Nigdy nie ulozylem wiecej niz 3 czy 4 scianki... nie wiedzialem ze istnieja w ogole takie metody. Chyba poszukam w ferie mojej kostki i zaczne sie znow bawic :p
Tak Ci się tylko wydaje tutaj masz ułożone najprostszym sposobem którego nauczyć można się w 2-3 godziny, dodatkowo jeszcze układam powoli pokazuje każdy z etapów.
UPS nagranie nie wyszło przy konwersji obcięło. :/
Zmieniłem kostkę na dayan-a. LBL już spokojnie z pamięci, biorę się za Fridrich-a.
@bmserwis układasz 2x2? Dziś przyszła mi wit eden, ale jeszcze nie układałem ;)
Nie, nie posiadam nawet, jak na razie idę w górę jak dojdę do 7x7x7 na jakimś w miarę sensownym poziomie wtedy będę myślał o 2x2x2 i innych wariacjach.
Z tego co widzę na youtube dużo osób posiada megaminx-a, wygląda na bardzo ciekawe urozmaicenie. Co polecasz po opanowaniu LBL? jakich algorytmów wpierw uczyć się z fridricha ?
Zależy na co stawiasz, jeśli zależy Ci na speedcubingu to uproszczony Friedrich, ja np: czerpię satysfakcję z układania własnych algorytmów i jest to dla mnie o wiele lepsza zabawa niż rwanie ułamków sekund.
Ja osobiście zaczynałem od tego kursu:
Jeżeli chodzi o kostki 4x4x4 i 5x5x5 z RC to po czasie będzie żałował, ze je kupiłeś, to są klekoty jakich mało, chociaż 3x3x3 z RC jest całkiem niezła i mój PB na niej wynosi 18,17s.
Z kostek 4x4x4 i 5x5x5 mogę polecić ES choć są ciężko dostępne w Polsce.
Kiedyś muszę się pochwalić byłem w tym mistrzem. Ale miałem inne ważniejsze zajęcia i po prostu przestałem się bawić kostką.W tej chwili muszę znowu potrenować,aby dojść do jako takiej wprawy. Powodzenia.
vcube? ja kupiłem vcuba 5x5x5 i dayana 4x4x4 bardzo przyjemne kostki. 3x3x3 w 50 sekund układam ale fridricha dopiero w wakacje będę się uczył, na razie ćwiczę piątkę.
Od dziecka nie bawiłam sie kostką rubika, ale też nie miałam pojęcie, że jest taka metoda do wyuczenia. Trochę tego nie rozumiem, bo przecież "pomieszać" mozna ją na tyle sposobów, że jak taka jedna metoda może działać...