FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

miernik obrotow - need help

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> miernik obrotow - need help
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 14 Dec 2004 15:36   

miernik obrotow - need help

witam

potrzebuje pomocy przy projekcie prostego miernika obrotow. Zakres 0-9999obr/min, prezentacja wyniku cyfrowa. Mam taki układ ktory potrafi zliczac obroty wiec wydaje mi sie, ze potrzebny jest tam tylko uklad ktory bedzie przeliczal to na obroty/min. Ktos chetny do pomocy:)?? mile widziane jakies konkretne sugestie, linki , literatura...nie znam sie na tym za bardzo wiec sam sobie rady niestety nie dam

zalaczam ten uklad zrobiony w schematicu

pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

a.zip
 Filename:  a.zip
Download
 Contents:  a.sch
See all...
 Filesize:  6.92 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Dec 2004 15:36   

Back to top

Wojtek_b21
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 15 Dec 2004 02:47   

Re: miernik obrotow - need help

Skoro masz układ zliczający impulsy będzie ci potrzebny układ który przeliczy te impulsy w określonej jednostce czasu czyli częstotliwościomierz ( o regulowanym czasie próbkowania żeby dostosować go do typu czujnika obrotów tzn. ilości impulsów na jeden obrót) . Oczywiście im więcej impulsów tym pomiar będzie dokładniejszy . Mój czujnik dawał ok.50 impulsów na jeden obrót i to w praktyce okazało się za mało ( przy małych prędkościach obrotowych ) . Zastosowałem podwajacz częstotliwości i pomogło .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Dec 2004 02:47   

Back to top

ed-ek
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 15 Dec 2004 10:01   

W którym schematicu to narysowałeś i skąd go ewentualnie ściągnąć.Ten który mam nie otwiera tego pliku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Dec 2004 10:01   

Back to top

walrus
Poziom 3
Poziom 3

Post#4 Post from the author of the topic 15 Dec 2004 18:04   

Microsim Schematics 8.0...

tutaj wrzucilem JPG calosc i w fragmentach

http://walrus.fm.interia.pl/
Back to top

Mariusz Ch.
Poziom 25
Poziom 25

Post#5 15 Dec 2004 20:55   

Witam.

Próbowałem na kilka sposobów otworzyć te pliki,ale próby spełzły na niczym.

W projekcie masz pomiar od 0 do9999 obr/min. Nie obrażając projektodawcy trzeba stwierdzić,że posiada dość mizerną wiedzę z zakresu metrologii. W projekcie powinieneś uwzględnić dwie metody pomiarowe: dla zakresu 0 - 100 i od 100 - do 9999 obr.
W tych zakresach stosuje się dwie różne zasady pomiaru.
W dolnym zakresie impuls wejściowy otwiera bramkę, a zlicza się impulsy generatora wzorcowego. W zakresie wysokim jest odwrotnie - generator wzorcowy otwiera bramkę i zliczane są impulsy z przetwornika.

Jeśli zastosujesz metodę fotoelektryczną w świetle przechodzącym możesz ustawić czas pomiaru na 1 sekundę i zastosować tarczę z 60 otworami. Odczyt bezpośredni obr/min. Przy małych obrotach jest jeden otwór i to on wyznacza czas pomiaru. Druga metoda jest bardziej skomplikowana i polega na dzieleniu górnej wartości zakresu przez ilość zliczonych impulsów. Z tego powodu proponuję zwiększyć czas pomiaru (dla niskiego zakresu) do 10s.

Pzdr.
Back to top

ed-ek
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 15 Dec 2004 22:28   

Ja otwieram te pliki z interii bez problemów,ale schemat przeanalizuję jutro.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Dec 2004 22:28   

Back to top

Mariusz Ch.
Poziom 25
Poziom 25

Post#7 16 Dec 2004 12:45   

Witam.

Dzisij udało się otwrzyć JPG2 . Widoczny jest tam układ liczników i fragment układu bramkowania.
W układzie liczników brak jest zatrzasków. Na wyświetlaczu będą migać kolejne zliczone wartości. Nie widzę jak rozwiązałeś bramkowanie i nic nie mogę powiedzieć o czasie odczytu.
Jeśli nie masz narzuconej TTL to zmień na CMOS . Liczniki 4518 (dwa w jednej obudowie) dekodery 4511 z wbudowanym zatrzaskiem. To bardzo uprości konstrukcję.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> miernik obrotow - need help
Page 1 of 1
Similar topics
Bramki logiczne - Jestem dziewczyną and I need HELP (5)
Budowa i dzialanie faksow! NEED HELP! (3)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed