| Author |
achilles Poziom 15

|
15 Dec 2004 02:03 Jaki program graficzny? |
|
|
|
Jak w temacie - jaki polecacie, chodzi głównie o dostęp do niego, aby nie był za bardzo skomplikowany, w miarę prosty w obsłudze. Potrzebuje coś co pozwoli mi zrobić jakieś fajne obrazki na strone www.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 02:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tremolo Poziom 26

|
15 Dec 2004 02:26 Jaki program graficzny? |
|
|
|
PAINT, painbrush sa najprostsze. jesli chcesz robic obróbke tymczasową ze skanów to proste filtry posiada kazdy irfan view przeglądarka plików.
nastepnie prosty był Paint Shop Pro, Adobe Photoshop, Corel Draw. Najlepiej obrazki robi się prosto ze skanow... wystarczy ze bedziesz znał filtry i dobrze bedziesz rysował..
Na linuksie jest jakiś bardzo dobry darmowy program graficzny. Nie pamietam niestety nazwy.
|
|
| Back to top |
|
 |
LtLog Poziom 20

|
15 Dec 2004 02:27 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
Darmowy, masa polskich instrukcji i wiele poradników oraz tutoriali, duże, a nawet powiedział bym bardzo duże możliwości obróbki obrazu:
http://www.gimp.org/
Na stronach:
http://gimp.eu.org/
http://www.gimp.signs.pl/
http://webfly.maze.pl/lay/ (strona traktująca o wykorzystaniu gimpa dla tworzenia grafiki na potrzeby stron web)
Znajdziesz kilka przydatnych artykułów, tutoriali i linków.
Program dostępny na większość systemów operacyjnych.
Edycja po poście kolegi Tremolo. Zapewne chodziło Ci o program o którym wspomniałem powyżej kiedyś owszem był częścią większości pakietów Unixowych OS lecz już dawno wydana została jego Windowsowa edycja. A Gimp w założeniu pisany był na BSD. Na chwilę obecną jest to jedyny konkurent Photoshopa 8 CS.
Pozdrawiam Lt.
|
|
| Back to top |
|
 |
achilles Poziom 15

|
15 Dec 2004 10:59 Jaki program graficzny? |
|
|
|
A którą wersję polecasz LtLog, bo na jednej ze stron które podałeś są dwie, jedna ma ok. 6MB a druga 11MB?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kolobos Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 13:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Beni Poziom 15

|
16 Dec 2004 12:04 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
Polecam mały programik o bardzo dużych możliwościach i prosty w obsłudze. Jest to RealDraw. Poszukaj go przez google.
|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
16 Dec 2004 16:37 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
Według mnie najlepszy program do wstępnej obróbki (kadrowanie, małe modyfikacje, delikatne filtry. To 1 megowy (może nawet mniej)
XnView naprawdę POLECAM. Dodatkowo czyta chyba ze 100 różnych formatów.
Po XnView (jeżeli chcę zrobić coś bardziej skomplikowanego) używam
Adobe PhotoShop. To nim przetłumaczyłem na polski całe komiksy do MaxPayne2. Można w nim łatwo przerabiać obrazki czarno białe na kolorowe... (gdzieś był opis, chyba w CHIPIE najnowszym).
Program JASC Paint Shop Pro zasługuje na uwagę dzięki bardzo ciekawym filtrom i funkcją m.in jest funkcja automatycznego dopasowania jasności, kontrastu, balansu kolorów, i filtrów... naprawdę bardzo przydatny bajer.
Do prostych rzeczy polecam XnView jest po Polsku, a to duża zaleta ! nie wymaga instalacji... jest chyba nawet freeware... dołączam do postu :)
| Filename: |
xnview.exe |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
742 KB |
| Punkty: |
1.45 = 0.87 for transfer + 0.58 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2004 16:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sigman Poziom 15

|
16 Dec 2004 16:58 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
| SanceS wrote: |
| Program JASC PhotoShop |
Nie wiedziałem, że taki jest. Myślałem od zawsze, że PhotoShopa robi Adobe, a JASC Paint Shop Pro....
Hehehehe....
|
|
| Back to top |
|
 |
marynarzyk16 Poziom 4

|
16 Dec 2004 17:17 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
Najlepszy program do zaawansowanej obróbki graficznej to moim zdaniem Adobe Photoshop.
|
|
| Back to top |
|
 |
sigman Poziom 15

|
16 Dec 2004 18:25 Jaki program graficzny? |
|
|
|
Moim zdaniem też. Ale Paint Shop Pro jest lepszy dla mniej zaawansowanych, bo prostszy. Używam go głównie do zapisywania obrazów w różnych formatach.
Jest jeszcze podobny Corel Photo Paint, który instaluje się razem z Corel Draw.
|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
16 Dec 2004 19:40 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
Oczywiście miałem na myśli Paint Shop Pro JASC...
Co do produktów corela to mają wiele przydatnych funkcji... ale :
1) cena *na to wielu przymyka oko :) *
2) Corel Draw służy do TWORZENIA grafiki wektorowej, natomiast reszta programów z tego pakietu (np. ten edytor do zdjęć... hmm według mnie to narzędzie nie nadaje się do tego :) nie wiem może dlatego, że nie umiem w nim pracować, ale wole PhotoShop i photoshop wcale nie jest trudnym programem, jak ktos chce to w przeciągu godziny jest w stanie się nauczyć...
Z elementów do zdjęć to podoba mi się chyba tylko Corel Scan...
3) wymaga dość dużej mocy obliczeniowej (na moim PIII 450 chodzi tylko 8.0 i przy większych pliczkach się wiesza ...)
Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że program JASC'a ma więcej narzędzi od PhotoShop (oczywiście bez pluginów)...
P.S. Całą grafikę na moją stronę (przycisk poniżej) dostosowywałem w XnView (Paski są z photoshopa, a elementy flasha (nie wiem czy jeszcze są :) w swish ) :)
Pozdrawiam
Darek
|
|
| Back to top |
|
 |
sigman Poziom 15

|
16 Dec 2004 19:50 Jaki program graficzny? |
|
|
|
PhotoPaint to program podobny do photoshopa, ale raczej gorszy i uboższy.
A z tym nauczeniem się w godzinę WSZYSTKIEGO to trochę nie przesadziłeś?
|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
16 Dec 2004 20:19 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
No może nie wszystkiego, ale większości potrzebnych funkcji... wszystkiego to nawet MATKA NAJNIŻSZYCH CEN :D nie zna :) hehehh.
Ja przez jakąś godzinę (półtora) opanowałem podstawowe narzędzia (maskę, layery, zmiana rozmiaru, brush i to co potrzebowałem do podstawowej obrobki obrazków.
Niestety nadal nie potrafie zrobić tak (bez zapisywania w innym formacie), aby nowo utworzone layery były widoczne jako jeden layer na backgroundzie. Wiesz jak to zrobić ?
Pozdrawiam
Darek
|
|
| Back to top |
|
 |
bartas1503 Poziom 16

|
16 Dec 2004 22:18 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
Wiem ze kiedys na forum byl taki program ktory ze zdjecia 640x480 dobieral kolory pixeli i polepszal grafike na rozdzielczosc 800x600
Mozecie podac linka do tego tematu??
|
|
| Back to top |
|
 |
sigman Poziom 15

|
16 Dec 2004 23:41 Jaki program graficzny? |
|
|
|
Dwa lub więcej layerów można "spłaszczyć" w 1 layer. To znaczy cały obrazek. Layer>Flatten Image.
A powiększanie można zrobić przez Free Transform.
Prościej jednak (może wyda się to dziwne) użyć PowerPointa. Rozciągnąć obrazek na cały slajd, puścić pokaz, print screen przy rozdz. 800x600. Można potem ewentualnie wyostrzyć.
Ten sposób oczywiście nie jest profesjonalny, powiedziałbym wręcz prowizoryczny, ale zawsze jakiś jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2004 23:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
17 Dec 2004 11:59 Re: Jaki program graficzny? |
|
|
|
Do rozciagniecia mozesz użyć XnView, zakładka Obraz -> Zmiana rozmiaru, ustawiasz na dole najlepszy sposób (do wyboru 8 różnych metod, testowo dobrać). Zaznacz zachowaj proporcje i wpisz do jednego 800 a drugi sie sam ustawi, jeśli będzie mniej niż 600 to dajesz do pierwszego np. 850 i patrzysz, jak uzyskasz rozmiar trochę większy od ideału, dajesz OK.
Potem Obraz -> rozmiar kanwy -> i tutaj wpisujesz 800X600 rysunek zostanie odpowiednio przycięty... i masz rysunek 800X600.
Przy powiększaniu większym niż 15, 20 % uzyskasz raczej mierne efekty, najlepiej znaleźć większy obraz i przyciąć.
Co do photoshopa, zgadza się z Flattern layer, ale to nie spłaszcza z backgroundem (jedynie z innymi) pisze, że nie może wykonać takiej funkcji (po angielsku).
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |