Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 14 Lis 2011 11:46
    psemo tbg
    Poziom 6  

    Mam problem z grzaniem świec żarowych do przekaźnika prąd dochodzi jednak od niego nie idzie na świece.Dodam że przekaźnik kupiłem nowy jednak to nic nie pomogło.Może miał ktoś podobną usterkę.Jeszcze pytanko który z bezpieczników odpowiedzialny jest za świece żarowe?.Dzisiaj odpiąłem czujnik temp. płynu, kontrolka świec długo się paliła ale na świecach nie było zasilania po zapaleniu silnik dziwnie chodził a wskaźnik temp poszedł na max. czyli czujnik raczej dobry.Proszę o podpowiedź z góry dziękuję (nowy forumowicz)

  • #2 14 Lis 2011 14:52
    opamp
    Użytkownik obserwowany

    Po zwarciu na bez przekaźnika świece grzeją? Świece działają od temp chyba tym modelu 5 C ( nie jestem pewny tego :P )

  • #3 14 Lis 2011 15:45
    mota88gb
    Poziom 18  

    Jeśli wiesz jak dziala przekaznik i twierdzisz że napięcie do niego dochodzi ( pytanie tylko które ) to powinieneś sobie poradzić. Jeśli nie to odpuśc.

  • #4 14 Lis 2011 18:16
    psemo tbg
    Poziom 6  

    Napięcie przychodzi na kabel ze skrzynki z bezpiecznikami pin nr 8 a na 9 nie ma (te kabelki przykręcane na śrubki).Sprawdzałem w innej 307-ce z tym samym silnikiem i przy lekko ciepłym silniku przy zapłonie zaczęły grzać świece i grzały aż osiągnął 30 stopni.Troszkę się oczytałem po różnych forach i każdy pisze o czym innym.Dodam rozrząd wymieniałem w czerwcu, regenerowałem rozrusznik.Jedyne co się zmieniło od wymiany przekaźnika to to ,że przy -1 zapali za pierwszym razem a wcześniej łapał i gasł choć i dzisiaj na nowym przy -3 załapał i zgasł wiec nie wiem o co chodzi. Do bezpieczników tych dużych nie wiem jak sie dobrać może tam jest ten od układu świec .Jak możecie to podpowiedzcie . Na kompie zero błędów.

  • #5 14 Lis 2011 20:00
    mota88gb
    Poziom 18  

    Sterownik od świec jest przykręcony do skrzynki z przodu w której są bezpieczniki i ECU. Sprawdź czy jest napięcie na jednym z grubych kabli przykręconym do niego na drugim ( połączonym ze świecami ) pojawi się napięcie po załączeniu przekaźnika. Jeśli nie ma to do sprawdzenia duże bezpieczniki które są pod bsm.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Najlepiej rano przy mrozie jeden do auta drugi z kontrolką, miernikiem przy świecach i zobaczyć czy grzeją bo kontrolka może tylko mignąć a one grzeją dłużej. Gdzieś na forum jest opisane przy jakiej temp. zaczynają grzać i jak długo.

  • #6 14 Lis 2011 20:28
    psemo tbg
    Poziom 6  

    Jasne takie próby były i nic. Zastanawiam się jeszcze nad pochodzeniem auta .Mój jest akurat z Włoch myślę że ma to wpływ na minusowe temp.Co wy na to ? .Np. inne wartości czujników?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Kolego mota88gb jak się do nich dostać możesz podpowiedzieć.Który z nich jest odpowiedzialny za grzanie świec?

  • #7 14 Lis 2011 20:34
    mota88gb
    Poziom 18  

    psemo tbg napisał:
    Jasne takie próby były i nic. Zastanawiam się jeszcze nad pochodzeniem auta .Mój jest akurat z Włoch myślę że ma to wpływ na minusowe temp.Co wy na to ? .Np. inne wartości czujników?

    Raczej na pewno nie!
    Do grzania świec nie ma żadnego innego czujnika przekaźnik jest sterowany z ECU i na podstawie informacji z czujnika który jest koło termostatu. Jeśli dochodzi napięcie na gruby przewód przekaźnika to do sprawdzenia zostaje sterowanie czyli czujnik, instalacja, później ECU.

  • #8 14 Lis 2011 21:03
    psemo tbg
    Poziom 6  

    Oki dzięki za odpowiedź .Tak tez myślałem.Jednak jeszcze coś mi przyszło do głowy.Jak wymieniałem w nim świece żarowe to powiem,ze były wkręcone na sztukę wyszły w palcach (marka Iskra) więc ktoś to robił tylko pod sprzedaż.Podeślijcie mi który to bezpiecznik , myślę,że tam tkwi problem.Niestety nie mam ani książki serwisowej , instrukcji.Sądzę ,że jest to któryś z dużych bezpieczników umiejscowionych głeboko w skrzynce w silniku tam gdzie przekaźnik koło aku po prawej stronie.

  • #9 15 Lis 2011 10:43
    mota88gb
    Poziom 18  

    Sprawdź wszystkie czy są ok.

  • #10 15 Lis 2011 11:34
    psemo tbg
    Poziom 6  

    Właśnie sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie ok.Pozostaje kwestia czujnika płynu.Czytałem ,że po odłączeniu komputer dostaje sygnał o minusowej temp. U mnie po zapaleniu ( świeciła się bardzo długo kontrolka od świec)wskazówka temp. poszła na max, silnikiem targało .Moim zdaniem zachowywał się tak jak by dostał impuls o bardzo wysokiej temp. . Bo tu raczej nic innego nie widać .Czyli wychodzi na to ,że czujnik jest ok? Sam już nie wiem.

  • #11 15 Lis 2011 16:07
    mota88gb
    Poziom 18  

    Czujnik trzeba sprawdzić pod komputerem jaką temperaturę widzi. A po odłączeniu ECU przyjmuje wartość 40st. i wentylator chodzi cały czas. Te duże bezpieczniki pod BSM też ok?

  • #12 16 Lis 2011 21:49
    psemo tbg
    Poziom 6  

    bezpieczniki pod bsm ok.

  • #13 07 Lis 2012 14:33
    psemo tbg
    Poziom 6  

    Witam kończąc temat powodem braku grzania świec były same świece.Dwie miały zwarcie i stąd przekaźnik nie dawał prądu na wyjściu kabla zasilającego świeczki.Po wymianie na nowe wszystko ok.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty