| Author |
elektronik123456789 Poziom 16

|
19 Nov 2011 12:29 Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Witajcie, niedawno uruchomiono mi na miedzi Netii usługę triple play bazującą na VDSL2. Dostałem dekoder IPTV i router VDSL2 Technicolor TG 589vn. Wcześniej na tej linii miałem usługę ADSL2+ z routerem TP-LINK która działała znakomicie, rozwijała takie prędkości:
Dokładne parametry linii gdy działał ADSL2+ zawarłem tu: Link
Problemy zaczęły się po uruchomieniu VDSL2, jego parametry wyglądają tak zaraz po uruchomieniu modemu (połączenie oczywiście Ethernet):
Po odczekaniu chwili bez ruchu na łączu:
Następnie wykonałem speedtest:
I sprawdziłem statystyki błędów, aż się przeraziłem:
Następnie transfer ok 100 MB z noc.gts.pl (dawny ADSL2+ 2,6 MB/s wyciągał):
I dane modemu:
Problem zgłaszałem technikom operatora, zerknęli na instalację domową i przekrosowali mi pary żył w kablu magistralnym aż do centrali, sprawdzili połączenia i ciągłość par ale zupełnie mi to nie pomogło. Instalacja domowa wygląda tak:
| Code: |
Netia ------------[gniazdo1]--------------[gniazdo2]------[modem]
|_____[mikrofiltr ADSL]-----[telefon]
|
Połączenie w gnieździe 1 kabla od Netii i kabla do gniazda 2 zlutowane i przykręcone śrubami, w gnieździe 2 zrobione oczka, zalutowane i przykręcone. Przewód to YTKSY 2x2x0.5. Gdy odłączyłem mikrofiltr i podłączyłem modem pod gniazdo 1 synchronizacja spadła do ok. 31000 kb/s po stronie DL. Problem błędów jest niezależnie czy odłączę mikrofiltr czy też nie.
Sam już nie wiem co jest źle, linia, port na centrali a może ten nieszczęsny modem ? Prosić o podbicie SNR margin do np 12 dB i jak będą błędy dalej podejrzewać modem ? Najchętniej bym chciał inny router podłączyć ale sprzęt VDSL2 jest prawie nie do kupienia lub strasznie drogi, za drogi żeby później leżał bo i tak IPTV nie obsłuży.
Co poradzicie mi zrobić ? Z góry dziękuję za pomoc ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
20 Dec 2011 23:30 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Trochę odkopuję temat. Powiedz mi kolego, czy rozwiązała się sprawa u Ciebie? Mam od paru dni prawie identyczną sytuację z Netią i moje zgłoszenie "cały czas wisi" u nich i nic się nie dzieje.
Ponadto nie wiedzieć czemu po podpięciu dekodera Netia Play do routera kablem, nic się nie dzieje, połączenie jest jako: NIEPOWODZENIE.
Po podpięciu przez WIFI, dekoder ściąga sobie listę kanałów i dodatki netii, ale nie pokazuje żadnego obrazu w TV (router nie ma IPTV over WIFI, więc nic dziwnego). Po przełączeniu spowrotem na kabel (ze sczytanymi wcześniej kanałami) telewizja działa i jest ok.
Natomiast co często się u mnie dzieje, router sam z siebie się często resetuje, nierzadko nawet do ustawień fabrycznych. Spotkałeś się może z czymś takim kolego?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |

|
20 Dec 2011 23:43 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Błędy mam nadal ale jakoś to działa a dekoder mam ten starszy tylko z Ethernet i on działa ładnie :) Jakie FW masz na routerze ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
20 Dec 2011 23:44 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
5.2.71-27 z 03.list.2011
|
|
| Back to top |
|
 |

|
21 Dec 2011 18:28 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Ja mam takie: Software Release: 8.4.3.O Jesteś pewien że podajesz dane z routera Technicolor ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
21 Dec 2011 18:31 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Sorka, mea culpa, pisałeś o dekoderze i mi umknęło w wypowiedzi słowo ROUTER. W routerze mam to samo tylko z końcówką bodaj H. (ostatni oficjalny relese)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Dec 2011 18:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
21 Dec 2011 18:37 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Czekaj cierpliwie na update oprogramowania, u mnie już załączyli profil na DSLAM i szybkość pobierania wygląda tak:
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
21 Dec 2011 18:52 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
A skąd ściągałeś ten FW z końcówką O? To jakaś samoróbka, czy oficjalne źródło?
Co do transferu, to ja mam speed spoko, miałem w porywach około 50 Mbps, tak to srednio w granicach 35-45 w godzinach szczytu. Tylko mam pingi wysokie, w granicach 250-600!! i problemy z dekoderem...
|
|
| Back to top |
|
 |

|
21 Dec 2011 19:05 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
FW wyśle sama Netia na router, dlatego nie warto tych sprzętów odłączać od sieci bo ciągle mogą się aktualizować. A ping 250 600 to już awaria, i to rzeczywiście należałoby zgłosić do operatora. PC masz podłączone przez Ethernet ? Spróbuj resetować przyciskiem reset router nim zgłosisz awarie. A i zamieść dane linii VDSL.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
21 Dec 2011 21:19 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Wyciąg z routera wygląda w tej chwili nastepująco:
Link Information
Uptime: 0 days, 10:03:54
DSL Type: ITU-T G.993.2
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 24.347 / 45.420
Data Transferred (Sent/Received) [B/B]: 0 / 0
Output Power (Up/Down) [dBm]: 9,3 / 13,2
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 9,6 / 20,0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 6,6 / 6,1
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 79 / 0
FEC Errors (Up/Down): 8.678 / 215.791
CRC Errors (Up/Down): 0 / 262
HEC Errors (Up/Down): 0 / 3.323
Akurat o sieciach DSL nie mam zbytniej wiedzy niestety :(
Z góry dziękuję za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
21 Dec 2011 21:47 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Ten problem mierzymy takim miernikiem
Instalacja (szczególnie w domu to WCZ) musi być wykonana perfekcyjnie pod telewizje IPTV zgłoś problem służbom technicznym niech wykonają pomiary w twoim gniazdku nie zdalnie bo to nic nie da.Poczytaj co piszę na ten temat.
Codziennie wykonuje w/w pomiary w ciemno się nie montuje.Najpierw pomiar u klienta w gniazdku potem informacja do BOK czy mogą podpisać umowę.
73!
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
21 Dec 2011 22:01 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
A tak patrząc po "pomiarach przez router" Co powiesz o tej linii kolego? Jest jakiś "cień szansy"?
Bo prawda jest taka, że IPTV śmiga bez problemów, tyle, że są problemy natury błędów i natury sprzętowej. Dekoder nie łączy się z routerem po kablu na starcie, tylko przez WIFI, wtedy sobie zassa ustawienia i kanały i potem po kablu śmiga, ale jak pójdzie reset routera to czesto gęsto o kanałach można zapomnieć :( I znowu od nowa konfigurować.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Dec 2011 00:25 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Kolego dipol to u mnie nawet technicy z Ericsson Polska nie mieli takiego miernika ! Tylko przełączyli mnie na lepszej jakości parę i na tym się zakończyło.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
22 Dec 2011 09:41 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Czyli jedyne co radzisz, to telefon na infolinię techniczną i niech przełączają? Czy można coś samemu podziałać, bo to się juz robi powoli wkur...denerwujące :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
23 Dec 2011 23:16 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
W dniu wczorajszym skontaktowałem się z infolinią techniczną i w końcu trafiłem na kompetentnego człeka. Posprawdzał to i owo i pytanie z mojej strony o wersje softu na routerze go dość mocno zdziwiło. Mówi, że ostatnią wspieraną przez netie jest werja "O"... No to ja mu też zrobiłem do słuchawki " oooooooo!Widzi Pan, bo ja mam H a router jest always online". Koleś złapał żurawia ze zdziwienia no i dalej coś tam sprawdza sprawdza. Po chwili rzuca tekstem: "Pana router jest na czarnej liście i nie jest autoryzowany do dostępu do pełnych usług" :crazyeyes: WTF? koleś dalej sprawdza sprawdza i napisał do działu autoryzacji sprzetu, żeby mój dodali, ale jakiegoś tam hasła na razie nie ma i nic nie mogą zrobić. Czekam do jutra a jak jutro nie zrobią to dopiero po świętach :/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Dec 2011 23:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Barczi_PL Poziom 3

|
24 Dec 2011 00:12 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Infolinia jest czynna również w święta. Technicy też pracują normalnie.
BTW. to nie jest VDSL2 tylko VDSL.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
24 Dec 2011 11:24 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
| Barczi_PL wrote: |
Infolinia jest czynna również w święta. Technicy też pracują normalnie.
BTW. to nie jest VDSL2 tylko VDSL. |
Co do pracy techników w święta, to pracuja tak, jakby nie pracowali, więc uznaje,że NIE PRACUJĄ, tak samo na infolinii siedzą same klawesyny, które nie mają pojęcia o tym, o czym mówia...
Co do VDSL, przeczytaj mój log z routera a potem poszukaj co to jest ITU-T G.993.2, nastepnie wypowiedz się raz jeszcze ;)
Pozdrawiam, wesołych świąt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
01 Jan 2012 13:14 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Podsumowując temat z mojej strony, rzekomo wszystko jest już ok. Zgodnie z informacją z infolinii dzień czy 2 dni po świętach router został autoryzowany i z automatu sobie zassał wersję "O". No i zrobiło się kolejne Oooo, bo wszystko nagle zaczęło bez problemu działać :D ALE!! Nie wyeliminowało to problemu z resetowaniem się routera wciągu dnia. Log po "powstaniu" routera wygląda tak
Natomiast dane DSL w jakieś 5-10 minut po restarcie wyglądają tak:
Czy spotkał się któryś z kolegów udzielających się w temacie z takimi objawami? Powiem tylko, że do routera jest po kablu podpięty mój PC i dekoder TV a po WiFi żony Laptop i sporadycznie mój telefon.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku :)
|
|
| Back to top |
|
 |
rinkoon Poziom 7

|
05 Jan 2012 00:41 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Mam podobne objawy i też zgłaszałem to na infolinię.
Wczoraj przysłali mi nowy router, lecz wygląda na to, że na drugim jest podobnie.
Dodatkowo zauważyłem kilka niepokojących rzeczy w oprogramowaniu w wersji "O". Przestał działać ftp i telnet. W obydwu przypadkach dostaje komunikat, że zarówno użytkownik "admin" i "user" nie mają uprawnień do logowania z LAN i WAN.
Wydaje się mi, że celowo to zablokowano.
Dziwi mnie jednak czemu, skoro na płycie instalacyjnej dodali pełną instrukcje z komendami CLI.
Drugi babol, to niemożliwość zmiany ip routera. Przez WWW można zmienić jedynie parametry DHCP, lecz obojętnie co wpisuje jako ip, to router gubi to ustawienie. Dopiero z pod telneta/ftp udało mi się ustawić to, co chciałem.
Po automatycznej aktualizacji do wersji O tracę jednak i tą opcję.
Zabrałem się za lekturę dokumentacji producenta routera i wygląda na to, że już nie raz musieli łatać dziwne przypadki resetu swoich urządzeń.
Gdy starałem się zgłosić błąd w oprogramowaniu, lub uzyskać pomoc w poprawnej konfiguracji. Uzyskałem dwie odpowiedzi. Po pierwsze powiedziano, że pomoc w konfiguracji urządzenia nie leży w kompetencji pracownika infolinii, a po drugie mam szukać pomocy na ich stronie, lub "pomagam coś tam".
Ździebko zirytowany całą tą sprawą przywróciłem oprogramowanie do wersji "H", zdobyłem uprawnienia SuperUsera i zdezaktywowałem dostęp dla użytkownika netia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
05 Jan 2012 01:25 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Witaj kolego.
Co do mojego prroblemu to jak na razie po zdjeciu blokady tansferu w netii (stary okres ozliczeniowy) dalej router sie restartowal. Trafilem na swiatlego konsultanta na technicznej i dosc dokladnie sprrawdzil wszystko, lacznie z logami u nich na rozdzielniach, czemu nastepuja resety. U mnie bylo to przez linie netii a konkretniej przez zbyt slaby sygnal. Koles podbil ciut sygnal i jak na razie nie bylo nieplanowanych resetow.
Co do samego resetowania router moze MAX 2 razy na dobe zrobic reset ze wzgledu na aktualizacje itp. Jesli sa wiecej niz 2 dziennie trzeba to zglosic.
Odnosnie jeszcze softu, w wersji H nie bedzie Ci dzialac bezobslugowo tv ani zadne inne uslugi sieciowe (typu youtube, ipla itp...).
Chwile temu sprawdzalem u siebie zestawienie linii to wyszlo 48/2 przy pingu zedu 68ms.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
rinkoon Poziom 7

|
05 Jan 2012 02:09 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Witam:)
Co rozumiesz pod pojęciem "bezobslugowe działanie tv"? Mam dekoder bez wifi i wydaje się działać normalnie. Nie widziałem też na nim żadnej dodatkowej usługi sieciowej jak youtube, czy ipla.
Czy działa Ci dostęp przez ftp i udostępnianie plików z gniazda USB?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
05 Jan 2012 08:32 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Wiem, ze nie odpowiada sie pytaniem na pytanie, ale jaki masz dekoder? Bo moze o roznym sprzecie mowimy ;)
W przypadku netia player'a do dzialania TV potrzeba wersji softu "O" w routerrze, w przeciwnym wypadku podpinajac dekoder nic sie nie stanie, czyli nie zassa kanalow, nie bedzie TV nie bedzie sie dalo nic sprawdzic (program tv, uslugi itp) pomimo poprawnego podlaczenia. Jednak Ty, posiadajac wczesniej wersje "O" dales routerowi sie "wpiac" i mozliwe, ze temu Ci TV dziala. Btw jesli masz wspomnianego Netia Playera, to on ma WiFi ;)
W jakim sensie dostep przez Ftp i udostepnianie przez usb?
|
|
| Back to top |
|
 |
rinkoon Poziom 7

|
06 Jan 2012 21:19 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Router Technicolor TG 589vn
Dekoder iptv stb hs6060
W routerze mam gniazdo usb pod które mogę podpiąć pendrive'a, lub dysk na usb (podobno też drukarkę i modem 3G, ale soft nadal nie jest dopracowany). Dostęp do danych odbywa się poprzez ftp/www. Jednak w sofcie "O" zablokowali dostęp dla użytkowników admin i user zarówno do tych usług jak i telnetu.
Jest też piąte gniazdo RJ-45 w kolorze czerwonym lecz jak dotąd nikt jednoznacznie mi nie odpowiedział do czego ono służy.
Z przeprowadzonych przeze mnie testów wynika, że dekoder działa poprawnie tylko na czwartym gnieździe gdzie dostaje ip postaci 10.9.X.X. Gdy podłączy się go do któregoś z pozostały trzech portów, to dostaje ip postaci 192.168.1.X. W tym wypadku działa tylko sprawdzenie programu telewizyjnego. Telewizja działa mi zarówno przy sofcie "H" jak i "O". Podejrzewam, że dlatego, że w moim sprzęcie nie ma wifi.
Jeden z panów na infolinii sugerował, że istnieją dwie wersje sprzętu, a dla mojego właściwy jest soft "H". Natomiast kolejny pan z infolinii nie widział niczego dziwnego w tym, że router zaktualizował mi się do wersji "O". Sugerował za to, że mogą umieścić mój sprzęt na liście urządzeń, którym nie będą na siłę wgrywać softu "O".
W dekoderze mam dwa gniazda usb w przypadku których gdybam, że pewnie można podłączyć do nich pendrive'a, lub kartę wifi. Nigdzie jednak w sofcie nie znalazłem opcji, która, by to potwierdzała. Na dekoderze mogę jedynie oglądać TV, nie widzę innych usług jak youtube, ipla,...
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
06 Jan 2012 21:45 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Ciekawe to co piszesz kolego. U mnie dostarczono router Technicolor TG-589VN i dekoder Netgem NS200-T1-2-N. W przypadku routera jedyna wersja, na jakiej działa TV bez problemu to wersja O (pisałem w drugim temacie o tym). W przypadku softu w wersji H TV jedynie z początku łapała internet i program, potem wszystko padło. Dopiero po odblokowaniu w netii dostępu dla mojego routera i aktualizacji softu do wersji O wszystko zaczęło działać. Dekoder po podłączeniu do sieci tez pierwsze co zrobił, to pobrał aktualizację.
Co do FTP i usb w routerze, w wersji o U mnie działa, śmiga, funkcjonuje. Nie ma żadnego problemu, wywalania, braku uprawnień czy dostępu.
Czerwone gniazdo jest trzeba przyznać ciekawostką, nawet w oficjalnym data sheet'cie nie ma na fotkach takowego złącza :D http://www.technicolorbroadbandpartner.com/getfile.php?id=7424
Dekoder, tak, TYLKO NA ETH4 ze względu na to, ze w routerze tworzone sa 2 podsieci, z czego jedna jest "routed" a druga "bridged", na innym porcie po prostu sygnał tv nie będzie przekazywany.
W dekoderze port z tyłu (tam gdzie gniazda HDMI, zasilanie itp) podłączasz np. dysk przenośny. Od stycznia tego roku ma być dostepna opcja NAGRYWANIA progrmau TV a gdzieś to trzeba nagrać.
Z przodu zaś masz opcję na podpięcie np. pendrive z filmem i w opcji MOJE MULTIMEDIA na TV masz dostęp zarówno do mediów jakie udostępniasz na komputerach w sieci (konieczna wersja softu O w routerze) iak i właśnie wspomnianego pendrive'a. Jesli nie masz takich opcji, to albo coś jest nie tak z Twoim dekoderem, albo czegoś nie widzisz :)
Btw. dekoder, który ja dostałem ma wbudowaną opcję WiFi!!
|
|
| Back to top |
|
 |
rinkoon Poziom 7

|
06 Jan 2012 23:03 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Ty również ciekawe rzeczy prawisz. Wygląda na to, że dają różnym ludziom różne urządzenia. Może jeszcze raz zaryzykuję aktualizację do wersji "O" i zobaczę, czy coś się zmieni w obsłudze ftp na routerze oraz w dostępnych serwisach w dekoderze.
W tej chwili mam w dekoderze wersję oprogramowania 1.0 i chyba nie uległa ona zmianie od pierwszego podłączenia. Jutro przetestuje wszystko jeszcze raz i zweryfikuję zdobytą wiedzę na kimś z ich infolinii.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
06 Jan 2012 23:12 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
To ciekawe kolego. Spisałem numery i modele ze sprzętu stojącego koło mnie. Co do FTP, sprawdziłem ze znajomym, podłaczyłem pendrive, zrobiłem rebiuld, następnie wrzuciłem na niego kilka mp3, podałem znajomemu adres jaki pokazał router i bez problemu powiedział mi, co widzi na nim...
Wersje softu to też ciekawostka, na dekoderze mam w tej chwili wersję: 5.2.71-27 (03.listopada.2011)
Zrobiłem Ci jeszcze jako dowód zdjęcie jak wygląda u mnie menu dekodera i jakie tam są opcje.
Oto ono:
Sorry za jakość foto, ale chwilowo mam podłączony dekoder pod zajedwabisty telewizor marki Daewoo w niebagatelnym rozmiarze 14"
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
rinkoon Poziom 7

|
07 Jan 2012 00:05 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Natomiast w ramach nawiązania do tematu wrzucam statystyki z mojego routera.
Pomimo tego, że nie obciążałem łącza i tak kiepawo to wygląda.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
07 Jan 2012 00:57 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Zadzwoń kolego na infolinię, żeby Ci podbili moc linii, masz dość nisko parametr SN Margin... Podejrzewam, że na ilości błędów FEC się to (tak samo jak u mnie) obije ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Jan 2012 00:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
09 Jan 2012 02:04 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
Czerwone gniazdo jest to złącze WAN Gigabit Ethernet i ma ono zastosowanie do podłączenia routera do sieci Internetii (sieci LAN przejęte przez Netię) ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Kiko_1 Poziom 16

|
09 Jan 2012 10:05 Re: Gigantyczna ilość błędów FEC na linii VDSL2 w Netii |
|
|
|
A to ciekawostka. A czy w ogóle gdzieś takowe sieci istnieją?
|
|
| Back to top |
|
 |