Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?
Autor
Wiadomość
rufus282
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 16

Post#1 Post autora tematu 27 Gru 2011 22:15   

Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Witam. Ostatnio zmieniłem antenę ze zwykłej siatkowej na kierunkową po tym jak odbiór się pogarszał wraz z nadejściem jesieni. Przez pewien czas było lepiej ale teraz sygnał strasznie skacze, to znaczy czasem nawet godz. a niekiedy tylko 5 min. jest dobrze i sygnał na dwóch multipleksach jest bliski ideałowi by potem spaść na ryj i pokazuje 0% i tak może być 5 min. a nieraz pół godz. nic nie odbiera. Testowałem z różnymi zasilaczami i wtyczkami do telewizora bo raz wydawało mi się że jak poruszyłem wtyczką przy telewizorze sygnał się poprawiał. Sygnał mam rozdzielony na dwa telewizory może tu leży wina? Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 27 Gru 2011 22:15   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu RTV:

Powrót do góry
   
matis057
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 1898
Miasto: Wronki

Post#2 27 Gru 2011 23:14   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Gdzie mieszkasz i skąd odbierasz sygnał?
Powrót do góry
   
p3st
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 520

Post#3 27 Gru 2011 23:15   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Więcej informacji, szczegóły na temat instalacji, miejsca odbioru, itp.
Na tę chwilę można przypuszczać, że instalacja jest nieprawidłowo zrobiona (lub jest niskiej jakości), lub do anteny dociera zbyt słaby sygnał.
Powrót do góry
   
rufus282
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 16

Post#4 Post autora tematu 28 Gru 2011 10:04   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Mieszkam ok. 60km od Warszawy w Garwolinie na małej górce, sygnał odbieram z Raszyna. Antena to ATX-91, wzmacniacz dostałem do anteny nie wiem jaką ma moc. Kabla nie zmieniałem ale ma już z 15 lat może jego wina?
Dziś z samego rana to samo odbierało z godz. bez najmniejszych zakłóceń potem z 15 min. nic, a teraz znów jest dobrze.
Powrót do góry
   
ADEK1000
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 897
Miasto: Nowy Modlin

Post#5 28 Gru 2011 10:29   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


rufus282 napisał:
Mieszkam ok. 60km od Warszawy w Garwolinie na małej górce, sygnał odbieram z Raszyna. Antena to ATX-91, wzmacniacz dostałem do anteny nie wiem jaką ma moc. Kabla nie zmieniałem ale ma już z 15 lat może jego wina?
Dziś z samego rana to samo odbierało z godz. bez najmniejszych zakłóceń potem z 15 min. nic, a teraz znów jest dobrze.


Witam,

Może być wina zarówno kabla, trzeba go wymienić na np TRISET 113 CU PE, lub droższy, ale lepszy jeszcze TRISET 11 CU PE. Oba w ofercie DIPOL-a.... Może być też to tak samo wina nie wiadomego wzmocnienia w dB i nie wiadomej produkcji i o nie wiadomych parametrach techn. / tych realnych tech. - przedwzmacniacza ant. zainstalowanego w puszcze ant. ATX-91.

Teoretycznie 60 km może być to już ciut za dużo na stabilny odbiór z RTCN RASZYN, chociaż moce 50 kW ERP i 2 razy po 100 kW ERP - moim zdaniem są duże i swobodnie powinny pozwolić na O.K. odbiór z RTCN Łazy / RASZYN wszystkich trzech MUX-ów odpowiednio: MUX1 k.58, MUX2 k.55, MUX3 k.48.

MUX 1 - kanał 58 - 100 kW ERP
MUX 2 - kanał 55 - 50 kW ERP
MUX 3 - kanał 48 - 100 kW ERP.

Jak Pan odbiera analog z RTCN ŁAZY / RASZYN? Proszę opisać.
Analog, czyli:

k.27 - TVP2, 800 kW ERP, pol.H
k.33 - TV4, 20 kW ERP, pol.H
k.35 - TVN, 100 kW ERP, pol.H
k.41 - TV PULS, 100 kW ERP, pol.H
k.44 - TV POLSAT, 316 kW ERP, pol.H
k.51 - TVP INFO, 100 kW ERP pol.H

Ponadto, Proszę testowo przekręcić ATX-91 na RTCN CHOTYCZE, do którego jest dużo bliżej, uprzednio demontując przedwzmacniacz z puszki ant. i zasilacz z 2 końca kabla i zastępując przedwzmacniacz symetryzatorem na k.21-60 np f-my DIPOL lub f-my BADMOR, taki:

http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm

natomiast zasilacz z wtykiem zastępując zwykłą standardową wtyczką antenową, taką:

http://www.dipol.com.pl/wspolosiowa_wtyczka_antenowa_katowa_mc-095_alcad_R90800.htm

Po owej wymianie i przedwzmacniacza na symetryzator i zasilacza z wtyczką na samą standardową wtyczkę antenową - Proszę przestawić antenę ATX-91 z RTCN RASZYN na RTCN CHOTYCZE / RTCN ŁOSICE / RTCN SIEDLCE ŁOSICE, a następnie ręcznie lub w trybie automatycznym przeprogramować tuner DVB-T lub TV z DVB-T na odbiór na :

kanał 56, MUX3 - moc 5 kW ERP, pol.H

oraz

MUX2 - kanał 43, moc 50 kW ERP, pol.H


- i sprawdzić odbiór DVBT z w/w RTCN CHOTYCZE k. ŁOSIC.

PS: Ponadto Proszę też sprawdzić, też tylko z samym symetryzatorem w puszce ant. ATX-91 i tylko z samą wtyczką ant. na 2 końcu kabla - odbiór analogu z RTCN CHOTYCZE, tj.:

k.37 - TVP2, 300 kW ERP, pol.H
k.39 - TVP INFO, 30 kW ERP, pol.H
k.50 - TV POLSAT, 100 kW ERP, pol.H
k.52 - TVP1, 300 kW ERP, pol.H

Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?

Po sprawdzeniu wszystkiego i / lub w razie pytań Proszę Odp.

Pozdrawiam,

-Adam-
Powrót do góry
   
jok3r22
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 69
Miasto: okol. Warszawy

Post#6 01 Sty 2012 16:07   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Witam, również mieszkam w garwolinie i zastanawiam się nad wypróbowaniem DVBT ponieważ zależy mi na tvp historia. Czy realne jest odebranie tego kanału i ile kanałów do grajdołka dociera? PS mieszkam w centrum w domu jednorodzinnym.

Link - kilka map ukazujących teoretyczny zasięg oraz ukształtowanie terenu. Widać z tego że garwolin nie jest zbyt szczęśliwie położony.
Powrót do góry
   
rufus282
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Cze 2010
Posty: 16

Post#7 Post autora tematu 19 Sty 2012 13:45   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Odkąd spadł śnieg ani myśli się kaszanić jest lepiej niż dobrze czy pada czy nie nic nie rwie sygnał super w diagnostyce pokazuje siłę sygnału na 90% na trzech multipleksach a jakość się wacha od 100 do 70% teraz nic nie dotykam poczekam aż stopnieje :) mam nadzieje że też będzie dobrze.
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#8 23 Paź 2012 10:50   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Witam.
Mieszkam w Łosicach około 5-6 km od nadajnika w Chotyczach. mimo to czasem występują problemy z odbiorem DVB-T szczególnie dotyczy to programów emitowanych przez MUX-3. I tak np 21.10.br. odbiór z MUX 3 był idealny, siła sygnału dobra na poziomie 90-96%, jakość 100%, mimo że była gęsta mgła, aby w dniach 22 i dzisiaj przy próbie odbioru na kanałach MUX-a 3 pokazywała się informacja "brak sygnału".
Niestety "Kultury,Historii i Polonii" nie da się odbierać na innych MUX-ach tak jak np TVP-2. Wiem, że MUX 1 i 2 pracują w mocą 20kW i 50kW a MUX 3 tylko do 5kW.
W tej sytuacji zakładanie wzmacniacza dla poprawy odbioru na MUX 3 będzie powodowało nadmierne wzmocnienie na pozostałych MUX-ach.
Jakie więc może być tu rozwiązanie?
Antena własnej roboty t.zw. ósemka z reflektorem, zamontowana na balkonie-3 piętro. Kabel około 10 letni - "czarny" z podwójnym ekranowaniem.
Czasem zdarza się np. na TVP info Warszawa że przez kilka sekund pokazuje się kilka pikseli i nikną a obraz znów jest b.dobry.
Bywało że TVP Info-Białystok nadawany na MUX-3 lepiej odbierał iż Info-Warszawa.
Co jest tego przyczyną i jakie może być rozwiązanie?
Nadmieniam, że założona na próbę antena 19 elementowa Yagi dawała gorsze parametry odbioru- moc sygnału w granicach 30-50%.
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7097
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#9 23 Paź 2012 12:17   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Masz za siny sygnał z anteny. Wskazany jest tłumik tak minimum 20 dB.
W tej odległości im mniejsza antena tym lepiej.
Pamiętaj ze oprócz sygnalów cyfrowych Chotycze nadajaą także sygnały analogowe i te sygnały przesterują z tej odległości wszystko.
Tłumik ma jeszcze jedna zaletę: dobrze ustawiony skutecznie niweluje zakłócenia od motorowerków, skuterów i chińskich ksenonów w "wypasionych furach", nawet tak blisko nadajnika.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Paź 2012 12:17   





Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#10 23 Paź 2012 12:39   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Witaj.
Nie bardzo Cię rozumiem
Radzisz stłumić(osłabić sygnał, czyżby był przesterowany?).
Dlaczego w takim razie odbiór na MUX 1 i2, które nadają z mocą 20 i 50 kW jest dobry a problemy występują przy odbiorze z MUX 3 który pracuje z wielokrotnie mniejszą mocą bo do 5 kW.
Jak stłumić moc sygnału, wtłaczając jakiś rezystor, gdzie?
Jesli możesz to rozwiń radę którą mi dałeś.
Dziękuję.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Paź 2012 12:39   





Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7097
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#11 23 Paź 2012 13:09   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Tłumik to coś takiego:
http://www.dipol.com.pl/tlumik_antenowy_tv_regulowany_tra-03_R50150.htm

Mechanizm problemu jest taki:
bardzo silne sygnał TVP1 - k.52 - 300 kW, TVP2 k.37 - 300 kW i POLSAT k.50 100kW (pomijam takie "drobiazgi" jak TVP3 na k.39 z mocą 30 kW są odbierane w Łosicach z poziomami ponad 100 dB (dla TVP1 i 2), natomiast najsilniejszy sygnał jaki może być podany na wejście dekodera cyfrowego - niezależnie od rodzaju sygnału!!! - to około 70 dB. Odbiorniki są nieco lepsze i sygnał 80 dB najczęściej nie pogarsza odbioru.
Dekoder lub odbiornik z DVB-T potrzebuje znacznie słabszego sygnału, nominalny to około 56 dB ale większość z nich działa doskonale juz przy sygnałach rzędu 40 dB. Te najczulsze np Wiwa czy Manta działają już od około 38 dB. Przy silnych sygnałach te dekodery dostaja prawdziwego "świra", chociaż to zupełnie przyzwoite urządzenia.
Aby dekoder dobrze i bezbłędnie odbierał sygnał trzeba osłabić najsilniejsze sygnały tak, by nie przekraczały 70 - 80 dB. Tłumik i "słaba antena" (o niewielkim lub ujemnym zysku, ale o równej charakterystyce i bez błędów fazowych). Dekodery/odbiorniki są na tyle czułe, że nawet osłabienie o 20 dB (z około 92 dB dla MUX2 i ok.77 dB dla MUX3 w Łosicach) nie pogorszy jakości odbioru cyfrowego, a dekoder nie będzie przesterowany.

Tłumik najlepiej założyć przy odbiorniku. Na jeden koniec zakłada się typowa wtyczkę F/IEC (coś takiego - http://www.dipol.com.pl/przejscie_gniazdo_f_-_wtyk_antenowy_E8260.htm),
a na drugi podłącza się kabel antenowy, najlepiej zakończony wtykiem F.
Nie muszę dodawać że stosowanie wzmacniacza w tej odległości od nadajnika to totalny absurd.
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#12 23 Paź 2012 19:53   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Jak rozumiem przed telewizorem wystarczy do kabla włączyć ten regulowany tłumik z którego ma wyjść kawałek kabla którego koniec od strony telewizora ma być zakończony wtykiem F i po ustawieniu odpowiedniego tłumienia odbiornik powinien odbierać również programy z MUX 3 nadawane z siłą 5 kW?
Dziwi mnie tylko że jak pisałem w dniu 21.bm telewizor odbierał doskonale wszystkie programy ze wszystkich MUX-ów a już wczoraj i dzisiaj nie odbiera nic z MUX 3 a telewizor informuje o braku sygnału, przy czym pokazuje że natężenie sygnału jest złe i wynosi 0, a jakość sygnału (NA)i jest jedna czerwona kreska na wskaźniku TV Philips, podczas gdy przy dobrej jakość sygnału widoczne są 3 zielone kreski-wskaźniki.
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#13 24 Paź 2012 12:16   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Do Irekr.
Zastosowałem się do Twojej rady. Tłumik i końcówkę F wziąłem od czajnika32 i wpiąłem w kabel antenowy. Poziom sygnału na MUS 1 i 2 obniżył się i teraz max. wynosi 90-93 z możliwością stłumienia do 41 i dobrej jakości sygnału. Niestety na MUX 3 nic się nie zmieniło i w dalszym ciągu moc sygnału jest 0 a jakość również pozostała bez zmian Odbioru nie ma. :cry:

Moderowano przez _PREDATOR_:
Nie pisz posta pod postem!

Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2751
Miasto: Warszawa

Post#14 24 Paź 2012 12:32   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


@ andrea70: pomijając kwestię uszkodzenia instalacji antenowej (może być wybiórcze dla pojedynczych kanałów), to powodem mogło być tropo wiszące nad Europą i Polską. W takim układzie trzeba przeczekać, jeśli regulacja anteny nie pomaga.

W większości odbiorników jest tak, że jeśli odbiornik odbiera sygnał DVB-T o złej jakości i nie może się zsynchronizować, to nie pokazuje wtedy też żadnego poziomu.
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#15 24 Paź 2012 13:23   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Gdyby instalacja antenowa była uszkodzona (sprawdzałem) to nie odbierałby też na MUX 1 i 2. To że np. w niedzielę odbierał dobrze MUX 3 to możesz mieć rację że zawdzięczałem to tropo.
Chyba pozostały mi tylko "wędrówki z anteną" w poszukiwaniu miejsca w którym wszystkie MUX-y będą chodziły lub oczekiwanie na wyłączenie analogu bo wtedy MUX 3 będzie emitowany z większą mocą.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2751
Miasto: Warszawa

Post#16 24 Paź 2012 13:40   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


andrea70 napisał:
Gdyby instalacja antenowa była uszkodzona (sprawdzałem) to nie odbierałby też na MUX 1 i 2.
A, i tu się mylisz... Bywa i tak, że można utracić odbiór tylko jednego mux-a... To cyfra, a nie analog, niestety...
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#17 24 Paź 2012 13:44   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


No cóż będę szukał. Jak znajdę przyczynę to się tą wiedzą podzielę.
Powrót do góry
   
domenicos
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 84
Miasto: Kraków

Post#18 26 Gru 2012 16:21   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Znalazłeś kolego przyczynę? Mam podobny problem i się zastanawiam czy udało Ci się go jakoś rozwiązać.
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#19 26 Gru 2012 18:38   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Witam.
Niestety u mnie bez zmian. Próbowałem anten Yaga od kilkunastu do kilkuelementowej a także "siatki" jednak odbiór na MUX 1 i 2 był gorszy niż na mojej roboty "ósemce" a MUX 3 jest dalej głuchy i na ekranie telewizora widzę tylko komunikat "brak sygnału". Tłumik sygnału nic nie pomógł.Na Mux1 i 2 zdarzają się "chwile" kiedy zamiast obrazu mam skaczące piksele, ale to zwykle trwa bardzo krótko i wszystko powraca do normy. Zauważyłem też że kiedy na Info zjawiają się piksele to na Polsacie i TVP-1 ich nie widać!
Rozmawiałem z "Czajnikiem", który ma aparaturę do dokładniejszego określenia siły i jakości sygnału, pozwalającą wybrać najlepsze miejsce do zamocowania anteny, choć dużego pola manewru tu nie ma. Jednak jego zdaniem powinno się to udać, ponieważ niejednokrotnie udawało mu się w podobnych przypadkach poprzez znalezienie właściwego miejsca dla mocowania anteny z sukcesem rozwiązać ten problem.
Okres przedświąteczny i niesprzyjająca pogoda sprawiły ze dotychczas nie skorzystałem z jego usług, tym bardziej że ze względu na dość krótką końcówkę kabla wystającą na zewnątrz budynku wiązało to by się z koniecznością jego wymiany (a obecnie jest "zamurowany" w ścianie bloku z wielkiej płyty) a więc niezbędne byłoby wiercenie i uszczelnianie otworu co przy zimowej aurze zniechęca do tych czynności.
Jeśli sam nie rozwiążesz problemu a ja skorzystam z pomocy "Czajnika" dam Ci znać czym to się zakończyło.
Jeśli wcześniej sam rozwiążesz problem spodziewam się że podzielisz się sposobem jego rozwiązania.
Załączam świąteczne pozdrowienia.
Powrót do góry
   
1850728
Usunięty





Post#20 27 Gru 2012 17:46   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Przestaw antenę na nadajnik Dęblin/Ryki wiem że tam jest paczka TVP Info Lublin która nie pasuję do twojego regionu ale masz tylko około 40 km do tego nadajnika.
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#21 28 Gru 2012 09:55   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Witaj.
Nie wiem skąd wziąłeś te dane, ale popatrz na mapę. Odległość pomiędzy Łosicami a Rykami to w prostej linii nie 40km a około 100km. Odległość do przekaźnika Łosice-Chotycze to 6-7 km w prostej linii i tylko w dalszym ciągu jest dla mnie niezrozumiałe dlaczego mimo że maszt jest wzrokowo widoczny Kanały nadawane na MUX I i II "chodzą" a jakość i moc sygnału są b.db a MUX III w ogóle nie jest odbierany, jak gdyby sygnał w ogóle nie docierał.
Nie wiem czy przestawianie anteny na przekaźnik Dęblin-Ryki coś by poprawiło. Przypuszczam że raczej pogorszyło odbiór, który jednocześnie stałby się bardziej wrażliwy na warunki atmosferyczne.
Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2751
Miasto: Warszawa

Post#22 28 Gru 2012 11:56   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


@ andrea70:
Bo to już tak jest, że w bliskiej odległości od nadajnika, ale w zabudowie miejskiej, często warunki odbioru są bardzo ciężkie, i jak najbardziej może tak być, że dwa mux-y się ma, a trzeciego ani śladu.

Masz antenę w blokowisku na trzecim piętrze, więc warunki odbiorcze mogą być właśnie bardzo złe.

Inna sprawa, to odbiór kanałów >k55, gdzie zaczynają się generalnie schody, i to raz z uwagi na propagację sygnałów, a dwa z uwagi na pracę samej instalacji odbiorczej lcząc od anteny, a kończąc na odbiorniku.

Poniżej k55 (~750MHz) to w zasadzie można odbierać na czymkolwiek i jakkolwiek. Ale powyżej 750MHz to należy się już liczyć z wszelkimi możliwymi niespodziankami. I wygląda, że tak jest u Ciebie.

Powyżej k55 wszystko już powinno być idealne - antena, złącza, kabel antenowy, odbiornik...

Podmieniałeś kabel antenowy?

Co do anten - biquad będzie się w takim przypadku sprawował najlepiej, ale 'siatka' też powinna pracować dobrze. Najgorzej na balkonie wychodzą zwykle Yagi, a zwłaszcza te budżetowe.

Tym niemniej, najbardziej istotne będzie znalezienie miejsca montażu anteny, przy czym trzeba mieć świadomość, że dla każdego typu anteny może być to inne miejsce. Mało tego - kierunki na poszczególne mux-y też mogą być różne.

Ja bym również spróbował szczęścia z jakimś dobrym wzmacniaczem.

A z drugiej strony - w czerwcu będą już normalne moce i kanały, więc może nie ma się co specjalnie męczyć z tym mux-3.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Gru 2012 11:56   





Powrót do góry
   
domenicos
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 84
Miasto: Kraków

Post#23 28 Gru 2012 12:13   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


A co powiesz o moim przypadku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11697954#11697954
??
Powrót do góry
   
1850728
Usunięty





Post#24 29 Gru 2012 09:57   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Szkoda że mi nie ufacie odpowiedzi ja jakoś przy antenie siatkowej mam 48 km w linii prostej do nadajnika Siedlce/Łosice. I odbieram MUX3 który ma moc jedynie 5 KW oczywiście na wzmacniaczu 30 db. Siła sygnału wynosi ponad 56% , a antena zamontowana na 4 metry nad ziemią. A jak nie raz przekręcam antenę na Ryki to nie raz widzę mały śnieg na TVP2 na kanale 42. A więc jeżeli macie jeszcze bliżej do 30-40 km do nadajnika a anteny mają możliwość do 60 km to po co łapać z dalekich nadajników które już nie pozwolą odbierać. ATX czy DAT HD to tylko reklamy że do 160 km , każda antena ma 60 km równo przy 5,20 KW. Ta odpowiedź była zadana ADEK1000.

@andrea70 Jak mieszkasz bliżej Łosic i nie odbierasz MUX3. To wynika z tego że musisz wywalić wzmacniacz i wstawić symetryzator dodam żeby odebrać MUX3 antenę musisz mieć równo z nadajnikiem nie raz z mojej odległości jest to trudno złapać a więc ustawiałem równo antenę na nadajnik.Nie raz wiatr przepchnął i nie miałem MUX3 to wynika że sygnał jest bardziej wąski. Po drugie jak tak blisko mieszkasz masztu to kup wtyk F. I wywal ten zasilacz bo nic nie zdziała. Oraz do tego wtyku F przykręcisz na przejściówce Wtyk F-TV.
Powrót do góry
   
andrea70
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 14 Cze 2010
Posty: 48
Miasto: Piękne i małe

Post#25 29 Gru 2012 14:53   

Re: Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?


Nie wiem co rozumiesz przez ustawienie anteny "równo z nadajnikiem"
Maszt nadajnika ma wysokość prawie 300m, czy więc ustawienie "równo
z nadajnikiem" ma znaczyć ustawienie anteny pod takim kątem aby pręt na którym zamocowane są poszczególne elementy anteny (direktory, reflektor) typu Yaga był skierowany na miejsce masztu na którym są zamontowane anteny przekaźnika TV?
Czy t.zw. siatka też powinna być zamontowana "pod kątem"?
Wzmacniacza ani przy antenie ani przy odbiorniku nie posiadam. Próby z jego zastosowaniem zakończyły się niepowodzeniem, więc z niego zrezygnowałem. Mam przy wtyku do odbiornika tłumik, ale ponieważ tłumienie sygnału nie pomagało a MUX Ii II nie są przesterowane więc jest ustawiony na 0 tłumienia, t.zn na minimum na jakie pozwala jego regulacja.
Jak wcześniej pisałem z balkonu, miejsca na którym zamocowana jest antena "ósemka z reflektorem" dobrze widoczny jest maszt przekaźnika i te miejsce na którym zamontowane są anteny TV MUX-ów.
Pozostaje mi więc jeszcze raz poeksperymentować czy zmiana miejsca mocowania anteny nie umożliwi odbioru z MUX III i sprawdzić czy wymiana starego kabla (czarnego) na nowy nie poprawi odbioru. Jeśli nie to pozostanie mi czekanie na wyłączenie analogu i emisja MUX III z pełną mocą.
Za udzielone podpowiedzi i rady serdecznie dziękuję.

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

_cheetah_:
Kabla nie zmieniłem. Może w nim tkwi przyczyna?
Co do anteny to moja "ósemka" to prawie biquad, tyle że zrobiona z rurki miedzianej o Φ ~8,00mm a reflektor z płyty laminowanej jest zastąpiony reflektorem z 10 poziomych drutów stalowych o Φ 6,00mm.
Nie wiem dlaczego uważasz że Yaga jest najgorsza, kiedy wszyscy polecają ten typ anteny jako najbardziej kierunkowy a więc najmniej zbierający "bocznie"zakłócenia. Nie mniej jak już pisałem u mnie najlepiej zdaje egzamin "ósemka", choć nie jest może najstaranniej wykonana i raz mi się "rozwaliła" tak że musiałem ją lutować. Jednak jak dotychczas jest najlepsza. Siatki chodzą od niej gorzej i siła oraz jakość sygnału nawet na MUX I i II są na nich gorsze niż na ósemce.
Wygląda na to że chyba do wiosny pozostawię wszystko bez zmian.
Eksperymentowanie zacznę od wymiany kabla i sprawdzenia wszystkich połączeń i jak to nie pomoże to będę szukał właściwego miejsca do zamocowania anteny. Jeśli to nie pomoże będę starał się dobrać inną antenę. Niestety "siatki" i Yagi które spotykałem w sklepach były budżetówkami marnej jakości a innych nie napotkałem.
Dzięki za podpowiedzi i rady z których przy dalszym eksperymentowaniu będę z pewnością korzystał.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Sygnał DVB-T strasznie skacze. Co jest winne?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
DVB-T Sygnał skacze a prąd kopie (2)
antena dipol 19 + wzm. 24db - Skacze sygnał dvb-t (16)
UPC i sygnał DVB-T/DVB-C. Czy to jest możliwe? (3)
Czy nadawany jest sygnał DVB-T z Gdyni ? (9)
Jest zasięg / sygnał dvb-t w Zielonej Górze? (2)
Sygnał DVB-T - kiedyś był dobry teraz już nie jest... (35)
Sygnał dvb-t. Jak zsumować sygnał analogowy i cyfrowy? (7)
lg plazma dvb-t wbudowany - przerywa sygnał dvb-t (4)
Dekoder dvb-t everest 1134 - skacze zasieg, aktualizacja (3)
Sygnał DVB-T, DVB-S w LAN (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS