| Author |
waldi123 Poziom 4

|
15 Dec 2004 00:21 Oscyloskop ćwiczenie |
|
|
|
Mam na laborkę przygotować ćw. z wykorzystaniem oscyloskopu.Z oscyloskopem mam 1raz do czynienia.W jaki sposób opanować te wszystkie pokretełka.Moze są jakieś strony z zasadą działania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 00:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
15 Dec 2004 02:19 Oscyloskop ćwiczenie |
|
|
|
Co dokładnie będziesz robił na oscyloskopie? Figury Lissajous, przebiegi w czasie prad w czasie, napiecie w czasie?
Wszystko jest w zasadzie napisane na oscyloskopie. Masz tam blok służący do strowania ekranem - typu ostrość, kontrast, przesuniecie całego wykresu na boki i w pionie. I masz tam dwa oddzielne kanały z wejsciami.
na wejscie podajesz 0V i czekasz aż się pojawi linia prosta na środku ekranu oscyloskopu - prędkościa tej linii można regulowac w zalezności od tego jak się zmienia poziom napiecia w czasie... Masz jeszcze do tego możliwość wyskalowania w osi pionowej poziomu napiecia div/V - to co na tym pokrętle sie pojawi odpowiada jednej kratce na osi Y czyli góra-dół... http://prace.sciaga.pl/4797.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 02:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
waldi123 Poziom 4

|
15 Dec 2004 22:20 Re: Oscyloskop ćwiczenie |
|
|
|
Dzięki za zainteresowanie.
Myślę o pokazaniu napięcia wtórnego bezpośrednio na wyjściu i za prostownikiem.Tylko nie wiem jak odczytać ile wynosi napiecie pokzane na lampie.
A najlepiej jak bym opanował te wszyskie zależności ktore podajesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 22:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
16 Dec 2004 01:35 Oscyloskop ćwiczenie |
|
|
|
Zrób tak do jednego kanału wepnij napięcie na wejściu czwórnika Graetza...Między dwoma pinami trafa a z drugiej strony na drugim kanale napiecie na kondensatorze... sprawdź czy oba kanały nie leżą na wspólnej masie... Wpięty do układu oscyloskop zwierałby jedną diode. Można ręcznie przelączać kanał... ewentualnie mierzyć napięcie sprzed trafa (izolowanie galwaniczne)
Układ z diodą dałoby się od razu wpiąć bez ceregieli z masą. gdyż dioda i trafo leżą na jednej gałęzi.
W załaczniku prosty wymyślony w głowie przebieg czasowy... na osi Y jedna kratka odpowiada takiemu napięciu jakie określone jest przez pokrętło V/div lub V/działke... jesli jest 0,5V/div znaczy że pomiedzy jedną kratką jest 0,5 V różnicy potencjałów... trzeba sobie obrać miejsce zwane zerem i badać przebieg... 2 kratki to 0,5[V/div]×2div=1Volt, 3 kratki to 1,5 V i tak dalej.
| Filesize: |
11.51 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
waldi123 Poziom 4

|
16 Dec 2004 22:30 Re: Oscyloskop ćwiczenie |
|
|
|
Witam.
Jak czytam to wszystko wydaje sie takie proste. Chwila prawdy w poniedziałek.dam znać jak mi poszło.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2004 22:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
17 Dec 2004 03:39 Oscyloskop ćwiczenie |
|
|
|
jeśli zatrzymiesz wykres odpowiednim pokrętłem wówczas oś X staje sie osią czasu... z tym ze jedna kratka bedzie wtedy odpowiadała działce
czas/div
np jesli bedziesz miał 1msec/div to jedna kratka szerokości to 1(msec/div)*1div=1msec 2 kreski to 1(msec/div)*2div=2msec
poprawniej jest 1ms ale na oscyloskopach często są inne oznaczenia: msec jakby nie było to jedna milisekunda... Jeśli znajdziesz okres powtarzalnosci się wykresu zaleznego w czasie wówczas merzysz ile kresek jest miedzy dwoma "takimi samymi kształtami" na wykresie które po złożeniu do kupy dadzą dany przebieg (który będzie powtarzalnym zbiorem szlaczków np> /\/\/\ będzie to odcinek np \/) no i liczysz tzw Okres przebiegu czasowego T w tylu milisekundach co na tej podzałce czyli szerokość tego \/, można zacząć z każdego innego punktu, jednak najlepiej z maksimów.
odwracasz go i masz nic innego jak częstotliwosć danego napięcia... f=1/T np f=1/2msec=1/0,002s=500(1/s)=500Hz
w załaczniku przykład...
| Filesize: |
38.55 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |