FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Paszport techniczny co się zmieniło

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Medical Equipment -> Paszport techniczny co się zmieniło
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 19 Dec 2011 21:57   

Paszport techniczny co się zmieniło

Czy ktoś z kolegów uświadomi mnie na jaki sprzęt medyczny zakłada się paszport techniczny, czy ujmuje to jakaś ustawa lub zarządzenie.
Bo w niektórych szpitalach które spełniają normy ISO, kierownictwo zdurniało i karze zakładać paszporty na nebulizatory które dostało od firm w prezencie oraz słuchawki które lekarz nosi na szyj.
Dawniej w Zakładach Techniki Medycznej (piękne czasy które nie wrócą) paszporty zakładano na sprzęt o określonej wartości zakupu oraz sprzęt, który wymagał okresowych przeglądów, które narzucał producent lub stawiały warunki bezpieczeństwa pacjenta oraz warunki pomiarowe (sprzęt laboratoryjny; audiometry itp). A jak to teraz wygląda.
Back to top

alfzuk
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 20 Dec 2011 01:07   

Re: Paszport techniczny co się zmieniło

ISO wymaga paszportów na każdy sprzęt mający styczność z pacjentem.Z jednej strony to jest dobre ,bo dla firmy wykonującej przeglądy jest to spora kasa,ale i odpowiedzialność.Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2011 01:07   

Back to top

Cuberius
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 20 Dec 2011 23:21   

Proszę zdefiniować "styczność z pacjentem".
Back to top

fortronik
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 21 Dec 2011 00:28   

Cuberius wrote:
Proszę zdefiniować "styczność z pacjentem".

Przepraszam że wtrącę, którego słowa Kolega nie rozumie "styczność" czy "pacjentem". Określenie potoczne (może to niefortunnie określenie, ale jesteśmy w grupie zamkniętej i mam nadzieje że każdy z nas wie dokładnie o co chodzi) urządzeń z którymi w czasie badań, ćwiczeń, itp ma pacjent, lub personel obsługujący bezpośredni kontakt fizyczny, czyli np: jest do niego podłączone (oczywiście do urządzenia medycznego), lub w czasie pracy może narazić pacjenta, oraz obsługę na utratę zdrowia ( utratę zdrowia - nie będę definiował) - bez urazy bądźmy poważnymi ludźmi :!:
Back to top

alfzuk
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 21 Dec 2011 00:41   

Kolega Fortronik to bardzo dokładnie i precyzyjnie określił. Dziękuję i pozdrawiam.
Back to top

Cuberius
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 21 Dec 2011 00:53   

Spokojnie koledzy... =_=
Pytam, bo starałem się wyjaśnić to sekcji iso w moim szpitalu i chciałbym wiedzieć czy wszyscy tak samo to rozumiemy...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Dec 2011 00:53   

Back to top

pietas
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 21 Dec 2011 11:30   

alfzuk wrote:
ISO wymaga paszportów na każdy sprzęt mający styczność z pacjentem.Z jednej strony to jest dobre ,bo dla firmy wykonującej przeglądy jest to spora kasa,ale i odpowiedzialność.Pozdrawiam
A co z autoklawem? Nie ma on styczności z pacjentem, a paszport chyba musi być.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Dec 2011 11:30   

Back to top

Lisek64
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 21 Dec 2011 22:46   

Ale ma "styczność" z obsługą czyli personelem. Proszę się zapoznać z postem kol. Fortronika :-)
Back to top

RIMI
Poziom 6
Poziom 6

Post#9 Post from the author of the topic 23 Jan 2012 22:58   

Widzę że nikt nie znalazł żadnego aktu prawnego na temat paszportów technicznych. Bardzo mnie to martwi ze względu na odpowiedzialność za sprzęt który zostaje nam powierzony. W obecnym czasie prokurator nie pyta ze to jakiś przypadek tylko kto ostatnio w nim grzebał. Mam prośbę do moderatora o stworzenie działu z przepisami prawnymi związanymi ze sprzętem medycznym i jego serwisowaniem aby nie skończyło się to smutno dla nas, bo dyrektor lub prezes nie przyniesie nam paczki do więzienia.
W obecnym czasie mam wypisać paszporty na nowe łóżka szpitalne które przyszły do szpitala, nikogo nie interesuje że po gwarancji ktoś musi się tym zająć i prowadzić dokumentacje.Bo to ja zajmuje się sprzętem i to twoja działka.
Za miesiąc będę wypisywał paszporty na elektrody do EKG a za jakiś czas przewód do monitorowania bo ma styczność z pacjentem.
Back to top

fortronik
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 23 Jan 2012 23:19   

RIMI wrote:
Za miesiąc będę wypisywał paszporty na elektrody do EKG a za jakiś czas przewód do monitorowania bo ma styczność z pacjentem.

Nie popadajmy w skrajności. Elektrody, czy przewód nie jest urządzeniem są to elementy składowe urządzenia i do tego są to elementy zużywalne. Po za tym, że łączą pacjenta z urządzeniem to jako same nie wyrządza szkody pacjentowi (oczywiście nie podłączone do aparatu), ale aparat już musi posiadać paszport.

Ps. Po wyborze moderatora (ów) wspólnie zastanowimy się nad ewentualnym podziałem naszego działu na odpowiednie fora tematyczne.
Back to top

Lisek64
Poziom 14
Poziom 14

Post#11 24 Jan 2012 21:43   

Podstawa prawna to dziennik ustaw o wyrobach medycznych. Nie ma tam wprawdzie określenia "paszport techniczny" ale przecież wiadomo o co chodzi. Czy to będą pojedyncze kartki czy książeczka to nie ma znaczenia
Back to top

leonard64
Poziom 10
Poziom 10

Post#12 03 Feb 2012 10:13   

wymagania opisane są w Dz.U.Nr107, poz.679 rozdział 11 z 20 maja 2010r
Back to top

Piecuch
Poziom 5
Poziom 5

Post#13 19 Mar 2012 15:57   

Witam wszystkich wypowiadających się. W szpitalu, w którym nadzoruję sprzęt, zbliża się termin akredytacji.
Dziennik Ustaw przeczytałem, (chyba) ze zrozumieniem, ale moich wątpliwości nie rozwiał. Oczywiste jest dla mnie, że sprzęt mający bezpośrednie działanie na człowieka paszport techniczny mieć powinien. A jakie jest Wasze zdanie na temat np negatoskopów? Czy producent dopuszcza wymianę przez użytkownika przepalonej żarówki? Bo jeśli nie, to paszport techniczny być musi. Dobrze rozumuję? Jak na to patrzy komisja ISO?
A jak to się ma do przepływowych lamp bakteriobójczych? Wiszą sobie takie pod sufitem, Kontaktu z człowiekiem brak, co jakiś czas wymiana świetlówki. Paszport konieczny, czy bez? Przeglądy autoryzowane konieczne, czy też nie? Najprościej by było przeczytać instrukcje producenta, ale sprzęt jest na tyle stary, że takowych nie znajdę. Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Mar 2012 15:57   

Back to top

jag61
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 20 Mar 2012 10:10   

Moja odpowiedź nie całkiem tyczy się pytania, lecz chciałbym koledze przypomnieć, że jeżeli negatoskop jest używany do OCENY zdjęć rtg (czyli - nie podglądowy), to musi także spełniać wymogi zawarte w załączniku nr.6 do Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2011 r. (Dz. U. Nr 51, poz. 265) (luminancja i niejednorodność).
Back to top

przerabiarka
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 27 Mar 2012 15:35   

Koledzy,
Która norma obecnie obowiązuje EN PN?

Czy do obsługi i wydawania zaświadczeń (na SECUTESTIII) wymagane są jakieś certyfikaty/szkolenia? SEP?

Pytam o konkretne wymogi:)

Dzięki
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Medical Equipment -> Paszport techniczny co się zmieniło
Page 1 of 1

Page generation time: 0.192 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed