FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Vitotronic 100 d1 usterka palnika Viessmann

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Vitotronic 100 d1 usterka palnika Viessmann
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#31 03 Feb 2012 14:49   

Re: Vitotronic 100 d1 usterka palnika Viessmann

Kolego. Automat kupujesz przez firmę serwisową Viessmann albo przez sklep który Ci owo urządzenie sprzedał.
Vitocrossal 300 jak już kolega piracik zauważył "kosztuje", ale też i daje. Jest to bardzo dobre urządzenie.

Jeśli numer Twojego urządzenia to : 7170768(najłatwiej i najdokładniej części poszukać po numerze urządzenia, pierwsze 7 cyfr numeru seryjnego) - to automat palnikowy kosztuje ok 1400zł brutto.
Back to top

Maario
Poziom 8
Poziom 8

Post#32 03 Feb 2012 23:25   

Właśnie przed chwilą skończyłem diagnozowanie presostatu. Z moich obserwacji wynika że wina leży po jego stronie . Zsunąłem wsówki i momencie gdy na wyświetlaczu pojawiła się cyfra "2" zwarłem zdjęte wsówki , piec przeszedł płynnie w kolejne fazy pracy. Dla pewności wykonałem kilka prób na przemian zwierając wsówki i podłączałem do presostatu. Za każdym razem gdy wsówki były podłączone do presostatu piec zgłaszał usterkę F21. Presostat już zamówiłem. Następnie zabrałem się za naprawę presostatu przecież i tak jest uszkodzony. Po kilku energicznych obrotach śrubkami które są w presostacie ponownie podłączyłem wsówki do presostatu o dziwo od godziny 15 ani razu piec nie zgłosił usterki.
Dla pewności zmierzyłem miernikiem przejście między stykami presostatu i zauważyłem że przy uruchomionym piecu nie ma między nimi zwarcia a powinno, jest za to pewna rezystancja. Dziwne trochę bo presostat w swojej konstrukcji jest bardzo prosty i styki zwierają się pod wpływem ciśnienia,dlatego skąd ta rezystancja. Może tu jest pies pogrzebany że ten presostat czasami działa dobrze a czasami fiksuje.

Dodano po 7 [minuty]:

I jeszcze jedno aby się zabezpieczyć przed ewentualnym wyłączeniem pieca zrobiłem układ zastępujący presostat. Oczywiście nie mierzy on ciśnienie w komorze spalania ale jest tak dobrany i podłączony do dmuchawy pieca że w chwili gdy na wyświetlaczu pojawia się cyfra "2" przekaźnik zwiera przewody od presostatu.Układ śmiesznie prosty.
Do czasu dostania nowego powinienem mieć w domu ciepło.
Back to top

piracik
Poziom 18
Poziom 18

Post#33 03 Feb 2012 23:57   

To tak jak wkładanie gwoździa zamiast bezpiecznika." No bo bezpiecznik się palił więc tak zrobiłem i teraz działa cały czasem"
Ja osobiście jeszcze nie wymieniałem presostatu, chociaż spotykam je nie tylko w kotłach kondensacyjnych, a u Ciebie padły już dwa?
Z tego Dungsa już zrezygnowałeś? Naprawił się sam?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Feb 2012 23:57   

Back to top

Walker29
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 04 Feb 2012 00:19   

To nie jest wina presostatu. Będziesz miał nowy to zobaczysz, że będzie to samo. Tutaj jest jakaś zależność kominowa, być może za duży ciąg naturalny(zbyt duża średnica komina) i skacze ciśnienie. Wszystko było ustawiane za pomocą analizatora? Czy tak jak zmontowali tak odpalone i hula?
Back to top

Maario
Poziom 8
Poziom 8

Post#35 04 Feb 2012 00:31   

Nowy serwisant bardzo rzeczowo ze mną rozmawiał i tak jak pisałem wcześniej kazał abym sprawdził najpierw presostat. Jak zmienię go na nowy to dopiero będę pewien. A co do tego gwoździa, tylko i wyłącznie kombinowałem coś zastępczego bo nie bawi mnie perspektywa kolejnej nie przespanej nocy. Ostatniej nocy wstawałem do pieca chyba ze trzy razy a 14 stopni w pokoju nie jest ciekawą perspektywa.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli to nie wina presostatu to dlaczego przez 4 lata od nowości nie wiedziałem że mam piec w piwnicy. Ani jednej usterki.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak.Serwisant ustawiał przy pomocy analizatora.
Back to top

piracik
Poziom 18
Poziom 18

Post#36 04 Feb 2012 10:24   

Co do gwoździa i omijania presostatu to chodziło o to, że eliminujesz objaw a nie przyczynę.
Back to top

Maario
Poziom 8
Poziom 8

Post#37 05 Feb 2012 15:27   

W piątek po regulacji presostatu piec zaczął pracować bez problemów.Może dlatego że powiedziałem do presostatu że go wymienię na nowy i się przestraszył :). Czyżby złośliwość rzeczy martwych. Piec pracuje już 48godz co jeszcze do niedawna było nie do pomyślenia. Będę monitorował temat jak dalej się będzie zachowywał piec.Na pewno dam znać. Na razie za podpowiedzi dziękuję.

Pozdrawiam
Back to top

jarmex
Poziom 2
Poziom 2

Post#38 11 Feb 2012 14:44   

witam! czy w presostacie była woda? zdarza się że w środku wykrapla się kondensat i z tego powodu pojawiła się rezystancja na stykach.presostat ma styk zwierny i rozwierny więc nie powinno być dziwnej rezystancji....
Back to top

Maario
Poziom 8
Poziom 8

Post#39 12 Feb 2012 23:31   

Presostatu nie wyjmowałem jedynie pokręciłem śróbką po środku i taką malutką śrubeczką przy wyprowadzeniu któregoś styku.
Właśnie zatanawiająca jest ta rezystancja między zwiernymi stykami.
Pomimo że jest ta rezystancja elektronika pieca uznaje to jako zwarcie i działa już od 10 dni bez najmniejszego problemu.
Swoją droga to mam zamiar kupić presostat na zapas tak na spokojnie nie na wczoraj. Układ zastepujący presostat który zrobiłem pozwala mi na spokojniejsze podejście do tematu w przypadku wyłączenia pieca w zimie.
Jak coś się zmieni w działaniu pieca to będę dalej rzeźbił temat.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Vitotronic 100 d1 usterka palnika Viessmann
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Współpraca Viessmann Vitotronic 150 KB2 z Vitotrol 200-A (8)
VIESSMANN VITODENS 222 ws2 + modul Vitotronic 200 (2)
Viessmann sterownik Vitotronic 333 (7)
Viessmann Vitogas 100 - przerywana praca, blad palnika (17)
Viessmann Vitopend 100 - problem z mocą palnika (3)
Viessmann Vitotronic 100 typ KC4 - opis kodowania (2)
Viessmann Vitotronic 100 typ KC2 (4)
Jaki czujnik temp. zewnętrznej do Viessmann Vitotronic 150 KB2 (2)
awaria palnika olejowego Viessmann (42)
Viessmann Vitodens-200W. Duże zużycie / straty palnika? (106)

Page generation time: 0.187 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed