| Author |
Bąk Andrzej Poziom 16

|
21 Nov 2011 21:15 Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
Telewizor jak w tytule, chassis ETC210., nie startuje wysokie napięcie, kod błędu 25 (brak możliwości przełączania 5V. Niedawno go naprawiałem - podmieniłem uszkodzone kondensatory w odchylaniu poziomym,(10 i 350nF) i telewizor ,,chodził '' prawidłowo przez jakiś tydzień. Powrócił jednak i nie daje się uruchomić wyświetlając błąd 25. Poczytałem prawie wszystkie posty dotyczące podobnych usterek, posprawdzałem co sugerowały i nic - dalej ten błąd. Kiedyś naprawiałem CRT i kojarzę że rezystancja cewek odchylających poziomu wynosiła ok.1.2 do 2 OM a te mają ok 0.4 om, ale jest to TV 100Hz i może tak ma być, - czy jednak zwarte i stąd zablokowanie wysokiego. Nie jest to łatwa bestia do naprawy i może ktoś kto jest na bieżąco coś doradzi. Układ w pionie podmieniłem a trafopowielacza nie bo nie wiem czy to się opłaci ale wzrokowo i ,,na węch'' wygląda na sprawny. 2CS 5588 też sprawny. Podpowiedzcie co bo tego kolosa nie mam nawet gdzie zimować a zajmuje mi kawał pokoju.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2011 21:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radsat Poziom 24

|
21 Nov 2011 21:26 Re: Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
Od kiedy to serwisant posługuje się jednostką rezystancji przy pomiarze cewek odchylających? Tematy wszystkie sprawdziłeś, ale może napisz nam co wymieniłeś, lub jakie wnioski wyciągnąłeś. Każda informacja o przeprowadzonych czynnościach przybliży co nie co sytuację.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bąk Andrzej Poziom 16

|
21 Nov 2011 22:02 Re: Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
Panie moderatorze nie jestem serwisantem od TV kineskopowych ale kiedyś jak amatorsko ale jednak skutecznie je naprawiałem to zdarzyło mi się mierzyć omomierzem tą rezystancję (pion6,2 om a poziom , nawet dokładnie nie pamiętam ale chyba ok 1,2 do 2 om. Wiem że powinno mierzyć się indukcyjność ale nie mam takiego miernika. Skoro wcześniej przyczyną usterki była utrata pojemności kondensatorów w linii odchylana to jest prawdopodobne że w niej coś szwankuje. Napięcia st-by 5 i 7 v są w porządku. Elektrolity w zasilaczu podmieniłem, oprócz głównego który powinien mieć pojemność 390mF a ma 340, ale to chyba się mieści w tolerancji a póki co takim nie dysponuję. Wypiąłem tranzystor w odchylaniu, podłączyłem żarówkę przywarłem emiter z kolektorem TP150 by wymusić start przetwornicy i nic, ona nie startuje. Być może inne zabezpieczenia ją blokują a więc odpuściłem i pytam rzeczoznawców co dalej czynić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2011 22:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
radsat Poziom 24

|
21 Nov 2011 22:25 Re: Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
Jeżeli mowa już o żarówce, to ona ma zaświecić bez żadnego zwierania TP150, poświeci kilkanaście sekund po czym zgaśnie, to jest prawidłowy objaw w tym chassis.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bąk Andrzej Poziom 16

|
21 Nov 2011 22:40 Re: Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
W takim razie wygląda na to że usterki mam szukać w przetwornicy dopóki żarówka nie zabłyśnie. Dzięki za sugestię. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
radsat Poziom 24

|
21 Nov 2011 22:49 Re: Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
| Bąk Andrzej wrote: |
| wygląda na to że usterki mam szukać w przetwornicy |
Nie koniecznie. Pomyśl gdzie jest wpięta, i co może powodować oprócz przetwornicy, jej nie zaświecenie. Pamiętaj o nadaniu rozkazu załączenia bądź z klawiatury bądź z pilota. Posługuj się więcej miernikiem i logicznym myśleniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Bąk Andrzej Poziom 16

|
21 Nov 2011 23:29 Re: Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
No tak, ja tą przetwornicę próbowałem uruchomić ,,solo'' poza resztą TV czyli bez cyfrówki skąd zapewne idą do niej ,,sygnały'' sterujące i stąd nie startowała. Jutro spróbuję wykonać próbę w komplecie (i z żarówką) i pomierzyć o ile to będzie możliwe napięcia wyjściowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2011 23:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bąk Andrzej Poziom 16

|
23 Nov 2011 17:28 Re: Tomson 29DX400- jaka rezystancja cewek H |
|
|
|
Odpiąłem trafopowielacz. żarówkę podłączyłem do U SYST i po włączeniu zasilania błysnęła (słabo) na sekundę i zgasła. Napięcie w momencie rozbłysku jedynie ok 60 volt. Odpinałem kolejno diody na poszczególnych wyjściach z przetwornicy by wyeliminować ewentualne przywarcie ale bez efektu. Pisał kolega że żarówka powinna świecić przez kilka sekund a u mnie jak pisałem to jedynie rozbłysk. Gdy odpiąłem diodę od napięcia 20 volt to zaświeciła jeszcze słabiej, ale to chyba dlatego że że w oparciu o nie regulowane jest napięcie główne. Spróbuję sprawdzić elementy w obwodzie tej regulacji. Za dalsze ewentualne sugestie będę wdzięczny. Pozdrawiam,A.B.
|
|
| Back to top |
|
 |