FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość)

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość)
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 18 Dec 2011 15:01   

Na dzień dobry w samo zimowe (bez śniegowe)grudniowe popołudnie pasowało by już troszkę napisać dla ciekawych nowego głośniczka od STX a mianowicie jak w temacie 4x SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC .

Najprościej jest od początku a więc, wraz z drugim miesiącem tegorocznych wakacji na samym początku ferii planowałem zrobić sobie jakieś konkretne suby za niewielkie pieniądze,(dla informacji dlaczego sobie nie kupiłem była ciekawość którą pielęgnuje od dawna , swoje nagłośnienie pielęgnować samemu więc zakup gotowych firmówek raczej nie wchodzi u mnie w grę, być może z powodu iż nie są mi potrzebne , a satysfakcja z własnej konstrukcji chyba bardziej mnie zadowala), od dawna testuje głośniki stx bo promuje polskie produkty a firma stx produkuje naprawdę ciekawe przetworniki za niewielkie pieniądze. od stx miałem już wszystkie 15" więc przyszedł czas na nowe SW, zakupiłem więc 4 sztuki SW w wersji 8Ohm.
Obudowy to 200l. BR projekt zaczerpnąłem z ELKI tylko że konstruktor miał w nich znane 38/550.Jako surowca użyłem tego co lubię czyli płytę wiórową 18mm, skręcenie i sklejenie obu subów zajęło mi kilka godzin w zaczynając w sobotni letni poranek :D. wytłumiłem tylną ściankę gąbką akustyczną (2cm), no i przyszedł czas na test, późnym popołudniem w słoneczku suby stanęły za domem na trawce by zrobić na mnie pierwsze wrażenie, A więc...

Pierwsze wrażenie nie było dla mnie zaskoczeniem mimo iż pod ręka miałem tylko końcówkę o mocy 0,5 KW przy 4 ohm, na croosover-ze ściąłem je od 120 HZ chyba w tym paśmie czują się najlepiej! głośniki nowe jeszcze dobrze nie "wygrzane" więc nie odkręcałem z byt wiele , poszedłem bardziej chyba na bezpieczną taktykę podwyższania mocy stopniowo. Mimo wszystko bas był miękki , wyrazisty , i odczuwalny nawet z kilku metrów przy tak małej mocy, bardzo istotną rzeczą jest skuteczność bo naprawdę te suby nie nie gardzą !

Następnie suby okleiłem czarnym materiałem "kocem", obudowy czekają tylko na rączki i kratkę zabezpieczającą przód.
Nadszedł czas wygrzać głośniki i rozwinąć im skrzydła, paczki stanęły w klubie gdzie przewija się średnio tysiąc osób, zostały pospawane klatkę zabezpieczające kolumny dzięki czemu byłem o nie spokojny, na sali stoją już robione wcześniej prze zemnie odwrotki na 15" na głośnikach Ukraińskej firmy "MAG": Link Oraz odwrotki 18" na: Link

Suby napędzane są ADS PLX 4000 ścięte przez crossover zewnętrzny (Behringer cx3400). Pierwsze 2 imprezy suby podkręcane były stopniowo z głową, nad całością czuwały peryferia (foto), pierwszy miesiąc (4imprezy) nie przekraczaliśmy zielonych diód na ads-sie . Wrażenie niesamowite suby zamiatały na sali bardzo miękko i żywo, bas nie opóźniał ani nie zamulał , był żywy szybki i świetnie nadawał się do takiego gatunku muzyki, testy przeszły na prawdę bardzo pomyślnie więc listopad stał pod znakiem dawki większej mocy ! Suby miałem cały czas na oku ponieważ pracuje w tej dyskotece więc raczej nikt nie miał możliwości jakiegokolwiek interweniowania w ustawienia czy stopień mocy, pierwsza impreza listopada grały na mrugającym clipie (każda sobotnia impreza to jakieś 8-9 godzin pracy głośników) , po pierwszej takiej imprezie stx-y wydaliły z siebie klasyczny dla nich zapach , magnesy były "letnie" a zapach pozostawał, następne imprezy były już przełomem, człowiek odnosił wrażenie że grają coraz lepiej nie potrzebowały już tak dużo mocy zaczęły mocniej "kopać po klacie", basik stał się jeszcze głębszy i mocniejszy co bardzo mnie cieszyło i zadziwiało co te głośniki potrafią!
Impreza andrzejkowa była ich największym sprawdzianem, grały do spodu , PLX stał na cipile czasami przy mrugając, po tej imprezie w pełni mogę stwierdzić że właściwie wygrzałem głośniki i grają na prawdę rewelacyjnie, spokojnie można przekraczać ich moc znamionową podaną przez producenta !

Suby polecam wszystkim zarówno do dyskoteki jak i na plenery, do zespołu jak i stacjonarne nagłośnienie w lokalu !

Myślę że to co napisałem będzie miało jakieś przesłanie i otworzy okno dla ludzi z mniejszym budżetem, przetworniki jak najbardziej warte uwagi i pieniędzy.
Poniżej zdjęcia, opis i troszkę od siebie, czekam na komentarze i jakieś pytania, bardzo mile widziane :)

Suby testowałem z :

jedna paczka Br w niej 2x STX SW VS. jedna paczka Br w niej 2x MAG A150
*Magi przegrały na zejściu i skuteczności, stx pozamiatał*

Jedna paczka Br w niej 2x STX SW VS. w odwrotki 250l. w nich MAG 1501
* nie wiem czy to był dobry pomysł, suby zeszły niżej, odwrotki stukały zbyt twardo jak na taki gatunek muzyczny,gdy odwrotki były w tym samym paśmie to sub bardziej mnie zadowalał, więc tu zostawię gust własny czyli STX*

Oczywiście jestem w trakcie budowy jeszcze 2 takich subów dla własnego użytku i zbliżających się plenerów latem gdzie zamierzam się nimi chwalić.

Na święta przedstawię 4x Beyma 18P100Nd w 300 l. Br :D

Dziękuje za przeczytanie mojego tematu :)

SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość) SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość) SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość) SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość) SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość) SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość) SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 Dec 2011 15:01   

Back to top

djpawelo2008
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 18 Dec 2011 22:23   

Re: SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość)

Świetna konstrukcja gratulacje! Mam te przetworniki w tubach (jest gdzieś temat tutaj) i to prawda, że gdy troszkę czasu pochodzą i się (wygrzeją) to grają całkowicie inaczej i nieporównywalnie lepiej!
Back to top

Elektrostepa
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 19 Dec 2011 12:54   

a dziękuje dziękuje, z tym wygrzanie to naprawdę ciekawa sprawa, jestem z tych głośników mega zadowolony, kolejne już zrobione i jeszcze 2 dla znajomego zespołu muzycznego także pozdrawiam :)
Back to top

kickbasse
Poziom 4
Poziom 4

Post#4 15 Jan 2012 20:47   

mógłbym prosić o jakiś schemat budowy tych kolumn ?
Back to top

Elektrostepa
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 Post from the author of the topic 30 Jan 2012 12:21   

Schemat kolumn to obudowy zabrane z wcześniejszych tematów na 2x 38/500

schemat dostępny na forum...
Back to top

kickbasse
Poziom 4
Poziom 4

Post#6 30 Jan 2012 12:41   

A mógłbyś mi podać link to tego schematu bo nie mogę znaleźć. Z góry dzięki za pomoc
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2012 12:41   

Back to top

mollto
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 01 Feb 2012 01:04   

Cześć Elektrostepa, właśnie przymierzam się do zbudowania subwoofera na tych głosnikach, tylko zastanawiam się nad wersją 4ohm i puścić je w szereg, napęd to HandBox AXT-1400 w mostku.
Ta końcówka pracuje w mostku od 8 ohm więc dla tego chciałbym zastosować 4 omówki.
Co Ty o tym sądzisz?
Czy sklejka 15mm będzie odpowiednim budulcem.
I mam jeszcze jeden problem, paczka ma pracować w klubie ale jest ograniczona ilość miejsca, tz. sub ma stać pod małą scenką w której jest otwór o wielkości: szerokość 88cm, wysokość 45 cm, głębokość jakieś 65 cm.
Ze sklejki 15 dało by się wyciągnąć 200 litrów netto, ale problem pojawia się z BR, bo nie ma za bardzo miejsca na okrągłe i tu się zastanawiam nad trójkątnymi, które dodatkowo by wzmocniły konstrukcję.
W WinISD BR, dla paczki z dwoma głośnikami pokazuje 2 BR 10cm średnicy, 11 głębokości.
Pomożesz coś wykombinować?
Back to top

Elektrostepa
Poziom 11
Poziom 11

Post#8 Post from the author of the topic 20 Feb 2012 12:48   

Hmmm
1. Sprawa tego typu że 15mm to stanowczo za mało jak na sklejke wióra/sklejka minimum 18mm musisz wierzyć mi na słowa wiem z doświadczenia :)
2. Raczej nie praktykuje się puszcania przetworników basowych w szereg, z obserwacji takiego doświadczenia na m pierwszy żut słyszalna jest nie wydolność prądowa wzmacniacza.
3.Hand-box-s słyszałem nie pamiętam jak wersja ale dla mnie to tragedia, mostek jak mostek na pewno będzie zapasu w cholere, niczym to nie grozi możesz puszczać w szereg lecz najpier przekalkuluj sytuacje gdyż hand box nie będzie się spisywał , wtedy do 4 wersji trzeba będzie kupić już konkretny wzmacniacz zaopatrzony w zabezpieczenia a co najważniejsze zdrowy rozsądek z dawkowanie mocy :)
4. z przerabianiem konstrukcji nie miałem w tym wypadku do czynienia, symulacją w winsid też nie wolno się kierować co najwyżej wspomagać(nie zawsze pokazje prawdę a często bzdury), myślę że warto zachować pierwotne budulce: 18mm i nic nie kombinować przy BR,(taka moja skromna podpowiedź).
POZDRAWIAM...
Back to top

Sanchineq
Poziom 3
Poziom 3

Post#9 16 Mar 2012 01:23   

Wciąż nie mogę znaleść schematu tej paczki . Proszę o pomoc :)
Back to top

ActiveDJ
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 16 Mar 2012 16:02   

Proszę, oto projekt. Pozdrawiam
Back to top

dj cynix
Poziom 2
Poziom 2

Post#11 03 Apr 2012 22:38   

mam dwa pytania jedno czy można w tych paczkach zastosować takie głośniki stx SW.STX.15.4.1200.8.F.S.MC a drugie pytanko jakie zastosować zwrotnice do tych paczek
Back to top

ActiveDJ
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 04 Apr 2012 08:07   

Zwrotnice to najlepiej aktywne ; ) a czy można - przesymuluj
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Apr 2012 08:07   

Back to top

mollto
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 04 Apr 2012 15:33   

dj cynix wrote:
czy można w tych paczkach zastosować takie głośniki stx SW.STX.15.4.1200.8.F.S.MC

Wydaje mi się że 200 litrów to trochę za dużo.
Buduję suba na tych głośnikach i robię jakieś 180 litrów, troche odejdzie na wzmocnienia.
Głośniki zamówione, mam je mieć na piątek.
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Beginners / Unfinished -> SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC ---> BR (ciekawość)
Page 1 of 1
Similar topics
SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC w tubie 15TLH30 (30)
Subwoofer BR na SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC (14)
Subwoofer STX na głośniku SW.STX.15.3.800.4.F.A.MC (28)
E15-C SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC Tapped Horn (51)
[Estrada] Nadstawki STX GDN 30-400 + D-800 (28)
Subbas Band Pass 6th SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC (42)
Małe kolumny (górki) na STX D-800-8-Ti-S i GDE-25-300-8-SE (8)

Page generation time: 0.109 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed