FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Soldano Atomic 5W na PCB Marvela

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Soldano Atomic 5W na PCB Marvela
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 17 Dec 2011 22:37   

Witam,
jako, że zebrałem już większość części(brak transformatora zasilającego) złożyłem to, co już jest...

Lampy wstawiłem 2x 6N2P-EW i 1x EL84. Transformator głośnikowy stary tg2,5-2-666. Jakość wykonania jest co najmniej tragiczna :D przełączniki jakie znalazłem, obudowa praktycznie ze śmietnika - porysowana, otwory powiercone zwykłą wiertarką, podstawki ze starego telewizora, brak gałek, różnokolorowe kabelki, brak listw zaciskowych.
Pieniądze, jakie wyciągnąłem z portfela to ok. 120zł, musiałem kupić aby 3 lampy i rezystory, potencjometry, kondensatory, laminat, wytrawiacz, gniazda.

Chciałbym się upewnić czy nie walnąłem jakiejś skuchy, jestem bardzo początkujący, ale sporo przez ten projekt się nauczyłem. Może po zdjęciach coś zauważycie, kable jako tako widać.

Nie wiem jeszcze jak to będzie z tym zasilaniem. W bloku mam strasznie duże napięcie w gniazdku(często się żarówki palą). W piwnicy nawet 245V, w mieszkaniu 235-240. Więc może trzeba będzie zbijać napięcia, gdy zdobędę odpowiednie trafo sieciowe.
Soldano Atomic 5W na PCB Marvela Soldano Atomic 5W na PCB Marvela Soldano Atomic 5W na PCB Marvela Soldano Atomic 5W na PCB Marvela

Laminat do płytki zasilacza to raczej stary wytwór ;D z tekstolitu, ten od wzmacniacza już inny. Najpierw wierciłem wcześniej pozaznaczane otwory wkrętarką, w zasilaczu 1,2mm(nie miałem wcześniej cieńszego wiertła), a we wzmacniaczu 0,8-1mm. Później ścieżki malowałem markerem i wytrawiałem B327. Nie wyszło tak źle.
Ogólnie celem było zrobienie wzmacniacza w dość niskiej kwocie, ale żeby przyzwoicie grał. Jeszcze nie mam głośnika, najpewniej zakupię 1x Eminence Legend V12 i zamknę w otwartej obudowie, tylko jeszcze nie wiem w jakich wymiarach i na jakiej sklejce. Zdobędę transformator sieciowy, wtedy podepnę stary głośnik od telewizora 4Ohm i zobaczę, czy nic nie zadymi. Nie wiem czy dobrych kondensatorów użyłem, czy nie będą szumieć, zobaczymy później...
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 18 Dec 2011 12:03   

Re: Soldano Atomic 5W na schemacie Marvela

Po pierwsze Atom 5W nie jest na schemacie Marvela, bo nie Marvel jest projektantem tego wzmacniacza. Marvel tylko zaprojektował PCB i jak widzę wzmacniacz jest wykonany na marvelowym projekcie PCB. Dlaczego niby to wspominam? Bo to ja jestem projektantem (jeśli można nazwać tak kogoś kto wzioł preamp z Soldano Atomic 18 i pożenił go z końcówką 5W w SE na EL84) tego wzmacniacza. Po drugie... masz podlączony bolec uziemienia gniazda od kabla zasilającego z chassis? Jakoś nie mogę tego namierzyć...
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 Post from the author of the topic 18 Dec 2011 15:13   

Re: Soldano Atomic 5W na PCB Marvela

1. ok. tytuł zmieniłem.
2. tzn.? może źle na tym zdjęciu wygląda.

Nie wiem czy aby dobrze wejście IN podłączyłem, bo gniazdo nie jest odizolowane od obudowy - umasione, a i tak podpiąłem masę pod ekran.
Przy głośnikowym, pod masę podpiąłem pod wtórne - 5 styk transformatora, a pod sygnał 3/6 - przełącznik. No i też z obudową się masa łączy.
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 18 Dec 2011 16:21   

Po pierwsze gniazdo zasilające powinno mieć oddzielny punkt podpięcia do chassis, a punkty z obu PCB powinny mieć krutsze kable. Odizoluj wejście od chassis bo robisz pętle masy.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 Post from the author of the topic 18 Dec 2011 16:29   

a mógłbyś mi jakoś pozaznaczać gdzie mógłbym te punkty podorabiać? Bo jak widzisz po tym co zrobiłem, nie bardzo wiem, jak tą masę po podłączać, w jakich odległościach, ile tych punktów. A środkowy bolec od gniazdka ma być podłączony do chassis jak najbliżej gniazda sieciowego?
Z tym wejściem właśnie o to mi chodziło, nie wiem jak je odizolować, musiałbym je całe taśmą okleić, może łatwiej byłoby odłączyć ekran po prostu...

edit.
Może zamiast nowych pkt. podłącze te "minusy" do mocowań PCB, żeby nie wiercić, i w miarę blisko to wyjdzie.

Ogólnie starałem się wzorować na innych konstrukcjach tego atoma, umieszczonych w sieci.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Dec 2011 16:29   

Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 18 Dec 2011 16:50helpful post - solution   

Ja bym to zrobił tak jak na rysunku. Kup sobie gniazdo izolowane bo takie używa Marvel. Nie ciągnij masy po oplocie od wejścia do PCB. Reszta na rysunku.

Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#7 Post from the author of the topic 18 Dec 2011 17:14   

ok. wywiercę te 2 otwory i podłączę.
A mając transformator TS40/45 może mógłbym nawinąć wtórne uzwojenia na anodowe i żarzenie . Na pierwotnym jest ok. 1140 zwojów. Tylko potrzebowałbym paru wskazówek, jakiej grubości dać przewody, które uzwojenie nawinąć bliżej rdzenia i czy wytrzyma te 40W.
Normalnie transformator miał 35V wtórne chyba.

Dodatkowo zastanawiają mnie potencjometry które również dotykają obudowy - nie wiem czy obudowa jest podłączona z nóżką od masy - znowu pętla? ;p
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 18 Dec 2011 18:31   

Nawijanie transformatora to nie jest taka prosta sprawa, ale oczywiście wykonalna. Chcesz to nawijaj. Najpierw na pierwotne kładzie się anodowe, a później żarzenie. Według mnie jak się ma omomierz to łatwo sprawdzić czy potencjometry mają połączenie z chassis.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 18 Dec 2011 18:57   

wtórne nie idą bezpośrednio na pierwotne, są poniżej na innej "tulejce?". Jeżeli nie zdobędę transformatora to z ojcem nawiniemy te "parę" zwojów. Zwoje już są nawet zdjęte z rdzenia. Chcemy podpiąć pod jakąś wiertarkę, wkrętarkę, napiąć przewód i ciasno nawinąć. Może się udać, postaramy się nawinąć równo. Choć nie wiem jak to będzie.

Potencjometry sprawdzę jutro, wszystko leży w piwnicy. Jak będą połączone z masą przez obudowę i przez jeden z pinów jednocześnie, to wtedy będzie trzeba inaczej je podłączać?
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 18 Dec 2011 19:27   

żaden z pinów potencjometrów nie łączy się z obudową bo było by to bez sensu.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 Post from the author of the topic 18 Dec 2011 19:34   

czyli nic nie muszę sprawdzać, czy żadnej pętli nie ma? (chodzi mi o sytuację taką jak z wejściem)
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 19 Dec 2011 10:30   

Jak sam nie połączyłeś to nie. Obudowy potencjometrów muszą stykać się jednak z chassis. Telpody mają całe metalowe obudowy więc zapewne mają kontakt z chassis.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Dec 2011 10:30   

Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 11:11   

Złożyłem już całość... Nawinięty transformator trochę brzęczy, ale spróbujemy z ojcem wymoczyć go w żywicy lub jakimś lakierze.. Napięcia pod obciążeniem mam 6,6V Żarzenie i 247lub 248 anodowe. Z głośnikiem Eminence Legend GB128 jest strasznie głośny! ;o Nie spodziewałem się aż takiego poweru.
Mam jeszcze parę problemów, z którymi chyba trzeba się uporać:
-Zaczyna piszczeć jak za bardzo rozkręcę głośność i gain. I to nieznośnie piszczeć.
-przy większej głośności brzęczy, chyba w podobnej częstotliwości co transformator
-troche strzela/pyka od czasu do czasu gdy nie dotykam strun
Może to wina kabla do gitary, bo był to kabel ekranowany do jakiegoś mikrofonu, 2 żyłowy, jedną żyłę wykorzystałem. No i przy machaniu gitarą lub kablem pyka jeszcze bardziej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Dec 2011 11:11   

Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#14 23 Dec 2011 11:21helpful post - solution   

Może warto skrócić połączenia pomiędzy PCB a potencjometrami. Potencjometr przecież można obrócić o 180 stopni. Czy wzmacniacz piszczy także ze zwartym wejściem do masy czy tylko z gitarą? Jak ustawiłeś transformatory względem siebie? Czy zrobiłeś test przesłuchowy? Czy zaekranowałeś pierwszą lampę preampu? Daj zdjęcia chassis od góry.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#15 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 11:36   

Potencjometrów już nie obrócę, bo wywierciłem po bokach miejsca na taki pin, musiałbym i po drugiej stronie ponawiercać. Myślę ,że odrobinę jakoś dałoby się skrócić. Lampa nie jest ekranowana, będę musiał coś wykombinować - pewnie diy. Jak odpinam gitarę to mocniej buczy, ale przy większej głośności nie testowałem, czy piszczy. Transformatory widać na zdjęciu. trochę się rozmazało i słabe światło, ale "coś" widać.
A na czym polega ten test przesłuchowy?

edit. Bez gitary nie dość że buczy to jeszcze ostro piszczy, przy dużej głośności. Ale raczej tak samo jak z gitarą to piszczenie.

Po przysłonieniu zwykłą folią aluminiową i zetknięciu ze śrubką przykręconą do chassis. buczenie się odrobinę zmniejsza. Zarówno przy pierwszej lampie jak i przy ostatniej.

Jeszcze pytanie: 3 pin na wejściu też trzeba podłączyć? zamyka tak jakby obwód, gdy gitara nie jest podłączona.

Sieciowy transformator jakby coś wzbudza, gdy inaczej stoi nie buczy, a gdy dotykam obudowy rdzenia to 2x bardziej buczy.
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 23 Dec 2011 11:56   

Przynajmniej pierwsza lampa preampu powinna być ekranowana, skrajnych przypadkach obie. Zdjęcie jest rozmazane, więc nie wiem czy w preampie siedzą 6N2P-EV czy 6N2P. Jeśli te drugie to mają one większe mikrofonowanie. Jeśli te pierwsze to zamień je miejscami. O badaniu przesłuchu pomiędzy transformatorami było tu wielokrotnie pisane. Jeśli buczy trafo zasilające to te buczenie będzie się przedostawać do głośnika. Pomóc może trochę miękkie zawieszenie. Wejście musi być tak zrobione aby po odpięciu kabla wejście było zwierane do masy. Od tego jest właśnie ten trzeci pin.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#17 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 12:03   

a jak określić jakie lampy siedzą? Z tego co pisało na aukcji kupiłem 6N2P-EW. Próbowałem ustawiać transformator przy wlaczonym wzmacniaczu, jakaś tam różnica była, chyba chodzi o luźne blaszki rdzenia i zwoje. Bo po nawinięciu od razu poszło do testów, czy dobre napięcia itd.a pasowałoby zalać je tą żywicą. Ekran jakiś załatwię, tylko nie wiem - czy wystarczy byle co, samoróbka, czy musi być jakiejś dobrej jakości, najlepiej kupiony?
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#18 23 Dec 2011 12:14   

Przeczytać napis na bańce? Trafo nie powinno drżeć bo te drgania będą się przenosić na chassis, a poprzez chassis na lampy i poprzez nie do głośnika. Jeśli możesz zalać je żywicą czy lakierem zrób to, choć uważam, że zdobycie dobrego transformatora zasilającego to nie jest problem na tyle dużym aby przewijać trafo na rdzeniu zwijanym którego złożenie jest problematyczne. Ekran polecam zrobić z blachy (w starych TV były ekrany ze zrolowanej blachy - całkiem dobre) i podłączyć kabelkiem do chassis.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#19 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 12:30   

jedyny napis na bańce to 0TK1. Ale pewnie nawet jak zrobie ekran, i zaleję transformator, to tamto okropne piszczenie nadal będzie występować ;p
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#20 23 Dec 2011 12:50   

Nie widziałem ruskiej lampy bez napisu. Napisy mogą być widoczne pod światło, ale zawsze są. Jest kupa niuansów odpowiedzialna za wzbudzanie się lamp. Nie pamiętam czy PCB Marvela zawiera zwarcie pinu 9 do masy - powinien być zwarty. Na pewno nie zawiera zwarcia kołka środkowego do masy co dla mnie jest błędem.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#21 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 13:01   

a no faktycznie. Trzeba się lepiej przyjrzeć, napis jest słabo widoczny.. Pod dużym kątem prawie dobrze go widać. jest to 6N2P-EV czy tam EW, pisane EB cyrylicą. Jeżeli dobrze patrzę to 9 pin jest podłączony do masy.
A mógłbyś mi jeszcze powidzieć jaki wpływ ma na te różne zakłocenia, szumy, brumy, brzęczenia i piski ma podłączenie mas do chassisu. Gdzieś wyczytałem, że JCM800 od Marshalla ma masę nie podłączaną do chassis. A mój tato , może sie nie zna na tym ale coś wspominał, że Masa powinna być na oddzielnej płytce, a chassis podłączony do uziemienia, choć trochę nie bardzo wiem jak to ma wyglądać.
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 23 Dec 2011 13:33helpful post - solution   

Prowadzenie masy we wzmacniaczu lampowym ma znaczenie jeśli chodzi o brum 100Hz. Masa powinna być prowadzona w gwiazdę lub w szynę albo tez kombinację tych dwóch sposobów. Jeśli układ składa się z kilku PCB to ich masy powinny być połączone z chassis w gwiazdę w jednym punkcie bez jakichkolwiek petli w układzie czyli masa z jednego PCB musi mieć styk z chassis tylko w jednym punkcie. Masa nie może być prowadzone poprzez ekrany w kablach ekranowanych, a ekran podłączony musi być tylko z jednej strony. W tym wypadku wejścia muszą być izolowane. Uziemienie musi być podpięte w innym niezależnym punkcie chassis, ale nie ma to wpływu na brumy, a jest wymogiem prawnym.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#23 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 14:12   

a jeżeli prowadzę masę po ekranie w kablu gitarowym to ma to jakiś wpływ?
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 23 Dec 2011 14:44   

Nie ma wpływu, oczywiście jak jest to prawdziwy dobry kabel gitarowy.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#25 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 14:46   

a jeżeli jest to stary kabel od mikrofonu, to lepiej puścić dwiema żyłami i ekran zostawić?
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#26 23 Dec 2011 19:32   

Możesz sobie zrobić kabel kierunkowy. Jedną żyłą puszczasz sygnał, drugą masę, a ekran podpinasz z jednej strony do masy. Nigdy niestety nie pamiętam którą wtyczkę wkłada się do gitary, a którą do wzmacniacza. Pewnie na internecie można znaleźć takie informacje, ale to raczej robota dla ciebie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Dec 2011 19:32   

Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#27 Post from the author of the topic 23 Dec 2011 21:18   

ekran w kablu mocuje się do masy po stronie wzmacniacza :p znalazłem :D

zrobiłem także ekran na pierwszą lampę preampu z miedzianej rurki. Chyba spełnia zadanie. Choć i tak jak na razie ten brzęczący transformator mnie dobija. Nie mam w domu żadnej żywicy żeby go zalać, tylko klej do drewna :E czego raczej do takich celów lepiej nie używać. Tego typu transformatory to ogólnie porażka, mogłem nawinąć na innym rdzeniu, nie sklejanym i prasowanym, ale na skręcanym śrubami, to by się scisnęło i by nie brzęczał. A tak się blachy porozklejały i nie dziwne, że brzęczy. A te kable od potencjometrów dużo mogą pomóc z szumami, brumami itd? Muszą to być ekranowane kable?
Back to top

painlust
Poziom 23
Poziom 23

Post#28 24 Dec 2011 09:53   

Na tę chwilę to trafo jest twoim problemem. Rozejrzyj się za jakimś gotowym. No i za ekranem na pierwszą lampę. Zostaw kable do potencjometrów na razie w spokoju.
Back to top

mice.co
Poziom 10
Poziom 10

Post#29 Post from the author of the topic 24 Dec 2011 12:52   

czyli, że miedziany ekran się nie nadaje? Na niższych głośnościach jest czysto, dopiero potem słychać transformator w głośniku, a jeszcze głośniej - pisk. Choć gdy poustawiam bardzo głośno gain i mvolume, a przycisze potencjometrem na gitarze do ~1 to piec gra pięknym, czystym, cleanem/crunchem, szumów chyba nie słychać - nie pamiętam już. Znalazłem już pierwsze najbardziej brzęczące miejsce w transformatorze, myślę, że jakoś dałoby się ję skleić. Choć dla świętego spokoju kupie już ten transformator, lub znajdę inny rdzeń, skręcany. Jakbym kupował to pewnie toroidalne. Choć koszt wyjdzie ogromny, w porównaniu do reszty wzmacniacza, a nawijanie transformatora nie jest takie trudne. 1050 zwojów nawinęliśmy z ojcem w 10-15 minut i wszystkie wyszły w miarę równo, jakby nawijać na wolniejszych obrotach(bo na wkrętarce to robiliśmy) to by zwoje pewnie nałożyłyby się ciaśniej.
Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#30 28 Dec 2011 08:50   

Quote:
czyli, że miedziany ekran się nie nadaje? Na niższych głośnościach jest czysto, dopiero potem słychać transformator w głośniku, a jeszcze głośniej - pisk.

To najprawdopodobniej wzbudzenie a nie transformator, mogła je wywołać pętla masy, o którą nietrudno.
Quote:
Znalazłem już pierwsze najbardziej brzęczące miejsce w transformatorze, myślę, że jakoś dałoby się ję skleić. Choć dla świętego spokoju kupie już ten transformator, lub znajdę inny rdzeń, skręcany. Jakbym kupował to pewnie toroidalne. Choć koszt wyjdzie ogromny, w porównaniu do reszty wzmacniacza, a nawijanie transformatora nie jest takie trudne.

Cierp ciało jak żeś chciało - dobrego wzmacniacza ze śmieci nie zrobisz, chyba, że masz farta i doświadczenie zarazem. Zaś koszt transformatora sieciowego do konstrukcji takiej jak Twoja nie jest wygórowany, w 100zł na pewno się zamyka.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Soldano Atomic 5W na PCB Marvela
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Atomic i wejścia HIGH i LOW (1)
Atomic wyjście słuchawkowe (10)
Marvel Atom kopia Soldano 5W brumienie (14)

Page generation time: 0.159 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed