| Author |
robpol0 Poziom 1

|
20 Dec 2011 20:05 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Część panowie czytam temat i co widzę dla mnie taki piec ma typową konstrukcje webasta czy dużo się mylę?
|
|
| Back to top |
|
 |
mggarbi Poziom 13

|
20 Dec 2011 20:56 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Witam miałem kiedyś proste webasto bardzo stare i bawiłem się nim i mogę powiedzieć że zasada działania podobna ale tylko podobna ponieważ webasto ma pompkę a do palnika podawany jest olej grawitacyjnie mogę się mylić jeśli tak to proszę o poprawkę :) albo dopisanie czegoś :) Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
sonne2 Poziom 19

Joined: 05 Sep 2005 Posts: 665 Location: Z Mazowsza Stolicy
|
|
| Back to top |
|
 |
michalslack Poziom 6

|
20 Dec 2011 21:55 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| sonne2 wrote: |
http://www.youtube.com/watch?v=CBstTJ6OLuY&feature=watch_response
Coś na temat uzyskania pozwolenia do spalania zużytych olejów.
W skrócie: Jeden zwala na drugiego, a tak naprawdę nikt nie może ukarać. |
Pierwszy telefon i odpowiedź na pytanie.. Reszta ludzi odsyłała do pierwszego.
Pozdrawiam ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
carot Poziom 20

|
20 Dec 2011 21:56 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| mggarbi wrote: |
| Witam miałem kiedyś proste webasto bardzo stare i bawiłem się nim i mogę powiedzieć że zasada działania podobna ale tylko podobna ponieważ webasto ma pompkę a do palnika podawany jest olej grawitacyjnie mogę się mylić jeśli tak to proszę o poprawkę :) albo dopisanie czegoś :) Pozdrawiam. |
Ja planuję dac pompkę wspomagania napędzaną silnikiem wycieraczek, ustawiam ile "mocy" chcę i zapominam o piecu. Zimny i gorący olej ma różne konsystencje i przepływ ze wzrostem temperatury wzrasta.
|
|
| Back to top |
|
 |
michalslack Poziom 6

|
20 Dec 2011 22:02 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Trochę na temat, a gdyby zrobić dozownik "płynu" napędzany powietrzem, które tłoczymy do komory spalania. Można by zrobić coś w stylu dozownika czynnika do wodociągu dodającego w zależności od natężenia przepływu odpowiednią jego ilość. :) Albo coś w stylu "aerozolowego" samoczynnego rozpylania w rurze, tj. dołem kapilarka czy coś w ten deseń w rurze, gdzie mamy przepływ powietrza zmniejszając średnicę zwiększymy "ciąg" dolnego płynu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Dec 2011 22:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kris8888 Poziom 17

|
20 Dec 2011 22:13 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| Kotek1 wrote: |
Instalacja sprawdzała się nieźle do czasu gdy zwiększył się udział oleju syntetycznego w obsługiwanych pojazdach.
|
Tak śledzę ten temat i właśnie zastanawiam się, czy do takiego piecyka nadaje się przepracowany olej syntetyczny. Czy taki olej w ogóle jest palny? Czy trzeba go jednak zmieszać z olejem mineralnym, jeśli tak to w jakich proporcjach?
Pomijam tu kwestie ekologii, bo na pewno olej syntetyczny zawiera dużo więcej szkodliwych substancji niż mineralny.
|
|
| Back to top |
|
 |
mggarbi Poziom 13

|
20 Dec 2011 23:50 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad olejami mam zlewki z silników olei różnego pochodzenia które przechowuje na zewnątrz budynku ale jest taki problem że z beczki która stała w warsztacie olej spala się ładnie a z beczki która stała na dworze olej zmieszał się z wodą ;/ i jakoś skwierczy i nie chce się palić nie wiem jak tą wodę usunąć myślałem o dolaniu proszku do paliwa który wiąże cząsteczki wody bądź o denaturacie .
|
|
| Back to top |
|
 |
Lazer Poziom 18

|
20 Dec 2011 23:57 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
... żaden olej nie jest palny tylko jego opary tak samo jak benzyna. Możesz zgasić w niej zapałkę jeśli nie ma za dużego stężenia oparów np. w niskiej temperaturze.
| jakieś www wrote: |
Temperatura zaplonu mieszanki; 25% olej opalowy + 75% olej rzepakowy to 97°C a nie 194°C
Temperatura zapłonu jest ściśle związana ze zdolnością do parowania. W przeciwieństwie do olejów mineralnych, olej rzepakowy jest mieszaniną frakcji wrzących w szerokim zakresie temperatury. Dlatego osiągnięcie wymaganego do zapłonu stężenia par jest w tym przypadku dużo trudniejsze. Dla przykładu temperatura zapłonu oleju opałowego oraz estrów metylowych wyższych kwasów tłuszczowych wynosi odpowiednio 70°C oraz 170°C.
Obniżenie temperatury zapłonu możliwe jest poprzez dodanie
do oleju rzepakowego frakcji parującej w wąskim przedziale temperatury. Najprościej zrealizować to mieszając olej rzepakowy z olejem opałowym ropopochodnym. |
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_ka Poziom 18

|
21 Dec 2011 00:31 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| siejacy_zamet wrote: |
| Wypraszam sobie straszenie Strażą Miejską! Ja tylko zadałem 2 pytania. |
Straż miejska nie ma prawa kontrolować np. pieca. Proszę przeczytać sobie ustawę o strażach gminnych. To że strażnicy zuchwale próbują kontrolować, to do czego nie mają prawa, to jedna sprawa, ale to od obywatela zależy czy na to pozwoli. W moim przypadku przyszli i chcieli skontrolować "czystość i porządek" oraz szczepienie psa. Obecnie mają sprawę karną z art.231 i 271 kk. Pewnie wylecą z pracy. Jeśli kogoś to bardzo interesuje, mogę zamieścić skany dokumentów i podać nr sprawy.
Piece o mocy bodajże do 35kW (nie pamiętam dokładnie bo tematem zajmowałem się dawno temu) nie wymagają żadnych pozwoleń i dopuszczeń.
W kwestii formalnej to olej staje się odpadem gdy chcesz się go pozbyć. Póki co nie ma zakazu spalania oleju. Każdy silnik spala olej, nie tylko 2T. Nawiedzonego absolwenta proszę o niekomentowanie. Mam spore doświadczenie z dyskusjami na temat przepisów. Zdobyłem je w bojach z urzędnikami jak i w sądach. A bajki o jakichś super szkodliwych truciznach w oleju to proszę schować sobie w buty.
|
|
| Back to top |
|
 |
sonne2 Poziom 19

|
21 Dec 2011 00:46 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| Quote: |
| dworze olej zmieszał się z wodą ;/ i jakoś skwierczy i nie chce się palić nie wiem jak tą wodę usunąć myślałem o dolaniu proszku do paliwa który wiąże cząsteczki wody bądź o denaturacie |
Z tego co wiem olej nie miesza się z wodą tak, że powstaje 1 frakcja. Olej powinien wypłynąć na powierzchnię wody i można go ściągnąć przewodem. Jak czegoś dolejesz to po "pobraniu" oleju na pewno bd się źle palić.
|
|
| Back to top |
|
 |
carot Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
michalslack Poziom 6

|
21 Dec 2011 10:48 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| marek_ka wrote: |
iejacy_zamet napisał:
Wypraszam sobie straszenie Strażą Miejską! Ja tylko zadałem 2 pytania.
strasz miejska nie ma prawa kontrolować np. pieca. Proszę przeczytać sobie ustawę o strażach gminnych. To że strasznicy zuchwale próbują kontrolować, to do czego nie mają prawa, to jedna sprawa, ale to od obywatela zależy czy na to pozwoli. W moim przypadku przyszli i chcieli skontrolować "czystość i porządek" oraz szczepienie psa. Obecnie mają sprawę karną z art.231 i 271 kk. Pewnie wylecą z pracy. Jeśli kogoś to bardzo interesuje, mogę zamieścić skany dokumentów i podać nr sprawy.
Piece o mocy bodajże do 35kW (nie pamiętam dokładnie bo tematem zajmowałem się dawno temu) nie wymagają żadnych pozwoleń i dopuszczeń.
W kwestii formalnej to olej staje się odpadem gdy chcesz się go pozbyć. Póki co nie ma zakazu spalania oleju. Każdy silnik spala olej, nie tylko 2T. Nawiedzonego absolwenta proszę o niekomentowanie. Mam spore doświadczenie z dyskusjami na temat przepisów. Zdobyłem je w bojach z urzędnikami jak i w sądach. A bajki o jakichś superszkodliwych truciznach w oleju to proszę schować sobie w buty. |
Witam.
Polecam do poczytania:
-Rozporządzenie ministra gospodarki i pracy z dnia 4 sierpnia 2004r. w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z olejami odpadowymi.
-Ustawa o odpadach szczególnie Art. 3.1. "Odpady oznaczają każdą substancję lub przedmiot należący do jednej z kategorii, określonych w załączniku nr 1 do ustawy, których posiadać pozbywa się, zamierza pozbyć się lub do ich pozbycia się jest obowiązany"
oraz punkt 11) tego artykułu "oleje odpadowe - rozumie się przez to wszelkie oleje smarowe lub przemysłowe, które nie nadają się już do zastosowania, do którego były przeznaczone, a w szególności zużyte oleje silników spalinowych i oleje przekładniowe, a także oleje smarowe, oleje do turbin i oleje hydrauliczne" Czyli pisze pan o czymś innym albo kłamie.
Jako, że odpad z oleju nie jest zaklasyfikowany jako paliwo!! nie można go przyporządkować do rozporządzenia ministra gospodarki i pracy w sprawie kotłów opalanych paliwem ciekłym lub gazowym, poza tym 35kW mieści się przy innych kotłach ponieważ przedział jest od 4kW do 400kW wyższe podlegają pod inne rozporządzenie.
Nie wiem co straż miejska przekroczyła w pana przypadku. Jest zapis mówiący o tym, że jeżeli straż miejska ma podejrzenie lub dostanie zgłoszenie o paleniu np. "plastkiem" mogą to sprawdzić tj. mają prawo do wejścia i zobaczenia i winno się to im umożliwić. To że jest totalny brak wiedzy o prawie OŚ i innych to tylko świadczy o tym, że powinno się o tym uczyć w szkole.
Podsumowując paląc w takim piecu można narazić się na niezłe kary w powyższym nawet kara więzienia jest.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
czarny_1963 Poziom 18

|
21 Dec 2011 11:37 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Witam, czytam te wasze wypowiedzi i nie zamierzałem już tutaj się odzywać, tym bardziej że kasują mi niektóre wypowiedzi ale piszę kolego "michalslack" bo troszkę przesadzasz i już zaczyna się tu robić nudno.
A jak mnie odwiedzi straż miejska to musi zadzwonić na domofon i czekać posłusznie przed furtką i to ja zadecyduje czy mam go wpuścić na posesje i nacisnąć na guzik żeby otworzyła się furtka, i jak będę miał w tym momencie czas to ich wpuszczę a jak stwierdzę że nie mam akurat czasu w tym momencie to im oznajmię grzecznie żeby się umówili w innym terminie bo akurat wyjeżdżam i już jestem spóźniony i zabierają mi mój cenny czas.
A tak na marginesie to mieszkam na wsi i też kiedyś strasz miejska jeździła i kontrolowała umowy czy mamy podpisane z firmą która wywozi śmieci, a potem okazało się że robili to bezprawnie ponieważ to jest jak sama nazwa mówi straż miejska a nie wiejska , a że wynajął ich wójt to jeździli ale nie było to zrobione zgodnie z prawem.
I nie piszcie już o tych różnych przepisach i paragrafach bo ile paragrafów tyle różnych przekrętów i łamania przepisów i ich interpretacji, każdy jak będzie chciał to sobie sam poszuka przepis interesujący go , to chyba nie jest trudne w dobie internetu.
Każdy przepis tak jest stworzony że można go jakoś ominąć.Koniec kropka.
To tyle ode mnie i wolałbym raczej czytać o technologiach niż głupich powielających się paragrafach.
Życzę wszystkim Wesołych i ciepłych świąt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Dec 2011 11:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
toku74 Poziom 20

|
21 Dec 2011 20:26 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Z tego co wiem olej nie miesza się z wodą tak, że powstaje 1 frakcja. Olej powinien wypłynąć na powierzchnię wody i można go ściągnąć przewodem. Jak czegoś dolejesz to po "pobraniu" oleju na pewno bd się źle palić.[/quote]
No niestety nie. Woda opada na dno. Najprościej to włożyć pompę do samego dna i pompować dopóki nie poleci olej, lub postawić beczkę na mrozie /wcześniej niech postoi w ciepłym nie bełtana, żeby woda opadła/ i czekać aż woda zamarznie. Obie opcje sprawdziłem i działają.
Dajmy spokój Strażom Gminnym, Policji, urzędnikom, bo co z tego że sobie pogadamy. Są przepisy o ochronie środowiska i jakoś trzeba sie do nich stosować, a tego właśnie pilnują Ci ludzie. Oczywiście niekiedy jest to przesada, ale nie ma co na wszystkich "psów wieszać". Ten co tak zna przepisy i lubi się po Sądach włóczyć to mu gratuluję cierpliwości i czasu na latanie po Sądach z każdą sprawą i chwalenie się, że przez niego ludzi zwolnią. To takie cudowne? Załatwiaj swoje sprawy i nie chwal się takimi pierdołami, i tym jaki jesteś "prawnik' bo prawda może leżeć gdzieś po środku, a jak działaja nasze Sądy wiemy. Między innymi tak działają dlatego, że jeden z drugim "pieniacz" d..pe zawraca pierdołami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Dec 2011 20:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
yetihehe Poziom 11

|
21 Dec 2011 22:06 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| michalslack wrote: |
-Rozporządzenie ministra gospodarki i pracy z dnia 4 sierpnia 2004r. w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z olejami odpadowymi.
-Ustawa o odpadach szczególnie Art. 3.1. "Odpady oznaczają każdą substancję lub przedmiot należący do jednej z kategorii, określonych w załączniku nr 1 do ustawy, których posiadać pozbywa się, zamierza pozbyć się lub do ich pozbycia się jest obowiązany"
|
A jak nie zamierzam się pozbyć, tylko wykorzystać? Na przykład do ogrzania pomieszczeń? Wtedy nie pozbywam się, czyli nie jest to odpad. W innym przypadku benzyna na stacjach też byłaby odpadem, bo w końcu "pozbywamy" się jej w silniku.
Dla jednych odpad, dla innych cenne paliwo ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
sonne2 Poziom 19

|
21 Dec 2011 22:07 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Chyba oblewałeś testy na czytanie ze zrozumieniem. Ja napisałem:
| Olej powinien wypłynąć na powierzchnię wody |
, a Ty:
| Woda opada na dno. |
Jak olej wypływa na powierzchnię wody to raczej woda jest tą dolną warstwą.
Tak sobie myślałem, że możliwe jest oczyszczanie przepracowanych olejów. :)
Rozpuszczając taki olej w wodnym roztworze np: mydła, czy proszku do prania łatwo usunąć można wszelkie brudy i jonowe związki metali ciężkich. Tak od siebie napisałem to, aby pokazać, że możliwe jest oczyszczanie przepracowanych olejów.
|
|
| Back to top |
|
 |
carot Poziom 20

|
21 Dec 2011 23:15 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| sonne2 wrote: |
Rozpuszczając taki olej w wodnym roztworze np: mydła, czy proszku do prania łatwo usunąć można wszelkie brudy i jonowe związki metali ciężkich. Tak od siebie napisałem to, aby pokazać, że możliwe jest oczyszczanie przepracowanych olejów.
|
Puszczamy pompą przez filtr z C330, odśrodkowy, i mamy czyściutki olejek. Czyścimy osad z filtra i od nowa :)
|
|
| Back to top |
|
 |
toku74 Poziom 20

|
21 Dec 2011 23:20 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
[quote="sonne2"]Chyba oblewałeś testy na czytanie ze zrozumieniem. Ja napisałem:
| Olej powinien wypłynąć na powierzchnię wody |
, a Ty:
| Woda opada na dno. |
Jak olej wypływa na powierzchnię wody to raczej woda jest tą dolną warstwą.
No to teraz możesz mnie ukamienować, za to , że nie doczytałem. Agresja przed świętami nie wskazana.
|
|
| Back to top |
|
 |
janchar Poziom 8

|
21 Dec 2011 23:51 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Pomysł bardzo fajny. Ludzie potrzebują ciepła i nic na to nie poradzimy. Myślę, że tak wysoka temp. spalania dorównuje spalarniom ekologicznym. Co do ekologii, to człowiek jest bardzo nieekologiczny. Wydycha CO2, zużywa czystą wodę itd. Olej zużyty do opalania jest bardzo nie na rękę rządzącym, gdyż ogrzewasz się za darmo, a inni muszą za to płacić. Wspomnijmy, że olej ten pochodzi z silnika samochodu. W takim razie samochody też są be, a jednak uważamy że muszą być no bo jak inaczej.
Problem nie rozbija się o ekologię, ale o ekonomię. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... . No właśnie. Zobaczcie jakie są przepisy odnośnie wiatraków.
|
|
| Back to top |
|
 |
dragster3 Poziom 2

|
22 Dec 2011 03:09 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Witam,jeśli chodzi o separacje oleju od wody to potwierdzam po zamarznięciu zlejesz z wierzchu olej ,a lód pozostanie.Ale, problemem jest gdy nie jest to woda,a płyn chłodniczy,a zdaża sie to często.Myśle że w Twoim przypadku,wystarczy zalać dzień wcześniej zbiornik olejem a następnego,przed rozpaleniem spuścić najpierw do wiadra wodę ,a gdy zacznie lecieć olej podłączyć do pieca.Przez noc woda powinna ustać się na dnie,na zdjęciu wyglądało że odpływ masz na samym dnie.Mam przy okazji pytanie,czy nie zalewa Ci się palnik nadmiarem oleju i czy rura krórą podajesz olej nie zarasta nagarem.Piękna konstrukcja gratuluję.I jeszcze powiem że ekologia piękna sprawa,olać Ekologów,z całym szacunkiem
|
|
| Back to top |
|
 |
sonne2 Poziom 19

|
22 Dec 2011 10:02 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Myślę, że inwestując jeszcze troszkę pieniążków można by rozwiązać problem niecałkowitego spalania, a przy okazji znacząco obniżyć spalanie oleju. Można wykonać gazgenerator dokonujący półspalania np: drewna w, wyniku czego otrzymuje się CO + H2 i inne inertne gazy. Komora spalania musi być jednak hermetyczna, a najlepiej gdyby się znajdowała poza miejscem gdzie pracują ludzie.
Dawkę oleju można w dużym stopniu zmniejszyć, a stosować nadmiar gazu drzewnego(CO+H2).
|
|
| Back to top |
|
 |
irkor Poziom 20

|
23 Dec 2011 18:10 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Z coraz większym zainteresowaniem czytam takie tematy jak ten i jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy potrafią wykorzystywać wszelkie sposoby dla zaoszczędzenia wydatków w dobie dzisiejszego kryzysu.
Martwią mnie tylko mądrale, udowodniający za wszelką cenę, jak bardzo wszyscy pionierzy i wynalazcy żyją niezgodnie z przepisami. Chyba powoli zatracamy swoją Polskość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hegemon 77 Poziom 6

|
24 Dec 2011 04:10 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Witam zainteresowała mnie twoja konstrukcja mam pytanie jak jest skonstruowana dysza , jaką ma średnice , właśnie buduję coś podobnego i zastanawiam się nad dyszą .
|
|
| Back to top |
|
 |
perhing Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
Katoo Poziom 13

|
25 Dec 2011 16:52 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
a ja mam inne pytanie , czy jeżeli podgrzeje odpowiednio olej przepracowany będę mógł go wtłoczyć do pompy wtryskowej diesla i na wtryski ,czy jego gęstość i lepkość pozwoli go wtłoczyć na wtrysk i spalić w piecu? Diesel na wolnych obrotach pali około 0,4- 0,8l/h ,( nie chcę go do auta w żadnym wypadku tylko zastanawiam się nad takim piecem) leży mi pompa na garażu wtryski bym ze złomu przyniósł. Tylko nie wiem czy mam się w to pchać czy będzie to działało ,
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
perhing Poziom 14

|
25 Dec 2011 18:37 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Dysza w palniku na olej przepracowany ma 2mm,więc daje to do myślenia,w moim palniku na przepracowany olej nie ma pompy.polecam link,który wcześniej podałem tam wszystko jest opisane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Dec 2011 18:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sonne2 Poziom 19

|
25 Dec 2011 19:28 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
| Katoo wrote: |
a ja mam inne pytanie , czy jeżeli podgrzeje odpowiednio olej przepracowany będę mógł go wtłoczyć do pompy wtryskowej diesla i na wtryski ,czy jego gęstość i lepkość pozwoli go wtłoczyć na wtrysk i spalić w piecu? Diesel na wolnych obrotach pali około 0,4- 0,8l/h ,( nie chcę go do auta w żadnym wypadku tylko zastanawiam się nad takim piecem) leży mi pompa na garażu wtryski bym ze złomu przyniósł. Tylko nie wiem czy mam się w to pchać czy będzie to działało ,
Pozdrawiam |
Czy ktoś CI uwierzy? Raczej nie. Czy to zadziała? Może w starszych Dieslach, ale pewnie trzeba by filtrować olej.
W silnikach Diesla przetwarza się głównie olej na pracę, a w omawianych tutaj piecach olej na ciepło.
|
|
| Back to top |
|
 |
perhing Poziom 14

|
|
| Back to top |
|
 |
dragster3 Poziom 2

|
25 Dec 2011 22:54 Re: Kolejny piec na olej przepracowany by MG |
|
|
|
Zrobiłem kiedyś taką pompe pędzoną silnikiem od pralki na pasku rozrządu,cztery wtryski w piec.Wtrysk jest impulsowy,więc trzeba utrzymać dość wysokie obroty.Próbę zacząłem na ON.Po 15 min. spaliło się 0.5l ropy,a układ pracował głośno[pompa z silnikiem jak i spalanie dawek paliwa]pompa wtryskowa stawia duży opór myślę że na oleju jeszcze większy.Z powodu złych rokowań prób ze starym olejem nie robiłem.
|
|
| Back to top |
|
 |