| Author |
freezoneQ Poziom 8

|
12 Dec 2011 22:33 iPod 4g - po wymianie dysku i odtworzeniu. |
|
|
|
Witam.
Dostałem uszkodzonego iPoda 4g. Po zdiagnozowaniu usterki okazało się, że dysk tak jakby postanowił odejść na emeryturę. Zamówiłem nowy, taki sam (20gb) dysk twardy. Po zamontowaniu iTunes wykrył iPoda i oznajmił mi, iż ów iPod działa w trybie awaryjnym i prosi się o odtworzenie. Odtworzyłem więc iPoda. Pobrało się i zainstalowało całe oprogramowanie po czym iTunes poprosił mnie, bym odłączył i podłączył iPoda do zew. ładowarki sieciowej. Niestety, żadnej ładowarki nie dostałem wraz z iPodem, dostałem sam odtwarzacz. Tu zaczyna się ciąg kombinowania i problemów. Oto co już zrobiłem i oczywiście żaden z tych kroków nie zadziałał:
1. iPod po podłączeniu do portu USB nadal doprasza się zew. ładowarki sieciowej.
2. Wykorzystałem więc trik z zagranicznego forum polegający na wsunięciu jedynie kawałka wtyku USB w celu połączenia się pinów przenoszących jedynie napięcie.
3. Znalazłem w szufladzie przedłużacz USB, obciąłem końcówkę męską i zostawiłem żeńską z kablem. Wykorzystałem jedynie kable przenoszące napięcie - czerwony i czarny, podłączyłem je bezpośrednio do zasilacza w komputerze - 5v z molexa po czym podłączyłem iPoda do wtyku żeńskiego.
4. To samo z 12v - tutaj już byłem w desperacji, na szczęście iPod przeżył.
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, iPod po resetach etc. wciąż doprasza się o zew. ładowarkę sieciową.
Straciłem już ostatek cierpliwości więc proszę o pomoc na forum - co jeszcze mogę zrobić ? Istnieje jakiś sposób by sformatować dysk w iPodzie bez podłączenia go do PC? Oczywiście PC jak i iTunes go nie wykrywają w chwili obecnej. Bateria jest na skraju wyładowania, właśnie wypiąłem dysk i podłączyłem iPoda do USB w celu podładowania.
Ps. To już na prawdę desperacja, liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2011 22:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
juras500 Poziom 2

|
19 Jan 2012 23:39 Re: iPod 4g - po wymianie dysku i odtworzeniu. |
|
|
|
Znajdz kolegę z iphonem i ładowarkę. Ipody 4g potrzebują trochę większy amperaż niż może ci dac USB. Chińskie najtańsze ładowarki też nie pomogą mimo, że mają oznaczenie bagatela 1000mA.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Jan 2012 23:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
freezoneQ Poziom 8

|
08 Feb 2012 12:57 Re: iPod 4g - po wymianie dysku i odtworzeniu. |
|
|
|
A co z molexem ? Przecież dostał 5V prosto z molexa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2012 12:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
agent.orange Poziom 15

|
08 Feb 2012 13:13 Re: iPod 4g - po wymianie dysku i odtworzeniu. |
|
|
|
| freezoneQ wrote: |
| A co z molexem ? Przecież dostał 5V prosto z molexa. |
Mój palmtop wykrywał podłączenie samej ładowarki na usb tylko wtedy gdy linia danych była podłączona przez rezystor do +5V. Inaczej nawet nie zauważał ładowarki.
Nie wiem jak jest w ipadach (i nie chce mi się szukać) ale być może musisz zmodyfikować swój ucięty kabelek właśnie w taki lub podobny sposób.
|
|
| Back to top |
|
 |
endrju7403 Poziom 10

|
14 Feb 2012 21:27 Re: iPod 4g - po wymianie dysku i odtworzeniu. |
|
|
|
Witam. Ten Link powinien pomóc. Proszę zwrócić uwagę na opis pinu 27.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Feb 2012 21:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
freezoneQ Poziom 8

|
01 Mar 2012 16:09 Re: iPod 4g - po wymianie dysku i odtworzeniu. |
|
|
|
Szkoda, że dopiero teraz tutaj zajrzałem... iPod po prostu pewnego dnia już się nie włączył, nie chciał się ładować. Grzeje się jakiś malutki układ Philipsa. Ja się poddałem, obecnie iPod jest do sprzedania na części.
Dziękuję za wszelką pomoc. Ostatni link na 101% uratowałby mnie w zaistniałej sytuacji.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |