Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Router- internet nie działa bezprzewodowo


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Router- internet nie działa bezprzewodowo
Autor
Wiadomość
Beata251288
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 4
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 26 Lis 2011 12:31   

Router- internet nie działa bezprzewodowo


Hej, mam problem z routerem. Już raz go instalowałam, ale się zepsuł, oddałam do naprawy, teraz nie umiem zainstalować:/ robię wszystko tak jak poprzednio, na końcu wyskakuje komunikat, że konfiguracja pomyślnie zakończona... Cóż z tego jak odłączam od laptopa kabel i internetu nie ma. Pomoże ktoś? O co może chodzić?

Dodano po 15 [minuty]:

Pomoże ktoś?

Zły dział, przenoszę. I proszę się nie niecierpliwić, to nie chat tylko forum. [piterus99]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lis 2011 12:31   





Powrót do góry
   
DHX86
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Lis 2011
Posty: 125

Post#2 26 Lis 2011 12:36   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Jaki router ? model, firma.. Włączyłaś w routerze sieć wi-fi oraz w laptopie ? ustawiłaś hasło, czy bez hasła ?
Powrót do góry
   
mbabelek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Mar 2007
Posty: 140
Miasto: Wrocław

Post#3 26 Lis 2011 12:37   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Pomoże jak napiszesz więcej konkretów. Przynajmniej model router podaj i jaki to internet ( siec kablowa, Neostrada lub inna)
Powrót do góry
   
Beata251288
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 4
Miasto: Kraków

Post#4 Post autora tematu 26 Lis 2011 13:26   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Internet to taka lokalna sieć, z kawiarenki internetowej. Router to ASUS RT N-10. Jakiś czas temu przestał działać, najpierw sygnał był słaby, potem całkiem zrywało połączenie, więc oddałam do naprawy. I teraz nie mogę sobie z tym poradzić:/. Niby robię wszystko tak jak wcześniej (ustawiam Statyczne IP), a i tak nie działa. Nie znam się na tym wszystkim zbytnio, gubię się w tych wszystkich pojęciach.

Dodano po 2 [minuty]:

A gdzie włączyć w laptopie i routerze wi-fi? Nie znam się na tym kompletnie.
Powrót do góry
   
DHX86
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Lis 2011
Posty: 125

Post#5 26 Lis 2011 13:43   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


http://www.asus.com/Networks/Wireless_Routers/RTN10/#download / ASUS RT-N10 user manual in Polish / strona 16

Ustaw router w tryb punktu dostępu, na komputerze ustaw DHCP(automatyczne uzyskiwanie adresu IP oraz DNS jak i bramy) i tyle.

Łączysz z siecią, wpisujesz hasło(o ile zostanie ustawione[inst. str. 16, punkt 3]). Aktualnie w instrukcji jest zaprezentowana opcja bez hasła, co nie jest zalecane, gdyż każdy kto ma w zasięgu Twoją sieć bez Twojej wiedzy może się do niej podłączyć(oraz pozmieniać ustawienia routera i korzystać z Twojego łącza, co skutkuje tym, że u Ciebie na komputerze internet działałby bardzo wolno, jak ktoś włączyłby u siebie ściąganie plików). Ustaw metodę autentyfikacji WPA i ustaw jakiechś trudne do odgadnięcia hasło używając dużych liter, małych cyfr, gwiazdek i innych znaków.

W laptopie to zależnie od modelu, ale w każdym raczej jest klawisz funkcyjny(Fn) i opcje ściszania/podgłaśniania, ściemniania/rozjaśniania ekranu itd, wśród nich też włączanie karty bezprzewodowej(klawisz z rysunkiem anteny). Poza tym w okolicach klawiatury zazwyczaj są diody, która świecą - gdy karta bezprzewodowa jest włączona, gdy laptop jest włączony, gdy ładuje baterie, gdy pracuje dysk twardy.

Najlepiej sprawdź czy masz włączoną kartę sieciową w laptopie wchodząc w Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe(przykład z Win7, w xp Panel sterowania\urządzenia sieciowe o ile dobrze pamiętam).

Powinny być tam 2 - Przewodowa i bezprzewodowa(lub więcej, jeśli masz podłączony np. modem USB), a w okolicy zegara komputera(prawy dolny róg zazwyczaj) 2 ikony. Jeśli po kliknięciu w tą od sieci bezprzewodowej wykrywa jakiechś sieci to znaczy, że karta w laptopie jest włączona.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lis 2011 13:43   





Powrót do góry
   
Beata251288
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 4
Miasto: Kraków

Post#6 Post autora tematu 26 Lis 2011 15:49   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Kombinuję i kombinuję i nic z tego jak na razie. Tzn. w pewnym momencie jak odłączyłam kabel routera od laptopa, złapał zasięg, ale znowu pojawił się komunikat "brak dostępu do internetu" (ikona pełnego zasięgu z żółtym trójkątem). Routera znalazło, "połączono z ASUS", ale wyglądało to tak jakby modem nie był podłączony. Sprawdziłam wszystkie kable- było ok.
Powrót do góry
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 9213
Miasto: Zgierz

Post#7 26 Lis 2011 17:02   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Popatrz raz jeszcze w konfiguracji jaki jest status DHCP. Może być uszkodzony router - niby że po naprawie-ale. Jaki system w kompie masz i czy jakiekolwiek SP są dograne.
Powrót do góry
   
DHX86
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Lis 2011
Posty: 125

Post#8 26 Lis 2011 17:11   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Czyli adres masz na stałe ustawiony chyba w komputerze.. (do karty bezprzewodowej)
Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe(przykład z Win7, w xp Panel sterowania\urządzenia sieciowe o ile dobrze pamiętam).
właściwości / protokół internetowy v4 / uzyskaj adres automatycznie, dns tak samo..

Modemu w Twoim wypadku nie używasz, tylko karta sieciowa w laptopie i router. Możliwe też jest, że wpisałaś złe hasło do sieci..
Powrót do góry
   
Beata251288
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 4
Miasto: Kraków

Post#9 Post autora tematu 26 Lis 2011 18:35   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


A gdzie szukać tego statusu DHCP? Mam Windows7. Teraz to już mam mętlik w głowie. Jak wchodzę w Panel sterowania/Sieć i Internet to dalej mam Połączenie z siecią albo wyświetl komputery i urządzenia sieciowe. I wybieram te urządzenia, jest tam ASUS, klikam, ale wyskakuje komunikat, że "połączenie się nie powiodło". Internet działa jak router jest podłączony do laptopa, a jak kabel odłączę to już nawet zasięgu nie łapie. Przez chwilę coś tam się działo pozytywnie to znowu był problem, że nie ma dostępu do Internetu, teraz jak odłączę kabel to już w ogóle nic nie ma... Ja nie umiem tego wytłumaczyć tak profesjonalnie jak Wy, jestem ciemna w tych sprawach :) i też jak Wy mi to tłumaczycie to nic pojąć nie mogę, te pojęcia, skróty, literki mnie przerażają, no nic nie poradzę :|
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lis 2011 18:35   





Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#10 26 Lis 2011 18:46   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Cytat:
i też jak Wy mi to tłumaczycie to nic pojąć nie mogę, te pojęcia, skróty, literki mnie przerażają, no nic nie poradzę

Sądzę, że poproszenie ogarniętego kolegi w tej sytuacji będzie najlepszym wyjściem.

Cytat:
Modemu w Twoim wypadku nie używasz, tylko karta sieciowa w laptopie i router.

A jak ma modem docsis albo ADSL to jak ma nie używać?
Powrót do góry
   
DHX86
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 09 Lis 2011
Posty: 125

Post#11 26 Lis 2011 22:22   

Re: Router- internet nie działa bezprzewodowo


Beata251288 napisał:
A gdzie szukać tego statusu DHCP? Mam Windows7.

Prawy na obrazek monitora z anteną po lewej koło zegarka prawy dolny róg/ otwórz centrum sieci i udostępniania, następnie zmień ustawienia karty sieciowej(zaznaczone na obrazku oba)
Router- internet nie działa bezprzewodowo
Mamy tu widoczne dostępne połączenia sieciowe, w moim wypadku 1, u Ciebie prawdopodobnie 2[lub więcej], ale na pewno jest sieć przewodowa i bezprzewodowa
Zresztą na obu można dać uzyskiwanie adresu na automat, prawy klik, właściwości
Router- internet nie działa bezprzewodowo
Protokół internetowy w wersji 4, właściwości(przy czym pozostałe składniki muszą być włączone, do każdego pod spodem jest krótki opis, jeśli nie chcesz nikomu nic udostępniać od siebie(np. znajomej, która przyjdzie z laptopem, wymiana plików poprzez sieć LAN) to możesz wyłączyć udostępnianie i responder)
Router- internet nie działa bezprzewodowo
W moim przypadku jest to ustawione na stałe, stały, niezmienny adres.. Jako, że nie wiem jaką pulę adresów masz ustawione, że ma router obsługiwać, to daj na automat(dns i ip) i wtedy spróbuj połączyć bezprzewodowo z routerem, wpisując hasło ustalone podczas konfiguracji, co opisywałem wcześniej(inst, str 16), albo

spróbuj póki co bez hasła, możliwe jest, że Twój laptop, a raczej jego karta sieciowa, nie obsługuje szyfrowania TKIP czy w ogóle autentyfikacji WPA czy nie wiem co tam ustawiłaś w konfiguracji routera..
Gdy w końcu połączenie bezprzewodowe zadziała, to poeksperymentuj z ustawieniami routera, dobierz mu działające szyfrowanie i autentyfikację. Tzn. chodzi mi o instr, str 16, punkt 3.
Router- internet nie działa bezprzewodowo
Od strony 18 poza tym jest to o czym pisałem, ustawianie DHCP(automatyczne uzyskiwanie adresu IP i DNS) w różnych systemach.

http://www.asus.com/Networks/Wireless_Routers/RTN10/#download\
ASUS RT-N10 user manual in Polish

Instrukcja obsługi zawiera wszystkie informacje potrzebne do konfiguracji, wraz z obrazkami, wystarczy przeczytać, obejrzeć ;) no i poklikać w komputerze..
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Router- internet nie działa bezprzewodowo
Strona 1 z 1
Podobne tematy
(Pomocy!) Internet bezprzewodowo nie działa (4)
Internet działa na kablu, bezprzewodowo już nie... (2)
Internet bezprzewodowo nie działa a skype TAK (3)
Mój router nie działa mi bezprzewodowo (1)
2 laptopy i router, internet nie działa! (4)
Router livebox 2 nie działa internet (1)
Livebox 3.0 router - nie działa internet (4)
Nie działa internet, Router TP-LINK WR741ND (22)
internet przez router, na win 7 działa a ma xp nie (2)
Router TP-LINK TD-W8901G - nie działa internet (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS