Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący ->scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
artek08500
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 85
Miasto: Ryki

artek08500
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 15 Lis 2011 08:24   

scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


witam kolegów mam problem ze swoim autkiem otóż samochód stał około 1 rok uszkodzony lecz zapalał z pierwszego .Podczad ostatniego odpalenia auto zaczeło falować obrotami i po zgaszeniu juz nie odpaliło .Doszedłem że nie działała pompka wstepna ,naprawiłem to teraz paliwo podawane jest do pompy wysokiego lecz z niej zero cisnienia.Po podpięciu do kompa wyskoczył bład czujnika na listwie .teraz moje pytanie 1.czy mogła pąśc pompa wysokiego?
2.czy ew padnięty czujnik na listwie moze powodować nie spręzanie paliwa w w/w pompie(choc wydaje mi sie ze ten bład wyskakuje dlatego ze nie ma w listwie cisnienia)
3.czy immo w tym modelu odcina paliwo?
4.za co odpowiada zawór za pompie wysokiego cisnienia(usytuowany poziomo POMPA BOSCH)
Acha zapomniałem dodac ze na plaku auto odpala i chodzi ładnie

proszę o jakie kolwiek sugestie
dziękuje

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
magik 27
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Lis 2011
Posty: 85

magik 27
Poziom 12
Post#2 15 Lis 2011 08:56   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


Jeśli wywala czujnik to go sprawdź , z uszkodzonym na pewno nie odpali!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
artek08500
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 85
Miasto: Ryki

artek08500
Poziom 12
Post#3 Post autora tematu 16 Lis 2011 22:29   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


mam jeszcze pytanie odnosnie regulatora cisnienia paliwa zamontowanego na pompie wysokiego cisnienia wymontowałem go i po podłączeniu wtyczki nie ma zadnej reakcji oczywiscie prad dochodzi do niego czy to normalne?

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
panam
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 1158
Miasto: gdzieś

panam
Poziom 21
Post#4 16 Lis 2011 23:03   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


Błą czujnika wywala bo jest za małe ciśnienie na rampie, włóż regulator spowrotem . Jak odpala na plaka i chodzi normalnie to możesz mieć problem z wtryskami(test przelewów) albo z pompą albo z samym regulatorem siśnienia. jak nie wiesz jak nie jesteś wstanie sam tego sprawdzić

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
artek08500
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 85
Miasto: Ryki

artek08500
Poziom 12
Post#5 Post autora tematu 17 Lis 2011 21:06   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


witam dzis podmieniłem czujnik z listwy i regulator ciśnienia z pompy z innego (sprawnego) auta i nic to nie pomogło ;( pompa dalej nie tłoczy paliwa .Testu przelewowego wtrysków nie zrobię bo przeciez paliwo nie dochodzi do nich .chyba jedynym wyjscie pozostanie znalezienie drugiej pompy bo pomysły sie mi kończa ...
zastanawia mnie jeszcze czy pompa wysokiego cisnienia mogła pasc tak z długiego stania?(ponad rok) auto nigdzie nie jezdziło było sporadycznie odpalane na 10min

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
panam
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 1158
Miasto: gdzieś

panam
Poziom 21
Post#6 17 Lis 2011 22:03   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


Napisałeś że odpala na plaka i pali ładnie , wtedy zrób test przelewów i pomiar ciśnienia na rampie oczywiście diagnoskopem. Ja jeszcze nigdy nie wymieniałem pompy w tym typie, a jak auto długo stało i paliwo było z dużą domieszką siarki to pogły pozdzewieć wtryski w środku. Sprawdź typ pompy bo nie pamiętam jaka była w tym roku( CP1 albo CP3), w jednym typie jak odłączysz regulator to ciśnienie idzie na maksa, a w drugim nie ma żadnego ciśnienia. Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
artek08500
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 85
Miasto: Ryki

artek08500
Poziom 12
Post#7 Post autora tematu 18 Lis 2011 22:09   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


witam pompa to CP1 i wogole nie idzie z niej jakie kolwiek cisnienie ,a czy wtryski mogą sterować regulatorem cisnienia? do niego dochodzi 8.28v tyle samo co w sprawnym modelu ,wskazuje wszystko na pompe chciałbym tylko zrozumiec co by miały wtryski do tego ? rozumiem ze jakby sie nie domykały pompa mogła by nie dawac odpowiedniego cisnienia ale ty akurat nawet kropla z niej nie poleci
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
panam
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 1158
Miasto: gdzieś

panam
Poziom 21
Post#8 18 Lis 2011 22:37   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


Wiesz co nie jestem pewien na 100, ale cp1 nie miała pompy wstępnego ciśnienia, więc potrzebowała pompy w zbiorniku, musiał bym to sprawdzić. Jeszcze raz zapytam ,na plaka odpala czy nie , jak tak to problem pomiędzy zbiornikiem o pompą wysokiego ciśnienia( pompa ta nie zasysa paliwa tylko tłoczy, więc potrzebuje ciśnienia wstępnego)

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
artek08500
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 85
Miasto: Ryki

artek08500
Poziom 12
Post#9 Post autora tematu 20 Lis 2011 13:57   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


witam moj model ma pompkę wstępna która jest koło podłuznicy prawej pracuje jak burza paliwo jest podawane do pompy wysokiego cisnienia i nawet wraca przewodem powrotnym do zbiornika takze paliwo do pompy jest podawane natomiast z pompy wysokiego juz nic nie idzie do szyny
podejrzewam ze cos z ta pompa jest nie tak ,nie znam jej budowy także boje sie ja rozebrac bo pewnie juz nie złoze Wink mysle ze tu tkwi problem
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
panam
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 08 Lis 2010
Posty: 1158
Miasto: gdzieś

panam
Poziom 21
Post#10 20 Lis 2011 15:44   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


Sprawdzałeś regulator ciśnienia na pompie i jego wysterowanie? Może zaworek się przycina?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
artek08500
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 85
Miasto: Ryki

artek08500
Poziom 12
Post#11 Post autora tematu 20 Lis 2011 17:16   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


pogrzebałem w necie i na jakiejs francuskiej stronie znalazłem przekrój tej pompy (http://translate.google.pl/translate?sl=fr&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fphilippe.boursin.perso.sfr.fr%2Fpdgdies3.htm)
i z tych rysunków wynika ze jest jeszcze zaworek na dolocie który jak sie zatnie albo pompa wstepna da za małe cisnienie nie wcisnie sie i nie poda paliwa na sekcje tłoczace ,byc moze zaciął sie od długiego postoju??? postaram sie jeszcze go sprawdzic Smile
pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
artek08500
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 85
Miasto: Ryki

artek08500
Poziom 12
Post#12 Post autora tematu 22 Kwi 2012 00:21   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


witam
chciałbym odswiezyc temat poniewaz dopiero znalazłem czas na to auto
wymieniłem pompe nic wtryski i auto odpaliło !!! pochodziło z poł godz potem przejechałem sie nim zauwazyłem ze przy ruszaniu z miejsca ma słaba moc dopiero przy wyzszych obrotach idzie dobrze stanałem pochodziło z 5min na wolnych i zgasło
i teraz znów nie da sie odpalic tzn lekko załapuje ale nie na tyle by móc utrzymac wolne obroty .problem tkwi z cisnienui paliwa tak mysle niestety nie mam sprzetu by zdiagnozowac to konkretnie ,moze jest ktos kumaty w tych modelach z lublina pulaw radomia wawy kto moglby mi to ogarnać ???? wpakowałem ostatnio tysiaka w tego złomka i nic to nie dało takze moze ma któs czesci na ew podmianke zeby zdiagnozowac problem ?
pozdrawiam

Proszę natychmiast poprawić pisownię, użyj przycisku "pisownia", pamiętaj o wielkich literach oraz znakach interpunkcyjnych. Nie kasować wpisów moderacyjnych.
[Z]


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
michalpiotrowicz1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 31 Paź 2013
Posty: 3

michalpiotrowicz1
Poziom 2
Post#13 04 Lis 2013 18:39   

Re: scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa


Witam. Miałem identyczny problem po wymianie filtra paliwa, regeneracji głowicy po roztrzaskaniu się rolki napinacza paska rozrządu. Zapalił normalnie i tak kilka razy. Nagle po zgaszeniu zero reakcji przy próbie rozruchu. Po oględzinach - brak ciśnienia na wyjściu z pompy wysokiego ciśnienia. Kompletnie nic. Powód? Zaworek zwrotny w pompie zaraz kolo króćca wlotu paliwa. Zaciął się. Po przeczyszczeniu zapalił od strzała. Może komuś pomogę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> scenic 01r 1.9dci pompa wysokiego ciśnienienia nie podaje paliwa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Pompa paliwa - przekaźnik nie podaje paliwa Astra f (13)
Renault Trafic 1.9dCi 2003r. nie odpala nie podaje paliwa (4)
transit pompa wtryskowa nie podaje paliwa (9)
Renault 9 pompa LUCAS nie podaje paliwa (7)
Mondeo mk1 1,8 td pompa nie podaje paliwa (6)
Astra F 1.4 16v pompa nie podaje Paliwa (3)
Chrysler Voyager ll 2.5 td - pompa nie podaje paliwa (4)
Astra 1.7 dtl isuzu pompa nie podaje paliwa (17)
Opel Astra 1.7 DTL- pompa nie podaje paliwa (4)
Audi b4 1.9 TDI pompa wtryskowa nie podaje paliwa. (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.042 seconds

elektroda.pl temat RSS