Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Grzekono
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 32
Ocena postów: 7
Grzekono
Poziom 9
Post#1 29 Lis 2011 09:08  Autor tematu   

Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam

Zmagałem się ostatnio z matizem żony. Dziwnym przypadkiem po wymianie sprzęgła zaczęły się problemy. Najpierw nie chciał zapalać, pokazywał błedy 0320 i 0340. Przeczyściłem optyke w aparacie ale bez rezultatu. Nie chcąc się dalej denerwować zakupiłem na allegro nowy aparat zapłonowy DAC i zanim przysłali dokupiłem jeszcze nowe kable i świece NGK. Po wymianie autko bezproblemowo odpaliło tylko teraz przy ruszaniu strasznie szarpie, dopiero jak dodam więcej gazu ruszy normalnie a podczas jazdy zdaży mu się przerwać i mrugnie check(zauważyłem że przeważnie po wciśnięciu pedału gazu ponad połowe i odpuszczeniu mrygnie). Wczoraj byłem sprawdzić wydech i faktycznie w tlumiku była jakaś włuknina co mogla przypychać więc wycieli mi ten tłumik. Auto zyskało kilka koni ale nadal zdarza mu się przerwać. Najgorsze jest to że mam nowy aparat i wczoraj jak wróciłem sprawdziłem błedy i wybłyskał 0320. Czy jest to błąd związany typowo z aparatem czy może być spowodowany np. nie ustawieniem zapłonu bo jeszcze tego nie zrobiłem?

Proszę o jakąś pomoc
Pozdrawiam

Pomocny post? + +2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
sandamiano
Poziom 27
Miasto: wielkopolska
Dołączył: 07 Paź 2011
Posty: 783
Pomógł: 95
Ocena postów: 27
sandamiano
Poziom 27
Post#2 29 Lis 2011 10:32    

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Te dwa błędy są od usterki w aparacie zapłonowym .Wymieniałeś jednak na nowy (zamiennik?) i jeden błąd zniknął.Posprawdzaj dobrze połączenia elektryczne czy nie utlenione lub pęknięte.Było wymieniane sprzęgło a to dość duża ingerencja i manewrowanie w małej komorze silnika.Zapłon w tym silniku ustawia się też aparatem zapłonowym więc możliwe że pochodzi błąd od tego i tez od tego zacznij.Inna sprawa jak pisałeś że check mrugnie po wciśnięciu na pedał przyspieszenia to przyjrzyj się też czujnikowi położenia przepustnicy. To potencjometr i może mieć wytartą ścieżkę przez co może chwilowo podać nieprawidłowe dane do centralki.Jednak zacznij od ustawienia aparatu a tym samym kąta zapłonu.Błąd jest typowo zapłonowy może zniknie jak będzie ok i centralka nie wykryje anomalii w wyprzedzeniu zapłonu co przy wciśnięciu na pedał przyspieszenia zmienia się

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Grzekono
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 32
Ocena postów: 7
Grzekono
Poziom 9
Post#3 16 Gru 2011 16:07  Autor tematu   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam po długich bojach

Aparat zakupiony był z te aukcji http://allegro.pl/aparat-zaplonowy-daewoo-matiz-dac-nowy-korea-i1921835273.html . Podjechałem ostatnio do elektromechanika aby sprawdził co jest grane bo autko potrafiło zgasnąć całkowicie i odpaliło się powiedzmy po minucie a nieraz po pięciu minutach. Stwierdził że do niczego jest ten aparat zapłonowy bo ponoć za tani. Są aparaty nawet i po 600zł. Jest w tym coś prawdy? Czym one się różnią?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
car centre
Poziom 18
Miasto: Lome
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 369
Pomógł: 17
Ocena postów: 5
car centre
Poziom 18
Post#4 17 Gru 2011 12:12    

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Posprawdzaj dobrze połączenia elektryczne tak jak ci tu sandamiano napisał. Ja miałem toyotę kilka dni temu z tym samym problemem (P0320). I po wciśnięciu do końca wtyczki od czujnika wału (czyli dotąd aż kliknie zapadka) problem znikł od razu.

Tak czy inaczej te szarpania silnikiem o których piszesz wskazują najprawdopodobniej na zaburzenia w dawkowaniu paliwa lub powietrza albo w zapłonie. Sprawdź ich przyczynę to może i czujnik wału się uspokoi. Sprawdź jak ci sonda lamda chodzi i jaką mieszankę ci pokazuje. Może masz jeszcze inne zanieczyszczenia w wylocie oprócz tych które już usunąłeś.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Grzekono
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 32
Ocena postów: 7
Grzekono
Poziom 9
Post#5 20 Sty 2012 10:38  Autor tematu   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam

W końcu doczekałem się zareklamowanego aparatu zapłonowego. Po zamontowaniu wszystko wróciło do normy. Po podłączeniu aku nauczyłem autko obrotów itp. i śmigało pięknie. Ale następnego dnia miałem problem z ruszeniem : ja mu gaz puszczam sprzęgło a on gaśnie. Dopiero gdy się nagrzeje z 5min można normalnie jechać. Co może być tego przyczyną? I jeszcze jedno pytanko: za aparatem zapłonowym mam taki czujnik albo zaworek od którego odchodzą dwa eżyki. Do czego on służy i gdzie powinien być przyczepiony bo u mnie wisi na kabelkach.

Z góry dzięki za pomoc

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Grzekono
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 32
Ocena postów: 7
Grzekono
Poziom 9
Post#6 01 Lut 2012 09:49  Autor tematu   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Witam ponownie

Mam kolejny problem z tym autkiem. A mianowicie: wczoraj chciałem wyjechać do pracy, odpaliłem samochód, cofnołem ok 2m i zgasł. Kolejne próby odpalenia nie dawały żadnych efektów aż skończył się akumulator. Dziś naładowałem na full ale auto dalej niechce odpalić. Tak jakby chciało załapać ale nie odpali. Co może być tego przyczyną? Świece, kable i aparat nowe. Błędów żadnych poza 1500.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4378
Pomógł: 581
Ocena postów: 108
viper555
spec od auto-elektro
Post#7 01 Lut 2012 09:55    

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Pewnie pompa paliwa się skończyła od tego zacząć.P

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Grzekono
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 32
Ocena postów: 7
Grzekono
Poziom 9
Post#8 01 Lut 2012 11:12  Autor tematu   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Pompę słychać i zachowuje się prawidłowo. Przy przekręceniu kluczyka chodzi z 5sek i przy kręceniu również słychać. Pod maską czuć paliwo więc pompa raczej odpada. Może jeszcze jakieś sugestie? Dlaczego auto tak jakby odpalało ale nie wchodzi na obroty?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
viper555
spec od auto-elektro
Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 4378
Pomógł: 581
Ocena postów: 108
viper555
spec od auto-elektro
Post#9 01 Lut 2012 11:22    

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


To że śmierdzi to o niczym nie świadczy musi być ciśnienie.P

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Grzekono
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 32
Ocena postów: 7
Grzekono
Poziom 9
Post#10 01 Lut 2012 14:17  Autor tematu   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


A w jaki inny sposób w domowych warunkach można to sprawdzić? Właśnie byłem sprawdzić czy jest iskra no i jest. Wykręciłem świecę a tam całe mokre. Może go zalewa? Co mogę jeszcze sprawdzić? Może jakiś wężyk od podciśnienia?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pmrudek
Poziom 10
Miasto: Pszczyna
Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 19
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
pmrudek
Poziom 10
Post#11 01 Lut 2012 22:12    

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Błąd z klimy jest zawsze( chyba że ją posiadasz). To znów aparat.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
makaron1971
Poziom 9
Miasto: Kraków
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 32
makaron1971
Poziom 9
Post#12 12 Lut 2012 18:58    

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


U mnie podobnie. Silnik popracował i jak się zagrzał zgasł. Iskra była bardzo słaba. Zmieniłem świece i kable. Odpalił ale nie da się jeździć. Przerywa. Błąd 320. Aparat zapłonowy DAC.Moje pytanie: czy mogę założyć aparat MANDO bez przeróbek? Słyszałem że są mniej awaryjne.
Znalazłem katalog części:
http://daewoo.prokee.hu/Matiz/thumb/1.htm

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Grzekono
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 19 Paź 2008
Posty: 32
Ocena postów: 7
Grzekono
Poziom 9
Post#13 15 Lut 2012 21:43  Autor tematu   

Re: Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy


Przepraszam że po tak długiej przerwie. Autko było poprostu zalane i po wymianie świec ożyło. Do tego znajomy mechanik ustawił mi zapłon i nie mam już żadnych problemów.
Kolego makaron1971 wszystko co słyszałeś o MANDO to prawda. Jeśli będziesz zmieniał to pamiętaj że musi być komplet tzn. kopułka i palec też.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Matiz - błąd 0320 nowy aparat zapłonowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Matiz a aparat zapłonowy ze Sparka (2)
Deaewo matiz brak iskry. Aparat zapłonowy. (7)
Matiz nie odpala - wymieniony aparat zapłonowy i cewka (2)
aparat zapłonowy Golf II jak zamienić stary na nowy aparat (4)
Elektroniczny aparat zapłonowy. (6)
Aparat zapłonowy w bączku (3)
audi 80 aparat zapłonowy (6)
Astra F Aparat zapłonowy (10)
Aparat zapłonowy Golf II 1.3 (1)
MF 70 cewka / aparat zapłonowy (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.132 seconds

elektroda.pl temat RSS