Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?
Autor
Wiadomość
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 23 Gru 2011 19:17   

Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Witam.
Mam takie pytanko: chcę sobie zafundować multiroom Cyfry i nie wiem jak się do tego zabrać. Mam jedną antenę sat (ok 80cm) z jednym kablem (nie chcę ciągnąć następnego) i jeden stary dekoder. Chodzi o to, żeby sygnał rozdzielić w domu a nie stracić na jakości.
Nowy telewizor obsługuje HD i nowy dekoder też to będzie robił.
Tutaj właśnie mam problem, bo nie wiem jakich urządzeń mam użyć?
Czy ma to być jakiś multiswitch (jaki rodzaj)?
Czy może muszę kupić konwerter twin i nie ma innego wyjścia?
Pomóżcie.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Gru 2011 19:17   





Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1875
Miasto: MIECHÓW

Post#2 23 Gru 2011 20:03   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Wszystko w tym temacie jest na forum, ile razy można pisać na ten sam temat...
Powrót do góry
   
vigo
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 166
Miasto: Szczecin

Post#3 23 Gru 2011 20:04   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Konwerter twin, dwa kable, dwa tunery i gra...
Powrót do góry
   
matzg
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 2274
Miasto: Zielona Góra (Siedlisko)

Post#4 23 Gru 2011 20:07   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


piekarz87 napisał:
czy może muszę kupić konwerter twin i nie ma innego wyjścia?

Witam, tak musisz zakupić konwerter Twin lub Multiband Converter 9640 S.
Było o tym już pisane opcja "szukaj" się kłania...
Powrót do góry
   
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

Post#5 Post autora tematu 23 Gru 2011 20:33   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


wszystko fajnie, ale wszędzie pisze o konwerterach typu twin lub quad.. moje pytanie jest czy można jakoś sygnał rozdzielić w domu (czego nie mogę się doszukać na forum) nie używając do tego konwertera (pociągnięty od konwertera zwykłego tylko jeden kabel) jednocześnie nie tracąc na jakości.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Gru 2011 20:33   





Powrót do góry
   
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 1875
Miasto: MIECHÓW

Post#6 23 Gru 2011 20:36   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


A jak myślisz, czemu tego nie możesz znaleźć?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Gru 2011 20:36   





Powrót do góry
   
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

Post#7 Post autora tematu 23 Gru 2011 20:43   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


wystarczy jasno napisać że muszę ciągnąć drugi kabel do domu i po kłopocie.. i dla mnie i dla Ciebie..


Proszę dokładnie czytać co w danym dziale omawiamy.
Tutaj mamy :
Dobór anten, sposób prowadzenia instalacji odbiorczej, podział sygnału na kilka odbiorników, instalacje TV naziemnej oraz kablowej. Nie dotyczy TV SAT.

Przenoszę do Innego Działu.
[SP5ANJ]
Powrót do góry
   
intenso
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 937
Miasto: Sierpc

Post#8 23 Gru 2011 20:48   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Konwerter twin i dwa kable to najprostsze i najtańsze rozwiązanie,na twoim miejscu zamiast twina kupił bym od razu quada może za jakiś czas będziesz chciał mieć tuner z nagrywaniem i znów za mało wejść w konwerterze będziesz miał (TO TAK NA MARGINESIE)
Powrót do góry
   
kreslarz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 2184
Miasto: Świętochłowice

Post#9 23 Gru 2011 20:52   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Jest również rozwiązanie na jednym przewodzie. Stosuje się go wtedy, gdy technicznie nie ma możliwości poprowadzenia drugiego kabla. Jest to tzw twinsender. Opis tu: Link
Powrót do góry
   
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

Post#10 Post autora tematu 23 Gru 2011 20:53   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


wiem, że to najprostsze i najtańsze rozwiązanie z twinem.. ale ciągle chodzi mi o inną możliwość (może być droższa) bo chodzi mi o nienaruszenie obecnej elewacji (teraz kabel mam schowany i chcę żeby tak zostało)..
Powrót do góry
   
intenso
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 937
Miasto: Sierpc

Post#11 23 Gru 2011 20:54   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


Kolega wyżej ci podał odpowiedź
Powrót do góry
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 7552
Miasto: Cisterna

Post#12 23 Gru 2011 20:54   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


piekarz87 napisał:
wystarczy jasno napisać że muszę ciągnąć drugi kabel do domu i po kłopocie


Wcale nie musisz. Masz napisane mutiband converter. Poczytaj jak to działa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Gru 2011 20:54   





Powrót do góry
   
piekarz87
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Gru 2011
Posty: 8

Post#13 Post autora tematu 23 Gru 2011 21:51   

Re: Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?


ok dzięki wszystkim za pomoc!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> SAT Początkujący -> Jak rozdzielić sygnał z anteny sat?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Cienki kabel od anteny naziemnej a sygnał z SAT (3)
Sygnał z anteny sat. Czy istnieją inne alternatywne sposoby podłączenia anteny? (16)
Jak rozdzielić sygnał z jednej anteny na 3 tunery Cyfry+ (2)
jak rozdzielić sygnał z odbiornika sat na tv aby nie zależni (9)
Jak rozdzielić sygnał z jednej anteny satelitarnej? (1)
jak rozdzielić sygnał z jednej anteny na UKF i CB ? (9)
jak rozdzielić sygnał sat na 2 (5)
Instalacja SAT na 18 TV - jak to rozdzielić? (11)
Jak rozdzielić sygnał z satelity??? (1)
Jak rozdzielić sygnał spdif? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS