Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zmiana napiecia pradu stalego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Zmiana napiecia pradu stalego Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
jas66
Poziom 5
Miasto: Chomiaza Szlachecka
Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 13
jas66
Poziom 5
Post#1 25 Lis 2011 21:06  Autor tematu   

Zmiana napiecia pradu stalego


Drobne pytanko.
Interesuje mnie jak zmniejszyc napiecie pradu stalego z 24 na 12 V , i z 12 na 9 V.
Tak naprawde to chce zmniejszyc napiecie z 24 na 9 V.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
demsy
Poziom 22
Miasto: Mława
Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 655
Pomógł: 14
Ocena postów: 15
demsy
Poziom 22
Post#2 25 Lis 2011 21:08    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Najlepiej przez stabilizator napięcia

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nightrunner
Poziom 21
Miasto: Koszalin
Dołączył: 22 Paź 2010
Posty: 384
Pomógł: 48
Ocena postów: 3
nightrunner
Poziom 21
Post#3 25 Lis 2011 21:22    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


jas66 a może podasz do czego to ma być i na jaki prąd ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
suzuki.gsx
Poziom 23
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 646
Pomógł: 47
Ocena postów: 2
suzuki.gsx
Poziom 23
Post#4 25 Lis 2011 22:30    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Podejrzewam, że mówimy o aucie o dwóch akumulatorach, więc wystarczy pociągnąć zasilanie z jednego tylko co ma być zasilane 9-cioma voltami :?:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
kkknc
Poziom 38
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 4164
Pomógł: 284
Ocena postów: 142
kkknc
Poziom 38
Post#5 25 Lis 2011 23:17    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Nie podałeś jeszcze wymaganego poboru prądu oraz na jaką sprawność liczysz.
Może być stabilizator liniowy lub PWM.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
Cowboy zagrabie
Poziom 25
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 719
Pomógł: 64
Ocena postów: 15
Cowboy zagrabie
Poziom 25
Post#6 25 Lis 2011 23:49    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


suzuki.gsx napisał:
Podejrzewam, że mówimy o aucie o dwóch akumulatorach, więc wystarczy pociągnąć zasilanie z jednego tylko co ma być zasilane 9-cioma voltami :?:

Raczej odradzam podbieranie prądu z mostka, ponieważ powoduje to nierównomierne ładowanie akumulatorów i w efekcie przedwczesne zużycie jednego z nich. Sposób dobry ale, jako rozwiązanie doraźne na parę dni. Jeżeli zasilane urządzenie ma stały pobór prądu to odpowiednio dobrany rezyztor i ewentualnie poprawiony stabilizatorem UL7809
Podaj oczywiście zapotrzebowanie na moc tego urządzenia i charakterystykę poboru, bo tylko gdybamy jak na razie. :?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
suzuki.gsx
Poziom 23
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 646
Pomógł: 47
Ocena postów: 2
suzuki.gsx
Poziom 23
Post#7 26 Lis 2011 08:54    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Cowboy zagrabie napisał:
powoduje to nierównomierne ładowanie akumulatorów i w efekcie przedwczesne zużycie jednego z nich


Racja, oczywiście. Przydała by sie teraz wypowiedź autora z odpowiedzią na nasze pytania. :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
jas66
Poziom 5
Miasto: Chomiaza Szlachecka
Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 13
jas66
Poziom 5
Post#8 26 Lis 2011 21:35  Autor tematu   

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


suzuki.gsx napisał:
Podejrzewam, że mówimy o aucie o dwóch akumulatorach, więc wystarczy pociągnąć zasilanie z jednego tylko co ma być zasilane 9-cioma voltami :?:

Mam takie bardzo nietypowe radio pochodzace z maszyny budowlanej, chcialem je zainstalowac w ladowarce Casse . mam stabilizator zmieniajacy napiecie z 24V na 12V .
Teraz Pytanie czy mozna to radio bezposrednio podlaczyc do 12V czy nalezy wlasnie zmniejszyc to napiecie , a jesli tak , to czym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
excray
Poziom 36
Miasto: z globalnej wioski
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 3066
Pomógł: 372
Ocena postów: 83
excray
Poziom 36
Post#9 26 Lis 2011 21:40    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Na znanym portalu aukcyjnym możesz zakupić przetwornicę 24V-12V. Jak do radia to szukaj takiej z maksymalnym prądem na wyjściu nie mniejszym jak 5A.

EDIT> Mea culpa, nie doczytałem że potrzebujesz 9V a nie 12.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nightrunner
Poziom 21
Miasto: Koszalin
Dołączył: 22 Paź 2010
Posty: 384
Pomógł: 48
Ocena postów: 3
nightrunner
Poziom 21
Post#10 26 Lis 2011 23:28    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


jas66 rozumiem że masz już stabilizator który obniża ci napięcie do 12V.
Teraz wystarczy podłączyć 4 diody szeregowo :)
Każda dioda daje spadek napięcia 0,7V, więc z 4 otrzymasz 2,8V. 12-2.8=9.2V ;)
Diody muszą oczywiście wytrzymać prąd który przez nie popłynie, ale dioda 5-7A powinna wystarczyć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
kkknc
Poziom 38
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 4164
Pomógł: 284
Ocena postów: 142
kkknc
Poziom 38
Post#11 27 Lis 2011 10:17    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Radia są robione na typowe napięcia nie ma maszyny czy samochodu na 9V,tylko 12V lub 24V bo 6V dawno wyszło z obiegu. Tak wię przetwornica lub raczej stabilizator napięcia który sprzedawcy nazywają przetwornicą wystarczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cowboy zagrabie
Poziom 25
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 719
Pomógł: 64
Ocena postów: 15
Cowboy zagrabie
Poziom 25
Post#12 27 Lis 2011 11:58    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Jeżeli radio jest na 9V (co jest raczej mało prawdopodobne), to stabilizowane napięcie 12V z przetwornicy nie powinno mu zrobić krzywdy. W samochodach z instalacją 12V mamy szczytowe napięcie 14,3 i wszystko gra. Napisz na jakiej podstawie sądzisz że to radio jest na 9V.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Miasto: Opalenica
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 25246
Pomógł: 1094
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#13 29 Lis 2011 00:06    

Re: Zmiana napiecia pradu stalego


Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.14, p.3.1.16.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Zmiana napiecia pradu stalego
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.114 seconds

elektroda.pl temat RSS