Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#1 03 Gru 2011 23:49  Autor tematu   

Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Witam!
Wcześniej miałem łącze neostrada i za pomocą dyndns-a byłem w stanie dostać się do sieci wewnętrznej LAN i udostępnić w sieci internet podgląd do 6 rejestratorów i kamerki IP za pomocą funkcji NAT (przekierowywanie portów)
Po wymianie przez TP routera na CellPipe chciałbym mieć możliwość dostania się do tego routera z internetu i uzyskać efekt jaki miałem z neostradą.
Ponieważ od operatora dostałem 5 publicznych adresów IP "dostępnych dla abonenta" i ta pula nie wystarczy aby aby obdzielić wszystkie urządzenia które chciałbym udostępnić w sieci internet w grę wchodzi przekierowywanie portów-pytanie jak to skonfigurować na routerze CelPipe?

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#2 04 Gru 2011 00:01    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Same IP powinny być odgórnie wpisane w router lub skonfigurowane zdalnie po przez operatora tp lub router powinien dostać impuls konfiguracyjny od tp
Dyndns już nie jest bezpłatny no chyba ze używasz adresów które wcześniej rejestrowałeś przed zmiana ich regulaminu

Jak ustawiałeś inne routery to działanie jest podobne wpisujesz dane w opcje Dynamic DNS, porty przekierowuje sie z poziomu opcji NAT/Virtual servers

Instrukcja routera

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#3 04 Gru 2011 00:46  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Dziękuję za odpowiedź.
Po części sprawa staje się jasna. Na routerze z ASMAX-a miałem zakładkę NAT i tam dodawałem reguły przekierowania portów a tutaj jest NAT -Virtual serwer.To już jestem w domu.DNDS-a też sobie ustawie dla osób które do tej pory do monitoringu logowały się po nazwie domeny aby było dla nich bez zmian.
1.Mam tylko pytanie -którego z adresów użyć aby dostać się z internetu na router Cell Pipe ?
2.Poza tym mam większy problem w części sieci LAN obsługującej urządzenia do monitoringu znajduje się serwer obsługujący kioski multimedialne.Faktem jest ,że nie mam potrzeby łączenia się z tym serwerem w sieci LAN -czy mogę ustawić w nim jeden z adresów "dostępnych dla abonenta" aby był widoczny z internetu???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#4 05 Gru 2011 19:59  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


No i mamy problem-w zakładce NAT po zalogowaniu do routera Cell Pipe niema Virtual Serwer. Dziwne bo w dołączonej instrukcji na płycie CD jest taki odnośnik. I jak tu przekierować porty???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#5 05 Gru 2011 20:54    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Zalogowałeś sie z poziomu user czy admin ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#6 05 Gru 2011 21:03  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Zalogowałem się z poziomu user. Jak można zalogować się na admina?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#7 05 Gru 2011 21:18    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


No zamiast user wpisujesz admin i haslo

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#8 05 Gru 2011 21:28  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Przepraszam za głupie pytanie ale ale gdzie mam odczytać hasło dla admina? Na kartce "Parametry usługi" która dostałem od TP Jest pozycja 5. Login abonenta (losowa kombinacja znaków) 6. Hasło abonent (losowa kombinacja znaków) To pewnie jest klucz do sukcesu?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#9 05 Gru 2011 21:30    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Fabrycznie login i hasło to admin

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#10 05 Gru 2011 21:36  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Aha.W dostarczonej instrukcji było tylko podane login: user hasło:user chyba ,że czegoś nie doczytałem. W takim razie do czego służą Login z poz.5 i hasło z poz. 6. na kartce od TP?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#11 05 Gru 2011 21:44    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Jesli login na karcie tp jest z domena neo tzn:

123456(malpa)neostrada.pl to są to dane do połączenia się z internetem

Instrukcja jest ograniczona, często konto admina i konto support maja zmienione hasła przez operatora bo te routery są brandowane czyli modyfikowane przez operatora
Te routery maja trzy konta, user, admin i support

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#12 05 Gru 2011 21:50  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Aha.Sprawdzę jutro w pracy. Login i Hasło na kartce od TP składa się z 8 znaków alfanumerycznych. Ale mniejsza z tym.Wcześniej pytałem jak dostać się do tego modemu od strony internetu-pewnie trzeba odblokować taka możliwość w samym urządzeniu-jeśli tak to gdzie tego szukać?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#13 05 Gru 2011 22:17    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Niektóre modele cellpipe mają fabrycznie już otwarte wyjście na port 80, nie wiem czy wszystkie ale możesz przekierować port 80 na wew adres routera
Co do wpisywania adresu to wpisujesz albo stale ip, ewentualnie domenę która jest podpięta pod to ip albo tworzysz dyndns

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#14 05 Gru 2011 22:26  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Jak przekierować port 80 na wew. adres routera? Dla mnie sprawa wydawała się prosta skoro moja sieć prezentuje się na zewnątrz adresem IP Bramy to po tym adresie powinienem dostać się do routera przez internet-niestety

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#15 05 Gru 2011 22:30    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Adres wew routera to ten który wpisujesz w przeglądarce aby sie do niego zalogować, brak przekierowania portu uniemożliwia dostanie sie na router od strony wan (internetu) no chyba ze tak jak pisałem fabrycznie ma już on otwarty port 80 na stronę konfiguracyjna ale aby to sprawdzić musisz użyć internetu z innego źródła nie podłączonego pod siec w której jest ten router

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#16 05 Gru 2011 22:32  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


ok. tyle wiem Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#17 05 Gru 2011 22:39    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Na adres routera przekierowujesz w virtual server po zalogowaniu sie na konto admina

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#18 05 Gru 2011 22:40  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Dziękuję za wszelkie sugestie. Jutro postaram się coś podziałać w tym temacie jak tylko znajdę na to czas.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#19 07 Gru 2011 09:13  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Problem w dalszym ciągu jest nie rozwiazany. Brak możliwosci zalogowania sie na profil admina.Z poziomu usera -brak zakładki Virtual Server i DMZ

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aries2000
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 19
Miasto: Lidzbark Warm.

aries2000
Poziom 6
Post#20 07 Gru 2011 14:27    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Koledzy mam ten sam problem z tym samym routerkiem. user/user ma wyciete polowe opcji. Natomiast na admina (admin/admin) nie można się zalogować (nieprawidłowe dane). Router stawiała sama tpsa i nikt w nim nie grzebał. Może ktoś wie jakie powinno być prawidłowe hasło admina... ?

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Bródka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 4586
Miasto: Katowice

Bródka
Poziom 24
Post#21 07 Gru 2011 14:37    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


krecik1011 napisał:
Problem w dalszym ciągu jest nie rozwiazany. Brak możliwosci zalogowania sie na profil admina.Z poziomu usera -brak zakładki Virtual Server i DMZ


Wiec konto admina jest zablokowane przez tepse, zadzwoń do nich, może odblokują to konto, ewentualnie przed zadzwonieniem zresetuj ten router, stracisz ustawienia ale z reguły blokują sie one i wymagają odblokowania przez operatora, jak kumaty operator to odblokuje ci router wraz z kontem admina

aries2000 napisał:
Koledzy mam ten sam problem z tym samym routerkiem. user/user ma wyciete polowe opcji. Natomiast na admina (admin/admin) nie można się zalogować (nieprawidłowe dane). Router stawiała sama tpsa i nikt w nim nie grzebał. Może ktoś wie jakie powinno być prawidłowe hasło admina... ?


Fabrycznie admin/admin ale jak router tp to możesz mieć inne hasło lub zablokowane to konto

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kari
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Sie 2002
Posty: 10
Miasto: Żory

kari
Poziom 4
Post#22 12 Gru 2011 11:41    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Witam,

dostęp do konta administratora jest zablokowany, ale dostęp do opcji administratora nie, różnica pomiędzy kontem administratora a user polega na tym, że w tym drugim nie wyświetlane są wszystkie pozycje menu.
Aby dostać się do opcji dostępnych dla administratora wystarczy podejrzeć pliki źródłowe menu routera, w tym celu wystarczy podejrzeć plik http://10.0.0.1/menuBcm.js , gdzie widać nazwy poszczególnych podstron konfiguracyjnych routera.

np:
konfiguracja WAN - http://10.0.0.1/wancfg.cmd
kopia ustawień - http://10.0.0.1/backupsettings.html
przekierowanie portów - http://10.0.0.1/scvrtsrv.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#23 12 Gru 2011 21:05  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Dziękuję za podpowiedź.Postaram się to sprawdzić w najbliższym czasie-może to jest sposób na rozwiązanie moich problemów z CellPipe 7130.
Dzwoniłem dzisiaj na zabłąkaną linie i dowiedziałem się od technika ,że hasła admina poznać nie mogę ale porty od 1025 wzwyż mogą przekierować. Dobre i to choć jestem troszkę rozczarowany blokadą podstawowych funkcjonalności -przekierowywania portów przez użytkownika.Niby profesjonalne łącze dla Biznesu -śmiechu warte!!! Na Neostradzie po wymianie modemu na ASMAX-a sam mogłem dowolnie przekierowywać porty a tu muszę się prosić operatora...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#24 13 Gru 2011 18:08  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


W formularzu w zakładce Virtual Serwer mamy następujace pola:
1.External Port Start
2. External Port End
3.Protocol
4.Internal Port Start
5.Internal Port End
6. Remote Host
Aby uzyskać dostęp do routera po stronie WAN (przez internet) muszę wypełnić pola:
3. TCP
4. 8080
5. 8080

Server IP Adress: 10.0.0.1

Czy to wystarczy???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
f-e-r-u
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 22
Miasto: Sosnowiec

f-e-r-u
Poziom 7
Post#25 10 Sty 2012 19:30    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Witam, dzisiaj tez dostałem pod klawiaturę to cudo z tpsa. Teraz nie mogę sprawdzić. Hasło admin tez zablokowane. krecik1011 czy ten sposób na wejście do virtualserver co napisał kari działa ?

jest jeszcze taka zakładka czy to też sprawdzałeś ?
Using Wan DNS for DHCP - w celu przypisania stałego adresu IP do danego urządzenia będącego w sieci, kliknij przycisk Add Entries.
W nowo wyświetlonym oknie wprowadź adres MAC i odpowiadający mu adres IP. Następnie kliknij Save.
UWAGA! Możesz maksymalnie zdefiniować 32 adresy MAC.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krzych66
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Wrz 2006
Posty: 740
Miasto: zachodniopomorskie

krzych66
Poziom 19
Post#26 10 Sty 2012 21:50    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Ten sprzęt jest w pełni zarządzalny od strony operatora ,więc dzwonisz i mówisz co ci mają ustawić.Jeśli trafiasz na nie kumatego gościa dzwonisz do skutku na pewno za którymś razem trafisz na kompetentnego konsultanta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
krecik1011
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 30

krecik1011
Poziom 8
Post#27 11 Sty 2012 00:49  Autor tematu   

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Witam serdecznie!
Już spiesze z odpowiedzią-sposóp opisany przez kari działa-ustawiłem przekierowanie portów i wszystko gra i buczy.Należy najpierw zalogować się na user-a login:user hasło: user i następnie wpisać odpowiedni link które przedstawił kari.Jeśli wcześniej nie zmieniałeś adresu IP to domyślnie jest 10.0.0.1 Ps.Radzę spróbować samodzielnej konfiguracji bo na specjalistów w tp ciężko trafić-poprostu strata czasu i nerwów.Mimo.że jestem klientem kluczowym tp i dostałem numer na infolinię abym nke musiał bładzić po błękitnej linii to efekt był taki, po przekierowaniu do spec.od DSL i wysłaniu emaila do Polpak-a z listą portów do przekierowania dostałem odpowiedź tel.że niema możliwości przekierowania portów-konieczna aktualizacja firmweru modemu ale kiedy nastąpi niewiadomo bo ca ły czas nad tym pracują!!!Niezła bajka bo na kolejny dzień sam ustawiłem forwarding i wszystko działało.(Na 3 telefony na błękitną linię tylko raz trafiłem na fachowca dla którego przekierowanie portów to nie była czarna magia!)

Dodano po 10 [minuty]:

Nie próbowałem opcji Using Wan for DNS dhcp.Chciałbym jeszcze dostać się z zewnątrz (po stronie Wan) do modemu ale przekierowanie portu 8080 na wewnętrzny adres IP modemu 10.0.0.1 nic nie daje.Czy ktoś przerabiał ten temat w tym modemie???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
f-e-r-u
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 22
Miasto: Sosnowiec

f-e-r-u
Poziom 7
Post#28 11 Sty 2012 08:54    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


OK. ale ustawienia nie znikają w dziwny sposób Smile będę robił to dam znać o wynikach. Ustawienie dostępu do modemu tez postaram się zrobić.

Co do połączenia do WAN to trzeba poszukać takiej zakładki Remote Access, tam się otwiera porty. W originale wygląda to tak.

Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
delfin02
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 24 Gru 2007
Posty: 9
Miasto: świetokrzyskie

delfin02
Poziom 4
Post#29 25 Sie 2012 10:13    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Witajcie !!!
Mam pytanie do "krecik1011", czy mógłbyś dać wskazówkę jak wypełnić pola w zakładce virtual server. Posiadam terminal - któremu nadałem adres 10.0.0.3. Chcem teraz przekierować porty i nie wiem czy dobrze to robię:

Remote host: 79.190.x.x - tu podaje mój adres do routera
External port start: 60802 - przez jaki port chcem się dostać do terminala
External port end: 60802 - przez jaki port chcem się dostać do terminala
Protocol: TCP
Internal port start: 80 - port w moim terminalu
Internal port end: 80 - port w moim terminalu
Server IP Adress: 10.0.0.3 - taki nadałem terminalowi

Z góry bardzo dziękuje za podpowiedź!

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
DrKubus
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Kwi 2010
Posty: 3

DrKubus
Poziom 2
Post#30 01 Wrz 2012 21:11    

Re: Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ?


Tutaj masz szczegółowe wytłumaczenie:
http://blog.brodecki.pl/cellpipe-7130-przekierowanie-portow/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Jak skonfigurować router DSl od TP CellPipe 7130 ? 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
CELLPIPE 7130 RG - Kłopot z nawiązaniem połącznia. DSL i CELLPIPE 7130 RG (15)
CELLPIPE + ??? - CELLPIPE 7130 + drugi router do powiekszenia wifi ( 2 pietra) (6)
CELLPIPE 7130 - CELLPIPE 7130 od TPSA konfiguracja WAKE on LAN z zewnątrz (8)
CellPipe 7130 RG - Konfiguracja DSL (2)
CellPipe 7130 DSL i RS-2000 - przerywa pingi (1)
TP SA dsl - zamiana Cellpipe 7130 na inny modem (2)
CellPipe 7130 - VPN zrywa połączenie pomiędzy DSL/TPSA (3)
Jaki router kupić zamiast CellPipe 7130? (4)
Modem ADSL CellPipe 7130 - jako router WAN (19)
Router d-link easy modem router go-dsl-n 150 jak skonfigurować (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS