| Author |
malum Poziom 19

|
02 Aug 2007 22:23 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| davidos_77 wrote: |
| Opieram się raczej na przypuszczeniu. Nie jestem mocny w alarmach samochodowych i dlatego pytam. W takim razie jak działa siłownik master- jest wyzwalany 1s impulsami masy bo takowe wysyła moja centralka? |
Siłownikowi wystarczy 1s
Mierzyłeś co dzieje się po tej sekundzie? Jaki sygnał idzie na przewód wyzwalający ściemniacz?
Może rozwiązaniem jest przekaźnik sterujący ściemniaczem i sterowany sygnałem na centralne?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Aug 2007 22:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
davidos_77 Poziom 15

|
02 Aug 2007 23:03 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Mierzyłem tą linie i wyglada na czystą. Po impulsie masy nic sie nie dzieje, a mimo tego włazi jakieś zakłucenie. Czy nie dałoby się jakoś odseparować tych linii nie stosując dodatkowych przekazników?
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
03 Aug 2007 00:04 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| davidos_77 wrote: |
| Mierzyłem tą linie i wyglada na czystą. Po impulsie masy nic sie nie dzieje, a mimo tego włazi jakieś zakłucenie. Czy nie dałoby się jakoś odseparować tych linii nie stosując dodatkowych przekazników? |
Przekaźnik to wydatek 2zł, a jest idealny do takich celów.
Podpinasz go tak jak pokazuje poniższy rysunek.
| Description: |
|
| Filesize: |
10.1 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

Joined: 04 Mar 2004 Posts: 666 Location: Stargard Szczeciński
|
03 Aug 2007 15:33 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
U mnie problem polega na tym, że układ w domu działa idealnie natomiast po wpięciu się w instalację samochodową nie działa. Nie wiem jak przebiega instalacja w moim autku a w instalację wpinam się pod siedzeniem kierowcy w miejsce starego modułu komfort. Może ktoś z kolegów ma jakieś propozycje ? Połączenie na krótko przewodów z krańcówką działa natomiast jak podłączę sterownik nie. POMOCY !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
03 Aug 2007 15:45 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| Zibi187 wrote: |
| U mnie problem polega na tym, że układ w domu działa idealnie natomiast po wpięciu się w instalację samochodową nie działa. Nie wiem jak przebiega instalacja w moim autku a w instalację wpinam się pod siedzeniem kierowcy w miejsce starego modułu komfort. Może ktoś z kolegów ma jakieś propozycje ? Połączenie na krótko przewodów z krańcówką działa natomiast jak podłączę sterownik nie. POMOCY !!! |
Nie koniecznie stary układ ma takie same przyłącza co nowy.
Musisz zmierzyć napięcia na wszystkich przewodach starego układu i dpoasować je do nowego.
Na odległość ciężko jest cokolwiek doradzić.
Jeśli układ w domu działa, a w samochodzie nie, to ewidentnie jest to wina złego podłączenia.
Proponuję poprowadzić nową instalację.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
03 Aug 2007 16:28 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| Quote: |
Nie koniecznie stary układ ma takie same przyłącza co nowy.
Musisz zmierzyć napięcia na wszystkich przewodach starego układu i dopasować je do nowego.
Na odległość ciężko jest cokolwiek doradzić.
|
Właśnie próbuję wszystko przeanalizować. Jak podłączę przewód od światełek wewnętrznych do masy bezpośrednio lub przez krańcówkę to działa. Jak przez zrobiony sterownik to nie. Głupieje !!!
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
03 Aug 2007 16:41 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Właśnie próbuję wszystko przeanalizować. Jak podłączę przewód od światełek wewnętrznych do masy bezpośrednio lub przez krańcówkę to działa. Jak przez zrobiony sterownik to nie. Głupieje !!! |
Czy podłączyłeś właściwie punkty 1 i 2 ze schematu?
Masz może przyrząd do mierzenia napięcia?
Jeśli tak, to zmierz napięcie na końcówkach 2 i 3. W momencie wzbudzenia układu powinno być 12V z kawałkiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
davidos_77 Poziom 15

|
03 Aug 2007 19:08 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Witam wszystkich na forum. Jeśli chodzi o mój układzik to moge powiedzieć, że temat zakończony-działa jak należy. Wlutowałem pod każdy pin (wejście, wyjście, zasilanie) kondensator 100n. Teraz po wyjściu z autka i zamknieciu centralnego zamka, światło od razu gaśnie. Pozdrawiam davidos_77.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
03 Aug 2007 19:18 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
A ja mam dalej problem !!! Po podłączeniu. Po zamknięciu centrala światło się zapala a po otwarciu gaśnie. Zmierzyłem napięcia i wychodzi, że podaje na odwrót. Czyli zamek jest sterowany (+) Jak to przerobić ? Będę musiał dołożyć przekaźniczki.
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
03 Aug 2007 20:11 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| A ja mam dalej problem !!! Po podłączeniu. Po zamknięciu centrala światło się zapala a po otwarciu gaśnie. Zmierzyłem napięcia i wychodzi, że podaje na odwrót. Czyli zamek jest sterowany (+) Jak to przerobić ? Będę musiał dołożyć przekaźniczki. |
Może podłącz odwrotnie przewody od centralnych, powinno zadziałać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dogma Poziom 14

|
03 Aug 2007 20:20 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| A ja mam dalej problem !!! Po podłączeniu. Po zamknięciu centrala światło się zapala a po otwarciu gaśnie. Zmierzyłem napięcia i wychodzi, że podaje na odwrót. Czyli zamek jest sterowany (+) Jak to przerobić ? Będę musiał dołożyć przekaźniczki. |
Wystarczy przed układ zamontować klucz tranzystorowy przedstawiony na rysunku
-------------
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
03 Aug 2007 20:34 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Dzięki to rozwiązanie jest lepsze od przekaźników i zmieści się w tej samej obudowie.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukoz5 Poziom 10

|
04 Aug 2007 17:43 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
czy wiecie może czy jest taki (Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego) na allegro.
a jeśli tak to podajcie gdzie on jest
z góry dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
04 Aug 2007 17:49 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| lukoz5 wrote: |
czy wiecie może czy jest taki (Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego) na allegro.
a jeśli tak to podajcie gdzie on jest
z góry dzięki |
Kolego, nie będziemy przeciez robili reklamy.
Na Allegro jest coś takiego co nazywa się WYSZUKIWARKA
Wpisz ŚCIEMNIACZ i wyskoczy ci ze 20 aukcji tego typu
P O W O D Z E N I A ! ! !
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
06 Aug 2007 10:43 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Dogma zrobiłem klucz i niby działa ale problem pozostaje. Po otwarciu zamków światło się zapala a po zamknięciu gaśnie. Chodzi o to, że po otwarciu na nóżce 6 pozostaje cały czas napięcie tzn. na wejściu klucza jest plus i przez cały czas masa zwiera przez co układ nie liczy czasu tylko cały czas świecą się światła. Przekażnik dołączony do (+) dodatkowego od zapłonu też się załącza. Na sucho wszystkie funkcje ok.
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
06 Aug 2007 20:09 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| Dogma zrobiłem klucz i niby działa ale problem pozostaje. Po otwarciu zamków światło się zapala a po zamknięciu gaśnie. Chodzi o to, że po otwarciu na nóżce 6 pozostaje cały czas napięcie tzn. na wejściu klucza jest plus i przez cały czas masa zwiera przez co układ nie liczy czasu tylko cały czas świecą się światła. Przekażnik dołączony do (+) dodatkowego od zapłonu też się załącza. Na sucho wszystkie funkcje ok. |
Może powiesz, że się powtarzam, ale przekaźnik jest NIEZAWODNY i nie reaguje na wahania napięcia, a skok w instalacji są przecież znaczne.
Co do wielkości przekaźników, są i takie o wymiarach 1cm x 0,5cm x 0,5cm, może ciut droższe (ok 4zł) ale praktyczniejsze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
06 Aug 2007 20:44 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Malum ale nawet jak dam przekaźnik to jeżeli napięcie jest podtrzymywane to on pozostanie zwarty zgadza
się ? i to niczego nie zmienia. Potrzebuję czegoś co da impuls i tyle.
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
06 Aug 2007 22:02 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Malum ale nawet jak dam przekaźnik to jeżeli napięcie jest podtrzymywane to on pozostanie zwarty zgadza
się ? i to niczego nie zmienia. Potrzebuję czegoś co da impuls i tyle. |
Nie koniecznie. Przemyśl dobrze jak zastosować przekaźnik, a na pewno znajdziesz rozwiązanie.
Prosiłeś o sposób przerobienia z zasilania minusem na zasilanie plusem i przekaźnik się do tego idealnie nadaje. Jeśli masz jeszcze inny problem to rozrysuj to proszę schematycznie a może coś poradzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dogma Poziom 14

|
06 Aug 2007 22:28 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
| Potrzebuję czegoś co da impuls i tyle. |
No to jakieś dziwne to sterowanie że cały czas trzyma napięcie.
Spróbuj zamiast klucza dać taki układzik (rysowany na poczekaniu), wartosci elementów biernych trzeba bedzie dobrać (zwłaszcza kondensatora) w zależności od tego jak długi ma być impuls (docelowo 3sec)
--------------
Pozdrawiam
|
23.91 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Aug 2007 22:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
07 Aug 2007 08:36 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Panowie wygląda to tak.
Malum napisał:
| Quote: |
Prosiłeś o sposób przerobienia z zasilania minusem na zasilanie plusem i przekaźnik się do tego idealnie nadaje. Jeśli masz jeszcze inny problem to rozrysuj to proszę schematycznie a może coś poradzę.
|
Dalej zależy mi na rozwiązaniu tego problemu !!! Myślę, że z Waszą pomocą mi się to uda.
|
 Download |
| Filename: |
Instalacja.doc |
| Contents: |
|
25.5 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
malum Poziom 19

|
07 Aug 2007 23:15 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Zerknąłem na rysunek i mam pytanie.
Jeśli drzwi są zamknięte to na przewodzie zamykającym pojawia się plus, a co w tym czasie jest na drugim przewodzie?
Zgodnie z logiką powinien pojawić się minus, a jeśli tak jest, to wystarczy odwrotnie podłączyć przewody - zamykający do styku otwierającego, a otwierający do styku zamykającego.
Sprawdź czy na przewodach pokazuje się minus czy są po prostu rozłączane. Pomyślimy wtedy co dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
08 Aug 2007 13:38 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Malum no niestety stały minus. Ale skontaktowałem się z gościem, od którego zakupiłem sterownik i wskazał mi miejsce gdzie na płytce znajdują sie punkty, na których pojawia sie masa na 1 sek. przy zamykaniu i otwieraniu zamków. Dzisiaj wszystko zmontowałem i teraz dopiero działa jak należy. Musiałem dodać jedynie kondensatory po 100nF na każde wejście w celu uniknięcia zakłóceń.
Wszystkim kolegom dziękuję za pomoc i pozdrawiam Zibi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Oszech Poziom 12

|
09 Aug 2007 15:22 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
witam, zmontowalem uklad dziala super tylko denerwuje mnie to swiecenie przez 2 minuty po wylaczeniu zaplonu, w jaki sposob moge to skrocic np. do 30 sekund ? oraz czy jest mozliwosc zeby po sygnale "zamknij" z centalnego zamka swiatelko sciemnialo sie a nie gaslo odrazu ?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibi187 Poziom 19

|
09 Aug 2007 17:06 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Zmniejsz pojemność kondensatora C1 do 47uF
|
|
| Back to top |
|
 |
Oszech Poziom 12

|
10 Aug 2007 06:58 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
dzieki, a w jaki sposob zrobic zeby po zamknieciu z alarmu swiatelko powoli sciemnialo sie
|
|
| Back to top |
|
 |
kiki-net Poziom 6

|
11 Oct 2007 03:33 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Witam.
Mam pytanie a zarazem prośbę.
Czy może ktoś skompletować te schematy i podać jeden ze wszystkimi poprawkami zabezpieczeniami itp?
Jestem raczej lekko laikiem w elektronice i potrafię tylko zrobić układ jak mam wszystko namalowane czarno na białym :( . A było tu już tyle wersji i poprawek że się pogubiłem już w tych schematach i opisach :(.
Z góry dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |
davidos_77 Poziom 15

|
11 Oct 2007 15:18 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Witam. Najpierw zrób sobie układ z pierwszej strony, zmontuj go dokładnie i wtedy możemy dyskutować. Ja osobiście wykonałem ten układzik i miałem tylko jeden problem tzn. jak zamykałem drzwi centralnym zamkiem, to światło gasło po czym spowrotem się oświecało. Problem rozwiązałem stosując kondensatory 100n na każde wejście i wyjście układu względem masy, do tego dodałem diody prostownicze 1N4007 na wej.2, wej.5 (katodą do wejść) i wszystko pięknie działą. Pozdrawiam i powodzenia, a w razie problemów - pytaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pawlo_j23 Poziom 12

|
10 Nov 2007 21:46 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
Czy może ktoś wstawić na rysunku płytki numerację wyjść tak jak na pdf z pierwszej strony?? nie wiem co do czego mam podłączyć :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Gregda Poziom 2

|
08 Oct 2008 11:46 Re: Sterowanie oświetlenia kabiny z pilota zamka centralnego |
|
|
|
wszystko super, tylko że jestem laikiem z elektroniki i chciałbym zapytać czy ma ktoś jakiś schemat w którym wykorzystam przekaźnik, ściemniacz oświetlenia i inne gotowe części kupione np na allegro??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Oct 2008 11:46 |
|
|
|