FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Różnica między VDSL a ADSL w praktyce - Netia

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Różnica między VDSL a ADSL w praktyce - Netia
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#391 08 Feb 2012 18:06   

Re: Różnica między VDSL a ADSL w praktyce - Netia

no ładne synchro jak ci kaganiec zdejmą to dioda od HDD chyba nie będzie gasnąć ;) Ale raczej masz dalej niż 70m do deslama bo jak przy tak małej odległości nie osiągasz 100 to co trzeba mieć centrale zaraz za routerem żeby maks wycisnąć. Może zapytaj oczywiście jak ci się chce na info ile ci podadzą.
Back to top

Sakul88
Poziom 10
Poziom 10

Post#392 08 Feb 2012 18:28   

To, że jest do wyboru tylko profil 6dB i 9dB to prawda na 100%

Kolega ma na down snr=14dB, więc albo coś nie wyrabia (na przykład Technicolor więcej już nie potrafi się zsynchronizować, te 85000k to jego maks, więc zostawia zapas o czym świadczy SNR), albo kolega jest wpięty na jakimś innym DSLAMie na przykład gdzie są inne profile.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Feb 2012 18:28   

Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#393 08 Feb 2012 18:54   

Podejrzewam, ze jesli faktycznie jest te 70 metrów to po prostu routery Technicolor'a są g*wno warte i nie są w stanie w pełni obsłużyć technologii, którą oferuje Netia. Pewnie po prostu były najtańsze z możliwych i tak to się skończyło...
Back to top

jocker_en
Poziom 15
Poziom 15

Post#394 09 Feb 2012 00:56   

Kiko_1 wrote:
to po prostu routery Technicolor'a są g*wno warte
a szukał ktoś w necie testów tego sprzętu podjął się tego jakiś portal ? osobiście nic nie widzę tak samo jak w jego specyfikacjach maks prędkości. Dla adsl2+ routerów w instrukcji podaje się przeważnie 24MB
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#395 09 Feb 2012 10:31   

jocker_en wrote:
a szukał ktoś w necie testów tego sprzętu podjął się tego jakiś portal ?

ja szukalem, ale ciekawe na co wpadlem to forum angielskie dot lamania hasel, odblokowywania itp w/w rotuerow.

netia ma ladnie zablokowany ten nasz, nawet port telnetu jest zmieniony z 23 na 2323, hasla dostepowe do telnet, i ftp wewnetrznego (nie tego na usb) zostaly zmienione na nieznane, do loginow jak "netia" lub "su" nie wiadomo jakie hasla. ogolnie z poziomu telnetu mozna duzo wiecej ustawic niz z poziomu web, ale co z tego jak wszystko zablokowane haslami.

jako lekture polecam:

http://npr.me.uk/telnet.html

oraz:

http://download.modem-help.co.uk/mfcs-A/Alcatel/Modems/TG589vn/v1/

oraz szukanie w google haslem "tg589vn site:http://modem-help.co.uk"

w jednym z postow udzielal sie ziomek z polski, piszac nt przyciecia pasma przez operatora netia, i probowal cos ugrac od str kagana zakladajac ze jest on na routerze a nie na centrali. ale pierszy post niewiadomo czemu zostal modyfikowany o te informacje o kaganie (pewnie acta go dopadla - zart), ale on operowal na fw 8.4.3.A i tam nie mial zablokowane ani ftp ani telnet.

pozdrawiam.
Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#396 09 Feb 2012 10:37   

Nie widziałem nigdzie żadnego testu technicolora. Ale sądząc po tym, co kolega wcześniej pisał, Router pracując w paśmie 17A będzie pracował z MAX synchro 100Mbps przy idealnej linii. Poza tym, dość sporym mankamentem routera jest brak portów GIGABIT, które to dość sprytnie usprawniają pracę w sieci domowej.
Poza tym bardzo dużo użytkowników narzeka na stabilność sprzętu.
Ponadto w przypadku wprowadzania wyższych transferów bądź jakichś "ekstra dodatków" typu vectoring obawiam się, iż będziemy zmuszeni do zmiany sprzętu.

Jeszcze jedna ciekawostka. Panowie, jeśli możecie, sprawdźcie na swoich technicolorach, czy macie opcję QoS. Coś mi tu śmierdzi :p
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#397 09 Feb 2012 10:41   

te routery widnieja jeszce pod nazwami alcatel/thomson

ja nie mam qos'a - mam 7 ikonek w toolbox.

o aktywacji dmz/qos pisali na wczesniej wspomnianym forum, jak drazylem temat telnetu i hasel....
Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#398 09 Feb 2012 11:17   

Nie wiem na ile mój tok rozumowania jest poprawny, aczkolwiek dziwnie mi się wydaje, że netia blokujac QoS dla "EndUser" reguluje sobie nim kagan. Czyli, z szafy wychodzi MAX, router łapie MAX, ale pokazuje synchro i nam udostępnia TYLKO WG KAGANA, który ma zdalnie wgrany przez netie.
Jest jedna opcja, aby to sprawdzić, trzeba zorganizować niebrandowany router VDSL2 i zablokować w nim opcję zdalnego zarządzania. Podpiąć go do sieci i zobaczyć co się będzie działo :D
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#399 09 Feb 2012 11:26   

lub downgradowac nasz router do nizszego firmware - lub niebrandowanego.

brandowane "h" mam sciagniete wiec wrazie co mozna wrocic, ale skad wziac czyszty fw?
Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#400 09 Feb 2012 11:27   

H jest ogólnodostepny, wiec nie ma problemu, ale jest brandowany. Wiec temat sprawdzenia odpada. Musiałby być albo STOC FW albo inny router.
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#401 09 Feb 2012 14:14   

i uwaga, oczywiscie przy probie zmiany firmware, program aktualizujacy prosi o dane logowania do routera - nie trudno sie domyslec ze rzadne z loginow/hasel nie wpuszcza....
Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#402 09 Feb 2012 14:18   

Jakto nie? Ja na początku zmieniając soft (co tak router mi się wieszał) wrzucałem ponownie soft H i na pytanie o dane aktualizacja szła na ADMIN/ADMIN. Więc nie wiem skąd taki wniosek :D Chyba, że downgrade z wersji O zablokowali, ale w to też wątpię, ktoś na Elce dzwonił do nich z prośbą o niewrzucanie na siłę mu wersji O bo chce wersje H.
Back to top

jocker_en
Poziom 15
Poziom 15

Post#403 09 Feb 2012 16:04   

Już spotkałem taki routerek na allegro nikt go nie kupił a ja się spóźniłem. Napisałem do gościa jak się uda kupię będzie maszyna do testów wszelakich, oczywiście jak dostanę wreszcie błogosławieństwo VDSLem ;p od neti póki co negocjacje idą jak z talibami. Szukam też innego ciekawego sprzętu, może macie jakieś typy ?
Back to top

rinkoon
Poziom 7
Poziom 7

Post#404 09 Feb 2012 18:46   

Garść danych z mojego łącza.
Ping do wp.pl na poziomie 30 ms.
Wcześniej miałem problemy z częstymi resetami urządzenia, ale od dłuższego czasu jest już lepiej.
Rzeczy jakie wykonałem:
- dzwonienie na infolinię (na dzień dobry zaproponowali wymianę routera i się zgodziłem)
- dzwonienie na infolinię w celu podbicia SN Margin i aktualizacji softu do wersji O (wcześniej miałem z tym problemy, bo soft zachowywał się dziwnie i to na obydwu routerach)
- przeniesienie routera jak najbliżej gniazda telefonicznego (wcześniej miałem router w innym pokoju)

Jeżeli macie dostęp przez FTP do routera, to downgrade softu do wersji H powinien się udać bez większego problemu. Hasła netii jeszcze nie udało się zdobyć/złamać, ale nie jest to konieczne, bo uzyskanie maksymalnych uprawnień wcale nie wymaga wielkiej finezji.

Wydaje mi się, że na coś wpadłem, jeżeli chodzi o moje problemy z niesprawnym softem w wersji O. Rzucie okiem na te dwa screeny z menu z dwóch routerów, w których w teorii jest ten sam soft w wersji 8.4.3.O.
Pierwszy pochodzi z routera z problemami, drugi ze sprawnego routera.
Wiem, że nie jest to kwestia sprzętu, tylko wygląda na to, że netia ma różne wersje tego samego softu.
Wiemy też, że ten router współpracuje z różnymi dekoderami.
Może soft dla routera zależy od tego z jakim dekoderem współpracuje?
Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#405 09 Feb 2012 18:58   

Ale w czym jest różnica kolego, bo nie za bardzo widzę? Pierwszy screen jest "W TRAKCIE ŁĄCZENIA bądź dopiero co się synchronizuje drugi jest już połączony, stąd zielone "ptaszki" przy każdej ikonce i więcej informacji.

Powiedz mi tak z ciekawości, jak daleko masz do centrali?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Feb 2012 18:58   

Back to top

rinkoon
Poziom 7
Poziom 7

Post#406 09 Feb 2012 19:33   

W tym niesprawnym sofcie mam dwie dodatkowe opcje zaczynające się od IPTV. Gdy podłącze linie telefoniczną pojawia się także zielony ptaszek przy IPTV_VDSL.
Mogę później wrzucić zrzut ekranu z podłączoną linia, ale wiele on nie wniesie do tematu.

Nie jestem pewny gdzie jest centrala. Na przeciwko bloku jest jakaś metalowy kontenerek z napisem netia, ale nie mam pojęcia, czy tam są podłączone moje kable.
(odległość mniej niż 50 metrów w linii prostej)
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#407 09 Feb 2012 19:35   

rinkoon wrote:
Hasła netii jeszcze nie udało się zdobyć/złamać, ale nie jest to konieczne, bo uzyskanie maksymalnych uprawnień wcale nie wymaga wielkiej finezji.

moze rozwiniesz kolego temat? ja akurat nie mam dostepu ani do telnet, ani do wewnetrznego ftp, login/haslo nieznane, a admin/admin odrzuca.

pozdr
Back to top

Sakul88
Poziom 10
Poziom 10

Post#408 09 Feb 2012 19:38   

Transfer jest przycinany, że tak się wyrażę w zupełnie inny sposób i w zupełnie innym miejscu niż na routerze, także szkoda zachodu na Wasze próby.
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#409 09 Feb 2012 19:48   

Sakul88 wrote:
Transfer jest przycinany, że tak się wyrażę w zupełnie inny sposób i w zupełnie innym miejscu niż na routerze, także szkoda zachodu na Wasze próby.

transfer ok, ale synch? nie wiem na ile kolega czytal nasze wywody z kiko, ale bardzo cieawi nas dlaczego 2 tak rozne linie maja nieomal identyczny synch? to jak by faktycznie byl synch + kagan razem (w sensie podwojny kagan).

pozdr
Back to top

Sakul88
Poziom 10
Poziom 10

Post#410 09 Feb 2012 19:53   

Patrząc na Wasze parametry - obydwoje wyciągacie z linii maks ile się da. Poza tym jak ktoś napisał są dwa profile 6 i 9dB. Na 9dB będzie ciut słabsze synchro (z 10%) i tyle. Nikt Wam nie blokuje nic. Poza oczywiście transferem na 50MBit.

Długość kabla to nie wszystko, jest jeszcze wiele innych parametrow.
Back to top

rinkoon
Poziom 7
Poziom 7

Post#411 09 Feb 2012 19:53   

niccowla wrote:
rinkoon wrote:
Hasła netii jeszcze nie udało się zdobyć/złamać, ale nie jest to konieczne, bo uzyskanie maksymalnych uprawnień wcale nie wymaga wielkiej finezji.

moze rozwiniesz kolego temat? ja akurat nie mam dostepu ani do telnet, ani do wewnetrznego ftp, login/haslo nieznane, a admin/admin odrzuca.

Pozwól, że najpierw zapytam o kilka rzeczy:
1. Jaki masz dekoder (z wifi, czy bez)?
2. Jak wygląda u Ciebie ekran z działu "Broadband Connection" (tak jak na rysunku jeden, czy dwa)?
3. Jaką masz wersje softu na routerze?
4. Czy masz włączony FTP w "Content Sharing"?
5. Czy uzyskujesz jakiś komunikat zwrotny przy próbie połączenia przez FTP?
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#412 09 Feb 2012 20:14   

Sakul88 wrote:
Długość kabla to nie wszystko, jest jeszcze wiele innych parametrow.

zgadzma sie, tylko ciekawi mnie dlaczego na kazdej z 5 par parametry lini pokazywane przez router nie drgnely ani po przecinku nawet?

jedna dobra opcja ktora wspomnial kolega kiko - dogadac sie z monterami i pojechac do dslama z routerem i lapem, wpiac sie w dslama na krotko i zobaczyc ile bedzie syncha, jak tam pokaze 57mbit to teoria spiskowa jest - jak pokaze na maxa kolo 100mbit (minus male straty) to wiadomo ze linia gubi...

wybacz monotematycznosc, ale walkowanie przyda sie ku potomnosci innych :)

pozdr

Dodano po 9 [minuty]:

rinkoon wrote:
1. Jaki masz dekoder (z wifi, czy bez)?

z wifi

rinkoon wrote:
2. Jak wygląda u Ciebie ekran z działu "Broadband Connection" (tak jak na rysunku jeden, czy dwa)?

rinkoon wrote:
3. Jaką masz wersje softu na routerze?

rinkoon wrote:
. Czy masz włączony FTP w "Content Sharing"?

wylaczony

rinkoon wrote:
5. Czy uzyskujesz jakiś komunikat zwrotny przy próbie połączenia przez FTP?

pozdr
Back to top

rinkoon
Poziom 7
Poziom 7

Post#413 09 Feb 2012 20:32   

Twój router cierpi dokładnie na to samo, na co wcześniej cierpiał i mój.
Przeszedłem ileś tam aktualizacji softu z H do O i dopiero przy ostatniej w końcu się to unormowało (uwaga żart: chyba, że to właśnie teraz mam zwaloną aktualizacje i netia jeszcze tego nie sprostowała ;) ).

Możesz przywrócić soft do wersji H i poprosić na infolinii o ponowne wgranie wersji O. Później dam znać jak to zrobić, teraz muszę już lecieć.
Back to top

niccowla
Poziom 8
Poziom 8

Post#414 09 Feb 2012 20:57   

rinkoon wrote:
Później dam znać jak to zrobić, teraz muszę już lecieć.

dzieki, w takim razie czekam :)
Back to top

jocker_en
Poziom 15
Poziom 15

Post#415 09 Feb 2012 21:44   

Sakul88 wrote:
Transfer jest przycinany, że tak się wyrażę w zupełnie inny sposób i w zupełnie innym miejscu
no to podziel się z nami tą wiedzą ? oczywiście jak chcesz

Dodano po 3 [minuty]:

niccowla wrote:
dogadac sie z monterami i pojechac do dslama z routerem i lapem, wpiac sie w dslama na krotko i zobaczyc ile bedzie syncha, jak tam pokaze 57mbit to teoria spiskowa jest - jak pokaze na maxa kolo 100mbit
ciekawe komu się to pierwszemu uda hehe i ile wody rozmownej bezie to kosztować ;p ale zdobyta wiedza była by bezcenna :)
Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#416 09 Feb 2012 22:55   

Co do screenów, które pokazaliście, to jedne sa z softu w wersji H drugie w wersji O (te z O mają właśnie IPTV_VDSL i IPTV_GE). Screen z mojego routera w wersji O

3 ikonki miałem u siebie zaraz jak dostałem router w pierwotnej wersji softu ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Feb 2012 22:55   

Back to top

rinkoon
Poziom 7
Poziom 7

Post#417 10 Feb 2012 00:40   

Podsumowując te trzy routery.
Kiko - ma router z softem w wersji O z pełnym dostępem.
nicco - ma router z softem w wersji O z po blokowanym dostępem do FTP i Telnet
rinkoon - mam router z softem w wersji O, który wygląda jak wersja H, lecz mimo to mam pełen dostęp

Kto może mi wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi?

-----
niccowla: poszła wiadomość na emaila
Back to top

Kiko_1
Poziom 16
Poziom 16

Post#418 10 Feb 2012 09:25   

Kolego, nie do końca, nie mam pełnego dostępu. W wersji O telnet i dostęp przez ftp jest zablokowany, mój router nie jest wyjątkiem :)
Back to top

domek222
Poziom 9
Poziom 9

Post#419 10 Feb 2012 11:27   

Jou, o internecie VDSL już co nieco wiemy, a może ma ktoś chęć opowiedzieć jak sprawuje się telewizja?

Czy szybko działa? Czy kanały przełączają się dosyć szybko? Jak wypada w porównaniu z Telewizją N lub innym Polsatem Cyfrowym?

Jak jakość kanałów?

Jak wypada na płaskim telewizorze (lcd, plazmaa) jak na grubym (CRT)? Jak format kanałów? Czy nie jest rozciągnięty obraz?

Czy nie ma przycięć obrazu?

Pozdrawiam i dzięki za info
Back to top

Sakul88
Poziom 10
Poziom 10

Post#420 10 Feb 2012 11:53   

jocker_en wrote:
Sakul88 wrote:
Transfer jest przycinany, że tak się wyrażę w zupełnie inny sposób i w zupełnie innym miejscu
no to podziel się z nami tą wiedzą ? oczywiście jak chcesz

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1647688.html

Jak wyżej napisano prędkość przypisana jest do loginu że tak powiem i przycinana na ERX. I nie ma to nic wspólnego z synchronizacją.

@Kiko_1:
Zrozum, że Twoje 57mbit to przypadek - nikt tego nie tnie. Patrzę na Twoje parametry

att 7/15

snr 9/9 - taki masz profil i 33000/57000Kbit

Gdyby ktoś Cię ograniczał prędkościowo to miałbyś wyższy snr. Snr 6/6 to najniższy przy jakim VDSL/ADSL działa - znaczy się wtedy jest najwyżej osiągana prędkość. Ty masz 9/9 bo jak wyżej napisałem bo tak ustawiono. Gdyby Twoja linia pozwalała na więcej a byłbyś na sztywno przycięty jeszcze w jakiś sposób, to miałbyś wyższy snr. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem, jak nie to pisz i postaram się jeszcze jakoś to wyjaśnić.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Różnica między VDSL a ADSL w praktyce - Netia
Page 14 of 22 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 20, 21, 22  Next
Jump to page:
Similar topics
Pentagram Cerberus ADSL i NETIA problem (3)
Modem ADSL + router pod netia 24 (4)
Netia 6mbs. adsl vs g.dmt (5)
ADSl 4mega netia na lini tp (8)
Problem z synchronizacja ADSL _ Netia !!! (2)
Radiowy Modem ADSL + Ruter, Neostrada - zasięgi w praktyce (3)
Dialog i jego vDSL. Czy dostępne na rynku modemo-routery ADSL będą kompatybilne? (8)
Różnice między VDSL i VDSL2 (1)
neostrada - g.hdsl/vdsl a adsl (1)
różnica między DSL a ADSL ? (5)

Page generation time: 1.596 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed