| Author |
gulci_a Poziom 8

|
17 Dec 2011 22:29 Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Witam, wykonałem w biurze u siebie w pracy lampy(metaloplastyka) w tych lampach wykorzystałem transformatory elektroniczne oraz ściemniacze współpracujące z nimi. Oba te elementy posiadają CE oraz deklarację zgodności. Z tego co doczytałem lampa będzie podlegać pod 2 dyrektywy, LCV oraz EMC. Aby wykazać zgodność z tymi dyrektywami wystarczy w deklaracji zgodności powołać się na deklarację trafo oraz ściemniacza? lampa została wykonana z odpowiednią praktyką i doświadczeniem inżynierskim. Nie wyobrażam sobie tego aby na kilka lamp trzeba było korzystać z odpowiedniej jednostki która to przebada. Proszę o podpowiedź jak to powinienem rozwiązać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Dec 2011 22:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
18 Dec 2011 01:17 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
A co to za dyrektywa LCV?
Nigdzie nie jest udokumentowane, że 2 urządzenia posiadające oznakowanie "CE" będą współpracować zgodnie połączone razem. Jeżeli dokumentacja tych urządzeń deklaruje ich współpracę, to OK. Jeżeli nie, to jako nowe urządzenie (złożone z posiadających "CE" podzespołów) musi mieć odrębną Deklarację Zgodności z powołaniem na określone normy. Dla sprzętu oświetleniowego z punktu widzenia EMC to PN-EN 55015. Nikt nie jest w stanie wykluczyć, że dwa lub więcej podzespołów składających się na wyrób końcowy, a posiadających stosowne Deklaracje nie spowoduje finalnie przekroczenia norm EMC.
Kolego proszę zastanowić się nad ewentualnym sumowaniem się zaburzeń elektromagnetycznych transformatora elektronicznego (nie są bez grzechów) i ściemniacza (też nie należą do ideałów). W określonej konfiguracji napięcia zasilającego i mocy pobieranej (moc żarówki) może dojść do generacji zaburzeń przekraczających znacznie wskazaną wyżej normę, mimo, że każde z tych urządzeń badanych osobno będzie znakomicie się pod tym względem prezentować.
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
18 Dec 2011 19:16 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Witam, chodziło mi o dyrektywę niskonapięciową LVD(mój błąd), producent zapewnia że oba urządzenia są przystosowane do współpracy ze sobą wiec jeżeli on tak zapewnia do dlaczego nie mogę się na to powołać? Dla czterech lamp których koszt wyniósł 500zł nie opłaci się przeprowadzać badań za kilka tysięcy. Jeżeli wszystko jest dobrze wykonane, nic nikomu się nie stało(załóżmy że lampa sieje jakieś zakłócenia) to w razie kontroli co może grozić za to? Z tego co doczytałem to transformatory wyłączone są z tej dyrektywy ale elektroniczne trafo już nie. Czy można powołać się na to że z założenia wyrób jest nieszkodliwy i wyłączyć go z dyrektywy ? W przewodniku po dyrektywie jest taki zapis. Przytoczyć deklarację producenta i po sprawie?Wtedy została by tylko niskonapięciowa.
-gdzie można poszukać jakiś większy wykaz co podlega pod EMC? w przewodniku jest wymienionych przykładowo kilka elementów co podlega a co nie
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
18 Dec 2011 20:11 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Jeżeli urządzenia są złożone z elementów podlegających ocenie zgodności, to wyrób końcowy z natury rzeczy również podlega takiej ocenie. Jako producent (wprowadzający do obrotu) masz prawo wystawić deklarację zgodności, ale ponosisz za nią pełną odpowiedzialność.
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
18 Dec 2011 20:32 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
witam, to że ponoszę pełną odpowiedzialność za wprowadzony do użytku wyrób to to już wiem. Nie wiem jednak co mi grozi jeżeli np takie urządzenie powoduje jakieś zakłócenia o których nie wiem i kontrola to wykryje?
-dostanę nakaz zabrania tych wyrobów?
-dostanę kare pieniężną?
Proszę o potwierdzenie tego czy dobrze myślę, jeżeli producent zapewnia że produkty mogą współpracować ze sobą(trafo i ściemniacz) to mogę powołać sie na to w swojej deklaracji zgodności i zapewnić że ten wyrób spełnia zasadnicze wymagania dyrektywy EMC??
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
18 Dec 2011 21:04 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
oczywiście, możesz. Ponosisz całkowitą odpowiedzialność za ten wpis jako wprowadzający do obrotu. Możesz zapewniać, że system (czyli zespół urządzeń) spełnia wymagania dyrektyw, dopóki ktoś z zewnątrz wykaże (kontrola np. UKE), że Twoja deklaracja nie ma oparcia w rzeczywistości. Jako wprowadzający do obrotu jesteś odpowiedzialny finansowo (max kara to 500 000 Euro). Do ukarania droga daleka, więc nie stresuj się, bo procedury są długie i obarczone wieloma możliwościami wykonania procedury naprawczej.
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
18 Dec 2011 21:32 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
witam, widzę że ma Pan sporą wiedzę w tym temacie. Z tego co wiem to większość małych firm "tata mama i ja" w ten sposób to robią. Nie wyobrażam sobie żeby wykonująć jakieś jednostkowe urządzenie czy maszynę ktoś wydawał fortunę i badał to! W taki sposób nasza gospodarka i rozwój w kraju by siadł w ciągu miesiąca. Zastanawiałem się jeszcze nad wyrzuceniem ściemniaczy i zastosowaniu samych transformatorów np bezpieczeństwa. W ten sposób nie musiał bym stosować EMC tylko LVD. Czy wystarczające jest aby w deklaracji zgodności powołać się na same dyrektywy? czy trzeba korzystać jeszcze z norm sharmonizowanych?z tego co wyczytałem powoływanie się na normy sharmonizowane jest dobrowolne. Jakim cudem te normy w naszym kraju są płatne?To jak mamy z nich korzytać? Wykonanie 1 urządzenia za 100zł- koszt norm 400zł
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Dec 2011 21:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
19 Dec 2011 09:50 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Normy są dostępne bezpłatnie w czytelniach uczelni technicznych. Urządzenia oświetleniowe w rozumieniu dyrektywy EMC podlegają tylko normie
PN-EN 55015:2011/A2:2011
Tytuł:
Poziomy dopuszczalne i metody pomiarów zaburzeń radioelektrycznych wytwarzanych przez elektryczne urządzenia oświetleniowe i urządzenia podobne.
W cytowanym wyżej najnowszym wydaniu dodano nowy rozdział o niepewności pomiaru i postępowaniu w przypadku zakazu sprzedaży.
Jeżeli chodzi o transformatory (w tym elektroniczne) to z punktu widzenia dyrektywy LVD obowiązuje norma
PN-EN 61558-2-13:2011
Tytuł:
Bezpieczeństwo użytkowania transformatorów, dławików, zasilaczy i podobnych urządzeń o napięciach zasilających do 1100 V -- Część 2-13: Wymagania szczegółowe i badania dotyczące autotransformatorów i zasilaczy z autotransformatorami
Zakres normy:
Podano szczegółowe wymagania i badania dotyczące autotransformatorów stacjonarnych lub przenośnych jednofazowych lub wielofazowych, chłodzonych powietrzem, niezależnych lub skojarzonych, o znamionowym napięciu zasilającym nie przekraczającym 1100 V prądu przemiennego oraz zasilaczy z autotransformatorami. Bezpieczeństwo obejmuje aspekty elektryczne, cieplne oraz mechaniczne. Norma dotyczy również transformatorów zawierających układy elektroniczne
Art. 13.1. Ustawa o ocenie zgodności stanowi: „Domniemywa się, że wyrób spełnia zasadnicze wymagania, jeżeli jest zgodny z normami zharmonizowanymi”. Tytuły i numery norm zharmonizowanych ogłasza Prezes Polskiego Komitetu Normalizacyjnego w drodze obwieszczenia w „Monitorze Polskim”.
Jeśli brak jest norm zharmonizowanych dla danego zastosowania, domniemywa się, że sprzęt elektryczny spełnia zasadnicze wymagania określone w § 5-7 Rozporządzenia, jeżeli jest zgodny z normami opublikowanymi przez Międzynarodową Komisję Elektrotechniczną (IEC), dotyczącymi tego sprzętu. W przypadku, kiedy nie istnieją również normy IEC podstawą uznania zgodności są normy krajowe.
Ocena zgodności sprzętu elektrycznego z zasadniczymi wymaganiami jest dokonywana na podstawie wewnętrznej kontroli produkcji tego sprzętu, kiedy to producent w wyniku dokonanej kontroli produkcji zapewnia i deklaruje, że sprzęt elektryczny spełnia zasadnicze wymagania określone w § 5-7.
Dla umożliwienia dokonania oceny zgodności sprzętu elektrycznego z ww. zasadniczymi wymaganiami producent sporządza dokumentację techniczną.
Wtedy to producent potrzebuje powołać się na spełniane norm.
Podaje wykaz zastosowanych w całości lub częściowo norm, oraz, w przypadku nie stosowania norm, opisy rozwiązań przyjętych w celu spełnienia zasadniczych wymagań.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Dec 2011 09:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
19 Dec 2011 18:11 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
witam, rozmawiając z szefem doszliśmy do wniosku że ściemniacze się wyrzuci a lampy zasili się z transformatora bezpieczeństwa. Proszę mnie poprawić jeśli coś źle piszę.
W tym przypadku wystarczy powołać się na dyrektywę niskonapięciową(spełnienie zasadniczych wymagań), na dyrektywę EMC nie trzeba gdzyż trafo wyłączone jest z dyrektywy??
PN-EN 55015:2011/A2:2011(norma krajowa)
Poziomy dopuszczalne i metody pomiarów zaburzeń radioelektrycznych wytwarzanych przez elektryczne urządzenia oświetleniowe i urządzenia podobne.
PN-EN 61558-2-13:2011 (norma zharmonizowana z dyrektywą niskonapięciową)
Bezpieczeństwo użytkowania transformatorów, dławików, zasilaczy i podobnych urządzeń o napięciach zasilających do 1100 V -- Część 2-13: Wymagania szczegółowe i badania dotyczące autotransformatorów i zasilaczy z autotransformatorami
Sprawdzając z ciekawości dukumentajce innych urządzeń w firmie znaleźliśmy urządzenie do gięcia płyt z tworzyw sztucznych. Urządzenie jakiś rok temu wykonał jeden z pracowników(obecnie tam juz nie pracuje i nie ma z nim kontaktu). Na urządzeniu dziennie ktoś pracuje, urzadzenie nie posiada CE ani deklaracji zgodności. Czy właściciel firmy może to urządzenie oznaczyć?czy nie ma prawa?
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
19 Dec 2011 21:15 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
| gulci_a wrote: |
| Sprawdzając z ciekawości dukumentajce innych urządzeń w firmie znaleźliśmy urządzenie do gięcia płyt z tworzyw sztucznych. Urządzenie jakiś rok temu wykonał jeden z pracowników(obecnie tam juz nie pracuje i nie ma z nim kontaktu). Na urządzeniu dziennie ktoś pracuje, urzadzenie nie posiada CE ani deklaracji zgodności. Czy właściciel firmy może to urządzenie oznaczyć?czy nie ma prawa? |
Jeżeli jest to jedyny egzemplarz, to można go potraktować jako prototyp znajdujący się w próbach wytrzymałościowych i ulegający ciągłym modyfikacjom. Tego typu urządzenia nie wymagają znaku "CE", gdyż nie są jeszcze wyrobem w rozumieniu ustawy. Dopiero, gdyby został taki egzemplarz przekazany do eksploatacji innemu podmiotowi, wtedy nabiera cech wyrobu i wymaga oznaczenia. Ponieważ nadal znajduje się w miejscu pierwotnego wytworzenia, nie został nikomu przekazany, więc to co powyżej.
Przy zastosowaniu napięcia bezpiecznego i rezygnacji z elektroniki (ściemniacze) oczywiście nie będzie konieczności korzystania z Dyrektywy EMC, pozostaje tylko LVD, ale jeżeli transformatory będą faktycznie transformatorami bezpieczeństwa i będą posiadały oznakowanie "CE", to moim zdaniem nie ma potrzeby wykonywania żadnych badań. Można tylko sporządzić dokumentację techniczną, w której udokumentuje się bezpieczeństwo wyrobu i powtarzalność parametrów w procesie wytwórczym.
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
20 Dec 2011 22:38 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Witam, zagłębiając się w literaturę można wyczytać że urządzenia pojedyncze i seryjne muszą posiadać CE. Czyli nawet własnoręcznie wykonana maszyna/urządzenie które będziemy użytkować sami bez osób trzecich. Tylko jak wykazać że jest to urządzenie prototypowe, skoro już 1,5 roku pracuje i nadal będzie pracować. Urządzenie jest bardzo proste w budowie wiec ciężko będzie się wytłumaczyć że jest to bardzo skomplikowany prototyp który testujemy(nikt w to może nie uwierzyć). Urządzanie nie zostało przekazane do eksploatacji nikomu obcemu ale jest eksploatowane u nas w firmie.
A może trzeba do tego inaczej podejść. A mianowicie kawałek deski, 2 nóżki, drut oporowy - z definicji nie można podpiąć tego pod maszynę, więc samo w sobie urządzenie nie podchodzi pod dyrektywę maszynową. Urządzenie potrzebuje trafo które posiada CE i można powiedzieć że zostało dokupione osobne wiec może na to urządzenie nie potrzeba CE?
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
02 Jan 2012 22:37 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
witam, z lampami już sobie poradziłem, zastosowałem transformator bezpieczeństwa i po sprawie.
Mam pytanie teraz odnośnie urządzenie do gięcia płyt z tworzyw sztucznych. Urządzenie zasialne jest z trafo oraz posiada drut grzewczy.....czy takie cos podlega pod kompatybilność elektromagnetyczną?Dyrektywa maszynowa odpada bo bo jest to urządzenie proste ręczne, niskonapięciowa też odpada bo napięcie niższe niż 50V.
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
02 Jan 2012 23:03 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
| gulci_a wrote: |
| Urządzenie zasialne jest z trafo oraz posiada drut grzewczy |
A trafo ma na wyjściu jakie ma napięcie? Bo generalnie to tu jest "pies pogrzebany".
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
02 Jan 2012 23:21 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Witam, trafo ma 24V, jest jeszcze regulator, który obecnie jest zjarany, trzeba wymienić bo niektórych rzeczy bez regulacji nie da się wyginać. Ale na razie zakładam że urządzenie będzie bez regulatora.
TO znaczy urządzenie zasilane jest poprzez trafo 230/24V....i tu moje pytanie bo ogólnie urządzenie jest zasilane z 230V poprzez trafo wiec teraz nie wiem czy podlega pod niskonapieciową czy nie(wydaje mi się że tak)
|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
03 Jan 2012 09:21 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Pod niskonapięciową tak. Na wejściu transformatora 230/24 wystarczy dać autotransformator regulowany i już będzie regulacja temperatury drutu (bo o to chyba chodzi). Jeżeli oba transformatory będą miały "CE", to problem z głowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jan 2012 09:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gulci_a Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
kreslarz Poziom 22

|
03 Jan 2012 14:36 Re: Projekt i wykonanie lamp biurowych-jakie dyrektywy? |
|
|
|
Oczywiście. Układ zawiera aktywne elementy elektroniczne, więc musi podlegać EMC.
Moduł ma oznakowanie "CE", można więc domagać się od producenta (importera) okazania Deklaracji Zgodności na ten produkt. Nieciekawa może okazać się współpraca tego elementu z transformatorem. Większość urządzeń z rdzeniem nie toleruje zbytnio odkształconej sinusoidy, a z taką będziemy tu mieli do czynienia podczas regulacji.
|
|
| Back to top |
|
 |