Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Autor
Wiadomość
mnowak35
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 70
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 20 Gru 2011 21:55   

Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam
Mam prośbę o pomoc. Chciałbym wykonać coś takiego jak bardzo prosty pokaz slajdów. Dla utrwalenia nauki słówek w języku niemieckim chciałbym zrobić coś takiego żeby pojawiało ni się niemieckie słowo a po 1-2 sekundzie pojawiało się jego tłumaczenie a następnie po 2 sekundach zmieniało sie słowo. Próbowałem zrobić to w Power Poincie ale to dość rozbudowany program i nie bardzo wiem jak włączyć w nim "automatyczne odtwarzanie". Szukam czegoś prostszego-Pomożecie?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Gru 2011 21:55   





Powrót do góry
   
Dydelmax
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 1093
Miasto: Piła

Post#2 21 Gru 2011 09:31   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam.
PowerPoint nie jest taki trudny, ale polecam Ci darmowy pakiet LibreOffice (dawniej OpenOffice). W tym pakiecie jest program Impress do prezentacji. W razie problemów: F1 uruchamia Pomoc.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
mnowak35
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 70
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 21 Gru 2011 10:59   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam
Pobrałem polecany przez Ciebie program, uruchomiłem i na pulpicie powstał nowy folder ale nic nie mogę z niego otworzyć. Pomożesz?
Powrót do góry
   
Dydelmax
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 1093
Miasto: Piła

Post#4 21 Gru 2011 12:08   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Wrzuć zrzut ekranu z plikami z tego folderu.
Powrót do góry
   
mnowak35
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 70
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 21 Gru 2011 12:24   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Gru 2011 12:24   





Powrót do góry
   
dinos83
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 07 Mar 2008
Posty: 1787

Post#6 21 Gru 2011 13:39   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


@up, setup.exe - instalacja
mnowak35 napisał:
jak włączyć w nim "automatyczne odtwarzanie"

Zapisz prezentację jako pokaz (rozszerzenie pps) nie jako szablon, prezentacja (ppt; pot). Lub uruchom - F5.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Gru 2011 13:39   





Powrót do góry
   
mnowak35
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 70
Miasto: Kraków

Post#7 Post autora tematu 21 Gru 2011 15:08   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Próbowałem dwa razy i w trakcie instalacji wyskakuje mi komunikat że wystąpił problem z aplikacją Windows instaler i zostanie ona zamknięta. Pyta czy wysłać raport o błędach a po wciśnięciu NIE zamyka instalacje.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Dydelmax
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 1093
Miasto: Piła

Post#8 21 Gru 2011 20:35pomocny post - solucja   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


W PowerPoincie kolega może dobierać czas wyświetlania slajdu tak jak na screenie:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Można ustalić inny czas wyświetlania dla każdego slajdu.
Aby slajdy zmieniały się automatycznie, należy odznaczyć opcję "Przy kliknięciu myszą", a należy zaznaczyć "Automatycznie po" i określić czas trwania danego slajdu. Potem wystarczy prezentację zapisać jako Pokaz slajdów:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Tak przygotowany plik wystarczy potem uruchomić dwukrotnym kliknięciem lewego przycisku myszy, co spowoduje automatyczne uruchomienie pokazu na pełnym ekranie.
Pozdrawiam
PS. Spróbuj pobrać plik z linku poniżej i sprawdź, czy o takie coś mniej więcej chodziło:
Plik z pokazem
Powrót do góry
   
mnowak35
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 70
Miasto: Kraków

Post#9 Post autora tematu 22 Gru 2011 10:10   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Kolego Dydelmax piękne, jeśli chodzi o pokaz-właśnie o to mi chodziło. Jesteś WIELKI.
Otwarłem również plik z prezentacją programu dodałem kilka nowych sladów i jeśł]li można mam parę pytań:
-Twoje slajdy są jakby tytułowe, czy za każdym razem po wybraniu nowego slajdu trzeba przełączać się na układ i wybierać "slajd tytułowy" czy można to jakoś ustawić żeby sam się taki otwierał.
-jak zrobić żeby tłumaczenie słowa pokazywało się po jakimś czasie, czy musi to być nowy slajd czy na jednym można włączyć taką opcję
-czy można takie slajdy w prezentacji uruchomić w kolejności losowej a jeśli nie to jak zapamiętać w którym miejscu prezentacja się skończyła żeby następnym razem uruchomić ją od miejsca w którym się skończyła a nie od początku.
Pozdrawiam i dziękuję za już otrzymaną pomoc.
Powrót do góry
   
Dydelmax
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Lis 2011
Posty: 1093
Miasto: Piła

Post#10 22 Gru 2011 17:20   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Nie jestem specjalistą od PowerPointa, więc na temat układu slajdów i ich uruchamiania w losowej kolejności się nie wypowiem, więc musisz poczekać na opinię bardziej zaawansowanych użytkowników. Ale jeśli chodzi o to:
mnowak35 napisał:
-jak zrobić żeby tłumaczenie słowa pokazywało się po jakimś czasie, czy musi to być nowy slajd czy na jednym można włączyć taką opcję

Da się to zrobić. Zaznacz tekst tłumaczenia który ma się pojawiać po paru sekundach, kliknij menu Animacje i zaznacz opcję Animacja niestandardowa. Na wyświetlonym z prawej strony pasku narzędzi kliknij przycisk Dodaj efekt, następnie wybierz z menu kontekstowego pozycję Wejście, potem zaś wybierz obojętnie jaki chcesz efekt z tej listy. Tak to wygląda na poniższym screenie:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Następnie kliknij na pasek z efektem prawym przyciskiem myszy i wybierz opcję Chronometraż (wcześniej przy polu Początek zmień opcję z Przy kliknięciu na Po poprzednim lub po prostu kliknij Rozpocznij po poprzednim):
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
W wyświetlonym oknie kliknij kartę Chronometraż. Tam w opcji Opóźnienie możesz zmieniać czas po jakim wyświetli się tłumaczenie:
Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Mam nadzieję że mniej więcej o to Tobie chodziło.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Gru 2011 17:20   





Powrót do góry
   
mnowak35
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Lis 2010
Posty: 70
Miasto: Kraków

Post#11 Post autora tematu 25 Gru 2011 18:45   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Witam
Dziękuję Ci bardzo. Właśnie o to mi chodziło. Mam pytanie czy da się utworzyć coś jakby wzorzec takiego sladu żeby przy każdym nowym nie powtarzać całej "procedury"
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Paramedicum
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 357
Miasto: Ciemnogród

Post#12 25 Gru 2011 20:44   

Re: Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów


Interesuje cię akapit powielanie slajdu na poniższej stronie. Oczywiście można też dodać wzorzec danego slajdu, aby na przyszłość wystarczyło kliknąć tylko raz.

http://support.google.com/docs/bin/answer.py?hl=pl&answer=1694830
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Jak najprościej ( ww jakim programie)wykonać pokaz slajdów
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłożyć dźwięk pod pokaz slajdów .pptx ? (11)
PowerPoint. Jak zrobić, aby otwierał się sam pokaz slajdów? (4)
Wolno działające filmy. Filmiki z YouTube działają jak pokaz slajdów. (9)
WWW - W jakim programie wykonać przyciski (31)
Pokaz slajdów na drugim monitorze (6)
Pokaz slajdów z PP 2003 a wersja 2007 (1)
pokaz slajdów w adobe flash photoshop (3)
Joomla 1.5 - Phoca Gallery - Pokaz slajdów w IE (4)
Asus Eee PC 1201HA - pokaz slajdów na WMP11,W7 i filmach HD (4)
jak najszybciej/najprościej wykonać obraz płyty? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS