X

[PHP] Licznik odwiedzin na stronie

xMystic 22 Dec 2011 15:16
  • #1 22 Dec 2011 15:16
    xMystic
    Level 6  
    Helpful post? (0)
    Witam

    Mam na stronce skrypt licznik odwiedzin z wczoraj , dziś , z całego tygodnia.
    Jednak chyba jest coś z nim nie tak , gdyż nie jest odporny na odświeżanie .
    Po każdym odświeżeniu stronki przeze mnie dodaje + 10 .

    Może ktoś wypatrzy błąd , będę wdzięczny .
    Code: php
    Log in, to see the code
  • Helpful post
    #2 22 Dec 2011 16:15
    arnoldziq
    Moderator Programowanie
    Helpful post? (0)
    Ten skrypt w ogóle nie sprawdza, czy poprzednio ktoś łączył się z tego samego adresu IP, co pozwala na pominięcie zwiększania licznika przy odświeżaniu strony.
    Poza tym, ta część skryptu, jest mocno dyskusyjna ...
    Code: php
    Log in, to see the code

    Brakuje tam chyba kilku nawiasów ostrych...
  • #3 22 Dec 2011 20:55
    xMystic
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziękuję za odpowiedź ;)

    Czy istniała by możliwość w ogóle poprawy tego skryptu ( dodanie kodu sprawdzającego IP) ?

    Może zna ktoś w miarę wiarygodny skrypt zliczający wizyty z wczoraj i dziś ?
  • Helpful post
    #4 22 Dec 2011 21:59
    arnoldziq
    Moderator Programowanie
    Helpful post? (+2)
    Kiedyś napisałem sobie licznik w PHP.
    Założenia były 3 :
    - miał generować obrazek, złożony z zadanych cyfr;
    - miał sprawdzać z jakiego kraju pochodzi osoba, która stronę wywołuje;
    - miał nie zliczać odświeżania strony.
    Licznik, zawiera także proste statystyki.
    W archiwum, masz wszystkie kody źródłowe, wraz z przykładowymi obrazami cyfr.
    Wszelkie odwiedziny, są logowane do pliku tekstowego, w katalogu '\logs\'.
    Możesz także wywołać skrypt wielokrotnie, dla rożnych podstron, aby uzyskać osobne wskazania liczników na każdej stronie.

    Skrypt wywołuje się bardzo prosto, dodajesz go jako źródło obrazka :
    Code: html4strict
    Log in, to see the code

    Np dla takiego wywołania :
    przykladowa-strona.elektroda.eu/licznik/index.php?styl=fdb&log=elektroda
    Licznik wygląda tak : [PHP] Licznik odwiedzin na stronie
    Dla takieg : przykladowa-strona.elektroda.eu/licznik/index.php?styl=7seg&log=elektroda
    Licznik wygląda tak : [PHP] Licznik odwiedzin na stronie
    itd.

    Co prawda, licznik, nie zlicza odwiedzin 'wczorajszych'... Ale logi zapisywane są z datą, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zliczać odwiedziny w dowolnym okresie czasu.
    Wszystkie ustawienia masz w pliku config.php. W tym pliku, znajdują się także ustawienia domyślne, które pozwalają wywołać plik index.php, bez żadnych dodatkowych ustawień, typu styl czy ilość cyfr.
    Zresztą, pokombinuj :P

    P.S.: Statystyki odwiedzin, wywołuje się : '/licznik/index.php?stats'... Oczywiście jako link, a nie źródło obrazka :P
    Attachments:
  • #5 23 Dec 2011 11:28
    xMystic
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wielkie wielki dzięki kolego :)

    Tego szukałem ;)
  • #6 23 Dec 2011 12:07
    arnoldziq
    Moderator Programowanie
    Helpful post? (0)
    Zapomniałem dodać.
    wywołanie pliku digits.php,albo wejście do katalogu /digits/ poprzez przeglądarkę, spowoduje wyświetlenie listy wszystkich dostępnych obrazków cyfr.
  • #7 29 Dec 2012 13:56
    walesus
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Licznik mistrzostwo świata - tego własnie potrzebowałem , pytanko jak zmienić kolor pod tekstem i flagą na biały a text na czarno . Pozdrawiam
  • #8 02 Jan 2013 10:25
    arnoldziq
    Moderator Programowanie
    Helpful post? (0)
    walesus wrote:
    Licznik mistrzostwo świata - tego własnie potrzebowałem , pytanko jak zmienić kolor pod tekstem i flagą na biały a text na czarno . Pozdrawiam

    Tło można zmienić bardzo prosto; Zrób lub ściągnij z internetu obrazki cyferek na białym tle i skrypt automatycznie pobierze ten kolor jako tło całego obrazka.
    Co do koloru napisów, to tworzony jest w tych liniach kodu :
    Code: php
    Log in, to see the code

    Zdefiniuj sobie swój kolor w RGB, przy pomocy imagecolorallocate, zapisz go do zmiennej i użyj.
  • #9 02 Jan 2013 16:31
    walesus
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Serdecznie dziękuje i pozdrawiam .. jak narazie licznik spisuje się świetnie a z kolorami pewno w weekend będe się bawił Pozdrawiam
  • #10 06 Aug 2013 11:31
    alhenag
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    arnoldziq wrote:
    Tło można zmienić bardzo prosto; Zrób lub ściągnij z internetu obrazki cyferek na białym tle i skrypt automatycznie pobierze ten kolor jako tło całego obrazka.
    Co do koloru napisów, to tworzony jest w tych liniach kodu :
    Code: php
    Log in, to see the code

    Zdefiniuj sobie swój kolor w RGB, przy pomocy imagecolorallocate, zapisz go do zmiennej i użyj.


    Witam
    Walczę z tym licznikiem już ze dwie godziny. Próbuję wstawić obrazki png z przezroczystością - nie wyświetlają się. Nie umiem też zmienić tła pod flagą i napisem na przezroczyste i koloru samego napisu - przy próbie zmiany zmiennej white na jakiekolwiek inne parametry [np. $white = imagecolorallocate($obrazek, 0, 0, 0);] licznik "wywala się".
    Ponadto w przypadku maleńkich obrazków cyferek licznik ma niewielką szerokość i napis przy fladze "nie mieści się". Chciałabym poszerzyć samo pole wyświetlania licznika.
    Czy autor licznika zechciałby mi pomóc? Będę wdzięczna :)
  Search 4 million + Products
Browse Products