| Author |
misza91 Poziom 13

|
17 Nov 2011 21:38 Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Witam.
Ostatnio złożyłem bramę automatyczna - części z alledrogo.
Foty:
I mój problem polega na tym, że brama otwiera się około 1,5 minuty, to trochę dużo tak czekać aż brama się otworzy.
Jak zmienić konstrukcje żeby otwierała się szybciej?
Ma ktoś jakieś pomysły?
Dane techniczne siłowników :
- zasilanie 12-36VDC (typowo 24V)
- prąd max 1,5A
- max siła 3000N (300kg)
- prędkość wysuwu do około 6mm/sek
- wysuw siłownika 24 cale
Zasilane to transformatorem 24V 8A wyprostowane mostkiem z jednym kondensatorem czyli ok 33V DC.
Z góry dzięki za pomoc. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

Joined: 13 Mar 2009 Posts: 2383 Location: warmińsko-mazurskie
|
17 Nov 2011 22:15 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
A jaka jest tam elektronika sterująca? Może coś nie tak poustawiałeś w opcjach i pracuje cały czas na spowolnieniu . podłącz się z woltomierzem do wyprowadzeń silnika siłownika i odczytaj (i podaj) napięcie w czasie pracy .
|
|
| Back to top |
|
 |
misza91 Poziom 13

|
17 Nov 2011 22:24 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Hmm elektronika, to moge dac jedynie fotke:
Napięcie przy silniku jest takie samo jak na zasilaczu
Co do działania siłowników, to działają dobrze wystarczy obiczyć czas wysuwu 24 cale \ 6mm\s = ok 100 s
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2011 22:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
17 Nov 2011 23:05 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
No prostszej centralki to już nie mogli wymyślić :bad-words: . Odbiornik radiowy i dwa przekaźniki , chyba że pod spodem jest jakiś procek smd. Jeśli silniki w czasie pracy dostają 33 VDC jak na kondziu za mostkiem to są maksymalne obroty silnika , prędkość możesz tylko lekko zwiększyć przysuwając siłownik do słupka .
|
|
| Back to top |
|
 |
misza91 Poziom 13

|
17 Nov 2011 23:34 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Pod spodem nic niema :) Nie chodzi mi o zwiększanie obrotów silnika tylko o lepsze, inne umocowanie siłownika tak by prędkość otwierania skrzydeł była szybsza
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
17 Nov 2011 23:53 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| misza91 wrote: |
| inne umocowanie siłownika tak by prędkość otwierania skrzydeł była szybsza |
No to tak jak napisałem :
| machefi wrote: |
| prędkość możesz tylko lekko zwiększyć przysuwając siłownik do słupka . |
|
|
| Back to top |
|
 |
przysniciel Poziom 16

|
18 Nov 2011 08:37 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Należało by się zastanowić, czy sprzedawały by się zestawy do automatyki bramy wychylnej za 2000 zł gdyby te za 400 zł spełniały taką samą funkcję. Obudźcie się. Te siłowniki nadają się do bramy ze stropianu co najwyżej.
|
|
| Back to top |
|
 |
bruno360 Poziom 12

|
19 Nov 2011 21:24 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Osobiście jak widzę takie wynalazki u ludzi to zadaje sobie pytanie jak im nie szkoda kasy na takie eksperymenty.Ten napęd jest starszym bratem siłownika do obracania anten satelitarnych.Skok śruby pociągowej jest mały a sam siłownik jest długi dlatego tak długo otwiera /zamyka.
|
|
| Back to top |
|
 |
misza91 Poziom 13

|
21 Nov 2011 09:15 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Te siłowniki wcale nienadaja sie do styropianu. Otwieraja sie tak samo szybko z obciazeniem jak i bez.
Sa takie długie bo takie wybrałem ( zły wybór )
Ale jak widze każdy krytykuje mój zakup zamiast pomóc.
Napisałem jak zmienić konstrukcje a zaraz się ten temat zmieni w negatywną opinie o tym sprzęcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2011 09:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek.ch Poziom 10

|
21 Nov 2011 23:42 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| misza91 wrote: |
Te siłowniki wcale nienadaja sie do styropianu. Otwieraja sie tak samo szybko z obciazeniem jak i bez.
Sa takie długie bo takie wybrałem ( zły wybór )
Ale jak widze każdy krytykuje mój zakup zamiast pomóc.
Napisałem jak zmienić konstrukcje a zaraz się ten temat zmieni w negatywną opinie o tym sprzęcie. |
Pogadaj z kolegą j4rek. On napędza te siłowniki 60V i chodzą mu szybko. Ja planuję dokładnie to samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
21 Nov 2011 23:47 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| tomek.ch wrote: |
| On napędza te siłowniki 60V i chodzą mu szybko. |
Jak długo wytrzyma te napięcie uzwojenie przystosowane do zasilania max 36V i co będzie jak przeszkoda przyblokuje bramę na tej ubogiej elektronice ?
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek.ch Poziom 10

|
22 Nov 2011 00:23 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| On napędza te siłowniki 60V i chodzą mu szybko. |
Jak długo wytrzyma te napięcie uzwojenie przystosowane do zasilania max 36V i co będzie jak przeszkoda przyblokuje bramę na tej ubogiej elektronice ? |
Koledze j4rek wytrzymuje już dosyć długo. Jak po kilku latach padnie siłownik to się kupi następny za 150 zł. Ta uboga elektronika to faktycznie może być problemem. Ja u siebie planuję przeciążeniówkę. Chciałbym również zauważyć, że te firmowe siłowniki też się psują, jak również elektronika do nich. Wystarczy poczytać wątki na forum - automatyka bram. Ceny części zamiennych do nich są po prostu nieprzyzwoite. Uważam, że jak ktoś ma trochę chęci, czasu i umiejętności to jak najbardziej powinien sam sobie zrobić automatykę. Można kupić komponenty i za nieduże pieniądze poskładać to sobie, jak ktoś umie to elektronikę może zrobić sobie sam. Zrobiłem na razie podnoszenie bramy garażowej na silniku od wycieraczek, łańcuchu rowerowym i bramsterze. I to działa. Cenowo zbliżyłem się do najtańszych zestawów z allegro i supermarketów. Jak w firmowym napędzie po gwarancji coś padnie to mam problem, a na pewno koszty. Jak w mojej konstrukcji padnie silnik, to kupię drugi na szrocie za 30 zł, jak padnie elektronika to kupię drugą, nową za 140 zł. Mam do zrobienia jeszcze jedną bramę uchylną i dwie skrzydłowe. Sterowników do nich już nie kupię, tylko zrobię sam. Ja rozumiem, że jak ktoś jest zarobiony i nie ma czasu, to kupuje gotowca i zleca montaż i wydaje na to odpowiednią kwotę. Mnie byłoby po prostu szkoda wydać tyle kasy na firmowy napęd (jak wygram w totka to się to chyba zmieni:)), a zamiast po pracy siedzieć przed telewizorem, wolę porzeźbić trochę w warsztacie.
I to tyle.
Pozdrawiam
Tomek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2011 00:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
22 Nov 2011 00:40 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Mnie byłoby po prostu szkoda wydać tyle kasy na firmowy napęd (jak wygram w totka to się to chyba zmieni:)), a zamiast po pracy siedzieć przed telewizorem, wolę porzeźbić trochę w warsztacie.
|
Wszystko to prawda i chwała Ci za to tylko:
| Sterowników do nich już nie kupię, tylko zrobię sam. |
Elektronika fabryczna jest projektowana i wielokrotnie sprawdzana pod względem różnych zagrożeń , np. zaciśnięcia głowy dziecka , korpusu psa itp. Jak zareaguje Twoja elektronika sterownika na podobne przypadki ?
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek.ch Poziom 10

|
22 Nov 2011 01:01 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Mnie byłoby po prostu szkoda wydać tyle kasy na firmowy napęd (jak wygram w totka to się to chyba zmieni:)), a zamiast po pracy siedzieć przed telewizorem, wolę porzeźbić trochę w warsztacie.
|
Wszystko to prawda i chwała Ci za to tylko:
| Sterowników do nich już nie kupię, tylko zrobię sam. |
Elektronika fabryczna jest projektowana i wielokrotnie sprawdzana pod względem różnych zagrożeń , np. zaciśnięcia głowy dziecka , korpusu psa itp. Jak zareaguje Twoja elektronika sterownika na podobne przypadki ? |
Moja elektronika zareaguje tak, jak ją sobie zrobię i wyreguluję. Fabryczna elektronika też się psuje. Moje dzieci są prawie dorosłe i głowy czy innych części ciała nie będą tam wtykać (skupiam się na innych zagrożeniach). Bramy działają wtedy, kiedy wjeżdżam/wyjeżdżam samochodem i wtedy mogę kogoś niechcący najechać, a przed tym nie ustrzeże żadna automatyka, poza moim mózgiem. Nie da się wyeliminować wszystkich zagrożeń, ale uważam, że sprawna przeciążeniówka jest wystarczająca.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
22 Nov 2011 01:20 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Nie zrozum mnie źle , dla siebie możesz zrobić bramę otwieraną i silnikiem spalinowym( :D ) , wszak ty odpowiadasz za bezpieczeństwo jej działnia , ostrzegam tylko przed produkcją dla sąsiadów i znajomych , za duże ryzyko , przecież debilizm użytkowników nie zna granic :cry: .
sprawna przeciążeniówka jest wystarczająca.
|
Co masz na myśli ? Zwykły wyłącznik nadprądowy?
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek.ch Poziom 10

|
22 Nov 2011 01:42 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Nie zrozum mnie źle , dla siebie możesz zrobić bramę otwieraną i silnikiem spalinowym( :D ) , wszak ty odpowiadasz za bezpieczeństwo jej działnia , ostrzegam tylko przed produkcją dla sąsiadów i znajomych , za duże ryzyko , przecież debilizm użytkowników nie zna granic :cry: .
sprawna przeciążeniówka jest wystarczająca.
|
Co masz na myśli ? Zwykły wyłącznik nadprądowy? |
Dla sąsiadów i znajomych nie mam zamiaru robić takich rzeczy - ja jestem prostym amatorem i na co dzień zajmuję się zupełnie czymś innym . Robię to tylko dla siebie i oczywiście odpowiadam za to co zrobię. W dzisiejszych spsiałych czasach ludzie oduczyli się odpowiedzialności za swoje czyny. Liczą na urzędnika, przepisy, certyfikaty, homologacje etc. A i tak to może się po prosu zepsuć. Przeciążeniówka ma działać na zasadzie pomiaru prądu pobieranego przez siłownik - jeśli ten wzrośnie zanadto, ma rozłączyć zasilanie, lub wykonać coś, co zostanie zaprogramowane w mikrokontrolerze. Wykonałem układ AVT2471, mam rozwiązania od Kolegi j4rek z elektrody i innego Kolegi z forum mikrokontrolery.net i zamierzam wypróbować wszystkie trzy. Za cienki jestem w teorii i te trzy układy wypróbuję, budując je i sprawdzając w praktyce. Koszty-śmieszne.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
22 Nov 2011 01:57 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| ja jestem prostym amatorem |
| Przeciążeniówka ma działać na zasadzie pomiaru prądu pobieranego przez siłownik - jeśli ten wzrośnie zanadto, ma rozłączyć zasilanie, lub wykonać coś, co zostanie zaprogramowane w mikrokontrolerze. Wykonałem układ AVT2471, |
Bardzo Kolega skromny , a ma dużą wiedzę i samozaparcie. Gratuluję wytrwałości .
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek.ch Poziom 10

|
22 Nov 2011 02:13 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| ja jestem prostym amatorem |
| Przeciążeniówka ma działać na zasadzie pomiaru prądu pobieranego przez siłownik - jeśli ten wzrośnie zanadto, ma rozłączyć zasilanie, lub wykonać coś, co zostanie zaprogramowane w mikrokontrolerze. Wykonałem układ AVT2471, |
Bardzo Kolega skromny , a ma dużą wiedzę i samozaparcie. Gratuluję wytrwałości .
Pozdrawiam. |
Miłe słowa, dziękuję, ale z tą wiedzą to nie za dobrze, choć pracuję nad sobą. Samozaparcie rzeczywiście jest i mam nadzieję, że go nie zabraknie.
Pozdrawiam serdecznie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pavlik71 Poziom 13

|
22 Nov 2011 03:59 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Ja zrobiłem 4 bramy przesuwne. Pierwszą bramą była moja własna. Polegało to na
tym, że ramę wykonał spawacz. Była zwichrowana więc mój ojciec ją poprzecinał
w miejscach spawów i puściła. Puźniej ją pospawał po raz drugi. Elektronikę
zrobiliśmy z bratem. Brat zbudował całe sterowanie, a ja program do procesora.
Nasza brama jest archaiczna w stosuku do następnych wykonanych bram.
U mnie jest zamontowany ATtiny26 i dużo przekaźników. Bariera optyczna jest
taka sobie. To znaczy, że dioda podczerwieni świeci cały czas i oświetla odbiornik.
A odbiornik wysyła ciągle taki sam stan do układu sterowania, co równoważne jest
ze zwarciem przewodów lub ich rozwarciem, po prostu można ten układ "oszukać".
Następnym zdziwieniem może być zawieszenie się procesora w trakcie zamykania
się bramy. Co wtedy?
Wiadomo - szewc w podartych butach chodzi.
Następne bramy zostały wyposażone w "inteligentny" sterownik.
Nadajnik podczerwieni wysyła impulsy ok 10 Hz. Odbiornik je odbiera i przesyła do
sterownika. Gdy sterownik stwierdzi, że impulsów brak zatrzymuje zamykanie
bramy(otwieranie nadal kontynuuje).
Wyjścia procesora na przekaźniki (poprzez tranzystory) zostały podłączone przez
mostki RC. Wyjścia z procesora generują pewną częstotliwość, która może
przejść przez te mostki i wysterować tranzystory, które zasilają cewki
przekaźników.
Aby zabezpeczyć się przed zwarciem tranzystorów albo zespawaniem się styków
przekaźników zastosowałem pewien "myk". Po zatrzymaniu bramy, na pewien
krótki czas włączam przekaźnik (stycznik) odpowiadający za ruch bramy w przeciwną stronę.
Gdyby zdarzyło się, że przekaźnik (stycznik) nie "puścił" to drugi dołączany zrobi
zwarcie i "wywali" bezbieczniki.
Czego mi brak - mechanizmu, którego widziłem u kolegi - silnik ze sprzęgłem
ślizgowym. Dzięki temu brama rozpędza się płynnie i można ją zatrzymać rękami.
A co do bezpieczeństwa - zawsze można taki układ oszukać. Przydało by się dwie
bariery optyczne po obu stronach bramy.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal54_87 Poziom 14

|
23 Nov 2011 22:58 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Ja już zrobiłem 5 bram przesuwnych na bramsterze i silnik od wycieraczek od poloneza. Brakuje w bramsterze tylko przeciążeniówki a tak to fajna centralka. Ma tylko wyjście na fotokomórki.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomek.ch Poziom 10

|
24 Nov 2011 00:18 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| michal54_87 wrote: |
| Ja już zrobiłem 5 bram przesuwnych na bramsterze i silnik od wycieraczek od poloneza. Brakuje w bramsterze tylko przeciążeniówki a tak to fajna centralka. Ma tylko wyjście na fotokomórki. |
Bramster byłby fajny, gdyby zachowywał się przewidywalnie. Zastosowałem go u siebie w bramie uchylnej i wszystko działa, ale podczas ruchu bramy, STOP z pilota działa kiedy mu się chce, a czasy zamykania i otwierania rozjeżdżają się. Może mam wadliwą sztukę.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal54_87 Poziom 14

|
24 Nov 2011 13:31 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Ja juz kupiłem 5 szt i wszystko jest ok. Lecz jedna wada muszą przetrwać pierwszą zimę ponieważ nieraz głupieją :) po jednej zimie im przechodzi :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Chalmi Poziom 8

|
01 Dec 2011 23:28 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Należy siłownik zamocować bliżej zawiasy na której wisi brama im bliżej tym szybciej :D
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
01 Dec 2011 23:50 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
| Chalmi wrote: |
| Należy siłownik zamocować bliżej zawiasy na której wisi brama im bliżej tym szybciej :D |
Czyli dokładnie tak jak 17 listopada pisał niejaki machefi :D
| , prędkość możesz tylko lekko zwiększyć przysuwając siłownik do słupka . |
|
|
| Back to top |
|
 |
aliak Poziom 2

|
02 Dec 2011 00:18 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Z tym przesunięciem siłownika w kierunku zawiasu należy uważać, bo zwiększa się ociążenie - siłownik ma do pokonania większe opory, a to może się skończyć dla niego katastrofą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Dec 2011 00:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
machefi Poziom 22

|
02 Dec 2011 00:51 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
Można poeksperymentować mierząc prąd silnika i porównując z danymi katalogowymi .
|
|
| Back to top |
|
 |
79paweł Poziom 7

|
|
| Back to top |
|
 |
misza91 Poziom 13

|
05 Dec 2011 01:16 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
jako jedyny napisałeś coś na temat tylko nie rozumien troche schematu i po co to nitować ?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
79paweł Poziom 7

|
|
| Back to top |
|
 |
misza91 Poziom 13

|
08 Dec 2011 21:44 Re: Brama automatyczna - zbyt wolne otwieranie |
|
|
|
no podziękował teraz musze znalesc troche czasu po pospawac to wszystko pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |