FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jakie nagłośnienie do kina domowego.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? -> For the Home -> Jakie nagłośnienie do kina domowego.
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 23 Feb 2003 17:04   

Co byście mi polecili jakie głośniki, wzmakol, sobwoofer itd, do kina domowego. Wartość do 5000zł.
Back to top

pesel
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 01 Mar 2003 16:03   

Jesli o mnie chodzi to jestem zwolennikiem YAMAHY. W kinie domowym inne firmy sie nie licza, no moze jeszcze Onkio. Kupowac modele sredniej klasy bo one maja najwiekszy stosunek jakosc/cena. Jesli chodzi o kolumny to radze poszukac producenta kolumn na glosnikach firm : tesla, vifa, visaton. W ten sposob mozna wyrwac tanio naprawde pozadne kolumienki (nie placi sie za marke). Zapraszam do siebie na odsłuch. kontakt: pesel(malpa)toya.net.pl
Back to top

DSPEAKER
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 12 Mar 2003 18:26   

Wszystko nowe za 5000.00pln to za wiele nie poszalejesz ,kup przynajmniej kolumny z oferty TONSILA.Tylko nie produkowane specjalnie dla supermarketów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Mar 2003 18:26   

Back to top

Botanix
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 23 Mar 2003 03:32   

CO?? czy wyście ludzie nie poszaleli!!!!
Za 5000 nie poszaleje chyba nie wiesz co mówisz za 5000 to może kupić taki sprzęt że bajka!
Jeżeli chcesz aby ci ktoś naprawdę dobrze doradził to zapraszam na botanix(malpa)wp.pl

Pozdrawiam All
Back to top

igod
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 23 Mar 2003 19:54   

5000zl kosztuje dobry amplituner, a nie cale kino.

Polecam Yamahe 430 lub 530, co do glosnikow to niewiele sie da zdzialac za pozostale 3000, do tego jeszcze subwoofer aktywny, ciezko.
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 25 Mar 2003 02:35   

nie no za 5000 mozna coś ciekawego zrobic na przód TANNOY M3 albo jakiś inny wynalazek tej firmy satelitki mogą byc jakieś M2 centrum też tym razem MC
Do tego jakiś Subwoofer za 1000 Amplituner za 1500 dużo teraz takich w ofertach (5x100W) DVD to efekt przemyślenia powinien być. DVD wbudowane do wzmacniacza moim zdaniem to zły pomysł więc zbudować to osobno. Jakieś Panasonic za rozsądną cene.

Tannoy M3 ca 1300
Tannoy M2 ca 700
Subek 800
DVD 1000
Wzmak 1500
Centralny 500
============
----------5800

T|roche powyżej i powinna byc bajka
ale radze zbierac powoli, a nie tak na chop siup :) trzeba dojrzeć moze do dźwięku. Najpierw DVD słuchać z TV potem przez jakiś zdezeowany wzmacniacz przez kolumny. POtem kupić komplet kolumn zasilić nastepnie czyms srogim... Cena rozniesie się w czasie. Wówczas nie bedziemy narzekac że ktoś tam gra lepiej od nas. nauczymy się szanować swoje
Back to top

rubens
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 26 Mar 2003 17:10   

:arrow: termolo za 1500 pln to wzmaka za dobrego nie kupisz

:arrow: dewil -za 5000 to nie poszalejesz ale popieram termolo
-kupuj powoli i z rozwagą
-5000 styknie jeśli sprzęt będzie z niemiec ( uwaga na udzielanie gwarancji )
-kup sobie najpierw DVD , potem wzmak ( na początku podłączysz jakieś stare kolumny -pewnie jakieś masz ), potem można pomyśleć o kolumnach
- dobra rada - radzę pomyśleć o dobrym subie ( od niego bardzo dużo zależy )
- ewentualnie możesz sobie sam go zmajstrować na tesli ARN 312-00-8 lub innym głośniku Alcone ma super głośniki ( tyle że drogie )
Back to top

RECIK
Poziom 12
Poziom 12

Post#8 26 Mar 2003 17:37   

Ja jestem posiadaczem amplitunera Dolby Digital DENONA DVD Pioneer kolumny TONSIL VOYAGER i jestem zadowolony.
Back to top

kornikkm
Poziom 1
Poziom 1

Post#9 29 Mar 2003 23:40   

sugeruje philipsa:)
Back to top

igod
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 30 Mar 2003 13:14   

Za 1400zl mozna na Allegro kupic Yamahe 530, nowa, rok gwarancji. Za 1100 Yamahe 430. Sa to bardzo dobre amplitunery, maja calkiem niezle zasilacze jak na sprzet tej klasy. Samo to, ze moga wspolpracowac z kolumna o impedancji 4R o czyms swiadczy. Sam przymierzam sie do 430, naprawde polecam.
Sub na atn312 jest dobry, ale tylko do kina domowego.
Back to top

Jacek K
Poziom 2
Poziom 2

Post#11 04 Apr 2003 13:10   

Jako amplituner polacam Yamaha 630 (super-opis, instrukcja na stronach producenta) lub trochę niższe modele (530 430). DVD mam Pioneer 454 - tani, dobry (wyjście sygnału RGB) -bdb. Głośniki - może Eltax. Gdy masz dobre głośniki to subwoofera nie musisz kupować, albo dokupić później.
Back to top

kasaj
Poziom 1
Poziom 1

Post#12 05 Apr 2003 00:57   

a Sony?

Czemu opuszczacie taka marke jak Sony? chyba nie ze wzgledu na cene?
Back to top

sundayman
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 04 Mar 2004 04:21   

Re: Jakie nagłośnienie do kina domowego.

Wlasnie. Sam zrobilem juz 2 "kina" i w obu mam SONY.
Jeden (lepszy) zestaw to:

Amplituner SONY STR-DB 1080
DVD SONY DVP-N

fronty L/P - KEF Q7
centralny - KEF Ci 1000 (custom installation)
subwoofer - KEF PSW 3000
tyly (w suficie) - KEF...numeru nie pamietam :) tez Q- seria, sprzedawane
jako centralne.
projektor PLUS

Efekt - swietny. Co do amplitunera - porownywalem z ONKYO, w zasadzie bardzo podobnie. SONY moze troche upieksza :) Ale - sto razy wieksze mozliwosci ustawien itp.
Co do glosnikow - KEF polecam zdecydowanie. Brzmia bardzo naturalnie, mozna porownac z GENELEC (takie mam w studio).

A drugi zestaw :

amplituner - SONY oczywiscie (troche tanszy)
dvd - SONY

glosniki B&W:
przody i centralny - custom installation (w scianie)
tyly - sufitowe
subwoofer - tez B&W oczywiscie.
projektor SONY

Brzmi tez niezle (choc juz gorzej niz KEF).

Piotr

Generalnie, ostatnio kupilem pare produktow sony, i chyba odzyla moja wiara w te firme (a jestem raczej wymagajacy...:)
Back to top

Jarooo!!!
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 04 Mar 2004 07:23   

Witam!!!
Panowie!!! Co???? YAMAHA????? W odudowy z takim napisem producent laduje starsza technologie Philipsa!!! Dobrze wiem co pisze!!!! W obecnym czasie firmy zchodza z kosztow i produkuja takie "kompozycje" Radze poczytac o danych mozliwosciach sprzetu porozmawiac z osobami ktore juz takie kino posiadaja i dopiero wybrac sprzet. Jaki by sie nie wybralo i tak mozna stwierdzic ze "Jednak trzeba bylo kupic tamten a nie ten".
Back to top

vespereq
Poziom 20
Poziom 20

Post#15 21 Mar 2004 15:13   

mam pytanko, czy ktos moglby mi doradzic jezeli chodiz o kupno amplitunera, poki co myslalem o
Yamaha RXV 440
Panasonic he75es
JVC rx5032
sony str 585 i 685
kolejne pytanko , czy ktos wie czy jakbym sprowadzil sobie ze stanow takie cus to czy dzialalo by to jak trzeba?? w niemczech sa podobne ceny jak u nas, a w stanach jest to duuzo tansze np JVC 7032 u nas kolo 2000 a tam zdaje sie oidpowiednik 7030 330$(na stronie producenta, podejzewam ze mozna znalezc taniej) no i jeszcze jedna sprawa, do niedawna wszyskie ampli byla na 4-6 ohm a teraz z tego co patrzalem to przy wiekszosci jest podawana moc przy 8 ohmach, wnioskuje ze nizej zejsc sie nie da. kolejna sprawa to kolumny, suba juz mam , centralny sie robi, natomiast nie mam pomsla co z frontem i tylem, myslalem nad JAMO E550 , ktos cos wie?? slyszal?? bylbym wdzieczny za opinie oraz moze jakies nowe propozycje.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Mar 2004 15:13   

Back to top

karki1
Poziom 2
Poziom 2

Post#16 27 Mar 2004 15:55   

Co sadzicie o głośnikach Tonsil Fenix ?? Jak sprawują sie podczas ogladania filmów , a jak podczas słuchania muzy ??
:?:
Back to top

Przemski
Poziom 11
Poziom 11

Post#17 01 May 2004 22:41   

W kwestii amplitunera klasy nazwijmy to "wyższej budżetowej", zdecydowanie polecam dwie marki:

Harman Kardon
DENON

Zakup amplitunera to największy wydatek w kinie domowym i radzę zainteresować się zakupem za granicą ze względu na bardzo wysokie ceny w Polsce. Na amplituner w/w marek należy przeznaczyć przynajmniej 2000 i za tyle otrzymamy sprzęt na prawdę na poziomie, np Denon 1803 czy H/K 230 (nieco pow. 2k)

Mimo wszystko odradzam sprzęt Yamaha, szczególnie najniższe modele. Jest to zakup tylko na pewien czas i ogranicza wybór kolumn. Wprawdzie sekcja dekodera jest znakomita, ale niestety wszystkie modele z niższej półki posiadają bardzo mało wydajną sekcje zasilania i sekcje wzmacniaczy mocy co dyskwalifikuje je w połączeniu z bardziej wymagającymi kolumnami, ale nie oznacza, że nie poradzą sobie jak należy z kolumnami o impedancji 8 Ohm i dużej efektywności. Zupełnie odradzam amplitunery Philips,Sony,Panasonic - owszem, można kupić dobry amplituner z jednym z tych znaczków, ale tylko i wyłącznie najwyższe serie, za zbyt wygórowaną cenę. Są to produkty przeznaczone na rynek masowy, dla osób nie znających się na sprzęcie, kupujących pod wpływem mody na daną markę bez względu na rzeczywistą wartość sprzętu, która jest powiedzmy sobie szczerze - bardzo niska).

W kwestii odtwarzacza niestety Yamahy już w żadnym wypadku nie polecę, chyba że starsze modele typu 796, jednakże nie posiadają one ważnej dzisiaj cechy - nie radzą sobie z odczytywaniem płyt nagrywanych.

Polecić można natomiast prawie wszystkie modele marki Pioneer, z 360,464,565 i 656 na czele. Ceny na allegro od 550 do 1600 zł. Dwa ostatnie modele to odtwarzacze multiformatowe, łącznie z SACD. 360 i 464 zawierają prawie identyczne wnętrze, różnią się obudowami dopasowanymi do 2 różnych linii a także układem wejść/wyjść. Wszystkie w/w modele doskonale radzą sobie z odczytem całego szerego nośników, oferują dźwięk na poziomie 5/5 w swoich kategoriach, obraz przynajmniej na 4-4,5/5. Pod praktycznie żadnym aspektem nie można im nic zarzucić.

Oprócz tego polecić mogę odtwarzacze Panasonic - modele S35 i S75. Ceny oscylują w granicach odpowiednio 550 i 800 zł. Odydwa modele dzieli kilka różnic, m.in. pełny support dla DVD-Audio w przypadku S75 a także dodatkowe filtry obrazu oraz koaksialne wyjście dźwięku. S35 to prawdziwy best-buy w swojej cenie. Oferuje odsłuch DVD-Audio na 2 kanałach (nie posiada wbudowanego dekodera 5.1), odczyt szeregu dodatkowych formatów, w tym MP3,JPEG itd.

Kwestie kolumn zostawiam indywidualnym upodobaniom. Po dokonaniu wstępnej selekcji kilku zestawów i przed dokonaniem zakupu konieczny jest dłuższy odsłuch. Wybór będzie uzależniony od własnych preferencji i na tym polu nie można niczego polecić w ciemno.

Wstępna selekcja obejmie wielkość pomieszczenia, impedancę i efektywność kolumn, wymiary i sposób ustawienia kolumn, wzornictwo itp.

Dodatkowo wybór zależy od konfiguracji 5.1 czy 6.1, czy 7.1 oraz rodzaju kolumn efektowych.

Odsłuch pozwoli na wyłonienie zwycięzcy spełniającego jeszcze jeden najważniejszy aspekt - zgodność z upodobaniami sonicznymi.

Nieco inaczej ma się sprawa z wyborem zestawu, którego główne kolumny będą również służyły do odsłuchu stereofonicznej muzyki.
Jest to temat rzeka i potrzebuje osobnego topic`u na forum.
Back to top

tonsil
Poziom 5
Poziom 5

Post#18 02 May 2004 03:16   

Hejjj naprawde poszaleliście ja posiadam zestaw za 3,5 tysiaka i nienarzekam jedyne co w nim zmienie to suba zamierzam sam zbudować posiadam panasonic sa he-70 + dvd panasonic rv-32 i do tego głośniki tonsila fenixy wszystkie śmigaja az miło jedynie co to wooofer jest lipny i gdybym wiedział to kupiłbym zestaw bez niego ale ktow iedxział .... nooo i tez sądze ze yamaszki są w porządku pozdrawiam i niepopadajmy w skrajnności heheh to ma służyć jako rozrywka ..i powiem szczerze ze mam ten sprzęt juz rok czasu i nadal sie niemoge nim nacieszyć słucham cały czas nowych kawąłków hih przerobiłem już lata 50`60`70`80`90` no i musze powiedziec ze zakochałem sie w muzyce dzieki mojemu sprzęcikowi ostatnio sie wziołem za muzyke poważna i tak oto taki zestaw zmotywowął mnie swoją jakościa do poznawania muzyki ,, dodam ze mam kompa podłączonego do niego do sb live i całymi dniam sie delektuje muzyką oczywiście wtedy kiedy moge heheh jestem troszke nawiedzony na tym punkcie hehe pozdrawiam i sugereuje zakup yamaszki plus jakieś głośniczki tonsila z tych droższych o pare stówek tyle ze bez woofera na początek wystarczy a potem, pomyślisz o wooferku pozdro pozdro :D:D:D:D
Back to top

Przemski
Poziom 11
Poziom 11

Post#19 02 May 2004 17:19   

O to właśnie chodzi! Szkoda, że niektórzy nie mogą tak jak kolega oddać się czystej przyjemności słuchania, tylko ciągle słyszą wady sprzętu i wyobrażają sobie jak system powienien brzmieć w porównaniu do tego co słyszymi, w efekcie zatraca się cała przyjemność, albo wogóle przestaje się słuchać z nadzieją, że kiedyś wymieni się sprzęt...
Back to top

lunka
Poziom 8
Poziom 8

Post#20 15 May 2004 14:35   

Jasne....i wszystko władujcie do pokoju 10m2 i będzie najdroższy pokój i nic poza tym.
Back to top

kopisada
Poziom 11
Poziom 11

Post#21 09 Sep 2004 12:56   

Panowie widzę ,że macie duze doświadczenie z kinem domowym. Ja chciałbym kupić jakieś kino domowe nie markowe za niską cenę ,nie jestem zbyt wymagajacy. Proszę podpowiedzcie na co mam zwrócić uwagę przy wyborze kina domowego i czy te oferowane zestawy kina domowego po 400-500 zł są coś warte czy na tym sprzęcie da się odtworzyć popularne formaty. ps jakie formaty są obecnie popularne?
prosze o info
Back to top

malik123
Poziom 11
Poziom 11

Post#22 11 Nov 2004 02:39   

z tego co czytam nie ma konkretów, taaak wiem nikt konkretnie nie poleci bo niewiadomo do jakiego wzmaka, jakie duzo pomieszczenie itp ale moze ktos napisze co sam by wybral lub czego by nie wybral
JAMO PJ HCS-4500 - warty ???
do wzmaka np yamahy 450 albo pioneera 514
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#23 15 Nov 2004 02:43   

Dwie ostatnie wypowiedzi były najkonkretniejsze... Ludzie zejdźcie na ziemie, nie żyjemy w kraju w którym zarabia się krocie...
Ale do rzeczy.
Czy odsłuchiwał ktoś kiedyś zestaw głośniki Tonsila Fenix wraz z amplitunerem yamaha rxv350 lub rxv 450.
Jak to razem brzmi??
I prosze bardzo o konkretne odpowiedzi. Dziękuje:):)
Back to top

malik123
Poziom 11
Poziom 11

Post#24 16 Nov 2004 01:58   

fenix jest tu na elektrodzie opisany i to nie sa superlatywy
Back to top

Pasat01
Poziom 9
Poziom 9

Post#25 02 Dec 2004 20:38   

Po prostu za dużo tego jest!
Też chce coś kupić do kwoty 1400zl, ale sam nie wiem co.
Na oku mam dwa modele, co myślicie o nich:
1) PIONEER VSX-D514
2) KODA AV-505

KODA- mało o nim wiem, ale na pierwszy rzut oka parametrami przewyższa D514. Jakie macie zdanie o tej marce?

PZDR
Pasat01
Back to top

robertjakim
Poziom 13
Poziom 13

Post#26 07 Dec 2004 20:40   

Kode da sie słuchać , jakbym miał kupować coś taniego to tylko Koda.

Jeśli chodzi o amplitunery po 5000zł i więcej to miejsce w innym forum na dyskusje o nich. Nie każdego stać na sprzęt HI-END.
Back to top

mistral311
Poziom 12
Poziom 12

Post#27 08 Feb 2005 09:20   

Mam Kode 707 z sub chyba 850 + Yamaha 430 +DVD Yamaha 530. Kosztowało to-to ok. 4000 i gra super. Próbowałem wcześniej zaczerpnąć info na jakiś forach i zaczynałem dochodzić do wniosku, że mnie nie stać nawet na kable nie mówiąc o reszcie. W końcu zdecydowałem się na ten zestaw i jestem zadowolony. Zarówno muzyka jak i filmy wypadają super i to w pokoju 40 m2.Pozdr. Mistral311
Back to top

kvb@
Poziom 3
Poziom 3

Post#28 08 Mar 2005 19:06   

ja bym polecil Quadrale albo mniej znane kbrx sa stosunkowo tanie a stosunek ceny do jakosci jest naprawde dobry sklep maja gdzies pod warszawa ale niestety nie wiem gdzie dokladnie
a wzmacniacz to yamahy dobre i najtansze z najlepszych
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Mar 2005 19:06   

Back to top

Norbunio
Poziom 1
Poziom 1

Post#29 18 Jun 2005 17:50   

Hello
poczytalem troszke waszych wpisow i z dobwiadczenia wiem ze dobry amplituner to podstawa.osobiscie preferuje denon albo harman kardon.do niedawna mialem yamahe ktora zmienilem na harman kardon 130 i okazalo sie ze moje kolumny tak graja ze teraz pieje z zachwytu.sub mam kef psw 1000 - totalna kaszana jak dla mnie nie warta swych pieniedzy.co prawda zaplacilem za niego nieco wiecej niz 1/3 ceny skklepowej ale wiec za 600zl to moze nie ma tragedii.zalezy co kto lubi.centralna kolumne mam kef cresta c czy cos takiego i jak dla mnie to totalna kaszana,chociaz tu tak jak w przypadku suba zaplacilem za nia ok 150 zeta za nowke.jedynie przednie kolumny mam udane kef concerto 1 ale to juz inna bajka i cena tym bardziej:)

pozdrawiam

Dodano po 15 [minuty]:

no quadral tez fajna sprawa kiedys kupilem za 800 zl nowe quadrale qlx 130-nawet fajnie graja mysle ze za ta cene to nawet niezla pozycja.
Back to top

Łukaszz
Poziom 14
Poziom 14

Post#30 10 Jul 2005 21:56   

Chciałbym zakupić amplituner do 1000 zł prosze o doradzenie bo nie wiem co wybrać.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV What to buy? -> For the Home -> Jakie nagłośnienie do kina domowego.
Page 1 of 6 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Similar topics
Jakie głośnki do kina domowego?? (8)
Jaki zestaw KINA DOMOWEGO (nagłośnienie)1500zł-2000zł - polecacie? (1)
Nagłośnienie kina domowego + dobre stereo (7)
Najlepsze nagłośnienie do kina domowego ~500pln (12)
nagłośnienie kina domowego do 14m2 (5)
Jakie satelity do kina domowego?? (2)
Jakie głośniki do kina domowego?? (3)
Jakie kable do do kina domowego? (4)
Jakie kable do kina domowego. (8)
Jakie fronty do kina domowego ? (4)

Page generation time: 0.588 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed