Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak podlaczyc dwa swiatla


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->jak podlaczyc dwa swiatla Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
rgosiaczek
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: trojmiasto
Dołączył: 14 Gru 2011
Posty: 2
rgosiaczek
Poziom 2
Post#1 14 Gru 2011 12:56  Autor tematu   

jak podlaczyc dwa swiatla


Witam

mam mały problem bo komplatnie sie na tym nie znam a elektryk szybko nie przyjdzie... a zostało kupione mieszkanie, zaczyna sie maly remont... a w przedpodoju jest jeden pojedynczy wlacznik swiatla (w srodku stara instalacja - dwa kable) tak jak na zdjeciu...

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

a na kolejnym zdjeciu juz mamy podlaczenie lampy na scianie...

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Wiec oto moje pytanie bo kompletnie sie na tym nie znam a remont trwa... mozna by podlaczyc podwojny wlacznik swiatla i jakos tak zrobic by lampa sufitowa i lampa na scianie dzialaly na tym jednym wlaczniku...?? bo narazie dziala tylko ta na scianie...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
leonek4
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: LUBLIN
Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 1237
Pomógł: 92
Ocena postów: 20
leonek4
Poziom 21
Post#2 14 Gru 2011 13:05    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Jeżeli we włączniku miałbyś 3 przewody. Wtedy jeden byłby od lampy sufitowej drugi od tej na ścianie. Jak podłączysz 2 lampy na tym włączniku będą palić się jednocześnie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
809320
Usunięty
809320
Usunięty
Post#3 14 Gru 2011 13:09    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Witam
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Lampa na suficie i ścianie mają być zapalane jednocześnie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
rgosiaczek
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: trojmiasto
Dołączył: 14 Gru 2011
Posty: 2
rgosiaczek
Poziom 2
Post#4 14 Gru 2011 13:17  Autor tematu   

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


najlepiej by nie palily sie jednoczesnie dlatego podojny wlacznik jest kupiony... tylko niespodzianką bylo to ze tam sa tylko dwa kable... wiec nie mam pojecia co z tym zrobic.. a wymieniac cala instalacje to teraz tak nie za bardzo....

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
serwisor
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nowe Mosty
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1295
Pomógł: 85
Ocena postów: 5
serwisor
Poziom 21
Post#5 14 Gru 2011 13:40    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Z tego co widać, to kabelek na suficie jest przedłużony i wyjęty na ścianie, więc przy tylko 2 przewodach jedyna możliwość to włączanie obydwu lamp jednocześnie, a skoro masz remoncik, to tym bardziej rozwal i zrób z tym porządek, bo tak być nie powinno.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Hucul
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Hanower
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 4796
Pomógł: 368
Ocena postów: 43
Hucul
Poziom 24
Post#6 14 Gru 2011 13:40    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


rgosiaczek napisał:
... tylko niespodzianką bylo to ze tam sa tylko dwa kable... wiec nie mam pojecia co z tym zrobic.. a wymieniac cala instalacje to teraz tak nie za bardzo....

Inaczej się nie da :| Powinien zrobić to elektryk, zabawa w elektryka może skończyć się tragicznie :!:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15195
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#7 14 Gru 2011 13:41    

Re: jak podlaczyc dwa swiatla


Najpierw należy zapoznać się z regulaminem i nauczyć się pisać poprawnie po polsku.
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> jak podlaczyc dwa swiatla
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS