Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy
Autor
Wiadomość
Grzekono
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 31
Miasto: Bydgoszcz

Post#1 Post autora tematu 29 Lis 2011 10:08   

Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam

Zmagałem się ostatnio z matizem żony. Dziwnym przypadkiem po wymianie sprzęgła zaczęły się problemy. Najpierw nie chciał zapalać, pokazywał błedy 0320 i 0340. Przeczyściłem optyke w aparacie ale bez rezultatu. Nie chcąc się dalej denerwować zakupiłem na allegro nowy aparat zapłonowy DAC i zanim przysłali dokupiłem jeszcze nowe kable i świece NGK. Po wymianie autko bezproblemowo odpaliło tylko teraz przy ruszaniu strasznie szarpie, dopiero jak dodam więcej gazu ruszy normalnie a podczas jazdy zdaży mu się przerwać i mrugnie check(zauważyłem że przeważnie po wciśnięciu pedału gazu ponad połowe i odpuszczeniu mrygnie). Wczoraj byłem sprawdzić wydech i faktycznie w tlumiku była jakaś włuknina co mogla przypychać więc wycieli mi ten tłumik. Auto zyskało kilka koni ale nadal zdarza mu się przerwać. Najgorsze jest to że mam nowy aparat i wczoraj jak wróciłem sprawdziłem błedy i wybłyskał 0320. Czy jest to błąd związany typowo z aparatem czy może być spowodowany np. nie ustawieniem zapłonu bo jeszcze tego nie zrobiłem?

Proszę o jakąś pomoc
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
sandamiano
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Paź 2011
Posty: 504
Miasto: wielkopolska

Post#2 29 Lis 2011 11:32   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Te dwa błędy są od usterki w aparacie zapłonowym .Wymieniałeś jednak na nowy (zamiennik?) i jeden błąd zniknął.Posprawdzaj dobrze połączenia elektryczne czy nie utlenione lub pęknięte.Było wymieniane sprzęgło a to dość duża ingerencja i manewrowanie w małej komorze silnika.Zapłon w tym silniku ustawia się też aparatem zapłonowym więc możliwe że pochodzi błąd od tego i tez od tego zacznij.Inna sprawa jak pisałeś że check mrugnie po wciśnięciu na pedał przyspieszenia to przyjrzyj się też czujnikowi położenia przepustnicy. To potencjometr i może mieć wytartą ścieżkę przez co może chwilowo podać nieprawidłowe dane do centralki.Jednak zacznij od ustawienia aparatu a tym samym kąta zapłonu.Błąd jest typowo zapłonowy może zniknie jak będzie ok i centralka nie wykryje anomalii w wyprzedzeniu zapłonu co przy wciśnięciu na pedał przyspieszenia zmienia się
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Lis 2011 11:32   





Powrót do góry
   
Grzekono
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 31
Miasto: Bydgoszcz

Post#3 Post autora tematu 16 Gru 2011 17:07   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam po długich bojach

Aparat zakupiony był z te aukcji http://allegro.pl/aparat-zaplonowy-daewoo-matiz-dac-nowy-korea-i1921835273.html . Podjechałem ostatnio do elektromechanika aby sprawdził co jest grane bo autko potrafiło zgasnąć całkowicie i odpaliło się powiedzmy po minucie a nieraz po pięciu minutach. Stwierdził że do niczego jest ten aparat zapłonowy bo ponoć za tani. Są aparaty nawet i po 600zł. Jest w tym coś prawdy? Czym one się różnią?
Powrót do góry
   
car centre
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 367
Miasto: Lome

Post#4 17 Gru 2011 13:12   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Posprawdzaj dobrze połączenia elektryczne tak jak ci tu sandamiano napisał. Ja miałem toyotę kilka dni temu z tym samym problemem (P0320). I po wciśnięciu do końca wtyczki od czujnika wału (czyli dotąd aż kliknie zapadka) problem znikł od razu.

Tak czy inaczej te szarpania silnikiem o których piszesz wskazują najprawdopodobniej na zaburzenia w dawkowaniu paliwa lub powietrza albo w zapłonie. Sprawdź ich przyczynę to może i czujnik wału się uspokoi. Sprawdź jak ci sonda lamda chodzi i jaką mieszankę ci pokazuje. Może masz jeszcze inne zanieczyszczenia w wylocie oprócz tych które już usunąłeś.
Powrót do góry
   
Grzekono
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 31
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 Post autora tematu 20 Sty 2012 11:38   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam

W końcu doczekałem się zareklamowanego aparatu zapłonowego. Po zamontowaniu wszystko wróciło do normy. Po podłączeniu aku nauczyłem autko obrotów itp. i śmigało pięknie. Ale następnego dnia miałem problem z ruszeniem : ja mu gaz puszczam sprzęgło a on gaśnie. Dopiero gdy się nagrzeje z 5min można normalnie jechać. Co może być tego przyczyną? I jeszcze jedno pytanko: za aparatem zapłonowym mam taki czujnik albo zaworek od którego odchodzą dwa eżyki. Do czego on służy i gdzie powinien być przyczepiony bo u mnie wisi na kabelkach.

Z góry dzięki za pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Sty 2012 11:38   





Powrót do góry
   
Grzekono
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 31
Miasto: Bydgoszcz

Post#6 Post autora tematu 01 Lut 2012 10:49   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam ponownie

Mam kolejny problem z tym autkiem. A mianowicie: wczoraj chciałem wyjechać do pracy, odpaliłem samochód, cofnołem ok 2m i zgasł. Kolejne próby odpalenia nie dawały żadnych efektów aż skończył się akumulator. Dziś naładowałem na full ale auto dalej niechce odpalić. Tak jakby chciało załapać ale nie odpali. Co może być tego przyczyną? Świece, kable i aparat nowe. Błędów żadnych poza 1500.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2012 10:49   





Powrót do góry
   
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro


Dołączył: 06 Gru 2002
Posty: 4395

Post#7 01 Lut 2012 10:55   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Pewnie pompa paliwa się skończyła od tego zacząć.P
Powrót do góry
   
Grzekono
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 31
Miasto: Bydgoszcz

Post#8 Post autora tematu 01 Lut 2012 12:12   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Pompę słychać i zachowuje się prawidłowo. Przy przekręceniu kluczyka chodzi z 5sek i przy kręceniu również słychać. Pod maską czuć paliwo więc pompa raczej odpada. Może jeszcze jakieś sugestie? Dlaczego auto tak jakby odpalało ale nie wchodzi na obroty?
Powrót do góry
   
viper555
spec od auto-elektro
spec od auto-elektro


Dołączył: 06 Gru 2002
Posty: 4395

Post#9 01 Lut 2012 12:22   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


To że śmierdzi to o niczym nie świadczy musi być ciśnienie.P
Powrót do góry
   
Grzekono
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 31
Miasto: Bydgoszcz

Post#10 Post autora tematu 01 Lut 2012 15:17   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


A w jaki inny sposób w domowych warunkach można to sprawdzić? Właśnie byłem sprawdzić czy jest iskra no i jest. Wykręciłem świecę a tam całe mokre. Może go zalewa? Co mogę jeszcze sprawdzić? Może jakiś wężyk od podciśnienia?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Lut 2012 15:17   





Powrót do góry
   
pmrudek
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 19
Miasto: Pszczyna

Post#11 01 Lut 2012 23:12   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Błąd z klimy jest zawsze( chyba że ją posiadasz). To znów aparat.
Powrót do góry
   
makaron1971
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 32
Miasto: Kraków

Post#12 12 Lut 2012 19:58   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


U mnie podobnie. Silnik popracował i jak się zagrzał zgasł. Iskra była bardzo słaba. Zmieniłem świece i kable. Odpalił ale nie da się jeździć. Przerywa. Błąd 320. Aparat zapłonowy DAC.Moje pytanie: czy mogę założyć aparat MANDO bez przeróbek? Słyszałem że są mniej awaryjne.
Znalazłem katalog części:
http://daewoo.prokee.hu/Matiz/thumb/1.htm
Powrót do góry
   
Grzekono
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 31
Miasto: Bydgoszcz

Post#13 Post autora tematu 15 Lut 2012 22:43   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Przepraszam że po tak długiej przerwie. Autko było poprostu zalane i po wymianie świec ożyło. Do tego znajomy mechanik ustawił mi zapłon i nie mam już żadnych problemów.
Kolego makaron1971 wszystko co słyszałeś o MANDO to prawda. Jeśli będziesz zmieniał to pamiętaj że musi być komplet tzn. kopułka i palec też.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Matiz a aparat zapłonowy ze Sparka (2)
Deaewo matiz brak iskry. Aparat zapłonowy. (7)
aparat zapłonowy Golf II jak zamienić stary na nowy aparat (4)
Elektroniczny aparat zapłonowy. (6)
Aparat zapłonowy w bączku (3)
audi 80 aparat zapłonowy (6)
Astra F Aparat zapłonowy (10)
Aparat zapłonowy Golf II 1.3 (1)
MF 70 cewka / aparat zapłonowy (1)
Audi a4 1.6 aparat zapłonowy (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony