Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Początkujący ->Jak rozdzielić sygnał z anteny sat? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

piekarz87
Poziom 4
Post#1 Post autora tematu 23 Gru 2011 18:17   

Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Witam.
Mam takie pytanko: chcę sobie zafundować multiroom Cyfry i nie wiem jak się do tego zabrać. Mam jedną antenę sat (ok 80cm) z jednym kablem (nie chcę ciągnąć następnego) i jeden stary dekoder. Chodzi o to, żeby sygnał rozdzielić w domu a nie stracić na jakości.
Nowy telewizor obsługuje HD i nowy dekoder też to będzie robił.
Tutaj właśnie mam problem, bo nie wiem jakich urządzeń mam użyć?
Czy ma to być jakiś multiswitch (jaki rodzaj)?
Czy może muszę kupić konwerter twin i nie ma innego wyjścia?
Pomóżcie.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Gru 2011 18:17   



Powrót do góry
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1992
Miasto: MIECHÓW

KIEROWCA_VW
Poziom 22
Post#2 23 Gru 2011 19:03   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Wszystko w tym temacie jest na forum, ile razy można pisać na ten sam temat...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
vigo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 163
Miasto: Szczecin

vigo
Poziom 14
Post#3 23 Gru 2011 19:04   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Konwerter twin, dwa kable, dwa tunery i gra...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
matzg
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 2164
Miasto: Zielona Góra (Siedlisko)

matzg
Poziom 22
Post#4 23 Gru 2011 19:07   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


piekarz87 napisał:
czy może muszę kupić konwerter twin i nie ma innego wyjścia?

Witam, tak musisz zakupić konwerter Twin lub Multiband Converter 9640 S.
Było o tym już pisane opcja "szukaj" się kłania...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

piekarz87
Poziom 4
Post#5 Post autora tematu 23 Gru 2011 19:33   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


wszystko fajnie, ale wszędzie pisze o konwerterach typu twin lub quad.. moje pytanie jest czy można jakoś sygnał rozdzielić w domu (czego nie mogę się doszukać na forum) nie używając do tego konwertera (pociągnięty od konwertera zwykłego tylko jeden kabel) jednocześnie nie tracąc na jakości.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1992
Miasto: MIECHÓW

KIEROWCA_VW
Poziom 22
Post#6 23 Gru 2011 19:36   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


A jak myślisz, czemu tego nie możesz znaleźć?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

piekarz87
Poziom 4
Post#7 Post autora tematu 23 Gru 2011 19:43   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


wystarczy jasno napisać że muszę ciągnąć drugi kabel do domu i po kłopocie.. i dla mnie i dla Ciebie..


Proszę dokładnie czytać co w danym dziale omawiamy.
Tutaj mamy :
Dobór anten, sposób prowadzenia instalacji odbiorczej, podział sygnału na kilka odbiorników, instalacje TV naziemnej oraz kablowej. Nie dotyczy TV SAT.

Przenoszę do Innego Działu.
[SP5ANJ]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Gru 2011 19:43   



Powrót do góry
intenso
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 1729

intenso
Poziom 22
Post#8 23 Gru 2011 19:48   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Konwerter twin i dwa kable to najprostsze i najtańsze rozwiązanie,na twoim miejscu zamiast twina kupił bym od razu quada może za jakiś czas będziesz chciał mieć tuner z nagrywaniem i znów za mało wejść w konwerterze będziesz miał (TO TAK NA MARGINESIE)

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2137
Miasto: Świętochłowice

kreslarz
Poziom 22
Post#9 23 Gru 2011 19:52   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Jest również rozwiązanie na jednym przewodzie. Stosuje się go wtedy, gdy technicznie nie ma możliwości poprowadzenia drugiego kabla. Jest to tzw twinsender. Opis tu: Link

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Mam na sprzedaż: (Dodaj)
30 Wrzesień 2014 Komplet lampek NIXIE do zegara.
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Gru 2011 19:52   



Powrót do góry
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

piekarz87
Poziom 4
Post#10 Post autora tematu 23 Gru 2011 19:53   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


wiem, że to najprostsze i najtańsze rozwiązanie z twinem.. ale ciągle chodzi mi o inną możliwość (może być droższa) bo chodzi mi o nienaruszenie obecnej elewacji (teraz kabel mam schowany i chcę żeby tak zostało)..

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
intenso
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 1729

intenso
Poziom 22
Post#11 23 Gru 2011 19:54   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Kolega wyżej ci podał odpowiedź

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Gru 2011 19:54   



Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8275
Miasto: Cisterna

mihal2002
Poziom 25
Post#12 23 Gru 2011 19:54   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


piekarz87 napisał:
wystarczy jasno napisać że muszę ciągnąć drugi kabel do domu i po kłopocie


Wcale nie musisz. Masz napisane mutiband converter. Poczytaj jak to działa.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Gru 2011 19:54   



Powrót do góry
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

piekarz87
Poziom 4
Post#13 Post autora tematu 23 Gru 2011 20:51   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


ok dzięki wszystkim za pomoc!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak rozdzielić sygnał sat na 2 (5)
jak rozdzielić sygnał z jednej anteny na UKF i CB ? (9)
Jak rozdzielić sygnał z jednej anteny satelitarnej? (1)
jak rozdzielić sygnał z odbiornika sat na tv aby nie zależni (9)
Jak rozdzielić sygnał z jednej anteny na 3 tunery Cyfry+ (2)
Jak puścić sygnał z Sat i anteny dookólnej FM jednym kablem? (7)
Sygnał z anteny sat. Czy istnieją inne alternatywne sposoby podłączenia anteny? (16)
Cienki kabel od anteny naziemnej a sygnał z SAT (3)
Instalacja SAT na 18 TV - jak to rozdzielić? (11)
Jak rozdzielić sygnał z satelity??? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS