Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Udostepnianie polaczenia internetowego pada


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Udostepnianie polaczenia internetowego pada Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
cyberkid
Level 15
Location: Międzyzdroje
Joined: 13 Dec 2004
Posts: 137
Helped: 7
cyberkid
Level 15
Post#1 13 Dec 2004 21:41  Topic author   

Udostepnianie polaczenia internetowego pada


Witam, ostatnio w domku rozdzielilem sobie netka na 2 kompy.
Na jednym siedzi rodzinka i sie nim bawi - jest to router, a na drugim siedze ja i mam udostepnione polaczenie internetowe od tego pierwszego. Ów pierwszy stoi na Win98 i zastosowalem zwykle systemowe udostepnianie polaczenia inernetowego.

Necik dziala ok na moim kompie do czasu az nie wlaczy sie hibernacja systemu, nagle nie wylaczy sie zasilania lub niekiedy po restarcie w ogole nie ma polaczenia. Nie pomaga restart mojego kompa ani zadne inne kombinacje. IP mojej karty zmienia sie wtedy na adres domyslny i nawet jezeli recznie zmieniam IP na takie ktore ma normalnie podczas kiedy net dziala to nie mozna pingowac routera, ani polaczyc sie z netem. Nie dziala to pod linuxem ani pod Win XP Home Edition. Sniffowalem pakiety i moj komp wysyla zapytanie UDP BROADCAST do wszystkich jednostek w sieci czy ktoras z nich nie jest routerem.

Zazwyczaj pomaga restart routera choc nie zawsze, nawet wylaczenie go z pradu nie zawsze pomaga.

Karta sieciowa w routerze na pewno dziala, bo wczesniej dostarczala polaczenie z netem mojemu routerkowi.

Rady typu zmien system na linux na routerze odpadaja oraz odpada takze zrobienie routera z mojego kompa. Co mozecie mi poradzic??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cortez_
Level 26
Joined: 08 Apr 2003
Posts: 1097
Helped: 33
Post rating: 10
cortez_
Level 26
Post#2 13 Dec 2004 22:56    

Udostepnianie polaczenia internetowego pada


A jak masz wpisane IP karty w swoim komputerze? Na uzyskiwane automatycznie czy na sztywno? Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "ręcznie zmieniam IP". Npisz najlepiej jakie IP ma komputer prze hibernacją i po hibernacji. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale miałeś na my śli hibernację swojego kompa a nie routera? Nie wiem co powiesz na sugestię "wyłączyć hibernację" ale ja bym tak zrobił - po prostu hibernacja nie zwasze dobrze współpracuje z niektórymi urządzeniami. U mnie głupiał kontroler HDD. Niewykluczone, że u ciebie głupieje karta sieciowa.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cyberkid
Level 15
Location: Międzyzdroje
Joined: 13 Dec 2004
Posts: 137
Helped: 7
cyberkid
Level 15
Post#3 13 Dec 2004 23:25  Topic author   

Re: Udostepnianie polaczenia internetowego pada


router to dhcp, na moim kompie jest ustawione na wykrywanie dhcp przeciez mowilem ze moj komp wysyla zapytanie pakietem UDP o to czy jakis router istnieje w sieci. Ustawianie IP - chodzi mi o to, ze recznie zmieniam IP, a hibernacja nastepuje na moim kompie. Owszem wylaczylem juz dawno, ale niekiedy np po restarcie kompa znowu sie dzieja owe "jaja".
Jesli chodzi o IP to 192.168.0.2 to moje jak jest ok, a jak nie jest ok to jakies 169. cos tam dalej czy jakos tak, ale i tak maska sie nie zgadza etc.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Udostepnianie polaczenia internetowego pada
Page 1 of 1

Similar topics to udostepnianie polaczenia internetowego pada

Aster + udostepnianie polaczenia internetowego (5)
Udostepnianie polaczenia internetowego pod win2k (7)
udostepnianie polaczenia internetowego na dwie karty sieciow (8)
Udostepnianie polaczenia ADSL (1)
Udostepnianie polaczenia notebook -> PC (4)
udostepnianie polaczenia problem (3)
Udostepnianie polaczenia sieciowego ICS (11)
Udostepnianie polaczenia PC>router>PC Help ! (6)
Udostepnianie połączenia internetowego (3)
udostepnianie połączenia internetowego (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops