Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak podlaczyc dwa swiatla


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->jak podlaczyc dwa swiatla Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
rgosiaczek
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Gru 2011
Posty: 2
Miasto: trojmiasto

rgosiaczek
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 14 Gru 2011 12:56   

jak podlaczyc dwa swiatla


Witam

mam mały problem bo komplatnie sie na tym nie znam a elektryk szybko nie przyjdzie... a zostało kupione mieszkanie, zaczyna sie maly remont... a w przedpodoju jest jeden pojedynczy wlacznik swiatla (w srodku stara instalacja - dwa kable) tak jak na zdjeciu...

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

a na kolejnym zdjeciu juz mamy podlaczenie lampy na scianie...

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Wiec oto moje pytanie bo kompletnie sie na tym nie znam a remont trwa... mozna by podlaczyc podwojny wlacznik swiatla i jakos tak zrobic by lampa sufitowa i lampa na scianie dzialaly na tym jednym wlaczniku...?? bo narazie dziala tylko ta na scianie...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 14 Gru 2011 12:56   



Powrót do góry
leonek4
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 1199
Miasto: LUBLIN

leonek4
Poziom 21
Post#2 14 Gru 2011 13:05   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Jeżeli we włączniku miałbyś 3 przewody. Wtedy jeden byłby od lampy sufitowej drugi od tej na ścianie. Jak podłączysz 2 lampy na tym włączniku będą palić się jednocześnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
szymonszymon
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 31 Paź 2008
Posty: 116
Miasto: Rybnik

szymonszymon
Poziom 13
Post#3 14 Gru 2011 13:09   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Witam
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Lampa na suficie i ścianie mają być zapalane jednocześnie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 14 Gru 2011 13:09   



Powrót do góry
rgosiaczek
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Gru 2011
Posty: 2
Miasto: trojmiasto

rgosiaczek
Poziom 2
Post#4 Post autora tematu 14 Gru 2011 13:17   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


najlepiej by nie palily sie jednoczesnie dlatego podojny wlacznik jest kupiony... tylko niespodzianką bylo to ze tam sa tylko dwa kable... wiec nie mam pojecia co z tym zrobic.. a wymieniac cala instalacje to teraz tak nie za bardzo....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 14 Gru 2011 13:17   



Powrót do góry
serwisor
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1295
Miasto: Nowe Mosty

serwisor
Poziom 21
Post#5 14 Gru 2011 13:40   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Z tego co widać, to kabelek na suficie jest przedłużony i wyjęty na ścianie, więc przy tylko 2 przewodach jedyna możliwość to włączanie obydwu lamp jednocześnie, a skoro masz remoncik, to tym bardziej rozwal i zrób z tym porządek, bo tak być nie powinno.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 14 Gru 2011 13:40   



Powrót do góry
Hucul
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4777
Miasto: Hanower

Hucul
Poziom 24
Post#6 14 Gru 2011 13:40   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


rgosiaczek napisał:
... tylko niespodzianką bylo to ze tam sa tylko dwa kable... wiec nie mam pojecia co z tym zrobic.. a wymieniac cala instalacje to teraz tak nie za bardzo....

Inaczej się nie da Neutral Powinien zrobić to elektryk, zabawa w elektryka może skończyć się tragicznie Exclamation

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 14 Gru 2011 13:40   



Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14399
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#7 14 Gru 2011 13:41   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Najpierw należy zapoznać się z regulaminem i nauczyć się pisać poprawnie po polsku.
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> jak podlaczyc dwa swiatla
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.038 seconds

elektroda.pl temat RSS