Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mnowak35
Level 11
Location: Kraków
Joined: 29 Nov 2010
Posts: 85
Post rating: 3
mnowak35
Level 11
Post#1 20 Dec 2011 20:55  Topic author   

Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam
Mam prośbę o pomoc. Chciałbym wykonać coś takiego jak bardzo prosty pokaz slajdów. Dla utrwalenia nauki słówek w języku niemieckim chciałbym zrobić coś takiego żeby pojawiało ni się niemieckie słowo a po 1-2 sekundzie pojawiało się jego tłumaczenie a następnie po 2 sekundach zmieniało sie słowo. Próbowałem zrobić to w Power Poincie ale to dość rozbudowany program i nie bardzo wiem jak włączyć w nim "automatyczne odtwarzanie". Szukam czegoś prostszego-Pomożecie?
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Dydelmax
Level 31
Location: Piła
Joined: 22 Nov 2011
Posts: 1887
Helped: 181
Post rating: 133
Dydelmax
Level 31
Post#2 21 Dec 2011 08:31    

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam.
PowerPoint nie jest taki trudny, ale polecam Ci darmowy pakiet LibreOffice (dawniej OpenOffice). W tym pakiecie jest program Impress do prezentacji. W razie problemów: F1 uruchamia Pomoc.
Pozdrawiam

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mnowak35
Level 11
Location: Kraków
Joined: 29 Nov 2010
Posts: 85
Post rating: 3
mnowak35
Level 11
Post#3 21 Dec 2011 09:59  Topic author   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam
Pobrałem polecany przez Ciebie program, uruchomiłem i na pulpicie powstał nowy folder ale nic nie mogę z niego otworzyć. Pomożesz?

Helpful post? + 0
Back to top
Dydelmax
Level 31
Location: Piła
Joined: 22 Nov 2011
Posts: 1887
Helped: 181
Post rating: 133
Dydelmax
Level 31
Post#4 21 Dec 2011 11:08    

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Wrzuć zrzut ekranu z plikami z tego folderu.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mnowak35
Level 11
Location: Kraków
Joined: 29 Nov 2010
Posts: 85
Post rating: 3
mnowak35
Level 11
Post#5 21 Dec 2011 11:24  Topic author   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów

Helpful post? + 0
Back to top
dinos83
Level 33
Joined: 07 Mar 2008
Posts: 1780
Helped: 201
Post rating: 29
dinos83
Level 33
Post#6 21 Dec 2011 12:39    

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


@up, setup.exe - instalacja
mnowak35 wrote:
jak włączyć w nim "automatyczne odtwarzanie"

Zapisz prezentację jako pokaz (rozszerzenie pps) nie jako szablon, prezentacja (ppt; pot). Lub uruchom - F5.

Helpful post? + 0
Back to top
mnowak35
Level 11
Location: Kraków
Joined: 29 Nov 2010
Posts: 85
Post rating: 3
mnowak35
Level 11
Post#7 21 Dec 2011 14:08  Topic author   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Próbowałem dwa razy i w trakcie instalacji wyskakuje mi komunikat że wystąpił problem z aplikacją Windows instaler i zostanie ona zamknięta. Pyta czy wysłać raport o błędach a po wciśnięciu NIE zamyka instalacje.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Dydelmax
Level 31
Location: Piła
Joined: 22 Nov 2011
Posts: 1887
Helped: 181
Post rating: 133
Dydelmax
Level 31
Post#8 21 Dec 2011 19:35  Helpful post   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


W PowerPoincie kolega może dobierać czas wyświetlania slajdu tak jak na screenie:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Można ustalić inny czas wyświetlania dla każdego slajdu.
Aby slajdy zmieniały się automatycznie, należy odznaczyć opcję "Przy kliknięciu myszą", a należy zaznaczyć "Automatycznie po" i określić czas trwania danego slajdu. Potem wystarczy prezentację zapisać jako Pokaz slajdów:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Tak przygotowany plik wystarczy potem uruchomić dwukrotnym kliknięciem lewego przycisku myszy, co spowoduje automatyczne uruchomienie pokazu na pełnym ekranie.
Pozdrawiam
PS. Spróbuj pobrać plik z linku poniżej i sprawdź, czy o takie coś mniej więcej chodziło:
Plik z pokazem

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mnowak35
Level 11
Location: Kraków
Joined: 29 Nov 2010
Posts: 85
Post rating: 3
mnowak35
Level 11
Post#9 22 Dec 2011 09:10  Topic author   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Kolego Dydelmax piękne, jeśli chodzi o pokaz-właśnie o to mi chodziło. Jesteś WIELKI.
Otwarłem również plik z prezentacją programu dodałem kilka nowych sladów i jeśł]li można mam parę pytań:
-Twoje slajdy są jakby tytułowe, czy za każdym razem po wybraniu nowego slajdu trzeba przełączać się na układ i wybierać "slajd tytułowy" czy można to jakoś ustawić żeby sam się taki otwierał.
-jak zrobić żeby tłumaczenie słowa pokazywało się po jakimś czasie, czy musi to być nowy slajd czy na jednym można włączyć taką opcję
-czy można takie slajdy w prezentacji uruchomić w kolejności losowej a jeśli nie to jak zapamiętać w którym miejscu prezentacja się skończyła żeby następnym razem uruchomić ją od miejsca w którym się skończyła a nie od początku.
Pozdrawiam i dziękuję za już otrzymaną pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top
Dydelmax
Level 31
Location: Piła
Joined: 22 Nov 2011
Posts: 1887
Helped: 181
Post rating: 133
Dydelmax
Level 31
Post#10 22 Dec 2011 16:20    

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Nie jestem specjalistą od PowerPointa, więc na temat układu slajdów i ich uruchamiania w losowej kolejności się nie wypowiem, więc musisz poczekać na opinię bardziej zaawansowanych użytkowników. Ale jeśli chodzi o to:
mnowak35 wrote:
-jak zrobić żeby tłumaczenie słowa pokazywało się po jakimś czasie, czy musi to być nowy slajd czy na jednym można włączyć taką opcję

Da się to zrobić. Zaznacz tekst tłumaczenia który ma się pojawiać po paru sekundach, kliknij menu Animacje i zaznacz opcję Animacja niestandardowa. Na wyświetlonym z prawej strony pasku narzędzi kliknij przycisk Dodaj efekt, następnie wybierz z menu kontekstowego pozycję Wejście, potem zaś wybierz obojętnie jaki chcesz efekt z tej listy. Tak to wygląda na poniższym screenie:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Następnie kliknij na pasek z efektem prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję Chronometraż (wcześniej przy polu Początek zmień opcję z Przy kliknięciu na Po poprzednim lub po prostu kliknij Rozpocznij po poprzednim):
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
W wyświetlonym oknie kliknij kartę Chronometraż. Tam w opcji Opóźnienie możesz zmieniać czas po jakim wyświetli się tłumaczenie:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Mam nadzieję że mniej więcej o to Tobie chodziło.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
mnowak35
Level 11
Location: Kraków
Joined: 29 Nov 2010
Posts: 85
Post rating: 3
mnowak35
Level 11
Post#11 25 Dec 2011 17:45  Topic author   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam
Dziękuję Ci bardzo. Właśnie o to mi chodziło. Mam pytanie czy da się utworzyć coś jakby wzorzec takiego sladu żeby przy każdym nowym nie powtarzać całej "procedury"
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Paramedicum
Level 20
Location: Ciemnogród
Joined: 19 Mar 2009
Posts: 354
Helped: 28
Post rating: 6
Paramedicum
Level 20
Post#12 25 Dec 2011 19:44    

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Interesuje cię akapit powielanie slajdu na poniższej stronie. Oczywiście można też dodać wzorzec danego slajdu, aby na przyszłość wystarczyło kliknąć tylko raz.

http://support.google.com/docs/bin/answer.py?hl=pl&answer=1694830

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Page 1 of 1

Similar topics to jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów

Jak podłożyć dźwięk pod pokaz slajdów .pptx ? (11)
PowerPoint. Jak zrobić, aby otwierał się sam pokaz slajdów? (4)
Wolno działające filmy. Filmiki z YouTube działają jak pokaz slajdów. (9)
WWW - W jakim programie wykonać przyciski (31)
Pokaz slajdów na drugim monitorze (6)
Pokaz slajdów z PP 2003 a wersja 2007 (1)
pokaz slajdów w adobe flash photoshop (3)
Joomla 1.5 - Phoca Gallery - Pokaz slajdów w IE (4)
Asus Eee PC 1201HA - pokaz slajdów na WMP11,W7 i filmach HD (4)
jak najszybciej/najprościej wykonać obraz płyty? (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.056 seconds