X

TP-LINK TD-W8961ND, sieć wi-fi nie działa

16 Nov 2011 22:27 MAmarqsss
  • #1 16 Nov 2011 22:27
    marqsss
    Level 6  
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Kupiłem nowiutki router TP-LINK TD-W8961ND ADSL2+ i mam z nim straszny problem z siecią wi-fi. Mianowice:

    1. Nowy laptop (Atheros)- łączy się z routerem; wi-fi działa.
    2. Stary laptop (Broadcom BCM4303)- brak połączenia, w ogóle się nie łączy!
    3. Stacjonarny PC (Sagem)- łaczy, ale jest problem: sprawdzanie tożsamości, pyta o certyfikat zeby połączyć się z siecią!
    4. iPhone - elegancko działa

    Zabezpieczenia WPA2-PSK TKIP/AES. jestem załamany! Na 4 urządzenia działają tylko 2.

    Co może być tego przyczyną?

    Czekam na odpowiedź.

    Pozdrawiam.
  • #2 16 Nov 2011 22:30
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    WPA2-PSK przy XP wymaga SP3.
  • #3 16 Nov 2011 22:33
    chmuri
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Hmm widzę że posiada :
    Standardy bezprzewodowe:
    802.11n
    802.11g
    802.11b
    Czy stare karty sieciowe obsługiwały wpa2? Zobacz na starym kodowaniu oraz 2 sprawa wybierz mu na stałe np G i zobacz czy wtedy będzie śmigał jak należy.
  • #4 16 Nov 2011 22:33
    kapsel2105
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Spróbuj na początek zmienić metodę zabezpieczenia.
    Wyczyść w komputerach zapamiętane ustawienia - jeśli są.
    Możesz też inaczej nazwać sieć.
    Sprawdź czy masz DHCP czy nie, jeśli tak to czy komputery są skonfigurowane poprawnie.

    Podaj screen z ustawień WiFi.
  • #5 16 Nov 2011 22:43
    marqsss
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zapomniałem dodać, Win posiada dodatek SP3.

    DHCP automatycznie przydziela IP.
  • #6 16 Nov 2011 22:43
    ajanek9
    Level 28  
    Helpful post? (0)
    Na początek całkowicie wyłącz zabezpieczenia wi-fi i sprawdź działanie. Jednocześnie sprawdź czy karty sieciowe przez które się podłączasz obsługują ten rodzaj szyfrowania, który chcesz użyć.
  • #7 16 Nov 2011 22:48
    marqsss
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Nie umiem znaleźć specyfikacji tej starej karty w laptopie, dokładniej BCM4303. Nawet wujek Google, nie za dużo pokazuje. Wszystkie odnośniki są do linux'a itd.

    Chciałbym sprawdziź czy fizycznie on jest w stanie w ogole obsłużyć wpa2.
  • #8 16 Nov 2011 23:53
    CHACA
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Raczej nie. Pozostaje WEP.
  • #9 24 Nov 2011 11:24
    zygert
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    zrob jak podal: ajanek9
    czyli wylaczasz wszystkie zabezpieczenia i probujesz podlaczyc sie wszystkimi urzadzeniami
    (ewentualnie 1 ten co na pewno dzialal podlaczasz po kablu i na monitorujesz czy sie podlaczyly wszystkie urzadzenia) czy pobraly adresy z DHCP
    jezeli w statystyce wifi sa wszystkie kompy to odpalasz wtedy zabezpieczenie
    na dobry poczatek WEP w trybie sharing
    i znowu sprawdzasz jezeli znowu sukces to WPA
    i tak do WPA2
    jezeli nadal sukces to mozliwe, ze adresy nie sa prawidlowo pobierane
    wtedy patrzysz do opcji "dhcp clients"
    jezeli sa wszystkie kompy to z AP jest wszystko ok i po prostu, sa jakies blokady na kompach
    a jezeli juz przy polaczeniu wifi nieszyfrowanym sa juz problemy to wtedy trzeba posprawdzac drivery i same karty w kompach
    ewentualnie w AP wylacz nadawanie w standardzie N lub w ogole MIX i ustaw standard B lub G zobacz jak na nich sie to zachowuje

    kolejna sprawa to w AP zobacz czy filtrowania po MAC nie masz przypadkiem wlaczonego
    to tyle co mozna tak ogolnie pomoc
    przeprowadz te operacje i spisz spostrzezenia i daj nam znac, wtedy bardziej bedziemy mogli pomoc
  • #10 24 Nov 2011 20:44
    marqsss
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wszystko już działa! Niestety musiałem zejść niżej do zabezpieczenia WPA-PSK / TKIP.
    Dodatkowo ustawiłem filtrowanie MAC, więc niepowołane osoby dostępu uzyskać nie powinny.

    Pozdrawiam.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Teraz mam tylko jeden problem! Dotychczas nowy laptop korzystał ze standardu n i wykorzystywał cała prędkość łącza. Pomimo, iż w routerze mam ustawione: B+G+N, to ten sam laptop korzysta teraz ze standardu G, jak ręcznie przesatwić na N?

    Dodano po 27 [minuty]:

    Problem rozwiązany, dzięki uncle Google. Pomogła zmiana szyfrowania na AES!

    Teamat do zamkniecia.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products