| Author |
JohnCTN Poziom 14

|
15 Dec 2004 04:27 Naprawa laminatu w Karcie Graficznej GeFORCE4 |
|
|
|
jak w temacie. dostalem karte ASUS na GeFORCE4. karta byla uszkodzona a jej uszkodzenie polegalo na tym, ze LAMERZY dorwali sie i postanowili zwiekszyc osiagi karty poprzez modyfikacje BIOSu. Podkrecanie osiagow zakonczylo sie fiaskiem i karta zamarla na amen, odkupilem ja za przyslowiowy Browar:))
co teraz, wiadomo co, trzeba wylutowac PLC32 i go zaprogramowac na zewnetrznym programatorze (ja na Willemie tego próbuje ale tez jest problem z ta koscia 39VF512) temat tez tu poruszony na tym forum :))
Wracajac do tematu, wylutowanie domowym sposobem nie powiodlo sie w 100%, nastapilo przerwanie kilku sciezek ... 6 dokladnie:(((
teraz rzeba je zrekonstruowac, wszystkie te sciezki sa pod ukladm PLC32, chce wlutowac podstawke i dopiero w nia wkladac kosc BIOSu.
Prosze o rade jak naprawic skutecznie laminat??? Klej przewodziacy na bazie srebra???? a moze wyciac z cieniutkiej folii miedzianej odpowiednie ksztalty sciezek i nakleic je na laminat, potem nalozyc cyne i polaczyc z zerwanymi sciezkami????
nawet nie wiem czy jezeli zrekonstruowanie sciezek klejem sie powiedzie, czy mozna potem na te sciezki nalozyc cyne??? nalozyc cyne po to by przylutowac podstawke PLC32???
prosze o pomoc, jak wy naprawiacie takie laminaty???
nie wiem jak mam podejsc do tego tematu, a jednach chce naprawic ta karte Graficzna .
pozdrawiam
Janusz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 04:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ed-ek Poziom 22

|
15 Dec 2004 14:03 Re: Naprawa laminatu w Karcie Graficznej GeFORCE4 |
|
|
|
Laminatu nie naprawiaj,ale poprowadź nowe ścieżki jak najcieńszym izolowanym przewodem od punktu ścieżki gdzie jest dobry pkt lutowniczy do miejsca przeznaczenia ścieżki.Są nawet takie specjalne krosówki,ale w tej chwili zapomniałem nazwy.Użyj lutownicy z przystosowanym do tego grotem i uważnie przeprowadź lutowanie uważając na zimne luty i przegrzanie ścieżek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 14:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JohnCTN Poziom 14

|
16 Dec 2004 01:24 Re: Naprawa laminatu w Karcie Graficznej GeFORCE4 |
|
|
|
hmmm, nie spotaklem sie z takimi przewodami...tylko, jest jeszcze problem ego typy, ze musze wlutowac podstawke PLC32, wiec te cienkie przewody.....hmmm bedzie chyba problem:(
no nie wiem, prosze o jeszcze inne sugestie, naprawde nikt nie naprawial nigdy laminatów????
Pozdrawiam
Janusz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2004 01:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robkry Poziom 10

|
16 Dec 2004 09:12 Re: Naprawa laminatu w Karcie Graficznej GeFORCE4 |
|
|
|
Przewód, o którym pisał ed-ek nazywa się KYNAR można go zobaczyć i ewentualnie zamówić np. tu: http://www.nikomp.com.pl/opisy/AD000/ADDK005B.htm. Co do podstawki to rozumiem, że chcesz przylutować ją powierzchniowo, więc najpierw rozrysuj sobie układ połączeń przerwanych ścieżek - chodzi dokładnie o to, który pin z podstawki PLCC32 gdzie powinied być połączony za przerwaną ścieżką (może to być np. pin innego układu na płytce, przelotka w druku itp.). Następnie przylutuj podstawkę PLCC32 a potem wykonaj połączenia kynarem. Nic lepszego do wykonania w warunkach domowych nie przychodzi mi do głowy.
Podrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kazor Poziom 15

|
16 Dec 2004 13:58 Re: Naprawa laminatu w Karcie Graficznej GeFORCE4 |
|
|
|
długo mnie nie było...można też (w sumie chodzi ponoćo 6 ścieżek) użyć cienkiego drutu nawojowego (0.05-0.1mm) i po położeniu każdego malować dobrym lakierem. sam drut nie powinien zwierać,ale dochodzi przegrzanie i mechanicznie się trzyma kupy. sam robiłem tak obudowy QFN (takie z końcówkami od spodu tylko) do "gruboziarnistej" płytki, to też powinno pójść chyba
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2004 13:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
witek1 Poziom 12

|
26 Dec 2004 19:01 Re: Naprawa laminatu w Karcie Graficznej GeFORCE4 |
|
|
|
Do naprawy ścieżek nie używaj lakieru srebrowego, on jest dobry do innych zastosowań.
Proponuję użyć cienkiego drutu do naprawy.
Ja robię tak, przewód (linka w izolacji) obieram z izolacji i wyciągam jedną żyłę, mam cienki miedziany drucik który prowadzę zamiast uszkodzonej ścieżki, układam go pensetą i co jakiś czas kleję "kropelką", kleję też na zakrętach. Później nakładam lakier Capon lub lakier spirytusowy zielony jak soldermaska.
Stosuję tą metodę często z doskonałym rezultatem nawet przy wielu cienkich ścieżkach tuż koło siebie.
Pozdrawiam i cierpliwości :D
|
|
| Back to top |
|
 |
krzys-iek Poziom 17

|
26 Dec 2004 20:24 Re: Naprawa laminatu w Karcie Graficznej GeFORCE4 |
|
|
|
drutem DNE ze starego trafka, jak juz pisali. Zapodaj zdjecia ale sam sobie poradzisz, lakier to wiesz, mozna tym sciezki grube naprawiac ale nei takie.
p.s
czy lamer nie probowal wylutowac tego :->
odkupie za browarka :D
|
|
| Back to top |
|
 |