FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Awaria ekspresu De Longhi

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household small equipment -> Awaria ekspresu De Longhi
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 19 Nov 2011 21:56   

Awaria ekspresu De Longhi

Witam, mam wielki problem z ekspresem De Longhi ESAM 3000.Na początku zaczął glośno chodzić, nie parzył kawy i zaświecała się pulsacyjnie kontrolka braku wody.
Zgodnie z instrukcją spuściłem wodę dyszą parową, wtedy lampka zgasła, lecz gdyponowiłem próbę parzenia wszystko się powtarzało. Ostatnio zauwarzyłem, że woda(czysta) zamiast dyszami wycieka z pod pokrywy na blat. Zresetowałem ekspres i wykonałem mu testy, w tym pompy. Wszystkie przeszedł pozytywnie, oprócz pompy, tj. w 50 %.Gdy zaparzacz był w pozycji górnej prawidlowo woda wyciekała podczas trzymania przycisku "para" dyszą parową, lecz w pozycji dolnej nie wycieka dyszami do kawy, natomiast głośno buczy i puka. Kawa mielona w środku jest sucha. Błagam o pomoc, co może być usterką?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 Nov 2011 21:56   

Back to top

MARCIN.SLASK
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 19 Nov 2011 22:23helpful post - solution   

Re: Awaria ekspresu De Longhi

Należało by odkręcić obudowę (boki + tył) i sprawdzić gdzie jest wyciek + sprawdzić dopływ do pompki (wężyki, filtr...).
Back to top

Tomek Niedziela
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 20 Nov 2011 14:24   

Dzięki za wskazówkę.Tylko gdzie jest ta pompka?, i filtr?
Back to top

prezes1983
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 14 Dec 2011 16:05helpful post - solution   

pompka jest z tyłu ekspresu musisz rozkrecic plecy podejrzewam że winą sa wężyki przy automacie parzenia kawy pompka bedzie albo czerwona albo niebieska a najlepiej jak sie nie znasz to lepiej serwis dużo nie wezmą kasy a ty zaoszczędzisz czas i nerwy
Back to top

Tomek Niedziela
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 Post from the author of the topic 14 Dec 2011 21:41   

Dziękuję, pompka jest czerwona, jeden z prowadzących do niej wężyków jest pękniety.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Dec 2011 21:41   

Back to top

MARCIN.SLASK
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 14 Dec 2011 21:43   

Tak projektanci zrobili, że podczas pracy pompy, rurki teflonowe czasem tak są ułożone, że uderzają o elementy obudowy, a tu tylko czekać aż się przetrze.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Dec 2011 21:43   

Back to top

Tomek Niedziela
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 Post from the author of the topic 19 Dec 2011 15:45   

Witam naprawiłem wężyk, (trochę go skróciłem), wykonałem wszystkie testy, wszystkie elementy działają w tym pompka, lecz kawa parzyła się do pewnego momentu a potem przerywała i zapalała sie migająca kontrolka wody.
Po wielu próbach naprawy rozebrałem przepływomierz wody a w nim był paproch , oraz środek był zakamieniony,po usunięciu go ekspres działa jak należy.
Back to top

kminiorek
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 15 Jan 2012 20:31   

Jak naprawić i uruchomić ekspres do kawy Delonghi Magnifica ESAM 3000 3100 3300 i podobne, który zawiesił się?
Rozwiązanie
Przygotowanie:
Wyczyść komorę ekspresu z resztek kawy.
Wyjmij i oczyść zaparzacz (dystrybutor) kawy (patrz w swojej instrukcji obsługi ekspresu jak to zrobić).
Kroki:
1.Wykonaj procedurę RESET (patrz instrukcja poniżej).
2.Włącz ekspres do kontaktu. Po zgaśnieciu wszystkich lampek wciśnij Włącznik (przycisk 1 według oznaczeń poniżej). Ekspres powinien się teraz uruchomić. Jeśli to nie nastąpiło, wykonaj dalsze kroki.
3.Wykonaj procedurę TEST (patrz instrukcja poniżej). Przetestuj wszystkie pozycje (zaparzacz góra/dół, młynek, regulator ilości kawy, regulator mocy kawy, pompy wody).
4.Wykonaj ponownie kroki 1 i 2.
W moim przypadku wykonałem kroki 1+2+3+1+2 i ekspres uruchomił się, ale w Twoim przypadku może być to zaraz po 1+2, albo dłuższej sekwencji – po prostu próbuj. Zostaw komentarz dla innych, jeśli udało Ci się naprawić w ten sposób swój ekspres lub opisz swoje doświadczenia, jeśli udało Ci się to zrobić inaczej.

Jeśli to rozwiązanie nie daje rezultatów rzuć okiem na ostatni rozdział Dla majsterkowiczów.

Inne modele ekspresów Delonghi
Podejrzewam, że dla innych ekspresów Delonghi można postąpić analogicznie – to tylko kwestia kombinacji innych przycisków, o których możesz się dowiedzieć więcej na www.kaffee-welt.net.

Procedury resetowania i testowania
Oznaczenia przycisków i lampek

1. Włącznik
2. Lampka 1 filiżanki i temperatury
3. Przycisk 1 filiżanka
4. Lampka 2 filiżanek i temperatury
5. Przycisk 2 filiżanki
6. Lamka pary i temperatury
7. Przycisk pary
8. Regulator ilości kawy
9. Regulator mocy kawy
10. Przycisk odwapniania i płukania
11. Przycisk młynka do kawy
12. Lampka młynka
13. Lampka odwapniania
14. Lampka alarmowa
15. Lampka fusów
16. Lampka zbiornika wody

Jak wykonać RESET Delonghi Magnifica ESAM 3100?
1.Wyjmij wtyczkę z kontaktu.
2.Wsadź wtyczkę do kontaktu trzymając jednocześnie przyciski 1+3+5 (włącznik + 1 filiżanka + 2 filiżanki).
3.Jak lampki się zapalą puść przyciski.
Jak wykonać TEST Delonghi Magnifica ESAM 3100?
1.Wyjmij wtyczkę z kontaktu.
2.Wsadź wtyczkę do kontaktu trzymając jednocześnie przyciski 3+7 (1 filiżanka + para).
3.Jak lampki się zapalą puść przyciski.
4.Jesteś w trybie TEST – do wyboru masz 4 testy opisane poniżej.
5.Wyjście z testu po wyciągnięciu wtyczki z kontaktu.
1. Test regulatorów kawy
1.Przytrzymaj chwilę przycisk 1 (włącznik).
2.Kręć regulatorem 8 (ilość kawy) i powinny zapalać się lampki: 16 dla MIN, 15 dla połowy, 14 dla MAX.
3.Jeszcze raz przytrzymaj chwilę przycisk 1 (włącznik).
4.Kręć regulatorem 9 (moc kawy) i powinny zapalać się lampki: 1 dla MIN, 4 dla połowy, 6 dla MAX.
2. Test młynka do kawy
Trzymaj przycisk 11 (młynek).

3. Test zaparzacza (dystrybutora) kawy
Trzymaj przycisk 3 (1 filiżanka) aby jechał w górę, aż się zatrzyma.
Trzymaj przycisk 5 (2 filiżanki) aby jechał w dół, aż się zatrzyma.
Normalna praca zaparzacza po włączeniu i wyłączeniu ekspresu.
4. Test pompy wody
Trzymaj przycisk 7 (para) i:

jeśli przekręcisz pokrętło pary całkowicie w prawo – woda leci z dystrybutora pary,
natomiast woda leci z dystrybutora filiżanek tylko wtedy, gdy zaparzacz (dystrybutor) został umieszczony całkowicie na górze (patrz Test zaparzacza) oraz pokrętło pary jest przekręcone całkowicie w lewo.
Dla majsterkowiczów
UWAGA !!!
Poniższe działania mogą doprowadzić do dalszych uszkodzeń ekspresu! Jeśli nie masz wystarczającego doświadczenia z lutownicą i bardzo zależy ci na Twoim ulubionym ekspresie – oddaj go do autoryzowanego serwisu.

Jeżeli RESETowanie nie dało żadnych rezultatów, gwarancja ekspresu już minęła (zazwyczaj 3 lata lub zrobionych 5000 kaw) i masz obycie z lutownicą, to możesz jeszcze poprawić połączenia lutowane przycisków na obwodzie drukowanym w przednim panelu. Zauważyłem w swoim 3 letnim ekspresie, że są one nieco przyrdzewiałe, choć cały obwód był polakierowany warstwą ochronną (?!). Do diagnozy problemów z obwodem przycisków naprowadził mnie symptom ciągle lejącej się wody po wejściu do trybu TEST. Po uruchomieniu TESTu nie mogłem przełączyć się na żaden inny test – wciśnięcie jakiegokolwiek przycisku tylko zatrzymywało pompę. Poprawienie połączeń wszystkich przycisków (roztopienie lutów z użyciem odrobiny kalafonii) usunęło problem.
Back to top

krzysiek_d4
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 10 Mar 2012 16:05   

Witam, podłącze się do tematu. Wszystko działa w ekspresie ale cały czas mruga na czerwono przycisk odwapniania i płukania (10). Z góry dziękuję za pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2012 16:05   

Back to top

MARCIN.SLASK
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 10 Mar 2012 16:11   

krzysiek_d4 wrote:
Witam, podłącze się do tematu. Wszystko działa w ekspresie ale cały czas mruga na czerwono przycisk odwapniania i płukania (10). Z góry dziękuję za pomoc.

Trzeba ekspres odwapnić (w instrukcji pisze jak to wykonać).
Back to top

krzysiek_d4
Poziom 3
Poziom 3

Post#11 10 Mar 2012 16:17   

Dziękuję za odpowiedź - odwapniałem dwa razy.
Back to top

januszewski
Poziom 3
Poziom 3

Post#12 19 Apr 2012 12:34   

Od jakiegoś czasu pojawił się problem z ekspresem De Longhi EAM 300.
Po włączeniu z infuzora - podobno tak to się nazywa (element przy termobloku z którego pobierana jest woda do zaparzania kawy) wycieka dość dużo gorącej wody. Wnętrze ekspresu zostaje zaparowane, a później ta woda ulega skropleniu i wylewa się pod podstawę ekspresu. Ilość tej niepotrzebnie wylanej wody jest dość znaczna tak więc musiałem zwiększyć ilość wody nalewanej do filiżanki, bo za mało nalewało.
Ten element http://divina-sklep.pl/index.php?_search_category=on&att2[201]=380&do_search=true widnieje jako grzałka wody i kosztuje dosyć sporo pieniędzy.
Mam następujące pytanie:czy mogę to naprawić we własnym zakresie.
Proszę o ewentualne podpowiedzi i sugestie. :D
Back to top

BRum
Poziom 11
Poziom 11

Post#13 19 Apr 2012 13:39   

Jeśli wewnętrzna część tłoka ma pęknięcie co się zdarza nie da sie naprawić ,tylko wymiana.Pękniecie objawia się zbieraniem wody wewnątrz tłoka,zblokować czujnik zamkniecia drzwi założyć weżyk na wylewke zaparzacza i przy otwartych drzwiczkach zaobserwować co i gdzie woda ucieka.
Back to top

januszewski
Poziom 3
Poziom 3

Post#14 19 Apr 2012 13:54   

Zewnętrzna część jest cała (brak pęknięć).
Wewnątrz widoczne są jakieś sprężyny - zawory - uszczelki.
Jak się do tego dobrać, gdzie szukać przyczyny awarii :?:
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household small equipment -> Awaria ekspresu De Longhi
Page 1 of 1
Similar topics
Express do kawy De Longhi / sprzed 6 lat/ (1)
Mikrofal. DE LONGHI MW 311 (7)
Mikrofala De Longhi (3)
Expres do kawy De Longhi zawór do spieniania mleka (2)

Page generation time: 0.215 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed