| Author |
mirekk36 Poziom 25

|
23 Dec 2011 18:57 Re: Pixel Factory - generator fontów graficznych LCD (do C) |
|
|
|
| nsvinc wrote: |
| mirekk36 wrote: |
| Pierszy starszy bajt drugi młodszy - tego ofsetu |
Duży endian może być kłopotliwy. Zdaję sobie sprawę, że na 8bitowych mikrokontrolerach może być łatwiej przetwarzać bajty gdy są one w tej kolejności, ale dla systemów >=16bit taka kolejność wymusza zbędny narzut, bo przecież łatwiej postawić wskaźnik na u16 w konkretne miejsce bufora i sobie stamtąd przeczytać całe słowo na raz. Tym bardziej, że ta tablica jest w RAMie, a Cortexy obsługują odczyt niewyrównany... |
No OK ;) może zmienię to na Little endian ... bo w sumie tu z mojego punktu widzenia na 8-bitowym AVR to z kolei żadna różnica - i tak muszę wczytać bajt po bajcie.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
28 Dec 2011 01:27 Re: Pixel Factory - generator fontów graficznych LCD (do C) |
|
|
|
Wszystko zmienione na LittleEndian, no i powstaje powoli własny EDYTOR każdego ze znaków dowolnego fontu. Tzn ładujemy dowolny font i możemy dowolnie przetworzyć znak o dowolnym kodzie ASCII na co chcemy. Np na jakąś własną semigrafikę itp.
Lewy klawisz myszy - rysuje
Prawy klawisz myszy - kasuje
Oczywiście zupełna dowolność tzn można sobie edytować czyste fonty proporcjonalne (zmienna szerokość w pixelach jak na obrazku) albo KAŻDY font przerobić na stałą szerokość (automatyczne dopasowanie szerokości do najszerszego znaku - zwykle duża litera W)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
28 Dec 2011 13:55 Re: Pixel Factory - generator fontów graficznych LCD (do C) |
|
|
|
Ok już jest do pobrania najnowsza wersja 1.0.1.3
Można sobie potestować jak działa fajnie edytorek fontów tzn własnych znaków ;)
poniżej krótki filmik z działania:
|
|
| Back to top |
|
 |
MichałS Poziom 7

|
02 Feb 2012 12:41 Re: Pixel Factory - generator fontów graficznych LCD (do C) |
|
|
|
Pobrałem wersję 1.0.1.8 i niestety zamyka się sama, bez komunikatu po 10sek. Nie ważne czy coś zdążysz zrobić, czy program zostanie tylko uruchomiony. Sprawdzałem na 2 różnych komputerach, niestety to samo. Czy można coś na to poradzić?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
02 Feb 2012 13:09 Re: Pixel Factory - generator fontów graficznych LCD (do C) |
|
|
|
| MichałS wrote: |
| Pobrałem wersję 1.0.1.8 i niestety zamyka się sama, bez komunikatu po 10sek. Nie ważne czy coś zdążysz zrobić, czy program zostanie tylko uruchomiony. Sprawdzałem na 2 różnych komputerach, niestety to samo. Czy można coś na to poradzić? |
Pobierz jeszcze raz, jest już dużo nowsza wersja 1.0.2.3. Ale pamiętaj, że aplikacja MUSI mieć dostęp do internetu. Jeśli będzie miała zablokowany przez firewall'e to niestety się wyłączy :(
|
|
| Back to top |
|
 |
MichałS Poziom 7

|
02 Feb 2012 17:00 Re: Pixel Factory - generator fontów graficznych LCD (do C) |
|
|
|
OK dzięki, ale wszystkie linki prowadzą do wersji 1.0.1.8, gdzie szukać najnowszej wersji?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
Google