Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak podlaczyc dwa swiatla


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->jak podlaczyc dwa swiatla Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
rgosiaczek
Level 2
Location: trojmiasto
Joined: 14 Dec 2011
Posts: 2
rgosiaczek
Level 2
Post#1 14 Dec 2011 12:56  Topic author   

jak podlaczyc dwa swiatla


Witam

mam mały problem bo komplatnie sie na tym nie znam a elektryk szybko nie przyjdzie... a zostało kupione mieszkanie, zaczyna sie maly remont... a w przedpodoju jest jeden pojedynczy wlacznik swiatla (w srodku stara instalacja - dwa kable) tak jak na zdjeciu...

To view the material on this forum you must be logged in.

a na kolejnym zdjeciu juz mamy podlaczenie lampy na scianie...

To view the material on this forum you must be logged in.

Wiec oto moje pytanie bo kompletnie sie na tym nie znam a remont trwa... mozna by podlaczyc podwojny wlacznik swiatla i jakos tak zrobic by lampa sufitowa i lampa na scianie dzialaly na tym jednym wlaczniku...?? bo narazie dziala tylko ta na scianie...

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
leonek4
Warunkowo odblokowany
Location: LUBLIN
Joined: 11 Jun 2005
Posts: 1240
Helped: 92
Post rating: 43
leonek4
Warunkowo odblokowany
Post#2 14 Dec 2011 13:05    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Jeżeli we włączniku miałbyś 3 przewody. Wtedy jeden byłby od lampy sufitowej drugi od tej na ścianie. Jak podłączysz 2 lampy na tym włączniku będą palić się jednocześnie.

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
809320
Removed
809320
Removed
Post#3 14 Dec 2011 13:09    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Witam
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Lampa na suficie i ścianie mają być zapalane jednocześnie?

Helpful post? + 0
Back to top
rgosiaczek
Level 2
Location: trojmiasto
Joined: 14 Dec 2011
Posts: 2
rgosiaczek
Level 2
Post#4 14 Dec 2011 13:17  Topic author   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


najlepiej by nie palily sie jednoczesnie dlatego podojny wlacznik jest kupiony... tylko niespodzianką bylo to ze tam sa tylko dwa kable... wiec nie mam pojecia co z tym zrobic.. a wymieniac cala instalacje to teraz tak nie za bardzo....

Helpful post? + 0
Back to top
serwisor
Level 29
Location: Grudziądz
Joined: 17 Feb 2006
Posts: 1359
Helped: 92
Post rating: 10
serwisor
Level 29
Post#5 14 Dec 2011 13:40    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Z tego co widać, to kabelek na suficie jest przedłużony i wyjęty na ścianie, więc przy tylko 2 przewodach jedyna możliwość to włączanie obydwu lamp jednocześnie, a skoro masz remoncik, to tym bardziej rozwal i zrób z tym porządek, bo tak być nie powinno.

Helpful post? + 0
Back to top
Hucul
Level 39
Location: Hanower
Joined: 19 Feb 2005
Posts: 4801
Helped: 369
Post rating: 61
Hucul
Level 39
Post#6 14 Dec 2011 13:40    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


rgosiaczek wrote:
... tylko niespodzianką bylo to ze tam sa tylko dwa kable... wiec nie mam pojecia co z tym zrobic.. a wymieniac cala instalacje to teraz tak nie za bardzo....

Inaczej się nie da :| Powinien zrobić to elektryk, zabawa w elektryka może skończyć się tragicznie :!:

Helpful post? + 0
Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16694
Helped: 542
Post rating: 43
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#7 14 Dec 2011 13:41    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Najpierw należy zapoznać się z regulaminem i nauczyć się pisać poprawnie po polsku.
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> jak podlaczyc dwa swiatla
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.064 seconds