| Author |
vaclaw Poziom 17

|
28 Dec 2011 09:11 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
Robtechns: widzisz, radyjko już oddane, mam sie pytać w czwartek a jak nie to po nowym roku będe wiedźiał czy udało mu się naprawić.
Jak jednak się nie uda i dalej będzie coś nie tak, może ty byś na nie popatrzył i pokombinował w wolnym czasie, bo widzę że też Nowy Sącz, i jeszcze krótkofalowiec :D
|
|
| Back to top |
|
 |
vaclaw Poziom 17

|
07 Jan 2012 22:56 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
Odebrałem radyjko z naprawy. Gościu zrobił tak że radio pracuje na modulacji tylko am.Może być i tak w 99,9 % używamy am.Ważne że działa, kupiłem antene mobilnom, jakiś krótki syf z rtv agd z inteka, i działa, nadaje odbiera, podobno bardzo dobrze mnie słychać z jak narazie (testowałem godzinę temu potem chciałem iść na piwo ) więc nie długo, i tak ładnie na tej syfskiej antenie słychać mnie z 5 km.
Muszę popatrzeć na kabel gruszki jeszcze, bo czasami coś przerywa a PA nie działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
bc211 Poziom 20

|
08 Jan 2012 09:27 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
A gdybyś tak szefie napisał gdzie była przyczyna? bo na dzień dzisiejszy, na 1866 odsłon strony może być, że ktoś będzie miał ten sam problem i zanim zrobi radio może być, że wydrapie dziurę w głowie w geście myślenia
|
|
| Back to top |
|
 |
vaclaw Poziom 17

|
08 Jan 2012 14:27 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
Racja przepraszam, przyczyną był potencjometr redukcji szumów, i włącznik modulacji fm/am .
|
|
| Back to top |
|
 |
vaclaw Poziom 17

|
10 Jan 2012 18:42 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
Pojawił się nowy problem, mianowicie radio szumi ok tak ma być bez redukcji szumów, aczkolwiek czasami jak się dotknę kabla od gruszki to szumy cichną i ledwie je słychać, kabel wygląda na cały.
Luty po stronie gniazda i mikrofonu są ok, poza tym, mam bardzo mały zasięg ale to to nic dziwnego mam antenę Inteka mag 1345 o dł. 310mm,
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jan 2012 18:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bc211 Poziom 20

|
11 Jan 2012 00:25 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
| vaclaw wrote: |
| czasami jak się dotknę kabla od gruszki to szumy cichną |
Więc pytam teraz co ma wspólnego z tym, ze:
| Luty po stronie gniazda i mikrofonu są ok |
:idea:
Przeczytałem jeszcze raz od początku wszystko. Rozbierałeś wtyczkę mikrofonu. Pan, który naprawiał radio pewnie wychodził z założenia, że nikt tam nie dłubał. No bo i po co - rutyna.
| aczkolwiek czasami jak się dotknę kabla od gruszki to szumy cichną i ledwie je słychać, kabel wygląda na cały |
To w końcu kabel wygląda na cały, czy kabel jest cały ? Kolego prosiłem kilka postów wcześniej abyś wziął do ręki multimetr i ustawił go na najprostszy w świecie zakres DŹWIĘK=ZWARCIE/PRZEJŚCIE. Chcesz się czegoś nauczyć, lecz masz to daleko w d...i opierasz swoje założenia na domysłach. Kabel wygląda na cały, a kabel jest cały to w CB jest spora różnica. Zwłaszcza, że kol. piszą o tym radiu niezbyt zacne opinie. Zwłaszcza dla fachowca, który jest zmuszony poprawiać po innych a w takiej sytuacji człowiek musi się przynajmniej 2 razy tyle orobić i wziąć za to te same pieniądze. Myślałem, że jesteś ambitny, lecz tak nie jest.
Dodano po 15 [minuty]:
ps. powiem Ci tak po prawdzie jak chłop chłopu gdybyś miał dobre relacje z Panem Fachowcem, to nie pytałbyś wcale.
Przemyśl to 10 razy, a jak przemyślisz napisz dlaczego w Twoim wypadku wywiad z klientem = uszkodzony kabel.
|
|
| Back to top |
|
 |
gregorio27 Poziom 22

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 1520 Location: Hecznarowice 49*53'24"N,19*11'22"E
|
12 Jan 2012 01:21 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
Radio naprawione. Było by dawno gdybyś z uwagą czytał posty, podałem rozwiązanie już 24 Gru 2011 01:29 :!:
Szumi bo antena pewnie na "łoknie",
| Quote: |
| godzinę temu potem chciałem iść na piwo |
pośpiech złym doradcą i prywatne życie nas nie interesuje, ogólnie cały temat jako nic nie wnoszący proponuję umieścić w "odpowiednim'' dziale.
PS. Naprawa stawka 100%
Klient pomaga 200%
Klient doradza stawka 300%
Klient grzebał przed nami/ "nie mówi całej prawdy" - kasacja. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Olek II Poziom 23

Joined: 15 Jan 2003 Posts: 2941 Location: gdzieś na podkarpaciu
|
12 Jan 2012 09:55 Re: Cb radio dziwna sprawa |
|
|
|
Do piszących w tym temacie. Proszę poprawić wszystkie błędne wpisy w myśl regulaminu pkt 3.1.13, zanim posypią się ostrzeżenia. Szanujmy Regulamin Forum.
Do autora tematu: proszę poprawić temat w/g zasad regulaminu pkt 3.1.15. (11)
Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
|
|
| Back to top |
|
 |