FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Chłodzenie komputera - co zrobić by chodził ciszej?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Chłodzenie komputera - co zrobić by chodził ciszej?
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 26 Dec 2011 23:28   

Witam.

Na początku napiszę, że bardzo słabo się na tym znam i jestem kompletnie zielony... Czytałem trochę na forum, ale szczerze mówiąc nie wiele znalazłem, a jak już coś znalazłem to nie bardzo rozumiałem... Proszę o wyrozumiałość.

Więc tak:
Posiadam komputer od ok 3,4 lat. Wszystko z nim ok, tylko chodzi coraz głośniej... Tak jakby produkował więcej ciepła. Komputer regularnie przeczyszczam kompresorem, wywalam cały kurz z niego - zdjęta jest obudowa boczna, dla lepszego odprowadzania ciepła.

Chciałbym, aby komputer chodził o wiele ciszej i wyczytałem, że wiele osób zmienia zasilacze, obudowy... Pomoże ktoś co najlepiej zrobić?

Nie czy jest to jakoś istotne ale mój komputer jest złożony z następujących podzespołów:

Intel Pentium (nie pamiętam dokładnie jaki to dokładnie model ) - 2 x 2,8 GHz
1 GB RAM - GAIL - 2 x 512 Mb
250 GB - Seagate - SATA
Zasilacz Feel II - 350 W - ATX
Płyta główna - ASUS - P5KPL-AM - ok rok temu zakupiona nowa.

Dodatkowo załączam zdjęcia:
Chłodzenie komputera - co zrobić by chodził ciszej? Chłodzenie komputera - co zrobić by chodził ciszej? Chłodzenie komputera - co zrobić by chodził ciszej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Back to top

Dacomos
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 26 Dec 2011 23:34   

Re: Chłodzenie komputera - co zrobić by chodził ciszej?

Na początek wymień zasilacz - to jest totalny złom :cry:
Co do ciepła wymieniałeś pastę na procesorze ?
Sprawdz np w cpu-z co to za procesor - jeżeli pentium D to jest niezła grzałka :-)
Sa tylko 3 coolery wiec po wymianie zasilacza powinno być ciszej .
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 26 Dec 2011 23:36   

Właśnie sprawdziłem.

Dokładnie jest to: Intel Pentium D CPU 2.80 GHz,2.80 GHz.

Więc jaki zasilacz polecasz? Też pomyślałem, że najlepiej będzie jak zmienię zasilacz.
Back to top

Dacomos
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 26 Dec 2011 23:43   

http://allegro.pl/fortron-350w-20pin-sata-wroclaw-i1995172791.html

Jeżeli taki w zupełności wystarczy :D
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 27 Dec 2011 00:09   

Mam do wydania na to ok 100 zł, więc da radę kupić coś lepszego? :)
Back to top

Dacomos
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 27 Dec 2011 00:23   

Jeżeli tak to pomyśl nad nowym procesorem
Wymień na np E2140-2160 za50zł bez problemu sie kupi
sporo zyskasz :D
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#7 27 Dec 2011 00:58helpful post - solution   

Nałożyć nową, dobrą pastę na procesor, z boku dać 12 cm wentylator typu Arctic lub Silence, zamknąć obudowę dla uzyskania prawidłowego obiegu powietrza. Zasilacz należy do kategorii ryzykownych i wymiana na coś porządnego (Delta, Fortron) będzie dobrym pomysłem. To tyle w kwocie 100 zł.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Dec 2011 00:58helpful post - solution   

Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 Post from the author of the topic 27 Dec 2011 03:03   

Dacomos - co masz na myśli mówiąc, że dużo zyskam? Możesz rozwinąć?

Nie chciałbym się bawić w to nakładanie pasty, bo w tym temacie jestem na prawdę zielony. Zasilacz jeszcze dałbym radę wymienić, kilka kabli i śrubek - to umiem.
Możecie polecić jakąś konkretną aukcję? Tych zasilaczy jest na prawdę sporo.
I jeszcze jedno. Wentylator z boku?

Znalazłem takie linki, według mnie najciekawsze:
http://allegro.pl/nowy-zasilacz-atx-fortron-350w-24-pin-wysylka-frii-i2001104724.html
http://allegro.pl/zasilacz-400w-delta-gps-400ab-c1-3x-sata-i2017924085.html
Jest na prawdę sporo takich zasilaczy...
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#9 27 Dec 2011 04:45helpful post - solution   

Bierz Deltę, jest w porządku i ma dwie linie 12V, a to się liczy przy nowszych konfiguracjach. Fortron to też dobra marka, ale na aukcji z linku nie podano nawet modelu, a więc nie wiadomo nic o jego parametrach. Wymiana pasty na procesorze to konieczność, każda po pewnym czasie traci swoje właściwości i procesor się przegrzewa. Trzeba nabyć taką umiejętność, a nie jest to wcale trudne. W sieci jest mnóstwo poradników i filmików, w razie wątpliwości możesz dopytać na forum.
Na początek:
http://forum.idg.pl/instalacja-i-deinstalacja-chlodzenia-na-procesorze-t90419.html/page__p__827964#entry827964
http://www.youtube.com/watch?v=1PyU00K1sKw
http://www.youtube.com/watch?v=3W0Q2jikklE
http://www.youtube.com/watch?v=G0bvGnmwoQw

Potrzebujesz:
1) markowego zasilacza
2) wentylatora 12 cm na tył obudowy, zamiast tego starego, aby wyciągał gorące powietrze. ARCTIC COOLING lub SilentiumPC będzie wystarczający i przystępny cenowo (15-20 zł)
3) pasty termoprzewodzącej, proponuję kupić małą tubkę AAB COOLING TG2 za kilka złotych, bo Artcic Silver 5, Zalman lub coś jeszcze lepszego to już większy wydatek. Nawet zwykła, najtańsza pasta H będzie lepsza niż ta wyschnięta, którą masz najprawdopodobniej obecnie
4) odrobiny acetonu (zmywacz do paznokci bez dodatków) lub czystego spirytusu plus chusteczki higieniczne do zmycia starej pasty z radiatora i procesora

Można jeszcze pokusić się o wymianę chłodzenia procesora, bo intelowskie do cichych nie należy, ale może wystarczy kropelka oleju maszynowego lub wazeliny technicznej, aby nieco wyciszyć obecny wentylator na procesorze. Gdybyś jednak zdecydował się na wymianę chłodzenia, to szukaj ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO PWM (ok. 50-60 zł). Nawet zwykłe Arctic Cooling Alpine7 za ok 20 zł jest nieco cichsze od intelowskiego, choć nie należy się spodziewać rewelacji.

Wymiana procesora to też dobry pomysł, o ile Twoja płyta obsłuży coś nowszego. Mam jednak na uwadze kwotę jaką masz na modernizację, dlatego skupiłem się na wyciszeniu obecnej konfiguracji.

Po kolei: czeka Cię demontaż płyty głównej, chłodzenia, usunięcie starej pasty, nałożenie nowej, instalacja wyczyszczonego chłodzenia i założenie płyty w obudowie. Możesz nie rozsmarowywać pasty, a jedynie dać na środek tyle co ziarnko grochu, ponieważ masz okrągły radiator i pasta sama idealnie się rozejdzie po bokach przy równomiernym nacisku. Przed włożeniem płyty z powrotem wymień zasilacz i wentylator, tak będzie o wiele wygodniej. Po sprawdzeniu, czy wszystko działa, zamknij obudowę i sprawdź jak wyglądają temperatury.
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 Post from the author of the topic 27 Dec 2011 13:16   

Więc tak. Na początek muszę sobie to wszystko skompletować.
Też byłem bardziej przekonany do tej delty. Rozumiem, że wszystko mi będzie pasowało z tym zasilaczem? :)

1) Zasilacz Delta z aukcji, którą podałem powyżej.
2) Arctic Cooling - znalazłem coś takiego, dobre będzie? http://allegro.pl/silentiumpc-zephyr-120-cichy-wentylator-13-6db-i2000698220.html
3) Pasta - coś takiego wpadło mi w oko - http://allegro.pl/ag-gold-zlota-pasta-termoprzewodzaca-1-gram-i2008849038.html
4) Aceton w domu jest, bez żadnych dodatków, mama używa do paznokci :)

2 i 3 punkt jest u jednego sprzedawcy więc wysyłka wyjdzie taniej. Wszystko razem wyszłoby mnie 31 zł + ok 40 zasilacz. Zaraz napiszę w sprawię tego zasilacza, może zejdzie jeszcze parę zł :)

Więc to wszystko byłoby ok? :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Dec 2011 13:16   

Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#11 27 Dec 2011 13:50   

Wszystko będzie pasowało, a Delta jest w zupełności wystarczająca do tego zestawu, a nawet do ewentualnej przyszłej rozbudowy. Wentylator i pasta też są ok, możesz śmiało brać. Zanim kupisz wentylator upewnij się, że da się go zamontować w Twojej obudowie (pomierz odległości między dziurkami). Wydaje mi się, że tam wejdzie właśnie 12 cm, ale lepiej sprawdzić i dobrać odpowiedni rozmiar.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Dec 2011 13:50   

Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 Post from the author of the topic 27 Dec 2011 14:48   

Wymiary by się zgadzały, ale zauważyłem inne podłączenie... Muszę kupić wentylator z podłączeniem 4 pin, a ten co podałem ma 3 pin. Da się jakoś przejść z 3 pin na 4 pin? Jest jakaś przejściówka, czy trzeba kupić od razu na 3 pin?
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 27 Dec 2011 15:00   

Na płycie jest pewnie złącze 4-pin PWM, wentylator pracujący w tym standardzie ma kontrolę obrotów wg. temp. Oczywiście możesz zamiast 4-pinowego podłączyć do płyty 3-pinowy, będzie chodził na pełnych obrotach, ale to nie przeszkadza, bo i tak jest cichy. Nie potrzeba żadnych przejściówek, podłączasz normalnie, jeden pin będzie wystawał, a wentylator będzie działał jak należy.

Dodano po 7 [minuty]:

Ten sprzedawca ma wentylatory Revolteca 12 cm z PWM tylko kilka złotych droższe. Też dobry wybór.
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 Post from the author of the topic 27 Dec 2011 16:03   

Znalazłem taki 4 pinowy: http://allegro.pl/revoltec-airguard-went-120x120x25mm-z-pwm-9db-i2012325274.html - dobry będzie?

Ale kurcze, coś mi tu nie pasuje. Posiadam dokładnie taką płytę: http://allegro.pl/asus-p5kpl-am-g31-gma3100-ddr2-blaszka-45nm-i2015507383.html

I rozumiem, że bezpośrednio do płyty głównej będę mógł podłączyć wentylator? Dobrze rozumiem?

Sorki za tak głupie pytania, ale wolę 3 razy zapytać przed zakupem, niż zmarnować pieniądze...
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#15 27 Dec 2011 19:59   

Z opisu producenta wynika, że na płycie powinny być dwa złącza dla wentylatorów. Do jednego masz podłączony procesor (4-pin), a do drugiego podłączysz nowy wentylator (3-pin). Czyli wentylator powinien być 3-pinowy, wracamy do pierwszej koncepcji. Złącze 3-pin jest nad slotem PCI-Express (grafika). Dobrze, że drążysz temat, lepiej spytać trzy razy niż kupić nie to co trzeba.

Dodano po 29 [minuty]:

Zresztą 4-pinowy wentylator tez da się podłączyć do złącza 3-pin, będzie wtedy chodził z pełną prędkością. Ja bym kupił 3-pinowy, bo tańszy, a różnicę przeznaczył na piwo :)
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#16 Post from the author of the topic 27 Dec 2011 20:01   

Ok, już to nawet znalazłem na płycie :) Więc chyba sobie poradzę :) W takim razie to zamawiam :)

1) Arctic Cooling - znalazłem coś takiego, dobre będzie? http://allegro.pl/silentiumpc-zephyr-120-cichy-wentylator-13-6db-i2000698220.html
2) Pasta - coś takiego wpadło mi w oko - http://allegro.pl/ag-gold-zlota-pasta-termoprzewodzaca-1-gram-i2008849038.html
3) Zasilacz Delta :) Czekam na odpowiedź od tamtego użytkownika czy da radę kupić wcześniej :)

Wolę właśnie drążyć temat, zadawać głupie pytanie niż ma się później okazać, że wyrzuciłem pieniądze w błoto...

Dzięki! :)

Odezwę się jak już wszystko do mnie przyjedzie i wszystko zamontuję!
Pozdrawiam!
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#17 Post from the author of the topic 28 Dec 2011 02:25   

Niestety, ale nie mogę kupić tego zasilacza Delty jak pisałem... Użytkownik będzie w Polsce dopiero w połowie stycznia... Kupa czasu. Jaki inny w takim razie zasilacz?
Znalazłem taki: http://allegro.pl/zasilacz-atx-fortron-300w-fsp300-60mdn-fvat-gw-i2021073658.html - będzie pasował ze wszystkim?
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#18 28 Dec 2011 02:57   

Może być. Lub model FSP300-60THN-P z aukcji 2008699555.
Back to top

Dacomos
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 28 Dec 2011 08:23   

No nie za bardzo te fortrony - nie mają saty :cry:
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#20 Post from the author of the topic 28 Dec 2011 13:48   

Rozumiem. Czyli fortron z aukcji jaką podałeś będzie ok? On ma 300W, ale nie będzie to w niczym przeszkadzało?
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 28 Dec 2011 20:27   

Fortron FSP300-60THN-P ma złącza Sata i 20+4PIN, dlatego go zaproponowałem. W zupełności wystarczy do tego zestawu. FSP300-60MDN wg. opisu aukcji też ma Sata, ale lepiej dopytać sprzedawcę, bo są różne wersje tych zasilaczy.
Back to top

Dacomos
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 28 Dec 2011 20:33   

Zgadza się wg . opisu ma - ale na zdjęciu już nie :D
Back to top

program185
Poziom 12
Poziom 12

Post#23 29 Dec 2011 02:26   

Ludzie opamiętajcie się to nie temat co wywalić z mojego kompa żeby było skuper fajnie.
A koledze polecam zlokalizowanie najgłośniejszych części:
1. płyta jest nowa => wiatraczek na chipset powinien jeszcze chodzić znośnie
2. zasilacz to fell 2 szału nie ma ale moim zdaniem to nie on hałasuje ponieważ posiada 120mm fana na wolnych obrotach
3. Czym starszy dysk tym głośniej chodzi, jeśli nie jest jeszcze tragedia to polecam dystanse gumowe między dysk a obudowę lub też umocowanie go na gumkach (podobno coś daje)
4. W tym punkcie leży chyba problem- stare fany na procku i tyle obudowy. Ja bym polecał je wymienić a tą 80 zmienić na 120 z przodu na 5v i myślę już by było miło
5. Otwarcie boku obudowy to sprzeczne obniżenie temperatury ponieważ nie ma zachowanej poprawnej cyrkulacji powietrza przez co niektóre elementy mogą się przegrzewać.

Zapomniałbym, pastę dobrze by było wymienić (to nic strasznego).
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 29 Dec 2011 02:42   

Po co dublujesz porady, które już padły. Poza tym na płycie nie ma żadnego wentylatora na chipsecie tylko radiator. Wymiana zasilacza jest zalecana przede wszystkim ze względu na wysoką awaryjność modelu, który autor obecnie posiada. Feel do cichych nie należy, bo ma małe radiatory, dlatego wentylator musi się szybciej obracać niż w Fortonach. Z kolei z przodu musi być miejsce i jakieś otwory, żeby powietrze miało jak wlatywać, inaczej nie ma sensu nic tam montować. Trzy wentylatory (w zasilaczu, na procesorze i z tyłu) z powodzeniem wystarczą do tego zestawu i nie ma sensu dodatkowo komplikować.
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#25 Post from the author of the topic 02 Jan 2012 00:24   

Kupiłem jednak ten zasilacz DELTY 400 W, wentylatorek 12cm oraz pastę :) Wszystko na dniach powinienem mieć, więc poinformuję jak już wszystko będę miał i jak się będę do tego zabierał. Zmieściłem się ze wszystkim w 80 zł.
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#26 Post from the author of the topic 08 Jan 2012 17:26   

Witam ponownie.

Na chwilę obecną wymieniłem tylko zasilacz na ten delty, przeczyściłem dokładnie komputer oraz zamknąłem obudowę. Nie wymieniłem wentylatora z 8 na 12 cm, bo albo jestem jakiś głupi, albo na płycie głównej nie ma jej do czego podłączyć...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Jan 2012 17:26   

Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#27 08 Jan 2012 19:38   

Patrz na post #15
Back to top

d87mat
Poziom 15
Poziom 15

Post#28 Post from the author of the topic 09 Jan 2012 17:16   

Albo jestem jakiś ślepy, albo takiego złącza nie widzę...
Może mi ktoś zaznaczyć na zdjęciu gdzie to jest?

Poza tym komputer już teraz o wiele ciszej i lepiej chodzi po wymianie samego zasilacza, czyszczeniu i zamknięciu obudowy. Jest na prawdę o wiele lepiej.
Back to top

Dacomos
Poziom 20
Poziom 20

Post#29 09 Jan 2012 17:50   

No faktycznie nie ma :cry:
Podaj dokładnie co to za płyta bo zdjęcie nie pasuje ani do AM ani SE ?
Back to top

jurek.adam
Poziom 22
Poziom 22

Post#30 09 Jan 2012 18:13   

Twoja płyta to okrojona wersja ASUS P5KPL-AM (oem), dlatego brak tam złącza. Ta sama co na fotce:

Wydłub igłą lub szpilką przewody z wtyczki wentylatora i podłącz do 4-pinowej wtyczki molex od zasilacza. Czerwony do czerwonego, czarny do czarnego (5V) lub czerwony do żółtego i czarny do czarnego (12V). W każdym sklepie komp. dostaniesz przejściówkę 3-pin (wentylator) na 4-pin (molex) za ok 1-2 zł.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Chłodzenie komputera - co zrobić by chodził ciszej?
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Chłodzenie wodne, a przenoszenie komputera? (10)
Chłodzenie Komputera Olejem (31)
Dodatkowe chłodzenie do komputera (6)
Chłodzenie komputera olejem (10)
Chłodzenie komputera olejem (30)
Chłodzenie komputera (70)
Co zrobić żeby było ciszej? (8)
Co moge zrobić z tym logiem??? By komp chodził lepiej?? (10)
Jak usprawnić chłodzenie komputera. (59)
Chłodzenie komputera wentylatorem z samochodu (17)

Page generation time: 0.345 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed