FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

zmywarka Bosch Spi 6430 spalił się silnik

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household dishwashers -> zmywarka Bosch Spi 6430 spalił się silnik
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 13 Dec 2004 23:31   

Spalił się silnik chociaż jeszcze nie całkiem ale przepaliło chyba nie jestem pewien ale wygląda to na przełącznik gwiazda trójkąt . Jaka może być przyczyna takiej usterki ? Czy mogło zalać silnik i coś takiego zrobić czy jest to coś innego ? Silnik pewnie napewno do przewinięcia bo się grzeje i głośno chodzi a przełącznik (nie wiem akurat czy to jest przełącznik bo ma dwa podpięcia a kabel tylko jeden był do niego podpięty) ale gdy uruchomie zmywarkę to się pali obudowa . Czy może ktoś określić ile będzie kosztował remont i czy jest do dostania taki "przełacznik" . Nie wiem czy się opłaci bo dopiero co kupiłem tą używaną zmywarkę ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Dec 2004 23:31   

Back to top

jacekrybak
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 14 Dec 2004 00:46   

Re: zmywarka Bosch Spi 6430 spalił się silnik

Przełącznik gwiazda-trójkąt to raczej nie jest. Takie przełączniki stosuje się w silnikach dużej mocy w celu ograniczenia prądu rozruchowego. W dodatku w instalacji trójfazowej. No, chyba że to zmywarka w myjni samochodowej ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Dec 2004 00:46   

Back to top

390
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 14 Dec 2004 12:53   

Też mi się tak wydaje ale chciałem się upewnić . Tylko co to za wtyk , jest na nim narysowany trójkąt a z jego środka wychdzi jak gdyby litera Y więc trochę mi to przypominało "gwiazda trójkąt " . Czy wie ktoś co to takiego i czy to ten wtyk jest przyczyną spalenia silnika czy jest to raczej odwrotnie ( pali się ponieważ silnik jest padnięty ) . Może przyczyna leży gdzie indziej więc dlatego chciałem zapytać FACHOWCÓW czy samo przewinięcie silnika i wymiana wtyku naprawi usterkę czy lepiej oddać ja do naprawy ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Dec 2004 12:53   

Back to top

skryn
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 14 Dec 2004 21:02helpful post - solution   

Pompa do wymiany. Szukaj sprawnej na szrocie AGD, a przyczyną awarii prawdopodobnie mógł być z niej przeciek (część nienaprawialna- nowa, to straszne koszty). Sam stojan nadaje się do przezwojenia, ale taniej będzie poszukać używanej SPRAWNEJ kompletnej pompy. A to coś, co nazywasz "przełącznik gwiazda trójkąt" to rozruch silnika. I nie pada od uszkodzonego uzwojenia!

Pozdrawiam.
Back to top

390
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 Post from the author of the topic 15 Dec 2004 17:51   

Dzięki Skryn wreszcie konkretna odpowiedź , a czy wiesz o jakimś szrocie AGD na internecie oraz w jaki sposób dobrać taką pompe bo niestety nie mam schematu i nie wiem jakimi parametrami się kierować ??
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household dishwashers -> zmywarka Bosch Spi 6430 spalił się silnik
Page 1 of 1
Similar topics
Bosch WfL1607 pralka. Po włączeniu silnik się nie kręci. (1)
Pralka Bosch WFL 1200 PL - nie włącza się silnik (5)
Zmywarka Bosch SRS 55M52 wysypały się kamienie ze środka (4)
Zmywarka Bosch S8ME2B ciągle zmywa nie wyłącz się (4)
Zmywarka BOSCH SPS 5122 - nie włącza się (3)
Zmywarka BOSCH SGS 5602 - wylewa się woda (3)
Zmywarka BOSCH SPS5462/06 - zatrzymujący się program (6)
Zmywarka bosch exxcel jak sprawdzić silnik (1)
Bosch wfc 1200. Silnik kręci się tylko w jedną stronę. (5)
zmywarka BOSCH SL15K1B (4)

Page generation time: 0.075 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed