| Author |
Preskaler Poziom 23

|
15 Dec 2004 13:12 Bardzo proste ale przydatne urządzenie! |
|
|
|
Wielokrotnie "wpadają" nam w ręce urządzenia zasilane z sieci i nic nie wiemy na temat ich stanu technicznego. Jak je szybko i sprawnie przetestować, żeby nie narobić sobie kłopotów. Polecam do wykonanie i zastosowania takie proste urządzenie składające się z kabla sieciowego z wtyczką, trzech oprawek żarówkowych (230V) i trzech odpowiednio dobranych do mocy urządzenia - żarówek (np. 3x230/200W) oraz gniazda sieciowego. Przy sprawdzaniu urządzeń mniejszej mocy, stosujemy mniejszą moc żarówek, jak i ich ilość. Można np. wkręcić 3 żarówki (200W, 100W i 40W). Mamy wtedy kombinację mocy - 40, 100, 140, 200, 240, 300 i 340W. Przyrząd ten stosujemy jako przedłużacz z zabespieczeniem przed wypaleniem bespieczników w instalacji domowej a jednocześnie na podstawie koloru żarzenia się włókien żarówek, określić można pobierany prąd przez badane urządzenie. Oczywiście w przypadku zdecydowanego zwarcia w tym urządzeniu, żarówki zaświecą pęłnym światłem. Wstępnie dobieramy tak moc przyrządy aby była ona o ok. 5 razy większa od mocy urządzenia badanego. Wtedy przy nominalnej mocy tego urządzenia, włókna żarówek będą się słabo żarzyły (wiśniowy kolor). Jeśli jesteśmy serwisantami zawodowymi (lub prawie) to polecam jeszcze do tego transformator bezpieczeństwa o przekładni 1:1 (230V/600W). Oczywiście jego moc może być mniejsza w zależności z jakiego typu urządzeniami najczęściej mamy do czynienia. Jeśli np. OTV to wystarczy moc 200W itp.
| Filesize: |
1.04 KB |

|
| Filesize: |
1.04 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 13:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronik8 Poziom 17

|
15 Dec 2004 17:40 Re: Bardzo proste ale przydatne urządzenie! |
|
|
|
No Ameryki żeż nie wynalazł , ale co tam
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 17:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
15 Dec 2004 17:52 Re: Bardzo proste ale przydatne urządzenie! |
|
|
|
No Amerykę już "wynalazł" (odkrył) Kolumb a jej nie chcę nawet widzieć ale powiedz mi Stroboskop1 jak Ty "wynajdujesz" (wykrywasz) uszkodzony transformator? Bo ja, dzięki temu przyrządowi - błyskawicznie!
Ja też Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2004 17:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektronik8 Poziom 17

|
15 Dec 2004 20:05 Re: Bardzo proste ale przydatne urządzenie! |
|
|
|
Ja od dłuższego czasu podłączam przez jedną żarówkę jakieś sprzęty , ale trafek to nie sprawdzam za bardzo bo mam założonego 6A "S"-a , wiec przy zwarciu mi wybije , ale przyznam sie że jak zrobie ten generator funkcji w świeta (zawsze coś robie , juz mam dużo przyzadów zrobionych samodzielnie heheh"Duża wage przykładam do wyglądu") Eh zagadałem się to jak zrobie tego generatora to pomyśle nad jakimś elektronicznym zabezpieczeniem za miast żarówki(jakiś ogranicznik prądu który w razie potrzeby by odłączał urządzenie)
Pozdro :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
15 Dec 2004 23:11 Re: Bardzo proste ale przydatne urządzenie! |
|
|
|
Mnie żarówka dużo więcej "mówi" jak najlepsza elektronika. Zgrubnie najpierw wykręcam, dopasowując do mocy urządka, włączam i ma być wiśniowy żarnik! O przed chwilą miałem trafo od rubina na warstacie i w chwilunie go rozpracowałem! A swoją drogą to ten "bydlak" bierze prądu jałowego dość znacznie! Tak na oko do 50 mA. Piętnastka świeci pomarańczowo! Dla porównania 2W transformator ze zwartym uzwojeniem też tyle pobiera.
|
|
| Back to top |
|
 |