - dawcą był jakiś AT SONY.
|
|
| Back to top |
|
 |