| Author |
djswirek Poziom 18

|
05 Dec 2011 15:21 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Nie chcę zaraz zostać zbombardowany, że jakieś bajki tutaj opowiadam.
Autor gdzieś tam wspominał, że od momentu kiedy zakupił pojazd tak mu się dzieje.
Czy na tej geometrii gość sprawdził jak się ma przednia oś do tylniej ? może auto jest po dzwonie i zostało kiepsko naprawione? Chyba skutkowałoby to takimi dziwnymi zachowaniami? czy się mylę? I te niby świsty o których pisze autor, mogłyby na to wskazywać
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
16 Dec 2011 18:35 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Panowie to nie geometria..
Podniosłem dziś przód do góry, zblokowałem kierownicę i wyszło..
Luzy na przekładni kierowniczej..
Kierownica stoi a kołami skręcam jak u starej "trzydziestki".
Tak więc chyba przekładnia do wymiany, bo podejrzewam, że regulacji żadnej tam nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
16 Dec 2011 19:48 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Dziwne że nie czuć na kierownicy było - wspomaganie wspomaganiem, ale przy dużych luzach powinno stukać. W dodatku weź poprawkę na to, że przy podniesionych obydwu kołach, tracą górne podparcie mcphersony - stąd też moga koła "latać".
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
16 Dec 2011 19:53 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Ale nie to, że koła latały w boki tylko skręcałem rękami koła, patrzyłem na drążki i widać było jak się ruszają. I to nie tak mało..
Żadnych stuków czuć nie było, jedynie od początku co mówiłem to te luzy które wyczuwałem na kierownicy, małe ruchy kierownicą nie powodowały żadnego skrętu.
|
|
| Back to top |
|
 |
SERWANTES44 Poziom 10

|
17 Dec 2011 23:12 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Witam
Czyli tak jak mówiłem na początku, ale gdzie był ten gość ze stacji diagnostycznej, i ten co sprawdzał geometrie. To ładne przeglądy tam robią.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
17 Dec 2011 23:29 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
| drzasiek wrote: |
| małe ruchy kierownicą nie powodowały żadnego skrętu. |
Bo to mniej więcej tak ma być - jest nawet zdefiniowany dopuszczalny luz sumaryczny wyczuwalny na kierownicy. Obawiam się że cały czas błądzisz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Dec 2011 23:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
17 Dec 2011 23:35 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Podniosłem jedną stronę, kierownica zablokowana, ja rękami skręcałem koło w jedną i w drugą.
Nie dość że ja czułem ile jest luzu to jeszcze z drugiej strony stojąca osoba widziała jak drugie koło się skręca.
Kierownica ani drgnęła.
Taki luz przy 100 km/h powoduje, że na parunastu/parudziesięciu metrach (czyli moment) nie ma mnie na pasie jeśli nie zareaguję.
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
17 Dec 2011 23:39 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
To powiedz mi, jakim cudem badanie techniczne ten samochód przeszedł? Bo w opisanym przypadku to trybika w maglownicy już chyba nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
18 Dec 2011 11:46 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Gość na szarpakach badał luzy przód/tył prawo/lewo.
Nie widziałem żeby skręcały te płyty.
Poza tym od spodu tego nie widać co zobaczyłem pod błotnikiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
dwojtak Poziom 1

|
26 Dec 2011 13:43 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Witaj temat który rozpocząłeś dotyczy również mnie. Mam audi A6 1998r po przekładce i tez jadąc powyżej 80km/h buja ją bardzo. Podejrzewałem maglownice ale nie byłem pewien. Od nowego roku oddaję do mechanika autko. Dziękuję bardzo za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
08 Jan 2012 20:15 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Problem rozwiązany.
Wczoraj miałem trochę czasu, pogrzebałem, poszukałem i znalazłem.
Po pierwsze luz na wielowypuście gdzie nakładany jest przegub dolni od "wałka" od kierownicy (ten przy podłodze), na szczęście miał dociskową obejmę więc dokręciłem.
Po drugie luz na samym "wałku" od kierownicy do przekładni. Jest tam coś co ciężko nazwać wielowypustem, bo to jedynie sklepany walec ale się rozsuwa przy regulacji wysokości kierownicy.
Domowa regeneracja i jak ręką odjął :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jan 2012 20:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
05 Feb 2012 16:48 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Witam ponownie, na forum Fiata wyczytałem, że magłownicę można "doregulować", jest tam specjalna śruba od tego.
Czy ktoś wie, czy można się do niej dostać spod auta bez odkręcania magłownicy i/lub sanek?
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
05 Feb 2012 16:54 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Ta regulacja jest do ustawienia prawidłowego luzu nowej maglownicy. W Twoim przypadku jak dociśniesz listwę do trybika, to faktycznie, luzu się pozbędziesz w pozycji środkowej, a przy skręcaniu będziesz musiał dwiema rękami kręcić. Druciarstwo - magiel powinien być przeszlifowany, trybik wymieniony. A czy da się do tego dostać - nie wiem, w sumie wystarczy zajrzeć od spodu przecież.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
05 Feb 2012 17:10 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Otóż problem zniknął na prostej drodze tak jak wcześniej pisałem, ale teraz jak jadę po nieodśnieżonej wiejskiej drodze, zwłaszcza przez ostatnie dni jak były twarde przymarznięte grudy na drodze to paskudnie, od nowa wariuje.
żadnych luzów nie wyczuję, ściągam koło, stawiam sanicą na "klocku" tak żeby auto stało sztywnie a nie bujało się na oponach i targam we wszystkie strony.. żadnych luzów nie widzę, jedynie te na magłownicy.
Zwłaszcza prawym kołem jak się jedzie po wybojach to skręca niemiłosiernie..
Tak, wiem, magłownica jest do wymiany..
Nawet już kupiłem magłownicę (używaną ale w 100% sprawną, bez żadnych luzów), ale sam jej nie wymienię, bo zima a kanał mam na polu.
Tak więc chciałem jakoś tymczasowo dokręcić tą śrubę, żeby jakoś do wiosny dojeździć.
Auto narazie stoi na polu, pod auto dziś się nie zmieszczę, dopiero jutro w garażu wjadę na deski.
Zapytałem dziś, bo się niecierpliwię, chciałem wiedzieć czy jest szansa że to podkręcę i będzie ciut lepiej.
Co do ciężkiego kręcenia, to myślę że nie będzie tak źle.
Przeczytałem o tym na forum fiata.
Skutek uboczny?
Kierownica nie wraca idealnie do swojej pozycji po skręcie.
Mnie to osobiście nie przeszkadza, jak mówiłem to miałoby być tylko takie tymczasowe rozwiązanie, no jakoś muszę do wiosny przetrzymać.
Nie jeżdżę długich tras ale za to codziennie kawałek muszę dojechać..
|
|
| Back to top |
|
 |
robokop Poziom 26

|
05 Feb 2012 17:16 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Wyjaśnij mi, jakim cudem na jednym kole masz luz większy niż na drugim i czemu winisz z tego tytułu maglownicę? Gdyby to była maglownica, to identyczny luz powinny mieć obydwa koła. Masz wybite drążki wewnętrzne - te których części robocze ukryte są pod osłonami maglownicy (harmonijkami).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Feb 2012 17:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
05 Feb 2012 17:31 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Tam jest wszystko wybite..
Kwestia dojścia co..
Sęk w tym, że jak szarpię z prawej albo z lewej strony to luzy na magłownicy wyglądają identycznie.
Druga sprawa, minimalny ruch kierownicą na postoju od razu powoduje skręty kół obydwu, co niejako wyklucza przeguby kulowe pod osłonami.
Dlaczego prawa strona? nie wiem..
Tak samo jeśli skręcam na nierównej drodze (jakich w moich okolicach nie brakuje) w prawo (czyli bardziej obciążone jest koło lewe) to jest w porządku a jeśli skręcam w lewo, to czuć jakieś takie dziwne przeskakiwanie., tak jakby momentami prawe koło traciło przyczepność i od razu odzyskiwało i wtedy skręcało..
To jest dość mocno zauważalne, na zdrowy rozum takie coś powinien powodować ogromny luz, a szarpiąc za koło na zawieszeniu luzów nie ma.
Amortyzator też nie drgnie, zresztą diagnosta stwierdził że jest ok, ale po tym wszystkim nie wiem, czy można mieć do tego pana zaufanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
kwok Poziom 23

|
06 Feb 2012 20:27 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Amortyzatory sprawdź - te z tyłu też. Tylne najlepiej na kanale - odkręcasz jedna śrubę i nawet ręką poszarp - powinno to chociaż trochę wyjaśnić.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
07 Feb 2012 16:56 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Ale jak tylne amortyzatory mają wpływać na skręcanie?
Z przodu owszem, jest MacPherson i amortyzator prowadzi koło ale z tyłu są wahacze na łożyskach, na sztywno więc ewentualne luzy na łożyskach wahaczy mogą tutaj coś knocić.
Przednie amortyzatory sprawdzałem, ile razy ściągałem koła i szarpałem czym się dało to już nawet nie zliczę.
Na przodzie nigdzie żadnego luzu nie wyczuję (prócz tego na magłownicy).
Tył, lewy wahacz ma luz, w ostatnich dniach zaczął się odzywać na "dołkach" więc juz kupiłem zestaw naprawczy i w następnym tygodniu wymienię.
Umówiony jestem też na wymianę magłownicy na następny tydzień (objeździłem 6 okolicznych mechaników, większość o takich robotach nie chce słyszeć zasłaniając się brakiem czasu podejrzanie pijąc kawkę w pustym holu z marnującym się bezczynnie podnośnikiem (oczywiście bez urazy dla tych którzy rzeczywiście są zajęci i na polu stoi kilka aut w kolejce) ).
Tak więc jestem umówiony na "bardzo konkretny termin" który brzmi: może po niedzieli, proszę dzwonić.
Jak się jakimś cudem dorwę i mi wymienia magłownicę to dam znać czy pomogło.
|
|
| Back to top |
|
 |
ModyFiacik Poziom 11

|
11 Feb 2012 02:47 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Tak jak już było prędzej jeżeli nie ma objawów z przodu to zwróć uwagę na tył. Bo bujać może równie dobrze z powodu tyłu. a czy tylnie koła stoją prosto albo pod kontem do jezdni? bo tak apropo to przy geometrii to ściąga kierownice w którąś ze stron a nie buja... ja bym najpierw wziął się z tylne wahacze :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Zico63 Poziom 22

|
11 Feb 2012 03:35 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
| Tam jest wszystko wybite.. |
To jest bardzo znamienne zdanie, powinno uciąć dyskusję.
Po doprowadzeniu do stanu przynajmniej dobrego, można ponowić debatę...
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
13 Feb 2012 21:57 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
No więc we czwartek dorwałem się do "mechanika" na wymianę magłownicy.
Celowo piszę mechanika w cudzysłowie, bo mechanik był, ale gdzieś pojechał a przy aucie robili mi jego pracownicy.
Auto zawiozłem rano, mieli robić od 10 przy nim a przestało cały dzień u nich i dopiero po telefonie moim wieczór z pytaniem czy auto jest do odbioru to sobie przypomnieli i zrobili wszystko w 2 godziny.
Odwalili robotę na odpiernicz, więcej pourywali niż naprawili, a tak mi założyli że w jedną stronę miałem prawie dwa obroty kierownicą do pełnego skrętu a w drugą niewiele ponad jeden. Jak się spostrzegli, to zamiast to poprawić, to skręcili mi końcówki drążków, że jeden wkręcili w cały gwint a drugi wykręcili że ledwo się trzymał i takie auto mi oddali.
Już nie miałem ochotę oddawać im znowu na cały dzień.
Poprawiłem sam, ustawiłem zbieżność.
Było lepiej, na "narośniętych" grudach lodu na drodze już nie rzucało, ale przy większych prędkościach na drodze z dobrą nawierzchnią nadal skręcało.
W sobotę pojechałem na stację diagnostyczną na ustawienie zbieżności, 10 minut i minus 40 zł.
Było lepiej, ale ciągle jeszcze nie to.
Dziś wymieniłem łożyska wahacza z tyłu (jedno było całkowicie rozsypane, paskudna robota, cały dzień mi zeszło) i znowu jest lepiej, wydaje się że już już prawie całkiem dobrze, chociaż nie wiem czy jeszcze ciut coś czy to już tylko moje przewrażliwienie zostało.
Tak więc na chwile obecna już jest o niebo lepiej, a może już całkowicie dobrze tylko muszę o tym zapomnieć.
No więc sprawa pogodziła chyba wszystkich, zarówno zbieżność jak i luzy na tyle noi luzy w układzie kierowniczym.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
13 Feb 2012 23:50 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
| W sobotę pojechałem na stację diagnostyczną na ustawienie zbieżności, |
| Dziś wymieniłem łożyska wahacza z tyłu (jedno było całkowicie rozsypane, |
Jedno raczej wyklucza drugie-robisz od dup.. strony.Podstawowym warunkiem ustawienia zbieżności jest sprawne zawieszenie.W tym przypadku możesz jeszcze raz ustawić zbieżnośc.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
13 Feb 2012 23:55 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
A co ma tył do ustawienia zbieżności?
Nie wiem, może są przyrządy które zakłada się na wszystkie 4 koła do ustawienia zbieżności.
Pewnie i dokładniejsze.
Na stacji na której ja ustawiałem, przyrządy zakładał tylko na koła przednie, więc luz na tyle chyba tutaj nic nie zmienił w ustawieniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
T5 Poziom 23

|
14 Feb 2012 00:11 Re: Fiat Brava 1997, tańczy na drodze... |
|
|
|
Jeżeli tylko na przednie koła -to mogłeś ustawić samemu na listewki.Efekt byłby ten sam.
| A co ma tył do ustawienia zbieżności? |
Przerażasz mnie.
|
|
| Back to top |
|
 |